Digitální palivoměr..?

majkl - FK

Re: Digitalny palivomer ?!

Příspěvek od majkl - FK »

jo, sorry. Počítám, že to má být 20mA (nebo 0,2A (tj. 200mA)?) standard dioda. V katalogu jsem našel že mají 4V, červené maj 2V. Nenašel jsem jak se s tím popasuje LM3914. Je třeba to vyzkoušet, pokud tak již někdo neučinil a nepodělí se s náma. Červené, žluté, zelené maj také jiné Uf a svítí mi to v pohodě. Maximálně ta modrá bude méně svítít.. ;) . asi jo.
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

ja tam mam klasicke zelene a c ervene a svieti to strasne silno.hlavne vecer...ako vianocny stromcek :)
...porobim fotky ako som to tam zabudoval a dam ich sem ;)
smazany clen - FK

prave som vymenil ten 100uF kondenzator C1 za 47uF a klesa to uz rychlejsie. takze odporucam vymenit ;)
Letadlo - FK

Příspěvek od Letadlo - FK »

An co takhle jas diod udělat na regulaci?
smazany clen - FK

Letadlo píše:An co takhle jas diod udělat na regulaci?
dalo by sa to. namiesto R6 dat trimer a je......ibaze tym by sa potom aj menilo maximalne referencne napatie cize maximalna spotreba
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Když se dělávali otáčkoměry, tak se tam dával fotorezistor na automatickou regulaci.
smazany clen - FK

tu uvadzam foto mojho prevedenia. nechajte sa inspirovat :)
Obrázek
Obrázek
Letadlo - FK

Jak se nastavuje ten Eagle, abych to pak mohl ručně kreslit? A pak co je myšleno tím upravit velikost IO?
Jaký je základní obraz DPS v Eaglu? Ze strany součástek? k čemu jsou body 9-1 a 9-2?
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne čtv 31. led 2008 23:24:00, celkem upraveno 1 x.
smazany clen - FK

Letadlo píše:Jak se nastavuje ten Eagle, abych to pak mohl ručně kreslit? A pak co je myšleno tím upravit velikost IO?
ak pouzivas tu navrhnutu dosku co som sem dal ja, tak tam uz netreba nic nastavovat, je to navrhnute tak aby sa to dalo s fixkou hrubou nieco malo cez 1 mm nakreslit........ale ak to aj tak chces vediet tak v Eagli je na lavom paneli tlacitko s nazvom DRC. Tam uz potom treba na zalozke Clearance zmenit hodnoty na (aspon) 25mil.Okrem tych spodnych troch, tie som nemenil.Popripade este zmenit na karte Sizes hodnotu pre Minimum Widt (minimalna sirka ciary) a Minimum Drill (minimalna velkost diery) na nejake vacsie hodnoty. ale ako hovorim, tie som ja nemenil...

... a k tej velkosti toho IO, ked si kupis ten LM3914 a prilozis ho k tej vytlacenej doske zistis sam ;) proste puzdro na tej doske je uzsie a kratsie ako ma v skutocnosti LM39147....ale to sa da lahko prekreslit priamo na plosaku ;)
Letadlo - FK

Rozumím, mockrát děkuji. Už jsem překopal tišťák, ať je co nejmenší na zástavbu, brzy se pustím do stavby. Jestli se mi podaří uskutečnit můj plán co nosím v hlavě, tak to bude velice hezká aplikace a myslím si, že se pak do toho pustí i majitelé palubáku. Ale bude to chtít trochu čas. Nejdůležitější je, že elektronika je už vymyšlená - skládám poklonu.
smazany clen - FK

poklona by mala ist tomu, kto tuto myslienku zalozil, cize EmTee-mu. ;) ja som zodpovedny jedine za prerobenie na dostupnejsi LM3914 :)
smazany clen - FK

rozmyslam ze zalozim novy topic s tymto zapojenim, nech je to prehladnejsie a znamejsie hlavne :) co vy na to
Centauria - FK

Příspěvek od Centauria - FK »

Byla by to skvělá alternativa, kdyby jste to někdo vyráběl tak dejte vědět. Měl bych zájem!
Cent :o)
smazany clen - FK

Pokud by se dal někdo do výroby a byl by schopný vyrobit více kousků, určitě se hlásím.
Na kolik to tak zhruba vyjde?
Letadlo - FK

Zajímal by mě Váš názor, jak by jste označili stupnici těchto 10 led diod? Zkusit to převést na litry? Nebo udělat nějakou stupnici popsanou slovy?
Zkusit se třeba spojit s Apri a poprosit je o jejich data?
smazany clen - FK

tak pre obrazne zobrazenie stacia aj led bez presnej hodnoty v litroch....ja mam 7 zelenych a 3 cervene....na zlte som pri kupovani led celkom zabudol :) takze asi prida pred tie tri cervene asi este 3-4 zlte...zalezi od toho ako si to kto nastavi a sam vie ze pri kolkych diodach tak priemerne jazdi a podla toho si da farby ;)
majkl - FK

Já to mám nastavené tak, že při 90kmh po rovině mi svítí poslední zelená led, jakmile přišlápnu do kopce nebo prostě pro zrychlení, tak už to leze do žlutejch a pak při vyšších otáčkách do červenejch. Takže rozmezí zelené/žluté LEd je cca 5,5 litru.
Vlastně jsem to nastavoval postupně při jízdě. Prvotní nastavení je poslední červená LED (max. spotřeba), která je při zapnutí klíčů a počkání na vypnutí relé čerpadla. Vše na 1.3 MPI. V tento okamžik jsou vstřiky naplno. Dále jsem při zahřátym motoru nastavoval první led aby při při sundání nohy z plynu (a aktivace spínače volnoběhu) za jízdy zhasla i ta - nulová spotřeba. Na volnoběh mi pak ta první LEd problíkává, při studeném motoru a v mrazu, svítí třeba i třetí LED (obohacení směsi).
Pokud někdo má strach, že je to použe otáčkoměr, tak opravdu není!
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Letadlo píše:Zajímal by mě Váš názor, jak by jste označili stupnici těchto 10 led diod? Zkusit to převést na litry? Nebo udělat nějakou stupnici popsanou slovy?
Zkusit se třeba spojit s Apri a poprosit je o jejich data?
Bez snímání rychlosti jízdy to nikdy litry jako origoš počítač ukazovat nebude. Převádět to na litry pomocí jednoduchého analogového zařízení nebude jen tak proveditelné.
mikka

Příspěvek od mikka »

Litry na 100 km jako origo počítač teda asi ne, ale litry za hodinu - to už by nastavit šlo.
Origo palubní počítač taky ukazuje v lt./hod., když nemá signál ze snímače na tachometru - předpokládá, že auto stojí, nebo jede jen pomalu.
Ve stovce by to odpovídalo přesně, lt./h = lt./100 km. Při padesátce by to ukazovalo polovičku, lt./h x 2 = lt./100 km.

Při ostatních rychlostech by se to muselo přepočítat.
Příklad: ukazuje to 6 lt./hodinu, jedu osmesátkou, 100/80 = 1,25, čili vynásobit 6 x 1,25 rovná se spotřeba 7,5 lt./100 km
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jo, tak takhle by to nebyl větší problém. Místo toho LEDkového voltmetru tam osadit digitální voltmetr.
smazany clen - FK

Atnarfus píše:Jo, tak takhle by to nebyl větší problém. Místo toho LEDkového voltmetru tam osadit digitální voltmetr.
noo tiez som nad tym uvazoval...predavaju origo dvoj alebo troj ciferny(teraz uz neviem) 7-segmentovy ukazovatel, cize s tym by sa to aj dalo....ale aj tak by ukazovana hodnota nebola na 100% presna :?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Tak to neni ani origoš počítač. Je to jenom o možnostech nastavení. Moc velké možnosti nikdo nemáme, tak to bude stejně jenom informativní jako ty diody. Já si ale myslím, že ta lajna diod je jako výstup ekonoměru lepší, než nějaké numero na displeji. Je to stejné jako mít digitální tachometr. Musíš to číslo přečíst. Na rafičkovém ti stačí sledovat polohu rafičky.
smazany clen - FK

Atnarfus píše:Tak to neni ani origoš počítač. Je to jenom o možnostech nastavení. Moc velké možnosti nikdo nemáme, tak to bude stejně jenom informativní jako ty diody. Já si ale myslím, že ta lajna diod je jako výstup ekonoměru lepší, než nějaké numero na displeji. Je to stejné jako mít digitální tachometr. Musíš to číslo přečíst. Na rafičkovém ti stačí sledovat polohu rafičky.
presne tak.suhlasim. obrazne to staci. jednym okom odsledovat ;)
Rex - FK

Příspěvek od Rex - FK »

teda ještě že neřeším spotřebu. kukat na to jak mi furt svítí červená... no nevím nevím :D :D :D
smazany clen - FK

Rex píše:teda ještě že neřeším spotřebu. kukat na to jak mi furt svítí červená... no nevím nevím :D :D :D
neni umenie dostat to do cervenych ale udrzat to v co najmenej zelenych ;) moja teoria....

...mal by som este taky maly dotaz, pre porovnanie ci aj vam ukazuje ako mne..zistil som ze do 2000 otacok po pusteni plynu spoteba ukazuje stale tolko isto i ked by mala uplne klesnut.nad 2000 otacok klesne po pusteni plynu na 0.... a este ma dost zaraza, ze ked idem napriklad aj na dvojke a dam jej plny plyn, tak spotreba vobec nestupa respektive stupa zaroven s otackami...ma to tak byt respektive aj vam to tak robi?
smazany clen - FK

Do 2000 tam jde stále palivo, ikdyž sundáš nohu z plynu. Když přesáhneš 2000 otáček a sundáš nohu z plynu, tak se odpojí přívod paliva a motor se točí sám "tou jízdou"
Rex - FK

Příspěvek od Rex - FK »

Prescott píše: neni umenie dostat to do cervenych ale udrzat to v co najmenej zelenych ;) moja teoria....
no právě. tak by mě to jezdění nebavilo. auto musí jet. na to ho mám. když chci šetřit, tak chodím pěšky :D :D
Drahoš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drahoš »

Rex píše: no právě. tak by mě to jezdění nebavilo. auto musí jet. na to ho mám. když chci šetřit, tak chodím pěšky :D :D
Moje řeč 8-) :lol:
Bylo: Škoda Felicia 1.6 MPi http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... =16&t=2523
Je: Seat Leon cupra R 1.8T
Rex - FK

Příspěvek od Rex - FK »

zdar Drahošu :D :D

jak felis nejede, tak je to naprd :) a plyn je na to aby se na něho šlapalo 8-) 8-)
smazany clen - FK

mozno ta tvoja neviem ako upravena felda ide ale ta moja stock-ova ani moc nie :D
....stupanie ne plyn je hlavne otazkou penazenky....kedze ja som len student aj ked brigadujuci tak si to nemozem dovolit tolko minat :(
majkl - FK

Prescott píše: neni umenie dostat to do cervenych ale udrzat to v co najmenej zelenych ;) moja teoria....

...mal by som este taky maly dotaz, pre porovnanie ci aj vam ukazuje ako mne..zistil som ze do 2000 otacok po pusteni plynu spoteba ukazuje stale tolko isto i ked by mala uplne klesnut.nad 2000 otacok klesne po pusteni plynu na 0.... a este ma dost zaraza, ze ked idem napriklad aj na dvojke a dam jej plny plyn, tak spotreba vobec nestupa respektive stupa zaroven s otackami...ma to tak byt respektive aj vam to tak robi?
Jo to mi dělá taky. Zhasne (odpojí palivo) až nad 2000ot. Na první a druhý rychl. stupen mi to taky normílně nejde do červenejch. Zkus to na dvojku vyjnat na 4500-5000ot/min. Na trojku a vejš stačí dát pedál na doraz a je to v červenym hned a ve vyšších otáčkách (kolem 4000ot/min) se rozsvěcuje poslední červená - max spotřeba.
Letadlo - FK

Nosím v hlavě tento nápad: Dnes jsem objednal domek na jeden budík na A sloupek. Na soustruhu vytočím hliníkový (možná nerezový) rámeček , který bude mít vnitřní osazení na 50mm novodurovou trubku, která bude sloužit jako tělo budíku. Navrhnu ciferník s deseti okénky, které budou podsvíceny jednotlivými diodami, plus zde bude stupnice, která bude taktéž podsvícena a napojena na podsvícení přístojovky - kterou už mám regulovanou spolu s naklápění světel.. Ciferník se bude dolaďovat k designu mých stávajícím ciferníků RS Design Black - tzn. černý podklad, bílá stupnice s přechodem do červena podsvícení bílé a stavové diody modré, oranžové (možná žluté) a červené. To vše překryté sklíčkem. Každá dioda bude mít svou komůrku, takže okénko ciferníku bude svítit pěkně ostře. Elektronika se bude muset udělat na vrstvy - nejspíš tři DPS nad sebou, tak aby se vše vlezlo do novodurové trubky a propojit káblíky. Mezi desky budou distanční sloupky. Skica ciferníku si udělám sám a pak mi to snad Phexys pomůže opět převést na realitu. Přivítám jakoukoliv poznámku (reálnou) jak doladit tento nápad. Neříkám, že s tím budu do týdne hotov (mám velký nedostatek času), ale chci si s tím pomaličku pohrát ať to vypadá jako origo budík od nějakého výrobce.
Nonamed - FK

Příspěvek od Nonamed - FK »

Když si to srovnáš s palubním pc, taky zjistíš že brzdit motorem se vyplatí jen když máš vytočeno nad 2000 :) Jinak, kdyby někdo chtěl kalibrovat, můžu se nabídnout k pokusům abychom to vaše udělátko seřídili podle palubního pc :mrgreen:
Letadlo - FK

Nonamed píše:Když si to srovnáš s palubním pc, taky zjistíš že brzdit motorem se vyplatí jen když máš vytočeno nad 2000 :) Jinak, kdyby někdo chtěl kalibrovat, můžu se nabídnout k pokusům abychom to vaše udělátko seřídili podle palubního pc :mrgreen:
To by bylo sice hezké, ale MPI bude vykazovat přeci jenom odlišné hodnoty než BMM.
Nonamed - FK

Příspěvek od Nonamed - FK »

však na bmm, jen by se to přehodilo na auto s bmm ;) Dá se to tuším nastavit na všechny motory felicií, snad kromě dieselů...
smazany clen - FK

a este je velmi zaujimave ze ked dam plyn az na podlahu, tak spoteba nevyskoci vobec ale ide hore zaroven so tackami....to je normalne?...pretoze ak tak uvazujem (logicky ;) ) tak pri pouzivani menej plynu to zozere viacej pretoze sa dostava motor do otacok pomalsie cize za ten dlhsi cas spali viac ako keby sa dostal do otacok ryhclejsie s plynom na podlahe napriklad :)....neviem ci ma pochopite ale ja sa chapem :D :?
Rex - FK

Příspěvek od Rex - FK »

Prescott píše:mozno ta tvoja neviem ako upravena felda ide ale ta moja stock-ova ani moc nie :D
....stupanie ne plyn je hlavne otazkou penazenky....kedze ja som len student aj ked brigadujuci tak si to nemozem dovolit tolko minat :(
to není o tom jak je upravená. člověk musí ten pedál napravo umět mačkat. Felis umí jezdit za 5.5 a klidně i za 7.5.
jinak nevím na slovači bydlíš, ale pokud je to blízko Bzence tak se klidně přijeď podívat. nebo se uvidíme na nějakém srazu
smazany clen - FK

Rex píše: to není o tom jak je upravená. člověk musí ten pedál napravo umět mačkat. Felis umí jezdit za 5.5 a klidně i za 7.5.
jinak nevím na slovači bydlíš, ale pokud je to blízko Bzence tak se klidně přijeď podívat. nebo se uvidíme na nějakém srazu
sak jasna vec.o tom to je....raz som isiel cez vyse pol Slovenska a ked som potom po prichode domov ratal spotrebu tak to vychadzalo na nieco cez 5l cize pohoda.a to som ani nemal novu lambdu a ostatne veci ako mam teraz.
Letadlo - FK

Neumím moc pracovat v Eaglu, dá se někde nastavit, že DPS bude kruhového tvaru o průměru 47 mm a jelikož plocha je na to malá, tudíž jich bude muset být asi tři nad sebou. Na poslední desce budou jen diody. Dá se to nějak automaticky vygenerovat nebo to musím všechno tam navkládat ručně?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Škoda, že budík palivoměru má předřazenou tu elektroniku. Když by byl napřímo, tak bych to zkusil připojit na rafičku palivoměru. Doplnil bych přepínač na funkci (palivoměr/ekonoměr) a bylo by to naprosto elegantní.
Jurawood

Příspěvek od Jurawood »

zdravím všechny, moc se mě líbí tenhle nápad hlavně v jeho jednoduchosti.

Mohli by jste mi vysvětlit prosím jednu věc??

Nějak se mě nezdá to schéma, osobně bych tranzistor zapojil jinak...
Jak to funguje?? při málo plynu = kratičké, nebo žádné vstupní impulzy se do převodníku přes uzeměný oddělovač dostává kladný potenciál, čímž se tranzistor přes odpor na plusu otevře a nude více nabíjet kondík, čímž vzroste napětí na signál do LM9314 a rosvítí se více diod.
Naopak při plným plynu se na bázi tranzistoru bude dostávat zem, tranzisor se otevírá méně, čímž je kondík vybíjen a ledky pohasínají...

To jako funguje v inverzním režimu? nebo někde v úvaze dělám chybu????

Díky za odpověď
smazany clen - FK

Jurawood píše:zdravím všechny, moc se mě líbí tenhle nápad hlavně v jeho jednoduchosti.

Mohli by jste mi vysvětlit prosím jednu věc??

Nějak se mě nezdá to schéma, osobně bych tranzistor zapojil jinak...
Jak to funguje?? při málo plynu = kratičké, nebo žádné vstupní impulzy se do převodníku přes uzeměný oddělovač dostává kladný potenciál, čímž se tranzistor přes odpor na plusu otevře a nude více nabíjet kondík, čímž vzroste napětí na signál do LM9314 a rosvítí se více diod.
Naopak při plným plynu se na bázi tranzistoru bude dostávat zem, tranzisor se otevírá méně, čímž je kondík vybíjen a ledky pohasínají...

To jako funguje v inverzním režimu? nebo někde v úvaze dělám chybu????

Díky za odpověď
tak nejako ako si to popisal. ked zapnes kluc resp. ked napajas obvod, tak svietia vsetky ledky pretoze je T na plno otvoreny, na kondenzatore cize aj na vstupe IO je plnych 12V(svietia vsetky pretoze 12V je daleko cez rozsah napatia, pretoze dany prevodnik vyda zo seba cca 1,2-1,5 V).
Ked nastartujes, na optoclen su privadzane signaly(pri nizkych otackach su pomalsie ale dlhsie a pri vyssich otackach su rychlejsie ale kratsie....teda aspon myslim ;) ) a tieto signaly privieraju resp. zatvaraju tranzistor a tym padom sa kondenzator vybija alebo naopak pri zvyseni otacok(spotreby) sa nabija na vacsie napatie a to je vysvietene na ledkach.
takze ak bude kondenzator vacsi, tak to bude "interaktivne" ako starček pri sexe :D vyskoci hore a za dlhyy cas zleze dole(ukazovatel). preto je lepsie dat mensi kondenzator. neviem ci ja mam 50uF alebo 100uF.ale asi 50.

dufam ze ti moja super teoria objasnila trocha princip tochto super zapojenia, ktore sam pouzivam uz od zimy a spokojnost :)
PS: zvazujem ze tam dorobim nejaky pekny spinac pretoze niekedy mam chut to vypnut :)
Jurawood

Příspěvek od Jurawood »

rychlá odpověď :-) díky

funkci právě chápu, ale při vzrůstající spotřebě by se měli LEDky rožínat, a při malé pohasínat...
Jak to máte zapojený by to mělo valit opačně, protože ten optočlen je zapojenej jako invertor!!... asi si to postavím a budu testovat

takhle bych to viděl teda já při vyší spotřebě se musí kondík nabíjet a né vybíjet...
Obrázek
Jurawood

Příspěvek od Jurawood »

Ještě místo R3 bych dal trimr na štelování rychlosti nabíjení C.
Podle mě totiž přivedete impulz kondík se okamžitě naplno nabije a potom při zkracování inpulzů = vyžší otáčky se více vybíjí a rozsvěcují se vám diody, to je ale poute nesmyslně fungující otáčkoměr.
Vážně myslím že je to špatně zapojený !!
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Základem je informace, že vstřikovače jsou připojedné jedním vývodem na + a druhým na řídící jednotku. Na vodiči k řídící jednotce je plné napájecí napětí, když je ventil uzavřený a nulové, když je otevřený. Řídící jednotka ventil otevře tím, že ho uzemní.

Když napětí na vstřikovači vyhladíme, tak čím je výsledek nižší, tak tím delší dobu je ventil otevřený a je větší spotřeba.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Atnarfus: jo paráda už je mě to jasný. Díky za osvětu

Nenapadlo mě že se na drátu od vstřikovače k RJ střídá + i - pól. Jak říkáš ale tem plusól neposílá na signální drát přímo RJ,ale dostává se tam pře malý odpor vstřikovacího elektromagnetu.

No moje auto mám právě spínaný plus pólem tak si to musím předělat jak sem nakreslil ;) , ale trochu mě to teda zmátlo.

Jinak na kondík se jak psal prescott 12V nikdy nedostane, nabije se pouze na to co mu umožní odorový dělič.

Netuším teda jestli vaše feldy mění i tlak na vstřikovaších ale řekl bych že zcela jistě, chtělo by to podtlakový piezosnímač a jeho výstupem přivádět další ovlivňující složku na konďík.... třeba přes operační zesilovač.
Přesi jen při 3 atm. projde vstřikovačem jiný množství paliva než při 1 atm. A presure regulátor tlak dle polohy škrtící klapky dost mění.... říkám nevím jestli to feldy mají
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

U Feldy za chodu motoru trvale čerpadlo pumpuje benzín, a ten jde přes přetlakový ventil zpět do nádrže. Tlak je tak relativně konstantní podle síly pružiny v přetlakovém ventilu.
majkl - FK

Jurawood píše:Ještě místo R3 bych dal trimr na štelování rychlosti nabíjení C.
Podle mě totiž přivedete impulz kondík se okamžitě naplno nabije a potom při zkracování inpulzů = vyžší otáčky se více vybíjí a rozsvěcují se vám diody, to je ale poute nesmyslně fungující otáčkoměr.
Vážně myslím že je to špatně zapojený !!
Ale vážně žádnej otáčkoměr!!!! Funguje to :!:
breta1

Příspěvek od breta1 »

Dovoluji si připojit pár připomínek - jako konstruktér podobných zařízení si dovoluji tvrdit, že to nemůže fungovat jako měřič spotřeby, ale skutečně jako pochybný otáčkoměr. Aby zařízení fungovalo jako měřič spotřeby, musí se snímat střední hodnota napětí na C1, která musí být úměrná délce otevření ventilu a frekvenci otvírání ventilu - a toto zapojení to nedělá. Tedy optron (a následně i T1) se musí otevírat záporným impulzem na vstřikovacím ventilu (tedy nulovou úrovní), protože právě tehdy je ventil otevřen a palivo se spotřebovává. Toto zapojení je evidentně převzato pro úpravu jiného auta, kdy způsob otevírání ventilu je kladnými impulzy - vždyť tomu napovídá i D1. A navíc - když jedu třeba na pětku 80 a prudce šlápnu na plyn, musí se ihned poznat, že roste spotřeba, a ne až s postupným nárůstem otáček.
Kdo by přesto chtěl s tímto zapojením pracovat, doporučuji odpojit F1 a D1 a volný konec R1 zapojit na +12V, vývod PIN2 optronu OK1 odpojit od kostry a zapojit na ventil, pak to bude fungovat správně. A vůbec způsob zapojení je trochu takový "kostrbatý" (kdo navrhnul C3 30n? - neříkám že je to špatně, ale za prvé se běžně sežene 33n a za druhé se tam běžně dává 100n atd. atd.
Ještě pár poznámek - bylo by elegantní zapojit 20 diod s 2xLM3914 do kaskády, protože 10 diod se mi zdá málo. Spojením či rozpojením Q1 Q2 se volí mod pás - bod podle vkusu uživatele, odporem R6 lze řídit jas diod.
Šlo by experimentovat též se způsobem zobrazit přímo spotřebu přepočtenou na 100km - k tomu musí být ale k dispozici signál o rychlosti. Protože z analogového tachometru by se to obtížně realizovalo (ale šlo by to), lepší by bylo využít signálu z ABS, ten upravit a posouvat jím referenční úroveň na PIN8 LM3914.
hostel

Příspěvek od hostel »

jj, Jurawood má pravdu, je to otáčkoměr, respektive pseudo meřič vstřiku závislý na otáčkách ... spotřebu vám změří pouze průtokoměr
Odpovědět