Nafta: na krátký courání po městě, do 10 km, nic moc. Potřebuje tak 5-6 km, než se ohřeje. Spotřebově OK a i PDčko jede v pohodě. A na nějákej ten "hluk" si zvykneš; to třeba vyrachtanej starej dýzl je horší než tohle.
Benzín: musíš holt počítat s tím, že budeš jezdit za řádově o 2-3 litry víc než u nafty. Pokud ale pojedeš normálně, dá se i s benálem jezdit po městě do 6ti litrů.
Nafta se ti vyplatí, např. vyšší pořizovací cena, při minimálním ročním nájezdu cca 20 000 km (podle značky auta; vycházím z propočtů na nový auto, ale nemělo by se to lišit).
Jinak ti můžu, s klidným svědomím, doporučit i koncernový naftový tříválec 1,4 TDi - luxus spotřeba, jede to (žádná brzda provozu) a na nádrž jsi schopnej odkroutit reálně 920 km (i při městském provozu). Já tenhle motor mám ve Fábce a nechával jsem ho čipnou z 59kW na 74. Auto jezdí denně po Mladý Boleslavi - ráno cca 5 km, odpoledne pak odhadem 40 km a večer cca 130 km. V průměru jezdím do 5ti litrů, dlouhodobá spotřeba se teďka drží někde v rozmezí 4,9-5,1 podle toho, jak jedu. Reálný nájezd na nádrž: 930 km (zpravidla tankuju při rozvícení rezervy, +- 780-820 km a ještě palubák ukazuje dojezd 110-140 km. Zas záleží podle stylu). A na ten trošku odlišnej zvuk motoru si zvykneš - já si z toho dělám už prdel. V 50ti dám 5ku a mám pod kapotou stádo cvrčků
A náklady? V autorizáku dávám za prohlídku něco kolem 4,5tisíc - z toho jen 2,5 tisíce dělá olej Shell. Ten ale nemusí být - je nejdražší, můžeš použít jakýkoliv jiný, který odpovídá normám VW pro motory TDi PD.
Takže já můžu doporučit tenhle motor. Zatím najeto necelých 80 tisíc a zcela bez problémů (i studený starty teďka v zimě při -25°C).