montáž PC reprosoustavy 5.1

dotazy a rady na vše kolem hudby
Jonage - FK

montáž PC reprosoustavy 5.1

Příspěvek od Jonage - FK »

Ahoj všichni.

Už dlouho mám nápad namontování PC reproduktorů do auta, protože moje sestava - autorádio + 2 autorepráky - mi už dávno nevyhovuje. Mám rád basy, a zase cena autoreproduktorů se subwooferem a kvalitním zesilovačem do auta se mi zdá přehnaná. Navíc nepotřebuju ozvučovat celý stadion, jde mi pouze o doobrý požitek z hudby pro cestující uvnitř auta.

Proto bych chtěl dovnitř namontovat PC repro sestavu 5.1, protože ty jsou nejlevnější a zároveň poskytují perfektní zvuk. Sám mám doma repro Logitech 2.1 Z3 s výkonem pouhých 40W RMS, a basy i zvuk má při nižších poslouchatelných hlasitostech perfektní.

Pro instalaci do felicie (sám mám favorita ale už mám koupený komplet interiér z felicie) se mi zdají vyhovující tyhle: Genius SW-HF 5.1 5005
Obrázek

Problém vidím především v napájení. Subwoofer má nejspíše uvnitř měnič na 24V ss(nevím jistě), takže by se stejně musel použít nějaký transformátor.
Další možností je přímo měnič 12/230V, ale tam potom nevím jestli by na to autobaterka stačila.

Další problém by bylo ovládání. To je u tohoto modelu přímo na subwooferu na panelu a je otázka, jak je to uvnitř řešené, jestli by celý ten panel šel odmontovat, připájet na kabely a vyvěst někam na palubku.

Montáž jednotlivých satelitů bych provedl do výplní dveří, subwoofer do kufru, v tom už bych větší problém neviděl.

Zajímalo by mne co si o tomhle myslíte a jestli někoho napadá řešení jak upravit to napájení a potom taky jak ošetřit to, aby nedošlo k vybití barerie, když se bude hrát při vypnutém motoru. A taky jestli někdo tyhle repráky nemá a tudíš jestli neví, jaký měnič v sobě mají a jestli se dají patřičně rozebrat. Nebo jestli někdo už v autě nějaký pc repro nemá?

Díky za odpovědi, Jonage
Hazi - FK

Re: montáž PC reprosoustavy 5.1

Příspěvek od Hazi - FK »

No problem je v tom, že tyto repra jsou vyrobeny na zástavbu do přesně vypočítaných bedemn, tudíž, jakmile je vytáhneš z originální krabice a dáš je do dvěří, tak už nebudou hrát tak kvalitně. Nemá to náhoudou ovládání na DO, to by pak řešilo, panl by moch bejt kdekoli, jen bys vyvedl lépe přijímač. Přes měnič 12/230 to pujde, ovšem pokud nebudeš mít nastartováno, tak to slouho hrát nebude. Měnič se pak vypne, kvuli baterce.
Snehulak - FK

Příspěvek od Snehulak - FK »

tak jako nápad určitě zajímavý, ale je to blbost. Přesně jak psal Hazi. jakmile ty repro vyndáš z origo beden bude to mít jinej zvuk, co vím tak tyhle repro jsou ve dřevě a to je hodně znát oproti dveřím v autě. A jak chceš přivést signál z rádia? a co třeba odpor reproduktorů? nevím jak tyhle ale většina soustav do bytu má min 6 ohmů, autorádio 4 = něco shoří. prostě celkově je to blbost

za ty 2 tis co to stojí raději kup lepší přední, vytlum dveře a ušetři peníz na nějaký woofer třeba 20" co má v nabídce fancarhifi a k tomu malej zesík a udělá ti to 100x lepší službu než tohle :roll:
Hazi - FK

Příspěvek od Hazi - FK »

Jj přesně tak, nebo jen třeba axtony http://www.elcar.cz/produkty_detail.php?id=817. hele nechápal jsem, shaněl jsem do auta taky něco, chtěl jsem at to basuje pěkně zahraje, ale nepotřebuju přeřvat celý město. Tak jsme v krámě nazkoušku zapojili na mojeho blaupunkta Bristol CD36 (už dědeček :lol: ) právě tyhle axtony. A paráda, žádnej zesik, žádnej subáč zvlášť neni třeba. Škoda, jen že zrovna nemam ty prachy, abych si je moch koupit. Ale za tu cenu fakt luxus zvuk.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne ned 01. bře 2009 16:59:19, celkem upraveno 1 x.
Snehulak - FK

kdyžtak tady to audio trochu víc prolezl. o repro se tu píše pořád a pořád se něco doporučuje ;)
Hazi - FK

Příspěvek od Hazi - FK »

jj tohle bych uzavřel tim, že tvuj nápad je sice zajímavej, ovšem uplně k ničemu, bo svuj účel nesplní.
Collin - FK

Příspěvek od Collin - FK »

HZazi: Blbé Axtony?? to nemyslíš vážně.
Mexikan

Příspěvek od Mexikan »

Jak jsem to četl, tak jsem si vzpoměl na kamaráda, co měl v Rapidu taky 5.1ky, ale on to vyřešil tak, že tam napasoval celé bedny. :lol:
Výhodu měl v tom, že systém byl napájen z externího 12V napaječe, takže jen připojil na baterku.
Jakožto řešení za cca 2 000 to vůbec nehrálo špatně...akorát ten vzhled.
Naposledy upravil(a) Mexikan dne ned 01. bře 2009 17:01:53, celkem upraveno 1 x.
CX-60, Pathfinder R51 + bráchovo Pick-up 1.9D, ex 105L, 130GL, 1.3MPi, A3
Účet udržuji pouze pro vzpomínku na dobré časy s Feldou tady na foru.
Hazi - FK

Příspěvek od Hazi - FK »

To slovo blbé tam má bejt ironicky, bo za tu cenu jsem od nich tolik fakt nečekal, když jsem viděl ceny jiných. Jinak napravím to slovo blbé.
Collin - FK

Já měl starší model jak kompa tak ovály. zkoušeno i na rádio a zesík.. ovály zvukově super a basy také. kompa jsem měl v 13cm, basy samo nebyli ale zvuk na zesíku v klidu..
Hazi - FK

Příspěvek od Hazi - FK »

Já jak jsem psal, zkoušel jsem ty co jsem házel link a fakt super zvuk, byl jsem překvapen. Je nemam ty peníze, by se hodilo je sehnat někde bokem ty axtony..
Moltician - FK

Příspěvek od Moltician - FK »

dalsi prima napad :lol:
Jonage - FK

Díky za rady, ale v zásadě mi moc nepomohli. :(
Jsem zas tam kde jsem byl: Koupit dobré rádio a k tomu kvalitní repráky - tzn. jsme minimálně někde přes 5tisíc a to by byly ty repráky jen dva. Kdyby byl sub, tak ještě navíc zesík.
Ale třeba rádio nepotřebuju. Ve Favoritu by akorát lákalo zloděje, který většinou ještě zničej co se dá. Jako zdroj pro Repro používám mobil, takže nějaké autorádio zatím nepotřebuju.
Hazi píše:No problem je v tom, že tyto repra jsou vyrobeny na zástavbu do přesně vypočítaných bedemn, tudíž, jakmile je vytáhneš z originální krabice a dáš je do dvěří, tak už nebudou hrát tak kvalitně. Nemá to náhoudou ovládání na DO, to by pak řešilo, panl by moch bejt kdekoli, jen bys vyvedl lépe přijímač. Přes měnič 12/230 to pujde, ovšem pokud nebudeš mít nastartováno, tak to slouho hrát nebude. Měnič se pak vypne, kvuli baterce.
Ty dřevěné bedny jako ozvučnice moc na zvuku nedají u středových a výškových repráků bych řek. U subwooferu samozřejmě jo, ale ty malý bych neřešil. To napájení je samozřejmě oříšek, takže jediná možnost je ty repráky rozkuchat, vyndat trafo a napojit to přímo na 12V(popř. pokud je vnitřní trafo 24Vss/230Vst, tak ještě dát trafo na 12V).

No asi ty repráky stejně koupim a kdyžtak si je nechám na doma :-D A pak dám vědět, jestli to nějak dopadlo.
RAIMMI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAIMMI »

Dělej jak myslíš...
Collin - FK

Co tady se vyklube z lidí je neuvěřitelné.. Hlavně že vědí..
Jyrgen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jyrgen »

tento nápad sem už viděl i zrealizovanej, respektive vídám denně :lol: jeden z prodejců, ve firmě pro kterou rozvážím zásilky, má trabanta a v něm dřevený 5.1 od Geniusu. Hraje mu to pěkně :D
Škoda Felicia 96' | 1.3 BMM 40kW +steroidy| HP Sporting | Rial 16" viewtopic.php?f=16&t=37170
+ family car VW Touran Highline 03' | 2.0 TDI AZV

ex: VW Golf IV Highline 99' | 1.9 TDI AHF | EGR OFF, TA & 18" Turbo Twist
ex: Škoda Felicia GLXi 95' | 1.3 BMM 50kW | Brock 8x14" www.feliciaklub.cz/Jyrgen
Jonage - FK

:idea: Já vim že máte zkušenosti tady na fóru s řadou audiosoustav, ale s timhle tady evidentně nikdo přímý zkušenosti aby řek že to fungovat nebude nemá, tak to laskavě neodsuzujte. Nemusí to bejt špatný a konec konců když to nepude, nejsou to vyhozený peníze, použije se to holt doma.
Collin - FK

Jestli narážíš třeba i na mě tak nemusíš. já nepsal nic proti tobě ;-) ale je jasné že to tak zřejmě vypadalo..
Hazi - FK

Příspěvek od Hazi - FK »

No poznáš sám, že to opravdu fungovat nebude. My ti tu na férovku řekli, že to tak jak to myslíš fungovat nebude, což je fakt. Ale však si to kup, dej si stim tu práci. Jak se řiká, člověk si musí rozbít hubu, aby se poučil.
Snehulak - FK

:roll: kdo chce kam......
kup a pak dej vědět ;)
Collin - FK

V poslední a řekl bych že nejen v poslední době chcou lidi snad vše zadarmo. Menší investice se vyplatí. A jak tu někde psal Fancar, v těchto nižších cennách jde vždy o základ kde jsou rozdíly minimální..
Moltician - FK

to uz rovnou muzete uvazovat ze date misto ŘJ procesor z 386....
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Abych nepsal úplně mimo a netlačil tě do koupě řádných komponent, což je jasně cesta, kterou stejně nepůjdeš ať ti každý řekne cokoli, tak něco k věci. Tyhle systémy ozvučení pc hrají kupodivu docela slušně v rámci dané ceny (však shop CAS potvrdí když mu to doma hraje taky :D ) a už jsem viděl nějaké "zástavby" do auta. Samozřejmě většinou je to u mladých lidí, kteří prostě ve své době takovou blbost vymyslí. Samozřejmě i v tom autě to hraje, s řádným osazením autokomponenty se to nedá srovnávat, ale to ani cenově. Každopádně jak už ti tu bylo psáno, pokud to tam fakt chceš narvat, nevydělávej to z beden, ale nějak tam naval komplet celé bedny, jinak zvuk totálně degraduješ o další třídu dolů. Pokud je to do fáčka, tak v jeho hranatých tvarech se to stejně ztratí jestli tam bude pár krabiček navíc. O tom že v dobrém autohifi nemá co dělat 5.1 se nemusíme bavit, ale když chceš, proč ne. Alespoň se zařadíš mezi další takové, které si budou lidi na ulici fotit co to tam mají.
fancarhifi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fancarhifi »

..."s timhle tady evidentně nikdo přímý zkušenosti aby řek že to fungovat nebude nemá"...a ani mít nemůže...protože je to nesmysl :!: :!:
www.fancarhifi.cz vše co potřebujete pro ozvučení vašeho miláčka
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

fan: koukám, že jsi to už nevydržel a musel jsi sem napsat :lol: neboj já už měl taky cukání.. ale ono to nemá ani cenu něco někomu rozmlouvat..
RedmeX - FK

Příspěvek od RedmeX - FK »

že je to blbosť, ti už napísali mnohý, ale k veci:

1, ak by si chcel, aby to fungovalo musíš nechať tie repro v bedniach ako sú (výroba nových ozvučníc z laminátu/ dreva je drahšia ako tie geniusi...).
2, takže musíš myslieť na to, že napr. center nemáš kde umiestniť, ak ho nechceš strčiť na palubovku (možno do nej zabudovať, ale to je zas laminovanie, cena, čas...)
3, napájanie- menič napätia niečo stojí, zníži ti účinnosť (zvýši spotrebu) a určite nie je ideálny
4, ovládanie- takéto hračky sa ovládajú z bedne "subwoofra" ak sa nemýlim, takže do kufra behať asi nebudeš- potrebuješ presunúť kábel na palubku a doupraviť tú bedňu nech to nevyzerá otrasne...
5, ak chceš hrať z mobilu, tak ti kvalita zvuku asi nič nehovorí (nechcem ťa uraziť). Mobili sú na tom otrasne, až na pár výnimiek, ale tie sú veľmi vzácne, naviac prevod výstupu z mobilu na cinch dáva konské skreslenie, ak teda to nebude komplet pozlátené na kvalitných kábloch (a to je zas slušná cena...)
6, v aute ti síce všetko viac basuje (je to kabínou a tým že funguje ako ďalšia ozvučnica a jej tvarom), ale z takejto zostavy viac ako od rádia s digi koncákom (napr. panasonic ak sa nemýlim) a lepších ovlálov/ 16 nečakaj...

Takže ak chceš ušetriť, kúp hrané repro a lacný zosil. Oproti tomuto je to malý rozdiel v cene a kvalita zvuku poskočí inam...
Jonage - FK

Jo, na to ovládíní jsem myslel, tyhle geniusy mají pěkný panel, který by se s trochou štěstí dal odmontovat, dát na kabely a přidělat někam na palubku(např. do středového panelu)... Ty bedýnky se tam celý asi nevejdou. A co se týče mobilu, mám Windows Mobile PPC, hraje skoro jako PC... Při poslouchatelný hlasitosti je kvalita dobrá a má to i EQ... Uvidime jak na to tom budu finančně. Až bude alarm, tak by se možná nějaký lepší rádio s USB a AUX vstupem hodilo, tak by se k němu kdyžtak koupili nějaké "klasické" repráky. Já bych tohle bral jako takovej experiment, kterej nikdo nemá :D ... a je tu ještě možnost skusit tam nejdřív dát ty 2.1 který mám doma, jak by to hrálo... Ale ty maj jen 40W
Naposledy upravil(a) emilio52 dne stř 04. bře 2009 20:48:36, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
Michelin1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michelin1 »

Ja to zkousel, mel sem o tom podobnou predstavu jako ted ty ;) Delal sem to z te prvni verze geniusu ve svetlem dreve. Pokud vyndas repro z boxu je to uplne mrtve. Pokud je nechas tak vsechno zni normalne az na subwoofer. Nezachoval sem ted puvodni sub zesilovac, ale nahradil ho autozesilovacem, ale ten reprak proste na kvalitni zes nehraje. Musi hrat na ten integrovany sunt uvnitr.
Z toho plyne: pokud ti nevadi krabice v interieru klidne to tam dej, ale ten sub budes muset nejak vylaborovat. Ja se nato tenkrat vykaslal a koupil zes za 2ku, sub za 1500 a komponenty za 2ku a naprosta spokojenost. Neda se to srovnat.

Btw ty geniusy maji dalkac, takze neni co resit ;)
Fela 1.3 race car, TDi power
http://picasaweb.google.com/info.michelin
Jonage - FK

Michelin1 píše:Ja to zkousel, mel sem o tom podobnou predstavu jako ted ty ;) Delal sem to z te prvni verze geniusu ve svetlem dreve. Pokud vyndas repro z boxu je to uplne mrtve. Pokud je nechas tak vsechno zni normalne az na subwoofer. Nezachoval sem ted puvodni sub zesilovac, ale nahradil ho autozesilovacem, ale ten reprak proste na kvalitni zes nehraje. Musi hrat na ten integrovany sunt uvnitr.
Z toho plyne: pokud ti nevadi krabice v interieru klidne to tam dej, ale ten sub budes muset nejak vylaborovat. Ja se nato tenkrat vykaslal a koupil zes za 2ku, sub za 1500 a komponenty za 2ku a naprosta spokojenost. Neda se to srovnat.

Btw ty geniusy maji dalkac, takze neni co resit ;)
No jo, ale v tech bednach to nejde, to se do fáčka prostě nevejde... Takže by to byla asi zbytečná práce.. :idea: Tohle už mi příjde jako pádnej argument, takže jediný co zkusim, je rozkuchat ty 2.1 repráky co mám a zkusim je tam provizorně dát, než našetřim na pořádný rádio, a k němu repráky. K tomu co tam mám, nemá cenu kupovat cokoli..
fancarhifi
Kontaktovat uživatele:

...nabídka pro bastlery...mám ovály, který maji i krycí mřížku...cena za pár 500,- připojení konektorem faston 6,3mm takže nic nemožného...když je dáte do plata tak udělaj své...mám je v dostatečném množství takže kdyby měl někdo zájem...foto dodám později...
smazany clen - FK

Fan: ale ty to nechápeš! Ty ovály nezahrajou 5.1 a nemají ani supwolfer.. Tak proč je tam dávat, když může mít luxusní PC zvuk v autě s mocnými basy a hedvábnými výškami. Třeba s tím vyhraje i v soutěži EMMA v kategorii bastlsound 5.1.. Je vidět, že pořádné muzice nerozumíš.

Jestli někdo chcete, tak mám doma pořádné repro z hifi věže aiwa, kam se hrabou ovály. Můžu dodat i s věží poslouží jako HU.
RedmeX - FK

Příspěvek od RedmeX - FK »

ak chcete naozaj šialené basy v aute, tak vám tam na chvíľu môžem narvať moje domáce Jama, 4x 8" basák (bassreflex niekde okolo 60 hz), 92 dB citlivosť a real. 140W dokáže feldu rozklepať tak, že sa vlnia plechy :D mal som to v nej raz pre tu prdel (do kufra sa vojde jeden a druhý na zadné sedadlá...) a bola to tlakarina ako sviňa :)
keď bastl tak poriadny :lol:
Moltician - FK

za kolik tu vez?dam to do kufru
smazany clen - FK

Molti: to myslíš vážně?
Collin - FK

Nort: Sním se vubec nezabejvej, je to dítě..
Moltician - FK

:lol: :lol: :lol: :lol: Bolte tak snad vis ne? ted me z toho vypadl cumel...ach jo,jdu se prebalit
fancarhifi
Kontaktovat uživatele:

...já vím...5.1 není můj obor :( ...ale snad ty ovály někomu zlepší sound i bez věže :lol:
Collin - FK

Věřím že někemu by opravdu pomohli! A to vážně!
fancarhifi
Kontaktovat uživatele:

...repro jsou z Fordu a tam hrají dost dobře...
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Zas jeden co dělá muziku stylem čím hlasitější tím lepší.A na kvalitu se*em.Znám člověka co měl ve 120cítce radio od šikmookých za 600,repro z obýváku na zadních sedačkách a ve předu něco z burzy po stovce kus a to všechno krmil magnatem kterej měl 1000W.No děs.A stímhle jel na sraz. :roll: Já nemám v autě bůhví co.Ale myslím že to v rámci možností hraje obstojně.5.1 geniusy jsem v autě viděl.V rapidu,bedny poskládané po palubovce,na zadním platu a sub na zadních sedačkách.Napájené to bylo 12 V,bo vevnitř je trafo 230/12.Nehrálo to nějak extra,ale v rámci šukavozu na diskotéky dobré.Pokud ty repra vytáhneš z ozvučnic,tak přestanou hrát.Vyzkoušeno.Mám je doma a nějaké pokusy jsem s něma už absolvoval.Pokud nemáš mince na pořádnou zástavbu,tak nad ničím ani nepřemýšlej.Kup ve frcu rádio a nějaké repra,hrát to bude si myslím o dost líp než geniusy a hlavně to bude vypadat.
Jonage - FK

No nakonec jste mě přesvědčili.. Zdálo se mi to jako dost exotický řešení, ale s problém je s bednama to tam napasovat nejde, bez nich taky ne. Holt budu muset sáhnout tochu hlouběji do kapsy, po nějakym rozumnym rádiu a postupně k němu další komponenty...
Snehulak - FK

Správná volba ;) 8-)
Hazi - FK

Příspěvek od Hazi - FK »

Tak tak dobrá volba.
mause
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mause »