Rady,tipy,problémy a vše kolem startování

AEF
Odpovědět
Zbysek - FK

Re: Starty při teplotě kolem sedmdesáti stupňů

Příspěvek od Zbysek - FK »

Aha, to mě nenapadlo že na Slovensku by byl VIF nedostatkový. Ono teda ani u nás není sranda ho někdy sehnat, ale je to opravdu nejlepší aditiv na trhu. Ale koukám že zastoupení v SK mají viz. http://www.vif.cz/kontakt.htm , takže někde sehnat půjde. Na benzinkách je tedy šance ho sehnat skoro nulová i tady.
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

Zbysek: Je cítiť rozdiel pri jazde ak použijem ViF a a keď iba bežnú naftu? Ak by to bolo nejako výrazne lepšie, tak tu skúsim zohnať. Pokiaľ sa týka skúseností s TDA, tak auto prestalo slabo dymiť na čierno ( ale je možno že za to môže aj vyčistenie sania a EGR off ).
Zbysek - FK

Pocitové rozdíly s přidáváním aditiv těžko posuzovat. Je to motor od motoru jiné, ale zázraky žádné neudělá. Tedy zázraky v nějakém zlepšení jízdy nebo tak. Je teda pravda že vif dokáže docela pěkně čistit a udržovat vstřikovací soustavu v pořádku, díky čemuž to někomu vyřeší problémy s cukáním a podobn, když má zanesenou nějakou trysku trochu filmem, ale to jsou prostě maličkosti. Hlavní účel zimního je zabránit parafinaci a u letního je trochu více přísad na čištění. Stejně to mají i ostatní aditiva, akorát vif z nich funguje nejlépe.
nebulus - FK

Re: startování

Zaujímalo by ma, prečo potom konštruktéry nezapojili ovládanie žhavenie cez X kontakt, keď je to druhý najváčší spotrebič v aute.
Sigy - FK

Příspěvek od Sigy - FK »

Kdepak bych mohl sehnat ten VIF? A Kolik se +- pohybuje jeho cena? :)
Zbysek - FK

Cena je do 200,- a jeden z největších (nejrozšířenějších) prodejců je Auto ŠTANGL . Jde sehnat i v jiných prodejnách a někde i na benzinkách, ale to musí člověk moc hledat.
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Distribují ho i Benziny asi a.s. Ale hlavně je tam pak úplně jiná cena než u Autoštangl.
Sigy - FK

Příspěvek od Sigy - FK »

Mrknul jsem se jim na stranky a zjistil jsem, že by ho ve F-M mělo par obchodů mít... :)
Lars1 - FK

Příspěvek od Lars1 - FK »

Kovi píše:Já to nidky přesně nepočítal ,ale volnoběh mi nepadá dřív jak po -+ 3 minutách.....ale mám žlutý čidlo...s origo zeleným už fakt nevím.
Já mám originál zelené a volnoběh spadne podle venkovní teploty - čím větší mráz tím dele. V létě do minuty a při -15°C i 4 a 3/4 minuty schválně jsem to počítal. Po cvaknutí relátka to lepší chytne, mám to už vyzkoušení v praxi. Alespoň u mi Feldy to tak funguje.
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

Psal jsem tady nedávno, šéfik si koupil Feldu 1.9D, a od začátku je jeden problém: jak v zimě, teple, po zahřátí, jízdě 2hodiny jsou otáčky stále na volnoběh kolem 1050. Čidlo teploty měněno, voda atd. sem nechal hned dělat. Čím to bývá u motoru 1.9D.?

Díky
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
Zbysek - FK

Jsou dvě možnosti. Buď někdo už předtím na čerpadle přidal na otáčkách volnoběhu (to někdo dělává aby se vyhnul závasdám v nízkých otáčkách. A nebo je chyba ve ventilu pro zvyšování otáček. Chybu na ventilu by ukázala diagnostika, takže pokud jsi ji dělal a nebyla tam tahle závada, je to zvednuté přímo mechanicky na čerpadle.
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

Ano, na VAG jsem to dával, mám vlastní kabel, NTB a SW. Tam nic nebylo. Říkal jsem to šéfikovi, že to někdo udělá také natvrdo, aby se vyhnul nízkým otáčkám, takže mám koukám asi pravdu. Předchozí majitel si nechával servisovat Feldu v servisu Škoda, a možná vyřešily problém s otáčkama pomocí tohoto nastavení. ;) děkuji....... jak to nastavím nazpátek, nebo-li trochu je snížím, kolik jsou vhodné, aby to nepadalo ale aby zase nebyli moc nízké? Aspon to dostat na 950?
Zbysek - FK

Ano, ideální volnoběžné otáčky jsou na 950 zhruba. Pokud ale funguje normálně zvyšování otáček a necvaká tam teď jen naprázdno, pokud by to bylo moc poladěno, tak by se měly stejně ještě více zvyšovat po stratu (a to právě na 1050). Takže ač není na diagnostice chyba, prozkoušel bych kompletní okruh zvyšování otáček ať už jde o elektriku, podtlak, nebo mechaniku, jestli je vážně vše ok (jestli to při nastartování fakt přidá a po chvíli se to snaží ubrat, jestli cvaká sytič při prudkém ubrání plynu atd.). Pokud by s tím někdo fakt hovadsky hýbnul na čerpadle, tak vážně jen tak běhá sytič naprázdno a ani nemůže zareagovat.
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

Jakmile nastartuješ, tak se to prostě drží na cca těcj 1050 a nemá to tendenci jít vůbec nikam jinakm. Jen se tam tak vrtí a čeká až přidáš :)

Jak jsem psal dříve, byl tam ten problém, kdy to nechtělo startovat hned , pokud auto déle stálo, to se ale vyřešilo tím čidlem teploty a zatim dobrý, možná jestli kvůli tomu ji v servise nezvyšily ty otáčky, protože do ní pořád hustily at dá komplet celej startér že to ničím jiným nebude, ale bylo to jen čidlo. Takže myslíš že se jako první kouknout na to čerpadlo a tam uvidim možnost to nastavit jo? Co potom tedy? Že by cvakal sytič jsem nějak nepostřehnul.....

Dejwis
Zbysek - FK

Pokud nejsou závady v jednotce a vše by tedy mělo fungovat správně, tak musí cvakat sytič v těch režimech jak jsem psal. Pokud necvaká, tak je něco špatně na jeho okruhu, nebo ani cvakat mechanicky nemůže kvůli tomu, že mu v tom brání příliš přestavené čerpadlo. Pokud by vážně nefungoval, je dost možné že to někdo opravil tím, že natvrdo zvednul otáčky na 1050 a tím by ten motor běžel v pohodě po startu, kdy bi jinak bez sytiče blbnul. Na čerpadle to jde jednoduše zase vrátit zpět samozřejmě, takže v tom problém není, ale pokud by nefungoval potom sytič správně, tak by to po startu chtělo zdechat.
Sigy - FK

Příspěvek od Sigy - FK »

Chci se trochu uklidnit :) Je možné, že u mě je problem s těmi starty kvůli palivovém filtru? Že by byl už zašpiněný a voda naspod a když je nafta teď za těch mrazu hustší, že by ji tam při tom startu nešlo toliK? Zítra se ho chystám vyměnit a doufám, že to bude lepší :) Protože když jsem zkusil startovat s plylnovým pedalem, tak to šlo lépe... Čistě laicky se ptam :D
Zbysek - FK

Rozhodně špatný filtr udělá dost problémů. Jinak pokud třeba není ještě zanesený, jde z něho taky třeba jen vypustit voda, pokud je jí tam moc.
Sigy - FK

Příspěvek od Sigy - FK »

Mam na něm najetých +- 45 000 km jsem se dneska koukal :oops: Zachvili se jdu pustit do vyměny a udělam při tom i Protec (konečně) :D doufám, že něco neposeru :oops:
Zbysek - FK

Aha, tak v tom případě už to není žádný mladík a výměna je určitě na místě. A po protecu si bude autíčko jen broukat :)
Sigy - FK

Příspěvek od Sigy - FK »

Tak filtr jsem vyměnil vpohodě, ale na protec jsem se vykašlal, protože už tak jsem měl zmrlé prsty a nejenom prsty... :D Jsem zvědavý jaký bude zítra první studený start.
Zbysek - FK

Tak jak to dopadlo Sigy? Nezavzdušnil se ti trtošku systém a chytalo to dobře ráno? Že by jsi dal případně rady dalším co to chtějí dělat. Hlavně ať všichni zaškrtí vždy hadičky, aby se jim nevrátila nafta až do nádrže.
Sigy - FK

Příspěvek od Sigy - FK »

No dopadlo to dobře :) Dneska byl start vpohodě... První start s filtrem byl taky vpohodě ;) ja jsem si hadičky nezaškrtil :oops: ale zalil jsem je povrch a bylo to ok, ani žádný náznak škytnutí, že by tam byl vzduch. Až na zmrzlé prsty se nevysktyl žádný problém :lol:
Torak

Příspěvek od Torak »

Ahoj, mam problem s Feldou 1.9, baterku mam novu, 62Ah , 510A, pred mesiacom bolo na aute repasovane vstrekovacie cerpadlo, cistena palivova nadrz a hadicky, novy naftovy filter, menene vstriky, rozvody menene pred necelym rokom. Auto startovalo po repasovani cerpadla za tepla na brnk, ale pri starte za studena sa trapilo. No teraz ho uz vobec nemozem nastartovat, skusal som aj so susedom cez startovacie kable, nic. Zhaviaca kontrolka svieti, rele cvaka, poistky na rele zhavenia su OK. Po dlhsom toceni je citit nafta, tak by to cerpadlo malo fungovat spravne, myslim. V com moze byt problem? Zhavice?
Vdaka za kazdu radu.
nebulus - FK

Asi tie žhaviče, keďže ako jediné neboli opravované. A žhaviaca kontrolka o ich funkčnosti nepovie nič
Zbysek - FK

Zkus ty žhavičky proměřit nejdříve, jestli jsou opravdu špatné, ať je nevyndáš a nezjistíš že byly ok. Je s tím docela drbání při vyndávání. Podle příznaků to ale mohou být právě žhavičky.
Torak

Příspěvek od Torak »

No ved prave, dostat sa k tym zhavicom a vyberat ich je za celozivotne hriechy :-(
Skusim zajtra premerat, staci to cez ziarovku a drat pripojit k + na autobaterii, samozrejme odpojit ten prepajaci pliesok medzi zhavicmi...
Vdaka za odpovede.
Zbysek - FK

Ideální je vyzkoušet ampérový odběr, ale základní zkouška funkčnosti je vyzkoušet drátem jestli jiskří (tedy jestli vůbec nějaký odběr mají).
Torak

Příspěvek od Torak »

Takze tak ako mi hovoril sused, dobre, skusim a dam vediet. Dik
Diablo - FK

Příspěvek od Diablo - FK »

Zbysek píše:Nene, takhle to opravdu řešeno není. Když se startuje společně se žhavením, dělí se proud mezi žhavičky a startér (ostatně ono to jde dost dobře poznat už podle chodu startéru, že jde o dost hůř, než pak samotný po dokončení žhavení). Ale jinak si to každý může zkusit klidně změřit, že v případě startu během žhavení jde najednou na žhavičky menší proud a na startér také nejde plný jaký by mohl jít. Právě proto je výhodné startovat až po ukončení žhavení, kdy jsou žhavičky po té době stále rozžhavené do běla, komůrka je co nejvíce vyhřátá a na startér jde maximální možný proud.

tak tak
Torak

Příspěvek od Torak »

No takto som uz startoval, pockal som kum cvakne relatko, bolo vidiet aj na kontrolkach, ze trosku intenzivnejsie svietili. To mi prave nepasuje, ze sa to sprava, ako keby zhavice mali odber (je tam ten vykyv v intenzite svietenia kontroliek. ak sa zhavi). Startovali sme to aj na startovacie kable a nechytilo :-(.
V servise hovorili, ze palivovy filter co tam mam ma trosku vacsi prietok ako by mal mat...
Kazdy hovori nieco ine z automechanikov...
Za posledneho polroka som do auta vrazil skoro 35 tisic za opravy, uz toho mam dost...
nebulus - FK

Torak píše:Za posledneho polroka som do auta vrazil skoro 35 tisic za opravy, uz toho mam dost...
Ja som vrazil 22 tisíc od leta.... A ešte ma možno čaká potenciometer ( nový vyše 4 tisícky ). Ale väčšina z toho bola skôr zanedbaná údržba predošlého majiteľa ako porozbíjané svetlá, rozvody, tlmiče, tesnenie olejovej vane ( 1350 Sk - pekná pálka ), záťažový brzdový regulátor ( cca 2500 ) a dnes som si objednal nejaké súčiastky na repas štartéra za 1000 sk...
Torak

Příspěvek od Torak »

Tak dik za rady, zhavice sme skusili, tie su OK, ale bola padnuta nafta, tak sme so susedom pozalievali paliv. filter a hadicky, a po prerusovanom toceni a zalievani filtra a na startovacie kable sme to natocili.
Vie mi niekto povedat, kde sa da kupit balonik aby som si mohol naftu natahat, alebo to radsej dat skontrolovat, kde to chyta vzduch?
Vdaka.
Zbysek - FK

Nejčastěji to přisává vzduch přes zpětný ventil na filtru (ten plastový člen nahoře na filtru).
Torak

Příspěvek od Torak »

No ten plast, ma aj nieco utesnit??? Ved to je len upevnene zavlackou aby to nevypadlo pocas jazdy :-D, si myslim.
To neexistuje utesnit, moze sa stat, ze padne nafta az od vtrekovacieho cerpadla, alebo bude stacit ten balonik a po dlhsom stati napumpovat naftu do filtra a tym budu studene starty poriesene?
Skusim nieco pohladat na nete...
Ste tu super vsetci ;-)
smazany clen - FK

K těm žhavičům...potvrzuji to co psal Zbyšek..Zkouška žárovkou či jiskřením je jen o tom jestli jde proud na žhaviče. Ze zkušenosti s Golfem 1,6D a v práci s Transportérem 1,9D vím že stačí aby byla jedna žhavička v híji a nenastartuješ..poze bílý čmoudek z výfuku....tudíž to chce fakt změřit nebo vytáhnout žhaviče...pokud ale nejde čmoud(aspon trochu z výfuku viděl bych to na suchý čerpadlo...(na golfu než umřel jsem to měl vyřešený ac pumpou ze š100 a prostě jsem ráno vždycky napumpoval...)
Zbysek - FK

Ten plast na filtru někdy bývá dotěsněn gumičkou, když není, jde to dořešit. Už se to tu rozepisovalo někde v sekci 1,9d.

A k těm žhavičkám: pokud je motor opravdu v pořádku a má pořád parádní tlaky, tak chytne i bez žhaviček (tedy se špatnými všemi žhavičkami) v těchto mrazech, ale je to strašné trápení motoru i startéru. Ale sám jsem tak startoval prvních pár týdnů loňské zimy, když jsem byl líný to konečně udělat a vyměnit komplet žhavičky, když byly všechny špatné.
Pokud je motor už vychozenej a tlaky nic moc, samozřejmě to už pak nedokáže vytvořit potřebné teplo pro vznícení po pár převaleních a je to jen o kouření.
Torak

Příspěvek od Torak »

Tak som sa pozeral na to plastove T na filtri paliva a podla Dilenske prirucky by pod tym plastom malo byt tesnenie, no ja som si nevsimol, aby pod plastovym T bol nejaky kruzok tesniaci, skusim tam nieco dopasovat a uvidim ci bude padat nafta.
Felicia diesel nema cerpadlo v nadrzi, mam pravdu?
Zbysek - FK

Ano správně, nemá podávací čerpadlo v nádrži. Veškerý tah vytváří samotné čerpadlo lucas na motoru a když se to zavzdušňuje, dělá to právě proto ty problémy.
Sigy - FK

Příspěvek od Sigy - FK »

To "T" jde koupit normalně v mototechně Škoda i s tím těsněním? Protože to asik bude u mě problem, protože opět ty starty nejsou nic extra... Když bych to "T" měnil, je zase třeba zalivat filtr?
smazany clen - FK

Jde koupit normálně v mototechně. Kupoval jsem ho před týdnem za 250. Zalejvat filtr nemusíš protože z něj nic nevyteče. A myslim si že těsnit by to mělo díky 'O'kroužku který je na filtru.
Torak

Příspěvek od Torak »

Ja som dokupil len ten O kruzok, take nic a stalo 1.99 euro, ale asi mi to nepomohlo, este som nepozhanal priehladnu hadicku a spätný ventil...
Torak

Re: Rady,tipy,problémy a vše kolem startování

Příspěvek od Torak »

Kde mam pripojit spatny ventil (balonik), medzi cerpadlo a filter? Lebo mne sa zda, ze sa mi zavzdusnuje hadicka z nadrze do filtra. Vdaka.
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Pokud chceš systém jako já, tedy filtr a zpětný ventil samostatně,tak zpětný ventil se zapojuje mezi filtr a nádrž.
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...:)
Torak

Příspěvek od Torak »

Dik, to som potreboval pocut.
Naposledy upravil(a) emilio52 dne pát 23. led 2009 10:44:20, celkem upraveno 3 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

není zač
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...:)
nebulus - FK

Keďže som mal pocit že štratér sa sotva točí, tak som sa podujal na jeho GO. V obchode som podľa jeho čísla objednal predné púzdro ( kov/plast ), zadné mosadzné púzdro, predné tesnenie a uhlíky ( je to celý držiak, vrátane káblika na spínaciu cievku ). Demontáž bol pôrod, skrutky sú 16 a nie je okolo nich dosť miesta, takže nie každá gola, alebo očkový klúč sa tam zmestí. Demontáž samotného štartéra bola potom jednoduchá, až na na hviezdicové skrutky držiace cievku, ktoré som musel odvŕtať. Po otvorení som bol príjemne prekvapený stavom štartéra, uhlíky tam boli asi 90%, komutátor som iba preleštil brúsnou pastou, vazelínu v planétovej prevodovke som vymenil. Pomocou nových púzdier som vylisoval tie staré. Vyčistil som svorky na cievke, dal nové matky a podložky ( škoda že sa nedajú rozobrať a vyčistiť aj spínacie kontakty na cievke - tak som tam aspoň nastriekal Kontox ). Všetko som to zvládol v izbe na stole a štartér som vyberal zhora. A Výsledok? Štartér sa točí asi tak 2x rýchlejšie. Cena: cca 900sk, cca 2/3 ceny boli nové uhlíky. Keby niekto mal záujem o použité uhlíky v 90% stave, tak ich niekomu venujem.
Zbysek - FK

Konečně někdo taky potvrdil že i jednoduchý repas samozřejmě moc pomůže startéru a ve finále i teplým startům, protože tenhle komůrkáč vyžaduje rychlé točky. Je pravda že za minimální úsilí a peníze jde ten startér hezky zrepasovat.
nebulus - FK

Mám pocit, že 90% úspechu je výmena predného púzdra. Je to taký kovový ( hliníkový ?!) krúžok o priemere cca 3cm. Zvnútra je potiahnutý nejakou klznou umelou hmotou. Nachádza sa za hneď za tesnením na strane od zotrvačníka.
Lars1 - FK

Příspěvek od Lars1 - FK »

Tak jsem pro jistotu Feldičku odstavil. Zjistil jsem že moje Felda je trochu nemocna a nevím co s tím. Objevil jsem olej ve vodě ale nevím jak se tam dostal. V oleji voda není. Navíc jsem zjistil že mi občas za hapruje i termostat při normální jízdě vyleze na začátek červeného pole tam chvilku drží pak klesne a po druhé už tam nevleze. Ale kdyby to udělalo za chvilku po vyjetí ale udělá to až třeba po 30km jízdy. Už to udělalo dvakrát a vždy na 5-ku kolem 100km na rovině. Jsem s to :( :x :x a nevím co se tomu děje. Jakej je rozum abych věděl co s tím mam udělat.
Zbysek - FK

Chtělo by to vyzkoušet, jestli tam ten olej nemůže jít tou nejběžnější cestou, tedy přes válce. Takže otevřít nádržku a koukat jestli to nebublá když se přidává. Záleží taky jak moc tam ten olej je. To s teplotou je opravdu divné a podle toho jak to dělá bych to viděl spíš na elektriku než na závadu temotatu nebo něčeho na okruhu chlazení.
Odpovědět