od LPG.habartice » sob 30. bře 2013 16:50:15
Hodím to sem od kluka co to dělal ve výzkumáku, filtry byly určený pro sierru 2.0 DOHC ale to je fuk.
Autor: PKod, snad se neurazí že to použiju. Třeba to někomu pomůže a někdo se nad tím aspoň zamyslí
Dneska jsem se hrabal ve filtrech, ktere tu mam po vymenach oleju ze sirek a skopku. Cast je z mych aut, neco od znamych. takze ruzni vyrobci.
Chtel jsem je pred vyhozenim vyzkouset a overit, jak u nich funguji zpetne ventily. Do teto doby jsem predpokladal, ze pokud na filtru zpetny ventil je, bude i fungovat.Ale pekne jsem se spletl.
Zpetny ventil maji vsechny filtry, ktere jsem mel. Ovsem funkci na 100% plnij jenom jeden.
Takze konkretne:
Filtron OP532/1 - Je novy, mel jsem dva kusy. U jednoho z nich netesnila gumova membrana zpetneho ventilu, u druheho sice tesnil ventil ale nebyl tesne pribodovan nosny plech ventilu. Takze z celkoveho pohledu netesnil taky.
Purolator L17200 - Pouzity. Zpetny ventil je resen jinak nez u ostatnich filtru a netesnil vubec. Totalni propadak z tohoto pohledu.
Champion C102 - pouzity. Jeden z nejmensich uniku. Ztrata tlaku malinka kolem svaru nosneho plechu ventilu.
Ufi 2312702 - dva pouzite kusy, U jednoho vysledek stejny jako u filtru Champion, tedy malinka netesnost kolem svaru. Druhy kus bezchybny a tesny.
Champion C148 - pouzity. Zpetny ventil netesni pri malem tlaku. Takze je vlastne nefunkcni, protoze pri zastaveni motoru tlak klesne a ventil povoli.
Pokud bych filtry resp. funkcnost ventilu mel oznamkovat jako ve skole, bylo by to takhle:
Filtron OP532/1: 2 a 4-
Purolator L17200: 5
Champion C102: 1-
UFI 2312702: 1- a 1
Champion C148: 4
Subjektivne nejpoctiveji zpracovany vypada UFI a Champion.
Jaky je zaver? Pokud namontujete spatny filtr, u ktereho nebude fungovat zpetny ventil, po zastaveni motoru postupne olej stece do vany. olej vytece z velke casti i z filtru a kanalku. S oleje se z filtru vyplavuje i bordel zpatky do olejoveho cerpadla. Olej se po startu musi doplnit a po tuto dobu muzou klepat hydrostely, hur se maze motor...
Nejhorsi na tom celem je, ze ani od jednoho vyrobce nejsou vsechny filtry stejne kvalitni. Meril jsem stare i nove filtry, ale netusim, jak budou nove fungovat po pouziti.
Filtry jsem zkousel tlakovym vzduchem o ruznych tlacich (do 0.5Bar), unik jsem kontroloval ponorenim filtru do vody, pokud nebylo zjevne misto uniku.