Olej pro motory 1.3
-
wrc32
Olej pro motory 1.3
chtel jsem se zeptat , chci vymenit motorový olej v autě , od predchozího majitele jsem nezjistil co tam za olej lil ,nevím jéstli 15 a nebo 10 , poradí mi nekdo co tam muzu nalit kdyz nevím co ted tam je ?slysel jsem kdybych tam nalil špatný olej než tam byl mohl by zcuskovatět, jedná se o škoda felicia LXi MPi 2000, předem díky
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Re: co mám nalít do motoru za olej
dneska už je to prakticky jedno, nalej tam minerál nebo polosyntetiku, podle toho na co budeš mít prachy, důležitější je včasná výměna a nový filtr.
-
wrc32
fakt , protoze kamarád mě strasí kdyz tam dám z 15 tky 10 tku , že bych to mohl zadřít , jinak koupím jsi tak ani nejlevnější ani nejdražší ,tak střed
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Blbost z 10 na 15 nebo 15 na 10 neni zadnej problem. Problem muze nastat jen v pripade ze motor jezdil na polo ci obyc mineral a ty bys do nej dal plnou syntetiku !! Ta rozpousti karbon a pokud ho je tam vic tak by to mohlo ucpat mazaci kanalky apod. A hlavne tydle motory zvlaste uz kdyz maji neco nalitano tak moc ty plnysyntetiky nechapou a zneji jak kybl presypacich sroubku 
- DuDe
- Kontaktovat uživatele:
Dej tam 10W/ 40 a máš klid . Není o moc dražší ...
-
smazany clen - FK
A nedá se to zjistit nějakým rozborem?
Ale jinak je pravděpodobnější co se Felicie týče, že tam je 15w-40.
Ale jinak je pravděpodobnější co se Felicie týče, že tam je 15w-40.
- Michelin1
- Kontaktovat uživatele:
Ten rozbor by stal vic penez nez vymena oleje
. Jinak pravdepodobne to jezdilo 15w40, ale s klidem bych tam dal 10w40. Ono u feldy je to vlastne jedno...
Fela 1.3 race car, TDi power
http://picasaweb.google.com/info.michelin
http://picasaweb.google.com/info.michelin
-
mr.Freak - FK
moje felda 97 porad jezdi na 10W/40 a naprosto zadnej problem, on ji ma jeste novejsi tak se mi nezda ze by tam mel 15/40...ale těma 10 nic nezkazis, spis naopak si myslim...zkus Total Quartz 7000 a budes spokojenej
k tomu ten filtr od MANNu co maj treba v AutoKelly a je to na feldu jedno z nej reseni za dobry prachy
-
MagicanBlack - FK
Tak nejdřív bych přihlížel k počtu najetých km, Jestli má 20 tisíc tak bych se nebál ani 5w-40 ale jestli má už víc tak 10W-40 je na zimu a jaro dobrá volba.. na léto bych možná zase nalil 15W-40.. ale nějakej dobrej olej.. ne kdejakou hustší vodu co prodávaj na pumpách no a hlavně filtr mann.. (i když já dávám champion) do feldy i do citrona:-)
-
smazany clen - FK
No já mám Feldu z roku 1997 co od začátku jezdí do autorizáku a celou dobu tam lili 15w-40. S autem jsem zdědil i staré faktury.mr.Freak píše:moje felda 97 porad jezdi na 10W/40 a naprosto zadnej problem
Jsem si zcela jistý, že lepší olej tam od začátku lijí jen v případě přání zákazníka. Pokud si chce připlácet.
- 00Inferno00
- Kontaktovat uživatele:
Taky liju 15w-40 a zadny problem
VW Golf IV 1.9TDI PD ARL 192PS 401Nm powered by TDIfun, EGR-off, TT puky, Strongflex dogboneVici píše:...ARL je král mezi TDI na platformě G4...
VW Passat Variant B8 2.0TDI Dynaudio
-
Zbysek - FK
Na zimu je lepší pro starty 10W40 vzhledem k menšímu trápení startéru, ale na druhou strau trvá delší dobu, než se olej dostane všude kam má, protože tyhle řidší oleje mají vždy horší vlastnosti co se týče tvorby mazacího filmu. Zrovna u tohoto jednoduchého motoru je ale dost jedno, jestli tam dáš 15, nebo 10, protože tyhle oleje mají rozdílné vlastnosti téměř výhradně pouze za studena. Za tepla jsou si téměř totožné, pokud se bavíme o olejích jednoho výrobce v 10 a 15 specifikaci. Záleží tedy také na tom jak často se s autem startuje, za jak dlouho budeš olej měnit atd. Pro tento motor stačí 15W40 a pokud je na motoru už nějaká ta závada (vyběhané části motoru, čerpadlo atd.), tak to s ní bude i lepší. Jinak jak se tu ze začátku řešilo, jestli dát syntetiku, polo, nebo minerál, tak tohle už opravdu dávno neplatí a tyhle pojmy jsou už dávno mimo. Dnes mají i oleje 0W40 některé složky, které by jste čekali jen u minerálů a to samé zase na opačné straně.
Pokud vůbec netušíš co tam původně někdo lil, tak hlavně teď přejdi na olej, se kterým poté dlouho zůstaneš, aby jsi při každé výměně nedával zcela jiný typ jiného výrobce s odlišným složením. Motoru více sedí, když jezdí stále na to stejné, než takovéto změny. Takže aby jsi tam třeba teď nedal v dobrém úmyslu Shell a později tam nelil jen nějaký Mogul.
Pokud vůbec netušíš co tam původně někdo lil, tak hlavně teď přejdi na olej, se kterým poté dlouho zůstaneš, aby jsi při každé výměně nedával zcela jiný typ jiného výrobce s odlišným složením. Motoru více sedí, když jezdí stále na to stejné, než takovéto změny. Takže aby jsi tam třeba teď nedal v dobrém úmyslu Shell a později tam nelil jen nějaký Mogul.
-
Zbysek - FK
Podle nájezdu kilometrů by jsi měl tedy měnit dvakrát do roka (po 15tkm), takže pokud motor nežere olej (to asi nevíš estli máš to auto čerstvě) a jestli není motor hlučnější, tak tam klidně dávej tu 10W40. Pokud je na tom motor maličko hůř a nebo si dokonce na oleji trochu pochutná, pak 15
- SatandaS
- Kontaktovat uživatele:
Podle toho co tady čtu tak bych asi měl dávat tu 15W40 motor už bude určitě (snad jen trochu) vyběhaný. Za nějaký týden budu taky měnit olej. Zrovna dneska jsem zjistil že si moje felda docela pochutnává
. Ani nevím co tam ted je. Taky by mě zajímalo jaký máte náZor na propláchnutí a pak teprv noví olej a filtr.
Mohli byste mi poradit hl. jakou značku ještě jsem nikdy nekupoval tak nevím 1.3MPI 40kw,r.96 a 125ti km najeto. Chápu že se to tady řeší pořád dokola ale dost mě mate že každý píše něco jiného. Moc dík zarady
Mohli byste mi poradit hl. jakou značku ještě jsem nikdy nekupoval tak nevím 1.3MPI 40kw,r.96 a 125ti km najeto. Chápu že se to tady řeší pořád dokola ale dost mě mate že každý píše něco jiného. Moc dík zarady
-
Josh123456 - FK
nechtějte vidět motor u jednoho pickupa, co doma teď děláme, jak je zasraná hlava-to jsem ještě neviděl-hold auto po zedníkovi, víko ventilů-naštěstí blok je jaksi taksi čistej-ten snad neměnil olej ani za tu dobu, co to měl nebo nevim..
-to by stálo snad i za foto.
doporučuju to samý, co zbyšek-když motor žere olej, tak tam dát 15W-40-nic extra asi nemá cenu. Jinak 10W-40.
-to by stálo snad i za foto.
doporučuju to samý, co zbyšek-když motor žere olej, tak tam dát 15W-40-nic extra asi nemá cenu. Jinak 10W-40.
-
Ksanda
- Kontaktovat uživatele:
A co rikate na FUCHS TITAN Syn MC 10W-40 ????
1.3MPI Hlava, vacka, jednotka = M-E
http://www.youtube.com/watch?v=MBOo6SJHLN0
http://www.youtube.com/watch?v=MBOo6SJHLN0
-
Zbysek - FK
Fuchs oleje patří mezi to lepší co jde do auta nalít, tedy dobrá volba¨.
- SatandaS
- Kontaktovat uživatele:
Je normální že mi felda papa olej asi 1.5l tak na 5000km. Byl jsem z toho v šoku když jsem změřil měrkou a tak tak tam něco bylo
. Hned jsem si řekl že jsem pako nechat to až takhle. Fakt jsem nečekal že si felda takhle pochutnává. A nebo mi někde uniká 
-
Josh123456 - FK
No moc normální to neni, buď ti to fakt někde uniká, ale to by si asi poznal a nebo ti netěsní stírací kroužky... Kolik máš najeto? Co tlaky na válcích jaký jsou..?
-
Josh123456 - FK
Jám mám taky v motoru Total Quartz 10W-40 a motor si chrochrá skvěle. 
-
Návštěvník
ted mam obrovsky dilema jestli ten Total nebo Shell Helix plus...oba muzu mit za stejnou cenu!
-
Zbysek - FK
Pokud můžeš mít Shell za cenu Totalu, jednoznačně Shell !. Ovšem pokud to můžeš mít za stejnou cenu i příště a ne že to tak pak nebude a začneš tam lít tedy Total. Shell je někde jinde jak kvalitou, tak i cenou běžně.
-
Návštěvník
Shell Helix Plus 10W/40 - 110Kč/l
Total 7000 10w40 5L - 580Kč/5l
takže asi není co řešit co?
Total 7000 10w40 5L - 580Kč/5l
takže asi není co řešit co?
-
Zbysek - FK
Pokud ti tento zdroj s touto cenou vydrží i nadále, pak není co řešit. Taky bych rád takový zdroj 
- SatandaS
- Kontaktovat uživatele:
Najeto mám něco kolem 125ti km. Jinak že by to nějak moc teklo bokem jsem si nevšimnul. A ty tlaky na válcích a stírací kroužky to fakt nevímJosh123456 píše:No moc normální to neni, buď ti to fakt někde uniká, ale to by si asi poznal a nebo ti netěsní stírací kroužky... Kolik máš najeto? Co tlaky na válcích jaký jsou..?
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
Blbost rozpustí hlavně pokud by jezdil na nějakou sračku nebo neměnil včas olej, což se u bazarovky dá očekávat, že na to předchozí majitel před prodejem kašlal. I kvalitní 10W40 umí karbon rozpouštět, byť není tak aditivovaný jak full synt. Každopádně první výměnu podstatně zkrátit na max. 5000, případně použít nějaký čistič a ještě jednou to zopakovat, pak klidně 5W40. Je jich za dobrý prachy dost. Třeba: http://www.autoscorpion.cz/index.php?ci ... =1&action= (raději Total Quartz než Classic) nebo http://superautodily.cz/. Pokud chceš ušetřit, tak za hubičku je třeba Cinol 5W40 http://www.olejshop.cz/xVP-cinol-5w-40- ... sel-4litry podle všech ohlasů přebalovaný BP.Kuladmin píše:Blbost z 10 na 15 nebo 15 na 10 neni zadnej problem. Problem muze nastat jen v pripade ze motor jezdil na polo ci obyc mineral a ty bys do nej dal plnou syntetiku !! Ta rozpousti karbon a pokud ho je tam vic tak by to mohlo ucpat mazaci kanalky apod. A hlavne tydle motory zvlaste uz kdyz maji neco nalitano tak moc ty plnysyntetiky nechapou a zneji jak kybl presypacich sroubku
Já liju Total 5W40 ze superautodily.cz a motor si chrochtá spokojeně a spotřeba oleje minimální. Na 8000 max. 0,5. Při mém městském provozu optimální doba výměny podložená rozbory oleje (TBN vyčerpáno).
ex nebožka 1,6 lpg 

-
Zbysek - FK
Docela se divím že zrovna ka-spel, klterý toho o olejích dost ví leje do motoru jen 5w40 a ne rovnou 5w30. Přece jen vlastnosti třicítkových olejů jsou mnohem lepší. Snad jedině kvůli ceně, která asi u felicií hraje dost roli. Jinak samozřejmě to co napsal je pravdou, mohu potvrdit, ale to už se tu psalo vícekrát.
-
bitmap - FK
Zbysek: pokud jsou vlastnosti 5W30 oleju lepsi nez 5W40, proc mi upravce doporucil do nove postavaneho motoru davat 5W50?
Ty 5W50 jsou proti ostatnim o neco drazsi, je to spis proto, ze se moc nepouzivaji, nez ze by byly kvalitnejsi?
Ty 5W50 jsou proti ostatnim o neco drazsi, je to spis proto, ze se moc nepouzivaji, nez ze by byly kvalitnejsi?
-
Návštěvník
Nezničí ten 5w-40 motor? Není přece jen pro feldu lepší 10w-40?
-
Zbysek - FK
5W50 (a obecně padesátkové a šedesátkové oleje) se dávají do závodních a sportovních motorů, kde se mění samozřejmě v mnohem menších intervalech (např. po tisíci kilometrech). Díky ohromnému rozsahu oleje v zminím a letním číslu totiž vydrží velmi krátkou dobu, zato po tuto dobu poskytují perfekní mazací film. Jsou to ale jedny z olejů u kterých při použití rapidně klesá viskozita a právě proto je například po ujetí 10tkm mnohem horší než lecjaký čtyřicítkový olej co se týče tvorby filmu. Ani čtyřicítkové oleje na tom nejsou nejlépe co se týče změny vlastností k horšímu a u většiny dojde k poklesu kvality zhruba někde po 100km zajetí. Pak už se drží relativně dobře (s tím se taky rovnou počítá a proto se tyto oleje doporučují právě do aut, kde stačí ty "horší vlastnosti" takového oleje. Naopak třeba třicítkové oleje své vlastnosti co se týče viskozity a mazacího filmu provozem zlepšují.bitmap píše:Zbysek: pokud jsou vlastnosti 5W30 oleju lepsi nez 5W40, proc mi upravce doporucil do nove postavaneho motoru davat 5W50?
To se tedy ale týká především normálního provozu a výměných intervalů, což u upraveného motoru nehrozí. Právě proto se tam dávají vysocevýkonné oleje, ale měly by se pořád měnit.
Návštěvník píše:Nezničí ten 5w-40 motor? Není přece jen pro feldu lepší 10w-40?
-
bitmap - FK
Zbysek: diky za vycerpavajici info.
Nutnost castejsi vymeny uz mi bohuzel nezminil, byt jsem rikal, ze s tim motorem nahrkam tak 20,000km rocne, takze jsem ho ted vymenil v klasickem intervalu po 10,000km. Nastesti jsem s tim pres zimu prilis nelital, tak doufam, ze se to na vnitrnostech prilis nepodepsalo
Nutnost castejsi vymeny uz mi bohuzel nezminil, byt jsem rikal, ze s tim motorem nahrkam tak 20,000km rocne, takze jsem ho ted vymenil v klasickem intervalu po 10,000km. Nastesti jsem s tim pres zimu prilis nelital, tak doufam, ze se to na vnitrnostech prilis nepodepsalo
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
No on je problém hlavně v tom, že 5W30 oleje jsou většinou oleje HTSH se sníženou viskozitou a ty se do feldy opavdu nehodí. Navíc stojí daleko víc a jejich spotřeba je podstatně větší. Mimoto zvláště ty se sníženým obsahem síry low saps (z toho důvodu i důležitých aditiv) mají podstatně horší vlastnosti jak kvalitní 5W40.Zbysek píše:Docela se divím že zrovna ka-spel, klterý toho o olejích dost ví leje do motoru jen 5w40 a ne rovnou 5w30. Přece jen vlastnosti třicítkových olejů jsou mnohem lepší. Snad jedině kvůli ceně, která asi u felicií hraje dost roli. Jinak samozřejmě to co napsal je pravdou, mohu potvrdit, ale to už se tu psalo vícekrát.
ex nebožka 1,6 lpg 

-
Zbysek - FK
No je pravda že najít dnes 5w30 splňující staré normy feldy je docela zázrak. Většina jede opravdu již na nových normách se sníženým HTSH. S obsahem prvků už je to pak spíše o daném oleji a výrobci. Každopádně mají třicítkové oleje skvělé vlastnosti v průběhu běžné životnosti.
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
Low saps oleje z důvodů použití v motorech s filtry prachových částic mají horší aditivaci jak "staré" dobré 5W40. TBN kolem 7 se také neslučuje s deklarovanými dlouhými výměnými lhůtami. Nejen můj názor je, že long life není pro motor nic dobrého a častější výměny ne long life oleje jsou pro motor přínosem.
Naposledy upravil(a) emilio52 dne ned 08. úno 2009 11:27:52, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
ex nebožka 1,6 lpg 

-
Zbysek - FK
Ano, je to tak. Bohužel dnešníá doba si žádá své a tak jsou majitelé nových aut šťastní že mění olej po 30 nebo 60tkm a o stavu motoru a vlivu oleje na něj nemají tušení 
-
Ondra
AHojte , mam 1.3 mpi 50kw pri 160 000 km budu menit olej daval jsem tam mobil SUPER S 10W-40 a v pohode ted tam je Valvoline a zda se mi, že s Mobilem to bylo lepší co se týče startováni hlučnosti motoru atd. Co myslite můžu přejit na 5w-40?? Olej mi to nebere jezdim od výměny po výměnu, jezdim větsinou po měste za studena sem tam nějaká ta dalnice.
- Danis
- Kontaktovat uživatele:
Teď tam mám taky Shell, ale Helix Plus 10W-40 a platil jsem 620 Kč/5litrů.tgfh píše:Já tam liju Shell Helix Super 15W-40 stojí tak 600Kč 4 litry.
Škoda Felicia Combi LXi - 1.3 MPi, r.v. 1997
2x airbag, alu kola 14" Magic2 vč. rezervy, parkovací senzory, folie 3M
Škoda Fabia Combi Ambiente - 1.2 TSI, r.v. 2011
6x airbag, alu kola 15" Antares, parkovací senzory, klima, ABS+ASR+ESP+asistent rozjezdu do kopce, SUNSET
2x airbag, alu kola 14" Magic2 vč. rezervy, parkovací senzory, folie 3M
Škoda Fabia Combi Ambiente - 1.2 TSI, r.v. 2011
6x airbag, alu kola 15" Antares, parkovací senzory, klima, ABS+ASR+ESP+asistent rozjezdu do kopce, SUNSET
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
Já přešel z toho samého Mobilu na Total 5W40 a podstatné zlepšení co se hydroštelů týče (to není tvůj problém). Ale každopádně za stejné prachy podstatně lepší olej.Ondra píše:AHojte , mam 1.3 mpi 50kw pri 160 000 km budu menit olej daval jsem tam mobil SUPER S 10W-40 a v pohode ted tam je Valvoline a zda se mi, že s Mobilem to bylo lepší co se týče startováni hlučnosti motoru atd. Co myslite můžu přejit na 5w-40?? Olej mi to nebere jezdim od výměny po výměnu, jezdim větsinou po měste za studena sem tam nějaká ta dalnice.
ex nebožka 1,6 lpg 

-
Ondra
A kdyz prejdu na ten olej 5w-40 mam zkratiti intermal na polovinu tj 7500km?? Nebo ho muzu nechat rovnych 15 000km ?
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
Záleží jak dlouho to auto máš a jak se olej často měnil v minulosti. První výměnu pro jistotu zkrať. Pak taky záleží jakým stylem a jak dlouhé štreky jezdíš. Já jezdím svižně a převážně po městě, v sezónu občas nějaká dovolenková štreka. Dle rozborů je při couračkách olej kolem 8 tis. už vyjetý (TBN, alkalická rezerva vyčerpána). Těch 15 tis. km jen při delších štrekách.
Ideálně dej teď před výměnou dej LM čistič http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=787, ujeď cca 100 km. Vypustit olej, pořádně nechat vykapat. Já používám "Ombrého metodu" (bez startování krátce protočit motorem, tím dojde k vytlačení zbytků sraček z vany - vyletí pěkný marast). Pak dát nějaký levný olej odpovídající specifikace (přímo se vybízí celkem chválený Cinol). Najet cca 2000 km a vypustit. Tím dojde důkladnému pročištění motoru. Pak už používat kvalitnější olej.
Ideálně dej teď před výměnou dej LM čistič http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=787, ujeď cca 100 km. Vypustit olej, pořádně nechat vykapat. Já používám "Ombrého metodu" (bez startování krátce protočit motorem, tím dojde k vytlačení zbytků sraček z vany - vyletí pěkný marast). Pak dát nějaký levný olej odpovídající specifikace (přímo se vybízí celkem chválený Cinol). Najet cca 2000 km a vypustit. Tím dojde důkladnému pročištění motoru. Pak už používat kvalitnější olej.
ex nebožka 1,6 lpg 

-
Ondra
auto mam od 115 000km olej menim co 15 000km, jinak vanu budu znova pretesnovat pri vymene oleje , takze ty srajdy tam nebudou, takze je lepsi koupit obyc cinol 5w-40 a pak po 2000km hodit total 5w-40, ??
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
Už se přetěsňovala? Pokud ne, tak je to ideální možnost jak to dokonale vypucovat. Dát ten čistič před výměnou a pak ten bordel co to pustí dokonale vytřít ze spodku. ( Taky mě to čeká. Z ničeho nic začala prolínat.) Aby se zbytky čističe neznehodnocoval čistý olej, tak ten levný Cinol bych tam pak na chvilku taky dal.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne ned 22. úno 2009 12:07:51, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace
Důvod: předchozí citace
ex nebožka 1,6 lpg 

- Speedbiker
- Kontaktovat uživatele:
jj, s minulou vymenou jsem ji pretesnoval, ale nedal jsem tam silikon, takze se to prolina, jinak tam tehdy bylo pekne blato, ktere jsem vytrel. Udelam to , jak rikas, Dikec
-
Josh123456 - FK
Ondra: jen samotný těsnění nikdy nestačí, protože dosedací plocha vany na blok není rovná-je lepší ho namazat hned.
-
Setrilek
interval výměny oleje s nájezdem 3000 km za rok
S autem najedu cca 3000 km ročně. Má smysl i u takto malého nájezdu měnit každý rok olej? Pokud bych chtěl šetřit je lepší prodloužit interval výměny např. na 2 roky a nebo každý rok vyměnit olej jen z 50%.
- jirkaf
- Kontaktovat uživatele:
Re: interval výměny oleje s nájezdem 3000 km za rok
já měním každý rok, najedu tak 7-10tis. i dkybych najel jen 2000 tak po roce vyměním.
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
- Vici
- Kontaktovat uživatele:
otázka pak je zda měnit i filtr...
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
-
Zbysek - FK
U oleje s jeho padajícícmi vlastnostmi po roce už dochází i k většímu zatížení filtru, takže pokud možno pravidelně jednou ročně olej i filtr. Přece jen je to dost levná položka, která člověka nezabije.