Slabě svítící kontrolky

Smells
Kontaktovat uživatele:

Slabě svítící kontrolky

Příspěvek od Smells »

Zdarec chlapi, mám prosbu. Nevíte někdo na co jsou kondiky co jsou na fotce ?
Nová přístrojovka už tam tyto kondenzátory nemá.Chtěl bych je přemostit i na mé staré,protože si myslím,že zpusobují pohasínání kontrolek po zapnutí světel.(při letním svicení nejde vůbec poznat jestli svítíte)
Nová přístrojovka už pohasínání kontrolek nemá protože u nových typu už se používali kontrolky s obrysama a ne celokontrolky.
Můžete někdo pls poradit ?
Naposledy upravil(a) Smells dne pon 27. črc 2009 21:23:12, celkem upraveno 1 x.
Neraduj se ze světla na konci tunelu.S největší pravděpodobností se jedná o protijedoucí vlak !!!

MUF-Škoda Felicia Trumf,1.3 MPi,50 KW,r.v.2000,
FuFa-Ford Focus Combi,1.6 16V,74 KW,r.v.2001,
Prodáno-Dědek-Škoda Felicia LX,1.3 BMM,40 KW,r.v.1995,
Nonamed - FK

Re: Tišťák přístrojovky

Příspěvek od Nonamed - FK »

Jsou to odpory, ty kondenzátore :) A řekl bych, že s těma žárovkama nemají nic společného... Nevím kolik ty žárovky mají, ale ty odpory vypadají jako čtvrtwattové a řekl bych, že by se v provozu dost hřály...
edit: až bude čas, mrknu do schémat, třeba tam něco vykoukám :)
Smells
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smells »

sorry,ale rozumím snad všemu na světě jen elktřině ne :-)
Tak co způsobuje to pohasínání kontrolek. Nevíte někdo ?
Neraduj se ze světla na konci tunelu.S největší pravděpodobností se jedná o protijedoucí vlak !!!

West - FK

Příspěvek od West - FK »

Smells píše:Zdarec chlapy.Mám prozbu.Nevíte někdo na co jsou kondiky co jsou na fotce ?
Nová přístrojovka už tam tyto kondenzátory nemá.Chtěl bych je přemostit i na mé staré,protože si myslím,že zpusobují pohasínání kontrolek po zapnutí světel.(při letním svicení nejde vůbec poznat jestli svítíte)
Nová přístrojovka už pohasínání kontrolek nemá protože u nových typu už se používali kontrolky s obrysama a ne celokontrolky.
Můžete někdo pls poradit ?
nieje to náhodou spôsobené poklesom napätia? odmeraj si že čo na to alternátor po zapnutí svetiel...
obrysy vs celo sú len vďaka inej fólii ktorú žiarovky presvecujú...
host

Příspěvek od host »

Myslím si, že ty rezistory (odpory) budou souviset s kontrolkama. To pohasínání je tam schválně, aby to v noci nesvítilo jako krá.., holt s denním svícením se tehdy nepočítalo.
Smells
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smells »

To West: Mam doma dve Felicie.Jednu rv.95 a druhou 00.Jasne,ze obrysi jsou jen diky tomu kousku plastu,ale kdyz napriklad na nove felde zapnes vyhrivani zadniho skla tak se ti rozsviti kontrolka a sviti.Po zapnuti svetel kontrolka sviti porad stejne intenzivne.Jenze u stare felicie po zapnuti pohasne.Samozrejme ,ze jsou tim padem pohasle i ostatni kontrolky obrysovky,hlavni svetla,mlhovky atd. Jediny co ma porad stejnou intenzitu jsou vystrazny kontrolky jako olej,dobijeni atd.
Sehnal jsem si ten plastik z nove feldy tak proto zkoumam jak to pohasinani odstranit.

smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

ked us chces hladat na pristrojovke tak premeraj tie kondenzatory na lavej strane popripade sa pozrij ci nemaju nafuknutu hlavycku mozu bit aj vyschnute stracat kapacitu aj ked to len tak triafam schemu som nepozeral ja si ties vsak mislim ze to moze byt ubztkom napetia.
Fazole - FK

Příspěvek od Fazole - FK »

Nevyresil jste nahodou nekdo to pohasinani kontrolek pri rozsviceni svetel?
Psykopath - FK

Příspěvek od Psykopath - FK »

No to by mě taky zajímalo, protože ty kontrolky přes den prostě nejdou vidět, ale nikde jsem nenašel vnitřní schema budíků, takže to nemůžu posoudit, kdyby mi někdo toto schema poskytl, zkusil bych to vyřešit... Pokud někdo má toto schema, budu velice vděčný (pokud možno schema staré i nové).
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Trošku jsem louskal dílenskou dokumentaci a zjistil jsem, že kontrolky jsou v přístrojovce "pověšeny" na dvě větve.
Jedna větev (značeno jako a1) je společná pro následující kontrolky:
- rezerva paliva
- tlak oleje
- dobíjení
- ruční brzda
- airbag
- vyhřívání zadního okna
Jsou to kontrolky, které se ukostřují přes nějaký spínač.
Druhá větev (b1) je ukostřena a vedou sem žárovky podsvícení přístrojů, kontrolka obrysů, tlumených a dálkových světel, přední i zadní mlhovky, blinkry, stav brzdové kapaliny, blinkry na přívěs, ...
Jsou to kontrolky, na které se přivádí napětí.
Některé kontrolky jsou "průchozí" - bezpečnostní pásy, žhavení.
Pohasínání (respektive zvýšení jasu po zmačknutí) podsvícení tlačítek je řešeno vestavnými rezistory v tlačítku.
Na plošňáku je podle schématu také stabilizátor napětí - zřejmě kvůli správné činnosti budíků.
Je zajímavé, že po zapnutí světel mi pohasíná pouze kontrolka vyhřívání zadního okna, ostatní svítí stejně.
Mám 1,6-ku, 1996 - celoplošné kontrolky. Takhle mi to fachčí co fildu mám.
Logicky by neměly pohasínat kontrolky světel, protože se předpokládalo, že se budou rozsvěcovat jen za snížené viditelnosti.
Dobíjení, olej, ruční brzda, pásy, airbag, palivo jsou výstražné kontrolky a zřejmě by měly svítit se zvýšenou intenzitou pořád.
Jediná volitelná funkce je asi jenom to vyhřívání okna a tam by ta změna jasu byla celkem OK.
Napište jak to vlastně svítí ostatním. Možná mám něco v bordelu, ale mne pohasíná pouze to okno.
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Okno ti musí svítit stejně jasně jak světla.A to jak obrysové,tak potkávací a tuším že i dálkové.A taky samozřejmě mlhovky.Až na to někdo přijde dejte vědět.Taky mám ikony z novější feldy a hlavně že vyhřívání není vidět mne štve nejvíc.Zrcátka topí a topí a já o tom nevím.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Jak jsem psal výše, všechny kontrolky mi svítí stejně bez ohledu na to jestli je zapnuté vnější osvětlení nebo ne. Výjimka je pouze kontrolka vyhřívání zadního okna. Ta už po rozsvícení parkovaček pohasne. Svítí to někomu jinak???
Fazole - FK

Příspěvek od Fazole - FK »

No ja to mam tak, ze kdyz zapnu vyhrivani zadniho okna, tak kontrolka vyhrivani sviti krasne jasne, ale jakmile zapnu svetla, ta sviti slabe a stejne slabe sviti i kontorlky parkovacek, potkavacek a kdyz zapnu mlhovky tak i mlhovek. A kdyz zapnu dalkova, tak jejich kontrolka sviti jasne ale ostatni porad slabe tak, ze to nejde ve dne temer videt :(
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

hydrant píše:Jak jsem psal výše, všechny kontrolky mi svítí stejně bez ohledu na to jestli je zapnuté vnější osvětlení nebo ne. Výjimka je pouze kontrolka vyhřívání zadního okna. Ta už po rozsvícení parkovaček pohasne. Svítí to někomu jinak???
To bude asi tím že ostatní kontrolky světel nemůžou pohasnout po zapnutí obrysovek bo nesvítí.Ale svítí stejnou intezitou jak vyhřívání skla při zapnutých světlech.myslím že to nemůže být až tak velký problém.Možná by stačilo kouknout na tišťák odkud a kam vedou cesty jednotlivých kontrolek a na tutovku musíš kápnout na odpor.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Bez nutnosti zapnout světla svítí třeba to vyhřívání zadního okna, zatažená ruční brzda, kontrolka pásů, rezerva paliva, dobíjení, kontrolka oleje, blinkry, ...
Myslím, že na plošáku nebude žádný rezistor na změnu intenzity podsvícení kontrolek (snad jenom to okno).
Spíš mne zaráží fakt, že z větve napájející skupinu kontrolek (okno, dobíjení bag, olej, ručka, palivo) je většina spínána připojením na kostru (viz ruční brzda, spínač tlaku oleje), ale ta zmiňovaná kontrolka vyhřívání je napájena z relé ..
Psykopath - FK

No myslim ze je to presne tak jak pise hydrant, ze svetla sviti standartne slabeji oproti vystraznym kontrolkam nebo blinkrum, s vyhrivanim je to slozitejsi, protoze pri zhasnutych svetlech sviti silne, pri rozsvicenych pohasnou na jejich uroven, a to chceme odstranit, jelikoz to ve dne neni vubec videt, a ja si myslim, ze na vine budou ty odpory, nicmene bez schematu to asi nerozlustim, a kdyz jsem zkousel sundat jenom tu desku z budiku, tak mi to proste neslo, neco tam drzelo, tak sem se na to vy....
Radek1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek1 »

Mě také svítěj kontrolky pořád stejně,a pokud jsem měl možnost,tak i u jiných Feld jsem žádné změny podsvícení nepozoroval.A pokud vím tak žádná Felda nikdy neměla regulaci podsvícení.
Psykopath - FK

Ono nejde o regulaci, jde o to, ze pokud nemam rozsvicene svetla a zapnu vyhrivani zadniho okna, tak ta kontrolka sviti oranzove dost, ale kdyz zapnu svetla, tak mi ta kontrolka pohasne (jde videt i rozdil mezi kontrolkou svetel a blinkrama - maji jinou intenzitu), coz ale plati, jak jsem to tak vypozoroval pouze pro celoplosne kontrolky, ty felicie co maji uz budiky jenom s obryskama, to vetsinou uz maji normalni...
Psykopath - FK

ja to schvalne zkusim nafotit, sice mam fotak v mobilu na p... ale uvidim, pak to tu zkusim hodit
Radek1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek1 »

Ono to bude spíš tím, že pokud zapneš výhřev okna a světla tak při volnoběhu poklesne dost podstatně napětí.
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Tak podle několika příspěvků je jasné, že jas v závislosti na zmáčknutí spínače osvětlení (obrysy) mění jenom kontrolka vyhřívání zadního okna.
Ostatní ani nemůžou (podle dostupných schemat). Jedna skupina kontrolek je připojena trvale na 12V a rozsvěcují se připojením na kostru, druhá skupina je trvale na kostře a rozsvěcují se přivedením 12V. Bez regulačních prvků, bez rezistorů. Úprava by nebyla snadná a musel by se rozlišit stav den/noc nebo světlo/tma.
Na tišťáku je umístěn stabilizátor pro budíky, který může obsahovat nějaké rezistory. U novějšího provedení je tam navíc AKIN.
Jedinou záhadou je zapojení nešťastné kontrolky vyhřívání zadního okna. Podle dokumentace na ni z obou stran vede 12V. Nevěříte?
Koukněte na obrázky. (Musel jsem to prohodit, ten pixhost je otřesný :o
Obrázek
Obrázek
A ještě to pohasínání :roll:
Psykopath - FK

Radek1 píše:Ono to bude spíš tím, že pokud zapneš výhřev okna a světla tak při volnoběhu poklesne dost podstatně napětí.
Tak to by dle meho pohasly vsechny kontrolky ;)

Zkusil jsem to vyfotit, ale je to mobilem, takze nic moc, ale pro predstavu...
Obrázek Obrázek
Psykopath - FK

hydrant píše:Tak podle několika příspěvků je jasné, že jas v závislosti na zmáčknutí spínače osvětlení (obrysy) mění jenom kontrolka vyhřívání zadního okn......
...A ještě to pohasínání :roll:
No nezda se mi ze by ty zarovky byly pripojeny primo n akonektory, to co jsi postnul je blokove schema, takze tam asi nebude komplet schema...
Tech soucastek je tam celkem dost na to aby to bylo ke stabilizatoru... asi budu muset ty budiky fakt rozebrat, ale moc se mi do toho nechce... leda ze by nekdo poskytnul plosnak za ucelem vedeckeho zkoumani :D
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Psykouši, přesně tak mi to fachá. Nevím, jestli mne někteří pochopili, ale mne je jasné, že ty ostatní kontrolky budou svítit pořád stejně. Jsou tak prostě zapojeny. Taky mi vadí, že přes den (hlavně když pere slunce) nevidím, jestli mám rozsviceny světla, protože kontrolku bludičku není vidět. Jenom je mi záhadou jak je zapojeno to zadní okno když jako jediné pohasíná. A podle schemat by vlastně kontrolka mohla svítit hned po zapnutí zapalování, protože při nesepnutém spínači vyhřívání a tudíž i relé, by se mohla kostřit přes okno.
Jinak zvýšit jas vybraných kontrolek by nebyl problém (dát žárovičku s větší watáží, nebo LEDku) ale co v noci? To by asi dost pralo do očí. Filda nepozná kdy jsem rozsvítil světla, zda ve dne nebo v noci. A mačkat v noci další tlačítko noc/den??
Psykopath - FK

No ono stejně ta palubka svítí celkem dost, ale soudruzi ze škodovky to vyřešili tím, že dali místo polšných kontrolek jenom obrysy těch znaků, můj kamarad to má ve felicii r.v. 96 1,3 MPi, ja to v 96 BMM nemam... takze potom jeste prehodit ten pasek s novyma kontrolkama a bylo by to uplne mega... ale to uz je trochu sci-fi

Kazdopadne ty kontrolky budou svitit jako blinkry, dle meho nazoru, tezko rict jestli to bude moc rusit chtelo by to testnout...
Teda v prve rade najit schema tech budiku...
Psykopath - FK

Takze jsme se dostali na mrtvy bod? Mi nerikejte, ze nejde sehnat schema budiku...
Psykopath - FK

No z te zadni strany mi to moc nepomuze, tezko rict tak z hlavy, za 14 dnu bych se mohl dostat k montazi BT HF, tak kdyz budu zalezly v aute, tak bych to mohl vykuchat, ale jak rikam, pokousel jsem se sundat tu desku, protoze jsem měl zkorodovane kontakty u zarovek, ale nepovedlo se mi tu desku sundat. Nicmene asi by to chtelo porovnat i s deskou, ktera tento "tuning" nema...
Psykopath - FK

Kurnik to fakt vypada ze to jde primo na konektory... jak je toto mozne....
Xfanthom - FK

Příspěvek od Xfanthom - FK »

Já mam feldu 97 původně bez otáčkoměru s těmi "novými ikonkami" a svítilo to parádně jak ve dne tak v noci - stejně jako v naši oktě.. pak jsem si sehnal starší přístrojovku z 1,6 s otáčkoměrem a s těmi plochými ikonkami - svítilo to ve dne na h*vn*- vyměnil jsem pouze ikonky za ty nové a efekt ještě horší. Hold ty staré desky tištěných spojů na p*** svítí... (parkovačky a potkávačky nejsou vidět vůbec) // :x - Mimochodem, nešel by vložit samotný otáčkoměr do té nové desky t.s. pouze místo hodin? Asi néé co..
Psykopath - FK

Takze podlo toho co jsem pochopil z posledniho prispevku to musi byt v pristrojovce, mel jsem obavy, ze to bude nekde jinde, ale ted je jasne ze je to na desce. Ted uz zbyva pouze to najit :D
Adam

Příspěvek od Adam »

Čau! Místo (analog) hodin otáčkoměr nedáš, protože pro otáčkoměr musí být jinný tištěný spoj.
Mimochodem doma máme dvě feldy.r.v.97 obě stejné 1.3 a v základu. Jedné svití kontrolky stalé stejně a jasně. U té mojí jsem si vyměnil budíky(s otákčoměrem) po namontování bylo vše v pořádku. Ale asi půl roku už pozoruji stále slabnoucí jás kontrolek. Nyní mi svítí velice špatně a o i za tmy. Budíky byly v milych:) a znějaké 1.6 do roku 96.
Xfanthom - FK

Došlo mi hned po odeslání příspěvku, že nezle vyměnit samotný otáčkoměr... ale měl bych snadné a jednoduché řešení ;) ve spínačích mám obyč 3mm diody - modré, tak mě napadlo povyměnit ten prostřední panel 5mm diodami s náležitými odpory? Přece jen dioda svítí jako sviňa a nějaké pohasínání ať jde k čertu :ugeek: určitě nejsem první koho to napadlo :P..
Smells
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smells »

Přemostil jsem ty kondíky co jsou na fotce viz můj první příspěvek a kontrolky už při zapnutí světel nepohasínají.Sehnal jsem i ten štítek s novejma kontrolkama-obrysovejma a je to 10x lepší.

Psykopath - FK

No je vidět, že jsi se s tím vůbec nes*al :D ale vyřešil jsi celý problém :D
Smells
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smells »

Ono jde hlavně o kontrolky světel,že jdou za dne mnohem líp vidět.Protože nejde jen o kontrolku vyhřívání zadního skla jak si tady všichni milně myslí.Ony jsou pohaslí i kontrolky světel,i když si to samozřejmě neuvědomujete protože v momentě kdy zapnete světla tak se kontrolky rozsvítí už pohaslí,takže změnu jde pozorovat jen na vyhřívání zadního skla.
Odpálil jsem ty "odpory" a teď svítí všechny svislé kontrolky jak dívý.Ještě je dobrý sehnat si ten štítek z nové feldy.

Smells
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smells »

Takže ještě jednou pro všechny,speciálně pro Xfanthom ;)
Je potřeba odpájet původní odpory na tišťáku (označeno jako A) a nahradit je vhodným vodivím materiálem.Mě se výborně osvědčily sponky do sešívačky.Na obrázku je už nová přístrojovka bez odporů,protože doma nemám už žadnou starou.
Mám dojem,že je odpor i u "B" ,ale nejsem si jistej jestli jsem ho taky odpalil nebo ne,musel bych rozdělat palubovku a to se mě kvůli Vám opravdu nechce :-) Vyzkoušejte napřed jen odpálit ty A a uvidíte.Když to někdo bude dělat prosím o info pro ostatní jestli B ano či ne.
Mám to už rok odpájeny a funguje to bezvadně.
Obrázek

Xfanthom - FK

Re: Tišťák přístrojovky-Málo viditelné kontrolky - VYŘEŠENO !

Ruku líbám ... až vyzkouším, tak dám vědět :P Smells by měl dostat minimálně metál :D rada k nezaplacení...
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Podle fotek co mi poslal jarda.vysocina stačí pro tlumená světla vyhodit v sektoru A rezistor, který je nejblíže výřezu pro tacho. Patří k tlumeným světlům. Další v pořadí jsou vyhřívání okna, koncové světlo do mlhy a světlomety do mlhy.
Rezistor v sektoru B patří obrysovkám. Podle mne je zbytečné nechat svítit v noci ostatní kontrolky jako kráva. A bude třeba pořešit opětovné pohasnutí obrysů a tlumených světel při jízdě v noci.
Psykopath - FK

no to by potom chtělo sehnat tu lištu s těma ikonkama jak maji novější felicie - jenom ty obrysy... btw nemáte ji někdo na prodej???
Smells
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smells »

Psykopath píše:no to by potom chtělo sehnat tu lištu s těma ikonkama jak maji novější felicie - jenom ty obrysy... btw nemáte ji někdo na prodej???
Čus dá se to koupit tady za 58,-. http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/6 ... licia.html

KOCI - FK

Re: Tišťák přístrojovky-Málo viditelné kontrolky - VYŘEŠENO

Příspěvek od KOCI - FK »

Čau chlapy,
mohl by mi někdo popsat který že ty rezistory musim zrušit? Odkaz na ten obrázek už nefunguje...

Dík
Smells
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smells »

Když vyfotíš tišťák zezadu a hodíš mě sem fotku udělám ti na ni kolečko,který odpory máš přemostit.Já už ty fotky v PC nemám.

MARWiN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MARWiN »

jsou to ty 4 vedle sebe tuším nalevo od žárovek na kontrolky
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

jelikož jsem to teď taky řešil a obrázky nejsou , tak jsem to vyfotil
ty odpory byly v místě těch orámovaných propojek , samostatnájsou obrysovky ,
http://pvdferdamravenec.rajce.idnes.cz/ ... 230069.jpg
Smells
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smells »

ferdamravenec dík ty moje fotky už jaxi vymazali. :(

ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

jj, proto jsem to fotil , že jsem nikde nic nenašel
Odpovědět