Lambda regulace u LPG

se sporákem místo motoru :D
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Lambda regulace u LPG

Příspěvek od Vlada320 »

Mám na vás takovou prosbu.Mám v autě lpg a mám s ním menší problémy.Řídící jednotku mám Autronic Al-600 a přepínač Autornic AS-101.měl jsem i strašný problémy s kabeláží.každou chvíli si auto dělalo co chtělo,pak jsem zahejbal s kabelama a najednou to jelo normálně atd...Kabeláž jsem koupil jinou.Tu předchozí kde byl zapojený plyn jsem vyndala mám jí před sebou na stole a do auta jsem dal tu novou kabeláž.auto jede teď moc krásně bez jedinýho problému,no teda jeden ještě řeším ale to zatím nebudu rozpitvávat.
Doteď jsem už asi čtyři hodiny zkoumal zapojení toho plynu.Mám na to návody,schémata atd... a vše je vpořádku,jen kabel napájení je dost nešikovně naletovanej u řídící jednotky na nějakej kabel a přitom má bejt připojenej na spínačku na pin kde je plus po zapnutí klíčků a ještě k tomu tam správně má bejt pojistak 5A a ta tam samozřejemě není,dodělám,no a kostra tý kabeláže plynu je taky dost nešikovně, ale to taky neřeším a předělám to.Ovšem co mě zaráží je že kabel kterej vede z lambdy má bejt přerušenej,to on je ale když jede auto na benzín tak je přes relé spojenej klasicky s řídící jednotkou motoru aby měla ŘJ motoru správnej signál z lambdy, ovšem když se auto přepne na lpg pohon tak relé tento kabel se signálem z lambdy přeruší a podle schéma má ten signál poté jít do řídící jednotky lpg.Ale!!!!tam nejde,ten kabel po kterém má jít ten signál po přepnutí na lpg do ŘJ lpg tam prostě není zapojenej.
A našel jsem jeden návod podle kterého tato ŘJ plynu to mám má dva nějaký mody podle kterejch může řídit směs toho plynu.A to buď že jsou tam v ní nastavené nějaké hodnoty a tím pádem nepotřebuje signál z lambda sondy ale pak nechápu podle čeho se ta směs při jízdě na plyn vyhodnocuje a nebo druhá varianta je že ten kabel je zapojený a v ŘJ plynu je vytažený takový bazmek a díky tomu jde ten signál do řídící jednotky plynu.
A vás se ptám.Mám to zapojit tak jako předtím s tím že signál z lmbdy po přepnutí na lpg nikam nejde a ŘJ jednotka lpg jede asi podle nějakejch základních hodnrot který jsou v ní nastavený a nebo tu kabeláž mám zapojit tak že signál z lambdy půjde klasicky po přepnutí na plyn do ŘJ plynu a ta podel toho bude řídít směs propan-butanu?
Já totiž nevím v čem je výhoda a nevýhoda těchto dvou možností jak to nastavit,aby to bralo singál z lambdy či ne. :? :(
Snad mě chápete.Jinak ten popis těcto dvou funkcí je v tomto článku.
http://www.elpege.cz/pdf/lpg-manual-sch ... al-600.pdf
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Re: Lambda regulace u LPG

Příspěvek od Vlada320 »

Já si myslím že u tý první varianty se musí něco nastavovat a musí se s tím do servisu.Otázka je pokud vytáhnu ten bazmek a tím zapojím tu druhou variantu,že signál půjde do ŘJ plynu,tak jestli se ty hodnoty nastvený nějak nevymažou.
A u tý druhý varianty si myslím že se nic nemusí nastavovat protože si ta řídící jednotka bere signál z lambdy a tím řídí tu směs lpg.Zatím to nějak nechápu proč je to tak vymyšlený.Doufám že mi zde nějaký odborník na lpg poradí,jinak zajedu do servisu se poptat co je lepší.
Teoreticky ta první varianta je asi lepší v případě kdyje lambda v autě kaput a tímpádem by to posílalo hlouposti jak řídící jednotce plynu tak motoru normálně.tudíž by to jelo blbě na plyn i na benzín.Při té druhé variantě by auto jelo normálně aspoň na ten plyn.
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

no nic zajdu s tím do servisu ať mi poraděj a vysvětlej kdyžtak jak to funguje a co je lepší.oni už budou vědět jen jsem myslel jestli se tu někdo taky v tom nevyzná.
VaclavUllmann

Příspěvek od VaclavUllmann »

Mněl jsem ten samí problem a ten jsem řešil takto.
Rozpínací relé Lambda Sondy dej pryč a ty kabely po něm propoj následovně.
Zelený z centrální řidící jednotky Lambda OUT spoj s hnědým co vede do Control Systému LPG,
dále bílý co vede od Control Systému LPG spoj se zeleným od Lambda IN.
Vše funguje,impuls jde jak na LPG tak na Centrální jednotku.
Napiš zda Ti to jde taky.
Ve schématu je to přez relé ale to nefunguje.Když šel impuls do LPG jednotky tak nešel do Centrál jednotky a naopak tak že neustále svítila kontrolka ECU.
Po tomto zapojení vše OK.
Snad Ti to pomúže.
Odpovědět