Test termostatu
- DuDe
- Kontaktovat uživatele:
Test termostatu
Potřeboval bych radu , jak otestovat funkčnost koupeného termostatu než ho namontuju do auta . Hodně se tu píše že si lidé koupí nový a nefunguje ?
Pokud se to tu řešilo , tak me prosím nasmšrujte.
dík
Pokud se to tu řešilo , tak me prosím nasmšrujte.
dík
Re: Test Termostatu ? ? ?
to by mě taky zajímalo, ptže já koupil novej a nepoznal sem rozdíl
jediný co mě napadlo tak asi do hrnce s vodou a nechat povařit a strčit tam i teploměr třeba od zavařovacícho hrnce... a sledovat co se bude v závislosti na teplotě dít... hm?
Škoda Felicia 96' | 1.3 BMM 40kW +steroidy| HP Sporting | Rial 16" viewtopic.php?f=16&t=37170
+ family car VW Touran Highline 03' | 2.0 TDI AZV
ex: VW Golf IV Highline 99' | 1.9 TDI AHF | EGR OFF, TA & 18" Turbo Twist
ex: Škoda Felicia GLXi 95' | 1.3 BMM 50kW | Brock 8x14" www.feliciaklub.cz/Jyrgen
ex: Škoda Felicia GLXi 95' | 1.3 BMM 50kW | Brock 8x14" www.feliciaklub.cz/Jyrgen
-
jarda.vysocina - FK
Přesně tak, já jsem na jaře koupil nový a jen ten vnitřek , protože mám ještě kovový a chtěl jsem ho namontovat a tak jsem do hrnce s vodou a pěkně jsem ho ohřál a je dobrý . Pak jsem začal víc jezdit a ten v autě se rozchodil a tak je termonstat nakonec neměnil . Častá závada v chladicích systemech ale bývá, že se ta malá dírka na termostatu ucpe nepořádkem a i když se dá nový a nevyčistí se chladící okruh, závada se opakuje .
Jarda
Jarda
- DuDe
- Kontaktovat uživatele:
Ja jsem ten vnitřek hodil do zavařovací sklenice a zalil vařící vodou z rychlovarné konvice a nic se nedělo , tak nevim . Po 10min pořad nic . Je to znatelny okem to pootevření ?
-
jarda.vysocina - FK
Pohyb je znatelný ale potřebuje delší dobu teplotu a to vyšší než nějakých 85 °C , proto je tam dírka, kterou to proudící kapalina musí celé prohřát a to dost dlouho trvá . Tak do hrnce a vařit , až bude voda vřít .
Jarda
Jarda
- DuDe
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem provedl test v hrnci z vodou a po cca minutě co začala vařit voda se otevřel . Po vytažení z vody se po chvilce zase uzavřel .
Takže je OK . Zítra hop hodím do auta
Takže je OK . Zítra hop hodím do auta
já se k tomu ješětě nedostal, ale zkusím to teda taky 
Škoda Felicia 96' | 1.3 BMM 40kW +steroidy| HP Sporting | Rial 16" viewtopic.php?f=16&t=37170
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Je to kontrola jen orientační, v autě je úplně jiné prostředí, kapalina je hustší, má jiný bod varu, je to uzavřený okruh, v kterém je přetlak, dále je tam i tlak od vodní pumpy, takže pokud ti termostat chodí v hrnci, v autě se může chovat úplně jinak.
A hlavně pozor, při delším uvaření může dojít k poškození termostatu.
A hlavně pozor, při delším uvaření může dojít k poškození termostatu.
- DuDe
- Kontaktovat uživatele:
No jo ,ale jak to jinak ozkoušet ? ? ?
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Co se týká přetlaku tak ten se týká jen bodu varu.Pokud je známo tak je v celém chladicím systému tlak daný tlakovým víčkem ,to znamená pro termostat nulový.Tlak čerpadla může být až 5atm.,ale ne pro termostat pro ten je minimální, jelikož se kapalina odvádí topnou hadicí do topného výměníku a odtud se nasává čerpadlem zpět do motoru,protože je zde otevřený okruh.Voda ani v konvici nemá víc jak 100*,takže nejde zničit termostat.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Ty chceš říct, že tlak je v chladící soustavě až při bodu varu
To je teda zvláštní, u mě fungujou fyzikální zákony jinak, já když začnu zahřívat kapalinu v uzavřeném okruhu, tak ta zvětšuje svůj objem a logicky vzniká tlak.
Ale tohle se tu už řešilo se stejným výsledkem a se stejnýma lidma.
To je teda zvláštní, u mě fungujou fyzikální zákony jinak, já když začnu zahřívat kapalinu v uzavřeném okruhu, tak ta zvětšuje svůj objem a logicky vzniká tlak.
Ale tohle se tu už řešilo se stejným výsledkem a se stejnýma lidma.
- Pawlick
- Kontaktovat uživatele:
Řekl bych že test v hrnci je dost orientační, v autě to bude fungovat zase jinak. Může otevírat brzy, ale málo, a toho si pořádně nevšimneš.
Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
103457:
jojo je to takovej malej papinův hrnek.
jojo je to takovej malej papinův hrnek.
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda

-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Ano tlak se zvedá s teplotou v celém chladicím systému ,ne jenom v nádobce nebo u stěny termostatu.A pokud je známo z fyziky tak stejný tlak rovná se nulový tlak. A co se týká konvice tak to nemá nic společného s tlakovým hrncem(papiňákem).V našich podmínkách voda vaří při cca 96-98*.
- DuDe
- Kontaktovat uživatele:
-
vodak - FK
Re: Test termostatu
Nikdo se tu nezabývá testem termostatu motoru 1.6. Je v plastové skříni a v příručkách je uváděno že při jeho poruše se musí
vyměnit celá skříň, za 2000,- a více. Přitom termostat je nabízen samostatně za cca 450,-Kč. Termostat jsem vyndal ale jak ho
vyzkoušet nevím. Postup pro 1.3 nefunguje. kdo víte poraďte. Dík
vyměnit celá skříň, za 2000,- a více. Přitom termostat je nabízen samostatně za cca 450,-Kč. Termostat jsem vyndal ale jak ho
vyzkoušet nevím. Postup pro 1.3 nefunguje. kdo víte poraďte. Dík