Při zatáčení zhasíná motor

Simos 2P
135M, 136M
Aellen - FK

Při zatáčení zhasíná motor

Příspěvek od Aellen - FK »

Zdravím
mám problém s mojí feliškou 1.3 MPi 50kW, r.v.1999, ve výbavě mám posilovač řízení. Když nastartuji a chci na volnoběh zatočit volantem, prudce mi spadnou otáčky a motor chcípne. I když jedu a mám vyřazeno a zatočím volantem, motor chcípne. A největší sranda je, když mám zařazeno a zatáčím. Otáčky spadnou na nulu a auto se dusí a odmítá jet. Buď se udusí nebo se při podřazení chytne a s divokými přískoky za mohutného kolísání otáček a střílení do sání se rozjede.
Prvně jsme mysleli, že bude vadná škrtící klapka, ale po výměně se stoprocentně funkční klapkou z manželova auta se to chová úplně stejně, podotýkám, že při přehazování klapek se udělal pokaždé reset řídící jednotky a základní nastavení klapky, zároveň s klapkou jsme i zkoušeli měnit čidlo nasávaného vzduchu, bez jakékoli změny.
Zatím máme tři nápady, co může být vadné: řídící jednotka, kabeláž nebo servo. Jinak servo není nijak hlučnější ani namáhavější na zatočení než dřív.
Setkal se už někdo s podobným problémem? Nebo ještě nějaký nápad, čím to může být?
Uživatelský avatar
Maty
__________________
__________________
Příspěvky: 5680
Registrován: sob 01. bře 2008 9:52:40
Bydliště: Liberec 11
Kontaktovat uživatele:

Re: Při zatáčení zhasíná motor

Příspěvek od Maty »

řj ani kabeláž na to vliv mít nebude....viděl bych to na problém v servu. Může být přidrhnuté a pak bude dělat takovéhle problémy ..
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Rob
Příspěvky: 937
Registrován: stř 25. led 2012 8:42:25
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Při zatáčení zhasíná motor

Příspěvek od Rob »

teoreticky by ještě stálo za vyzkoušení, pokud máte k dispozici manželovo auto jakožto soubor náhradních dílů na zkoušku, vyměnit snímač otáček. zkusil bych i seštelovat ventily, to je práce na max. 10 min a nic to nestojí. VAG nic nehlásí, žádnou závadu? Určitě bych před nastavením klapky kouknul do paměti závad, zda tam něco nestraší. Je také možné, že je to způsobeno kombinací více problémů, z nichž jeden by neměl takovéto fatální následky, ale v kombinaci s jiným (např. mírně vadným servem) se projeví takto nepříjemně. Napadá mě ještě regulátor tlaku paliva na vstřik.liště, případně nějaká netěsnost na sání/výfuku nebo špatné relé benz. čerpadla. Nicméně nejpravděpodobnější se mi zdá, jak je uvedeno v příspěvku přede mnou, vadné servo. V každém případě bych ale zkusil vyloučit všechny předchozí popsané příčiny, pokud máte odkud brát díly na vyzkoušení jak píšete. Měnit servo bych bral až jako poslední nejhorší možnost.
edit : vidím, že máte auto na LPG, tedy pokud se problém projevuje i na benz i na LPG, můžete vyloučit regulátor tlaku paliva, případně relé benz. čerpadla. Zkontrolujte i lambdu, vlivem např. bohaté směsi může odejít a problémy můžou být způsobené i vadnou lambdou
Aellen - FK

Re: Při zatáčení zhasíná motor

Příspěvek od Aellen - FK »

Paměť závad jsme samozřejmě projížděli, je úplně čistá. Lambda by měla být taky ok, měnila se před půl rokem a na Vagu žádnou chybu nehlásí. A zlobí to na plyn i benzín, na plyn je to dokonce o chlup lepší. a ještě jsem vypozorovala, že čím je motor teplejší, tím se problém zhoršuje :shock:
Aellen - FK

Re: Při zatáčení zhasíná motor

Příspěvek od Aellen - FK »

Tak Robe, díky za tip. Problém způsoboval snímač otáček. Ale nebyl vadný, jen trochu znečištěný. Až je s podivem, jak moc to u auta se servem vadí, ty nečistoty, protože čidlo, které manžel vyndal ze svého auta na prohození a vyzkoušení bylo špinavější a žádnou neplechu mu v autě nedělalo. Tak ho očistil a šupnul do mého auta a auto v pohodě. Tak očistil i moje čidlo a zase ok. Takže stačí trocha špíny a jak to člověku zamotá hlavu. Na diagnostice se jednou snímač otáček jako sporadická závada - nesmyslný signál ukázal, ale protože jsme v tu dobu rozebírali motor a měnili hlavu a těsnění pod hlavou, tak jsme to přisoudili tomu, jak se všechno odpojovalo a zapojovalo. No, poučení pro příště ;)
Rob
Příspěvky: 937
Registrován: stř 25. led 2012 8:42:25
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Při zatáčení zhasíná motor

Příspěvek od Rob »

tak to jsem rád, že ti moje rady byly něco platné :thumleft: . hlavně že je vyřešeno... tak ať dobře slouží ...
Odpovědět