Vibrace volantu/řízení
-
ddrkan
Vibrace volantu/řízení
Zdravím, už se tady chvění volantu řešilo, ale mně se volant chvěje jen někdy. Není to závislé na rychlosti, na zrychlování ani na brzdění, prostě jak kdy. Nejdřív jsem myslel, že je to silnicí po které jedu, ale to jsem pak vyloučil. Možná to má souvislost s následujícím - při couvání s plným rejdem doleva, něco fest lupne, jakoby v levém kloubu. Při pravém rejdu, ani při jízde dopředu se nic neozývá. Může to občasné kmitání volantu a lupnutí být tím kloubem, anebo mám hledat jinde ?
-
Hanz - FK
Vibrace volantu
Čuste, v rychlostech mezi 160-180 km/h mi vibruje volant, je to na to auto už prostě moc nebo je někde chyba?
Re: Vibrace volantu
Vyvážení pneu, čepy řízení....Hanz píše:Čuste, v rychlostech mezi 160-180 km/h mi vibruje volant, je to na to auto už prostě moc nebo je někde chyba?
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
-
Kuladmin
No v takove rychlosti - nevim jake mas upravy pokud vubec - uz musi vybrovat snad cely auto ne? Staci nekde mala vule ci trosku nevyvazene a je to nasvete.
-
smazany clen - FK
I pneumatiky mají uvedeno,do jaké jsou rychlost.Jestli stály 800 Kč......Ty moje zadní jsou protektory za 150 Kč a od 160km/h už je to znát.

-
Dodo - FK
já mam skoro rovnaký problém , pri rychlosti 100-110km/h mi vibruje volant ale citim to aj na celom aute potom prestane. kola dávam vyvazit 2az 3x do troch mesiacov. poradte kde može byt chyba. chcem dat nove brzdové kotuče asi Zimmermany a dosky Asi Ferodo.
- Tweety
- Kontaktovat uživatele:
Teď jsem řešil stejný problém. Koupil jsem si nové gumky, tak jsem si je nechal obout a samozřejmě vyvážit. Při 100km/h jsem začal cítit nějaký problém, tak jsem zajel někam kde se dá jet více a při 145 jsem si myslel, že mi tam snad obul nějaký kola od trakaře
. Jak se auto klepalo bylo k nevydržení. Zjistil jsem, že mám i docela dost nafouknutý kola na to že jezdím vetšinou sám, tak jsem je trochu odfouknul. Klepání bylo trochu menší, ale fakt jen trochu. Tak přišel na řadu jiný pořádný pneuservis. Když to dal na ten stroj, tak ani nevěřil, že to na něčem vůbec někdo vyvažoval
. Ty závažíčka tam byly úplně blbě. Všechny je ztrhal dal tam polovinu a mám pokoj. Už zase můžu lítat, ve 180 pěkně bez vibrací (od kol, motor v 5,5 tis otáčkách taky krapet rezonuje
) Doporučuju zkusit nějaký kvalitnější pneuservis, sice mě tam vyšlo vyvážení jako před tím komplet přezutí i s vyvážením, ale jde s tím jezdit. 
Moje bejvalá skorozávodnička http://www.feliciaklub.cz/Tweety http://tweety5004.rajce.idnes.cz/felda/
Momentálně Pašík 1.9TDi chro chro a Clio II 2.0 16V Sport
- už taky vše pryč 
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 16&t=25423
-
Josh123456 - FK
no mě se jednou stalo, že jsme vyvažovali a vyvažovali, až jsme nakonec dali stejný gumy a akorád jiný disky, vyvážili a byl pokoj.. Fungl nový disky (ta levnější verze byla) a byly na dvě věci. 
- Drahoš
- Kontaktovat uživatele:
Mam stejný problém, jak píše Tweety, nad 100 km/h začne vibrovat volant. Dělá to od doby, co jsem nechal obout nový gumy. Nechápu to, na starejch to nedělalo vůbec a tyhle jsou nově vyvážený
Takže myslíte nechat vyvážit jinde?
Bylo: Škoda Felicia 1.6 MPi http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... =16&t=2523
Je: Seat Leon cupra R 1.8T
- Tweety
- Kontaktovat uživatele:
Mně to pomohlo, být tebou tak to zkusím nechat znovu vyvážit(pro jistotu jinde), každý se může seknout. Asi je malá pravděpodobnost toho, že by ti něco jiného odešlo, zrovna když to bylo na heveru a přezouvali ti to.
Moje bejvalá skorozávodnička http://www.feliciaklub.cz/Tweety http://tweety5004.rajce.idnes.cz/felda/
- už taky vše pryč 
- Drahoš
- Kontaktovat uživatele:
Sundam je a zkusim to holt jinde. Na zimákach to bylo v pohodě a začlo to až teď, takže na tom něco bude 
Bylo: Škoda Felicia 1.6 MPi http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... =16&t=2523
-
Centauria - FK
Taky mám podobný problém. Co jsem nechal přezout gumy tak volant začal vybrovat , je to při různýh rychlostech. Nejvíc se pozná že je něco v nepožádku když pustíte volatn a měl by se normálně vracet. Vrací se "sekaně". Trhá sám se sebou, nevím jak lépe to vyjádřit
)
Asi zajedu do jineho penuservisu na kontrolu vyvážení a geometrii
Cent
Cent
No bud špatné vyvážené a nebo také může být hlá geoška, kdy jí dělal? Pokud by byla geoška hlá nechal bych vyměnit čepy řízení at máš klidek...Centauria píše:Taky mám podobný problém. Co jsem nechal přezout gumy tak volant začal vybrovat , je to při různýh rychlostech. Nejvíc se pozná že je něco v nepožádku když pustíte volatn a měl by se normálně vracet. Vrací se "sekaně". Trhá sám se sebou, nevím jak lépe to vyjádřit)
Cent
Dneska jsem přezul na letní a nechal jsem si ALU i vyvážit, než sem přezouval na zimní tak se mi zdálo že se klepal někdy volant, zimní nebyli asi moc dobře vyvážené, ted tam mám ty vyvážené letní a volant naprosto klidnej, fakt je znát jak a kdo to vyváží. Ten kdo mi to dělal minule tak ted jedno kolo bylo ok ale ostatní převažoval, ted paráda...pozoruji i menší tukání do volantu a celkově do kastle...
- Zdenda19895
- Kontaktovat uživatele:
Proč platit znovu jinde.Tweety píše: tak to zkusím nechat znovu vyvážit(pro jistotu jinde),
-
smazany clen - FK
Mám také problém s vibrací volantu, zdá se mi že nejhorší je to okolo 50km/h a pak okolo 100km/h, přičemž v rychlosti okolo 50 km/h se i trošku cukaně po zatáčení vrací volant.
Začlo to dělat asi před měsícem - těsně před tím jsem měnil kola na letní a byl na technické. Takže nevím jestli je to koly - třeba špatným vyvážením nebo se při technické něco rozsypalo v řízení. Co si o tom myslíte?
Zároveň by mě v souvislosti s tím zajímalo, zda mohu prohodit přední kola za zadní (pneumatiky vypadají stejně), v případě že by to pomohlo. A zda je to vhodné v situaci, kdy jsou přední kola ojetější. Dají se také prohodit z pravé strany na levou?
Začlo to dělat asi před měsícem - těsně před tím jsem měnil kola na letní a byl na technické. Takže nevím jestli je to koly - třeba špatným vyvážením nebo se při technické něco rozsypalo v řízení. Co si o tom myslíte?
Zároveň by mě v souvislosti s tím zajímalo, zda mohu prohodit přední kola za zadní (pneumatiky vypadají stejně), v případě že by to pomohlo. A zda je to vhodné v situaci, kdy jsou přední kola ojetější. Dají se také prohodit z pravé strany na levou?
-
smazany clen - FK
Mal som podobny problem. Volant mi skakal uz pri 50km/h. Tak som to dal vyvazit. Bolo to o nieco lepsie, ale stale triaslo volantom a auto utekalo do jednej strany. Nakoniec som zistil, ze sa mi na pneumatike spravila hrca. Znie to divne, ale je to tak a to tam bol este aspon 3mm dezen. Pneumatiku som vyhodil, dal druhu a vsetko ide ok. Auto ide rovno ako strela a volant vobec neskace. 
-
smazany clen - FK
to Svata1:
kola to samozřejmě dělat mohou, takže nechat pořádně převážit a zkontrolovat v kvalitním pneuservisu. To že se cukaně vrací volant po zatočení by ukazovalo na homoklouby, ale nemusí to nutně být.
Přední kola za zadní můžeš prohodit normálně, ze strany na stranu ne, musel by jsi na nich přezout gumy, protože gumy jsou směrové a tak je nemůžeš dát obráceně.
kola to samozřejmě dělat mohou, takže nechat pořádně převážit a zkontrolovat v kvalitním pneuservisu. To že se cukaně vrací volant po zatočení by ukazovalo na homoklouby, ale nemusí to nutně být.
Přední kola za zadní můžeš prohodit normálně, ze strany na stranu ne, musel by jsi na nich přezout gumy, protože gumy jsou směrové a tak je nemůžeš dát obráceně.
-
Zdenex
Ne všechny typy pneumatik jsou směrové.Zbysek píše:to Svata1:
Zdenex
-
smazany clen - FK
No já už nesměrovou gumu neviděl ani nepamatuju. Snad nějaký OR34, ale z gum co patří na feldu nebo jakýkoli novější auto už fakt ne. Nebo tedy spíš by mě takový gumy asi moc nezajímaly, protože většinou koukám po nějakých trochu kvalitních.Zdenex píše: Ne všechny typy pneumatik jsou směrové.![]()
-
smazany clen - FK
To vibrování od 70km mě u fava dělaly nové matadory mp11 nebo12.Stačilo je převážit.Chlápek v pneuservisu říkal,že stačí,aby si špatně sedly a vyvážení je v háji.Že prý by správně měl nasadit gumy,dát je na auto.Mělo by se ujet párset metrů,kola znova dolu a vyvážit.Jenže to pro ně není kšeft. 
Re: chvění volantu - ale jen někdy
A předtím ti to někdy bouchalo třeba když si jel po nic moc silnici? Měnil si i misky, šrouby atd ne?drkan píše:A je klid, bylo to horním uložením tlumičů
-
Centauria - FK
Mám ten śtejný problém!!!drkan píše:A je klid, bylo to horním uložením tlumičů
CO jsi tam konkrétně opravil? předělal, či viměniL?
Dik
Cent
-
ddrkan
Tak jsem včera jel po dálnici a volant kmitá zase ...ku... Mám vyvážená kola, údělanou geometrii a když vlezu pod auto, tak ať zaberu za co chci, nikde žádná vůle ....... toš už teda fakt nevím.
K dotazům - před výměnou horního uložení tlumičů (vyměnil jsem rovnou i tlumiče) na nerovnostech bylo cítit, že někde něco tluče, teď je klid a mám i pocit, že je řízení přesnější. Měnil jsem všechno kromě pružiny, tzn. dolní svěrný šroub (ten určitě stejně zničíte při demontáži), tlumič, horní misku a pak celé horní uložení včetně ložiska. Když už jsem to měl venku, tak jsem si řekl, že to dám prostě všechno nové, jediné co jsem vyměnil za nové celkem zbytečně byly horní misky, ale když už jsem je měl koupené, šly tam taky.
Kmitání výměna toho horního uložení tlumičů trochu potlačila, při menších rychlostech určitě, ve městě to ani nepoznám, ale celé se to kvedlalo vlivem něčeho jiného, zkusím ještě přehodit kola zezadu dopředu, jinak fakt už nevím.
K dotazům - před výměnou horního uložení tlumičů (vyměnil jsem rovnou i tlumiče) na nerovnostech bylo cítit, že někde něco tluče, teď je klid a mám i pocit, že je řízení přesnější. Měnil jsem všechno kromě pružiny, tzn. dolní svěrný šroub (ten určitě stejně zničíte při demontáži), tlumič, horní misku a pak celé horní uložení včetně ložiska. Když už jsem to měl venku, tak jsem si řekl, že to dám prostě všechno nové, jediné co jsem vyměnil za nové celkem zbytečně byly horní misky, ale když už jsem je měl koupené, šly tam taky.
Kmitání výměna toho horního uložení tlumičů trochu potlačila, při menších rychlostech určitě, ve městě to ani nepoznám, ale celé se to kvedlalo vlivem něčeho jiného, zkusím ještě přehodit kola zezadu dopředu, jinak fakt už nevím.
-
Josh123456 - FK
Zkus kola přehodit a jinak mě už napadají jen homo klouby.ddrkan píše:Tak jsem včera jel po dálnici a volant kmitá zase ...ku... Mám vyvážená kola, údělanou geometrii a když vlezu pod auto, tak ať zaberu za co chci, nikde žádná vůle ....... toš už teda fakt nevím.
-
Mikesch - FK
Klepání volantu
Ahojte kluci. Asi už se tu něco podobného řešilo, tak se nezlobte. Při jízdě se mi začne klepat volant a jakoby někde něco bylo volného...začíná to při 100km/h...ale někdy od 120 je to klepání slabší a taky někdy při přejíždění z pruhu do pruhu to při vytočeném volantu přestane...Nevíte co by to mohlo být kromě špatných kol? Mohl by to být špatný čep řízení? Protože na pravé straně ho budu muset měnit.
-
smazany clen - FK
Re: Klepání volantu
Mě to dělaly nevyvážený kola.Jestli můžeš,tak si někde vypůjč nový gumy nebo tam aspoň dej kola sjetý s jiným odklonem,než máš ty vepředu.Pak to rozjeď.Jestli je to špatným rejdovým čepem poznáš hned.
-
Mikesch - FK
No zkusím někoho ukecat...A když už jsme u toho tak je nějaký figl jak povolit tu matici na rejdové tyči, abych vyměnil ty čepy? 
čepy řízení zda jsou špatné taky poznáš pokud přejedeš železniční koleje a bude ti to bouchat nebo různě vrzat do palubky. Klepání volantu dělá nejčastěji špatné pneu či vyvážení...Mikesch píše:No zkusím někoho ukecat...A když už jsme u toho tak je nějaký figl jak povolit tu matici na rejdové tyči, abych vyměnil ty čepy?
-
Mikesch - FK
Tak přesně toto mi to mimojiné dělá...ale jak jsem dělal brzdy tak jsem s tím čepem zamlel a bylo vidět, že má vůli...tak už je mám koupené...jenom to povolit...
Myslíš tu kontramatku na řídící tyči?
s tím jsem nikdy problém neměl. Normálně dva ploché klíče 19, jeden na kontramatku a druhý na ploché výstupky na tělese čepu, a vší silou zabrat proti sobě...
Jestli to máš nějak abnormálně zarezlé, tak zkus nastříkat nějakým sprejem na zarezlé závity, nechat chvíli působit, případně několikrát zopakovat.
Pokud se ten kulový čep bude vyhazovat, tak si můžeš taky pomoct tím, že jej otáčením klíče ve směru povolování opřeš o doraz, no a pak zase vší silou zabrat za kontramatku...
s tím jsem nikdy problém neměl. Normálně dva ploché klíče 19, jeden na kontramatku a druhý na ploché výstupky na tělese čepu, a vší silou zabrat proti sobě...
Jestli to máš nějak abnormálně zarezlé, tak zkus nastříkat nějakým sprejem na zarezlé závity, nechat chvíli působit, případně několikrát zopakovat.
Pokud se ten kulový čep bude vyhazovat, tak si můžeš taky pomoct tím, že jej otáčením klíče ve směru povolování opřeš o doraz, no a pak zase vší silou zabrat za kontramatku...
-
smazany clen - FK
A i kdyby to pak nepovolilo jak píše mikka, tak jestli máš butanovou bombu a hořák, tak tu matku s tím čepem nahřej a ono se to roztáhne a hned to zkus povolit než se to ochladí. Takhle jsem to jednou dělal já, když jsem to nemohl na jednom autě povolit.
-
ddrkan
Tak jsem přehodil kola ........ a nic
Chyba bude někde jinde, ale kurňa kde ??
Já to snad dám nakonec do servisu 
-
Pato - FK
Skus si este od niekoho pozicat tie kolesa, ja som prehodil zo zadu do predu a nepomohloa a v servise zistili ze vsetky 4 su ako vajciaddrkan píše:Tak jsem přehodil kola ........ a nicChyba bude někde jinde, ale kurňa kde ??
Já to snad dám nakonec do servisu
-
slegrusik - FK
Ahoj!
Připojím se s dotazem. Občas když jedu po rovince na super silnici tak pustím volant a je vidět jak volant malinko vibruje z leva do prava. Je to jen malinko, ale zajímá mě, jestli je to normální či něco není OK. Totiž vnitřní strany pneumatik se mi zdají decentně sjetější něž venkovní kraje. Obavám se nutného výletu na srovnání geometrie. Nemám vůbec zkušenosti a tak jsem rád za každou vzácnou radu(y)
A ještě jedne otázka: při rozjezdu, např. když vyjíždím z parkovacího místa, se ozývá takový jakoby zvuk drhnutí. Je to servo řízení a je to normální nebo zase nějaký problém?
Díky mockrát za pomoc
Připojím se s dotazem. Občas když jedu po rovince na super silnici tak pustím volant a je vidět jak volant malinko vibruje z leva do prava. Je to jen malinko, ale zajímá mě, jestli je to normální či něco není OK. Totiž vnitřní strany pneumatik se mi zdají decentně sjetější něž venkovní kraje. Obavám se nutného výletu na srovnání geometrie. Nemám vůbec zkušenosti a tak jsem rád za každou vzácnou radu(y)
A ještě jedne otázka: při rozjezdu, např. když vyjíždím z parkovacího místa, se ozývá takový jakoby zvuk drhnutí. Je to servo řízení a je to normální nebo zase nějaký problém?
Díky mockrát za pomoc
-
slegrusik - FK
Prosím, prosím!slegrusik píše:Ahoj!
Díky mockrát za pomoc
-
smazany clen - FK
Servo se ozve jen když máš rejd nadoraz(a to by se nemělo),jinak slyšet není.Překontroloval bych uložení ramen a horní uložení tlumičů.Pokud bude vše ok,tak seřídit geometrii.Pokud budeš něco měnit,tak taky.
-
slegrusik - FK
OK!JoS píše:Servo se ozve jen když máš rejd nadoraz(a to by se nemělo),jinak slyšet není.Překontroloval bych uložení ramen a horní uložení tlumičů.Pokud bude vše ok,tak seřídit geometrii.Pokud budeš něco měnit,tak taky.
Ten zvuk trvá asi 2 vteřiny a není to jako by drhlo něco o něco, ale je to od nějakého zařízení. Myslel jsem, že to je servo. Jo a plnej rejd na doraz nemám točit? Proč, prosím! Díky
-
smazany clen - FK
Plný rejd nemáš točit právě proto, že v této poloze jede servo s maximální zátěží, čemuž odpovídá i onen nepříjemný zvuk. Když to takhle uděláš občas a na chviličku, nic se nestane, ale jinak takhle není problém servo oddělat. A taky nenechávej kola v plném rejdu když auto stojí.
-
slegrusik - FK
Tak díky moc! Zase jsem o něco chytřejší a určo na to budu pamatovat!!!Zbysek píše:Plný rejd nemáš točit právě proto, že v této poloze jede servo s maximální zátěží, čemuž odpovídá i onen nepříjemný zvuk. Když to takhle uděláš občas a na chviličku, nic se nestane, ale jinak takhle není problém servo oddělat. A taky nenechávej kola v plném rejdu když auto stojí.
- madmaik
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Klepe se volant
Zdravim,tak jsem se dnes byl koukat na jednu feldu 1.6 sportline 2000 rok s posilovacem a klepe se u ni volant. co to muze zpusobovat?na co bych se mel podivat? diky
Škoda Felicia SportLine 1,6mpi rv. 6/2000 a Skoda Felicia combi 1,6mpi Laurin a Klement 1995 no.2
bylo Skoda Felicia combi 1,6mpi Laurin a Klement 1995
este bych si pral nejakyho peknyho pickupa
http://feliciaklub.cz/forum_new/viewtop ... =16&t=8259
http://madmaik.rajce.idnes.cz/
-
RAIMMI
- Kontaktovat uživatele:
Re: Klepe se volant
A klepot jde přímo od volantu nebo od kola?
- madmaik
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
nevim byla mi zima tak sme to nezkoumal,za jizdy se proste klepe volant,ja nevim +/- centimetr
jakoby vybruje....
Škoda Felicia SportLine 1,6mpi rv. 6/2000 a Skoda Felicia combi 1,6mpi Laurin a Klement 1995 no.2
-
RAIMMI
- Kontaktovat uživatele:
To můžou dělat nevyvážené kola.
- madmaik
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
sou tam kola origo sportline a byly podhusteny,jestli maj zavazicka se kouknu zitra,pojedu tam znova.
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Tak nejdriv dofouknout ale to jestli tam zavazicka jsou neznamena ze je vyvazene - pokud uz gumy maji mensi vzorek tak jsou uz jete a tudis vyvazeni je davno uplne jinde. Jedine prehodit kola predni za zadni a uvidis. Nebo vytocit kola na obe strany a ,,osahat,, cepy a trosku pritom trhat volante. Muzou to byt i cepy nebo rizeni.
-
RAIMMI
- Kontaktovat uživatele:
jj, jak píše Kuladmin