Jak poznám že už je spojka zralá na výměnu?

vše okolo převodovek
smazany clen - FK

Jak poznám že už je spojka zralá na výměnu?

Příspěvek od smazany clen - FK »

Zdravím,

občas se mi stane, že zařadím nějaký rychlostní stupeň trošku jakoby přes zub, auto má najeto 91.000, tak by mě zajímalo, jestli to není spojkou...jak poznat, že spojka už dosluhuje a kolik tak stojí výměna v servise :(

Je to moje první auto, tak ještě nevím ;)
Návštěvník

Re: Jak poznám že už je spojka zralá na výměnu?

Příspěvek od Návštěvník »

Hlavne v kopci by ti zacla klouzat a smrdet to ze obcas jde pres zuby tak je mozne spis serizeni aby poradne vypinala - nad prevodovkou je lenko a na konci je maticka staci si stim pohrat aby pedal pracoval jak ma resp kde ma.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

To že to třeba na dvojku chroupne zubama je spíš chyba převodovky.

Lanko nastav tak, aby pedál spojky byl stejně vysoko jako pedál brzdy.

Jestli ti spojka neprokluzuje a necuká, tak je OK.
Zkus rozjezd ve větších otáčkách (2000), tak nejlépe poznáš jestli cuká nebo ne.
Jak ostře zabírá poznáš takhle:
zatáhni ruční brzdu
zařaď trojku
vytoč motor tak na 2500-3000 otáček
pusť ostře spojku
motor musí celkem ostře chcípnout, jestli se tak nějak plynule zadusí, tak spojka klouže

obecně ale, jestli se rozjedeš s pískajícíma pneumatikama, tak je spojka OK a nemusíš jí trápit ani výše uvedeným pokusem
index

Příspěvek od index »

nazdar, aky styl jazdy skodi spojke, co presne nemam robit aby spojka vydrzala co najdlhsie
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Hlavně když i ve skoro 205tkm mám s největší pravděpodobností pořád ještě původní, samozřejmě není už nic moc, ale pořád to ještě jde :)
mr.Freak - FK

Příspěvek od mr.Freak - FK »

nejvíc je podle mě znát špatná spojka už při rozjedu...na naší druhý felděě co má asi 180 je původní a s tím autem není člověk schopnej se rychle rozjet...než se to dá do pohybu tak to chvíli trvá (v záběru zřejmě dost dlouho prokluzuje než zabere)..a mám tak nějak pocit že když je v háji spojka že tam proste budou citelný ztráty výkonu...ta felda prostě nejede :lol:
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

přesně jak popisuje mr.freak.kámoš měl takhle spojku na kombíkovi taky v háji a to už oprvadu člověk pozná a i v tu chvíli si myslím je největší čas jí vyměnit.byla to docela sranda když jsme jeli ze školy a on mohl pouštět spojku jak chtěl a pokaždý se to rozjelo stejně.a i jako spolujezdec ikdyž pustil spojku hned bez nějakýho přidržení v bodě záběru jsme poznal že ta spojku i při plným puštění prokluzuje a chytila se až po chvilce a stejnak so třbea při zrychlování do kopce nějak divně jelo.jakoby jemně klouzala nebo tak.fakt to byla sranda hlavně jsme se smáli tomu že to by bylo výborný pro nějaký začátečníky v autškole,prostš by mohli spijku pouštěj jak chtěj :lol: trošku mi to připomínalo automat :lol:
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
Odpovědět