máznutí bowdenu spojky
-
boyinblue
máznutí bowdenu spojky
Chlapi, mám rychlý dotaz : Jak nejlíp namazat bowdwn s lankem pro ovládání spojky? A poradili byste i s případným seřízením? Respektive jaká je správná základní poloha spojk. pedálu, jaká je jeho poloha, když začíná rozepínet spojku(nebo spíš, jak dlouhý má mít "mrtvý chod"), ... Dík moc za vaše rady 
-
smazany clen - FK
Re: máznutí bowdenu spojky
Spojkový pedál má být maximálně ve výšce brzdového pedálu a minimálně 4mm pod ním (jako ty horní plošky od sebe).Jinak se to na feldě nešteluje
To táhlo chceš mazat proč? Připadá ti že jde spojka ztuha? Pokud ano, tak tohle to stejně nepořeší, protože to jde ztuha díky spojkovému ložisku které blbě chodí po hřídeli a jediná kvalitní náprava je to rozhodit, rpomazat celý mechanismus vypínání a pak to chodí lehčeji než na kdejakém novém autě.
To táhlo chceš mazat proč? Připadá ti že jde spojka ztuha? Pokud ano, tak tohle to stejně nepořeší, protože to jde ztuha díky spojkovému ložisku které blbě chodí po hřídeli a jediná kvalitní náprava je to rozhodit, rpomazat celý mechanismus vypínání a pak to chodí lehčeji než na kdejakém novém autě.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Promazáním jsem bowden odeslal do věčných lovišť. Lanko je potažené plastem a ten olej pravděpodobně naleptá a jde to ještě hůř. Musel by jsi sehnat mazivo, které nenarušuje plasty.
Nakonec to stejně nedrhlo v bowdenu, ale bylo to zarezlé v pouzdru pod pákou spojky. Myslím tu páku co je nad převodovkou a je za ní zaháknutý bowden. Od páky jde svisle dolu do převodovky hřídel a ten mi přireznul. Musím to občas máznout WDčkem, jinak to zatuhne a chodí to těžko.
Nakonec to stejně nedrhlo v bowdenu, ale bylo to zarezlé v pouzdru pod pákou spojky. Myslím tu páku co je nad převodovkou a je za ní zaháknutý bowden. Od páky jde svisle dolu do převodovky hřídel a ten mi přireznul. Musím to občas máznout WDčkem, jinak to zatuhne a chodí to těžko.
-
smazany clen - FK
To je divný že ti to přirzívá. Tam je takový silonový pouzdro a rzít to může až leda dost hluboko dole v uložení. Ale je fakt že já jak jsem dělal nedávno komplet spojku tak jsem pak právě taky nechápal jak to jde najednou zlehočka když jsem to tam celý popravil
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Není to divný.Mi do minulého týdne šla spojka tak těžko že se mi ulomil pedál.Užuž jsem ji chtěl měnit.Má 50 000km v městském provozu... Nebylo by to nic divného.Ale pamatuju si že šla blbě hned po výměně tak jsem zdemontoval lano a ten silon co je na lanku byl odřený a dráty rezavé.Proto ztuha.Ale jen při záběru.Na volno to šlo krásně.Lano stálo pár korun...
-
smazany clen - FK
Tak to se mi stalo taky. Jelikož mi jde spojka dost ztuha tak mi praskla pojistka, ktera drží pedál spojky a brzdy, stalo se to asi při rychlosti šneka. Nechci domyšlet co by se stalo v plne rychlosti. Koupil sem novou spojku a o vikendu ji necham namontovat. Co si myslite o STARLINE (je to vyrobce te spojky) diky
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
No starline bych asi nevolil.Kolik byla cena?My montujeme luk.Cena kolem 1600 kč.Dřív jsme montovali i delphi.Cena stejná,kvalita taky,ale teď už nejsou.
-
smazany clen - FK
Tomas6: Cena byla více než příznivá snad nebude odpovídat kvalitě. 799,--. Mohla by mi aspon rok vydržet. Je tam psáno že je na no zaruka 36 měsíců tak nevim co bude mrška dělat v autě.
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Uvidíš.Já osobně k dílům AutoKelly moc důvěru nemám.Viz Fel 1,9 s rostrženým rozvodovým řemenem z tohoto kšeftu.Nebudu ti tvrdit že je na nic,protže s ní zkušenosti nemám,ale taky po mne nechtěj abych ti řekl jak dlouho vydrží.Spojka LUK které jsou vcelku v poho stojí 1600 kč a vzhledem k tomu že ti ju nikdo za pár peněz nevymění,celý den bez auta atd...To si musí každý spočítat sám jestli ušetří nebo ne.Rammsteinek píše:Tomas6: Cena byla více než příznivá snad nebude odpovídat kvalitě. 799,--. Mohla by mi aspon rok vydržet. Je tam psáno že je na no zaruka 36 měsíců tak nevim co bude mrška dělat v autě.
-
smazany clen - FK
Vyměna není problem uděla mi ji znamy za pakatel, jenom mě trápi že tady všichni řikaji že je nahovno:(... snad trošku vydrží po městě moc nejezdim tak sem zvědav. Ale i tak diky za rady a náměty.
-
smazany clen - FK
Tyjo, ty jsi dobrej blázen koupit spojku starline. Pokud jezdíš vážně jen maličko, tak snad aspoň chvilku vydrží, ale opravdu jen těžce se hledá výrobce, který vyrábí horší díly. Luk a Delphi taky nejsou žádné super kvalitní značky, ale proti starline je to úplně jiná kategorie. Tedy přeji hodně štěstí ať to aspoň něco vydrží.
-
smazany clen - FK
Zbysek: Blazen ja sem od přirody:D. Ale když sme u toho neni problem ted vyměnit nějakou komponentu bud přitlačak lamellu nebo ložisko. Tak sem se chtěl zeptat co nejvice trpí a co jde nedřiv do hajzlu z těhle třech součástí? Vyměnil bych to za něco kvalitnějšího. 
-
smazany clen - FK
Takže lanko jde vyměnit samotné,nebo se mění celý bowden?Drhne mi to a předem podotýkám,že jsem to nikdy nedělal,takže se radši zeptám.Předem díky.Tomas6 píše:Není to divný.Mi do minulého týdne šla spojka tak těžko že se mi ulomil pedál.Užuž jsem ji chtěl měnit.Má 50 000km v městském provozu... Nebylo by to nic divného.Ale pamatuju si že šla blbě hned po výměně tak jsem zdemontoval lano a ten silon co je na lanku byl odřený a dráty rezavé.Proto ztuha.Ale jen při záběru.Na volno to šlo krásně.Lano stálo pár korun...
-
smazany clen - FK
Nejvíce většinou trpí ložisko, ale hodně záleží na člověku a jeho stylu jízdy a jak často stojí na spojce atd. Přítlačák odchází až jako poslední a většinou vlivem opotřebení od ložiska nebo lamely, které ho zmrví. Lamela je případ sám pro sebe, protože už jsem od starline viděl nějaké rozlítnuté, ale někdo s nimi jezdí zase spokojeně už nějakou tu dobu. Takže u těchto výrobků je to opravdu kus od kusu, jelikož jsou to nekvalitní výrobky, které jiné firmy nepoiužívají a starline je pak prodává, i když nemůže ručit za jejich kvalitu. Tedy někdy je to lepší, někdy horší.Rammsteinek píše:Zbysek: Blazen ja sem od přirody:D. Ale když sme u toho neni problem ted vyměnit nějakou komponentu bud přitlačak lamellu nebo ložisko. Tak sem se chtěl zeptat co nejvice trpí a co jde nedřiv do hajzlu z těhle třech součástí? Vyměnil bych to za něco kvalitnějšího.
Každopádně jako první se většinou na spojce začne projevovat ložisko, protože lamela a přítlačák vydrží opravdu dost když člověk není hovado.
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Mění se komplet...bowden + lanko.Docela to jde dobře.Nejhorší je ohnout se k pedálu spojky.Ale vy jste mladí a hubení kluci,vám to půjde samo.JoS píše: Takže lanko jde vyměnit samotné,nebo se mění celý bowden?Drhne mi to a předem podotýkám,že jsem to nikdy nedělal,takže se radši zeptám.Předem díky.
http://www.autodilykrc.cz/eshop/detail/ ... 824ef1e3e5" href="_blank
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Vyměníš to klidně i venku na ulici.
-
smazany clen - FK
Díky,kluci.Ale Ivarku s tím mládím.....no nevím,zrovna včera jedno kulatý jubileum,hehe.

Já jsem měnil nedávno, nějak to zatuhlo, a celkově divně chodilo. Tak jsem to vyndal vyčistil a namazal, zajímavé že venku to chodilo všechno volně a bez problémů, ale po montáži to zase někde v bowdenu začlo drhnout. Koupil jsem nové za celých 120Kč, a světe div se, spojka funguje jak má.
Největší pakárna byla vyndat tu segerovku na pedálu. Jestli to budeš měnit tak si raději kup náhradní, mě odpinkla a spadla pod ty izolace.........nejdýl trvalonež jsem ji našel.
Největší pakárna byla vyndat tu segerovku na pedálu. Jestli to budeš měnit tak si raději kup náhradní, mě odpinkla a spadla pod ty izolace.........nejdýl trvalonež jsem ji našel.
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin 
-
smazany clen - FK
Dík za postřeh.Čím jsi ji teda nakonec vyďoubnul?Aleš píše:Já jsem měnil nedávno, nějak to zatuhlo, a celkově divně chodilo. Tak jsem to vyndal vyčistil a namazal, zajímavé že venku to chodilo všechno volně a bez problémů, ale po montáži to zase někde v bowdenu začlo drhnout. Koupil jsem nové za celých 120Kč, a světe div se, spojka funguje jak má.
-
Josh123456 - FK
Já nemám zkušenosti s jinou spojkou, než Sachs. a nikdy s ní nebyl zatím žádný problém.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne sob 05. dub 2008 17:40:12, celkem upraveno 2 x.
-
smazany clen - FK
Joshi,prosím,už to nehul nebo špatně skončíš!!Josh123456 píše:Já nemám zkušenosti s jinou spojkou, než Sachs. a nikdy s ní nebyl zatím žádný problém.
-
Josh123456 - FK
jo a to jako proč bych měl špatně skončit??JoS píše: Joshi,prosím,už to nehul nebo špatně skončíš!!
![]()
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Protože se řeší lanko spojky a ne samotná spojka.Josh123456 píše: jo a to jako proč bych měl špatně skončit??
-
Josh123456 - FK
No, tak hele teď byla tvoje poznámka úplně zbytečná, protože např zde : Uvidíš.Já osobně k dílům AutoKelly moc důvěru nemám.Viz Fel 1,9 s rostrženým rozvodovým řemenem z tohoto kšeftu.Nebudu ti tvrdit že je na nic,protže s ní zkušenosti nemám,ale taky po mne nechtěj abych ti řekl jak dlouho vydrží.Spojka LUK které jsou vcelku v poho stojí 1600 kč a vzhledem k tomu že ti ju nikdo za pár peněz nevymění,celý den bez auta atd...To si musí každý spočítat sám jestli ušetří nebo ne.
Tak jsem jen řekl, že spojka od Sachsu je dobrá a nic víc a nic míň, takže zpomal a zamysli se, než začneš něco psát, protože když jsem to pročítal, tak došlo na to, jakou spojku doporučit... Takže prr chlape
Tak jsem jen řekl, že spojka od Sachsu je dobrá a nic víc a nic míň, takže zpomal a zamysli se, než začneš něco psát, protože když jsem to pročítal, tak došlo na to, jakou spojku doporučit... Takže prr chlape
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
To bylo na mě??Josh123456 píše:No, tak hele teď byla tvoje poznámka úplně zbytečná, protože např zde : Uvidíš.Já osobně k dílům AutoKelly moc důvěru nemám.Viz Fel 1,9 s rostrženým rozvodovým řemenem z tohoto kšeftu.Nebudu ti tvrdit že je na nic,protže s ní zkušenosti nemám,ale taky po mne nechtěj abych ti řekl jak dlouho vydrží.Spojka LUK které jsou vcelku v poho stojí 1600 kč a vzhledem k tomu že ti ju nikdo za pár peněz nevymění,celý den bez auta atd...To si musí každý spočítat sám jestli ušetří nebo ne.
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
A proč si bereš do huby mne?To ani nezkoušej!!!
-
Josh123456 - FK
Tebe si nikdo do huby nebere, jen jsem řekl příklad, že se tady neřešilo jen lanko, ale i spojka se tu nakousla docela dost. To je vše.. omlouvám se, jestli se tě to nějak dotlo 
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Takže lano spojky co jsem dával se moc neosvědčilo.Po týdnu začalo příšerně vrzat a přidírat se.No hrůza.Cena kolem 200k.Tak jsem teď dal origo škoda,cena 350 kč.Tak su zvědavý...
-
smazany clen - FK
Tak jsem ho vyměnil taky.Práce na 10 minut.Chodilo perfektně a než jsem dojel domů z chaty,tak cca po 30 kilometrch to začalo drhnout zase,takže už si připadám jako debil.Podotýkám,že tohle lano jsem kupoval jako lano pro 1,6/1,9D.ˇžádný plastový potah to nemá.To předchozí prodřené ho nemělo taky.Jsem v koncích,se*e mě to a fakt už si nevím rady.V otcově feldě 1,3 BMM to po 50 000km chodí jako v pohádce.

- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Co stálo to lanko?Já koupil nějaký za 120kč,samo že nějaký šunt z Turecka a stojí za prd.Teď kupuju origo Škoda,tak sem zvědavej.JoS píše:Tak jsem ho vyměnil taky.Práce na 10 minut.Chodilo perfektně a než jsem dojel domů z chaty,tak cca po 30 kilometrch to začalo drhnout zase,takže už si připadám jako debil.Podotýkám,že tohle lano jsem kupoval jako lano pro 1,6/1,9D.ˇžádný plastový potah to nemá.To předchozí prodřené ho nemělo taky.Jsem v koncích,se*e mě to a fakt už si nevím rady.V otcově feldě 1,3 BMM to po 50 000km chodí jako v pohádce.![]()
Jinak ten plastovej potah není skoro vidět a je přímo na samotným lanku.
-
smazany clen - FK
Taky jsem si kopil lanko za 130 kč. V originalni prodejně škoda. Nejhorší na tom je, že ted spojka nejde skoro zmáčknout. Dře to jak blázen. Když povoluji spojku je to už lepší ale to šlapani z ráná než se to rozchodí je na oprátku. Myslite si že je to zpusobene tim lankem?. Všechno bylo v pohodě tak týden. Ted to drhne čim dal tim vic.
-
smazany clen - FK
No já koupil v mototechně origo za 300 Kč.To starý bylo úplně stejný a mělo zelenou slepici.A´d jsem to koumal jak jsem chtěl,žádnej potah to nemá.Tak už jsem z toho fakt blázen.Nejdřív jsem se radoval a po 30km je to skoro stejný.Co stím teď?Co stálo to lanko?Já koupil nějaký za 120kč,samo že nějaký šunt z Turecka a stojí za prd.Teď kupuju origo Škoda,tak sem zvědavej.
Jinak ten plastovej potah není skoro vidět a je přímo na samotným lanku.
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Hmmm a nemůžeš mít třeba nějaký zádrhel na pedálu?Anebo ještě zkusit krapet kápnout olejíček do toho komínku jak je páka co vystavuje ložisko,jak vychází z převodovky tak kápnout do toho plastovýho krčku.JoS píše: No já koupil v mototechně origo za 300 Kč.To starý bylo úplně stejný a mělo zelenou slepici.A´d jsem to koumal jak jsem chtěl,žádnej potah to nemá.Tak už jsem z toho fakt blázen.Nejdřív jsem se radoval a po 30km je to skoro stejný.Co stím teď?
![]()
-
smazany clen - FK
Tam jsem kapal už dřív,trochu se to zlepšilo.Nevím,co by mi ještě pomohlo.
-
smazany clen - FK
Tak jsem zjistil,že ráno v chladu a vlhku mi to chodí s tím novým lanem lehce a teprve po 10 km cesty se to nepatrnince začne zhoršovat.Takže se to teď zhorší se zahřátím.Neměl bych to lano nějakým olejem celé prolít.Jinak do toho silonovýho pouzdra na vysouvací páce jsem dokonce vrtal na podzim mazací dírku.Ten čep páky má ale i spodní uložení a tam se bez půlení agregátu nikdo nedostane.Nemůže to být zarezlý taky tam?Ta spojka jinak chodí normálně a předchůdce zmršil vypínací ložisko(kvičí)jenom díky tomu,že při tom drhnutí vůbec neměl cit,kdy je záběr.Mě už teď po těch všech zásazích to jde alespoň tak,že v tom už trochu citu je,ložisko nezakvičí,ale je to hrozně nepříjemný.... 
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
No to co tady popisujete jsem zažil taky.Dokonce jsem měl i pedál venku amazal ho.Nic.Až origo lanko ze Škodovky.Dokonce je na něm i origo objednací číslo.A od pátku jde spojka jak na novém autě.ŤUK ŤUK ŤUK.Taky se mi nechce ještě měnit.Lano mazat je zbytečné.Je v silonu.A ten není na lanku,ale vevnitř v bowdenu.Jakékoliv mazání u mně dopadlo výměnou.Bo začalo vrzat a drhnout ještě víc.Tak hodně zdaru.Bo když jde spojka na houby,tak je to na mrtvicu.Vim vo čem mluvim... 
-
smazany clen - FK
Co tě to origo lano stálo?Tomas6 píše:No to co tady popisujete jsem zažil taky.Dokonce jsem měl i pedál venku amazal ho.Nic.Až origo lanko ze Škodovky.Dokonce je na něm i origo objednací číslo.A od pátku jde spojka jak na novém autě.ŤUK ŤUK ŤUK.Taky se mi nechce ještě měnit.Lano mazat je zbytečné.Je v silonu.A ten není na lanku,ale vevnitř v bowdenu.Jakékoliv mazání u mně dopadlo výměnou.Bo začalo vrzat a drhnout ještě víc.Tak hodně zdaru.Bo když jde spojka na houby,tak je to na mrtvicu.Vim vo čem mluvim...
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Něco kolem 350 kč.žádná hrůza-Origo ve škodovce.JoS píše: Co tě to origo lano stálo?![]()
-
smazany clen - FK
No,mě to v mototechně stálo asi 300 a je to origo s tím,že tohle je na 1,6/1,9D a zdá se,že ani na tom spirálovým vnitřku bowdenu žádnej silonovej potah není.Je to vidět už od pohledu a když si zkusím volně pohybovat lankem sem tam,tak to je i cítit.Ten bowden ,co tam byl předtím(taky origo)je úplně stejnej.Na 1,3 bude asi ten s tím silonem.U 1,6/1,9D jsou mnohem větší síly na přítlačáku a tam by se ten silon asi hned prořezal.V dílenský příručce jsou uvedeny tyto hodnoty:

Takže jestli já tam mám 5000 Newtonů a někdo s 1,3 jenom 4000 N,tak je jasný,v čem je rozdíl.
S tím novým lanem je to lepší,ale ve finále je to stejně na dvě věci.Já už o to přemýšlím i v práci,už se mi o tom i zdá.Taky jsem už přemýšlel,jestli by tam nešla dát hydraulika ze š105/120.Proste už nevím ,co s tím.

Takže jestli já tam mám 5000 Newtonů a někdo s 1,3 jenom 4000 N,tak je jasný,v čem je rozdíl.
S tím novým lanem je to lepší,ale ve finále je to stejně na dvě věci.Já už o to přemýšlím i v práci,už se mi o tom i zdá.Taky jsem už přemýšlel,jestli by tam nešla dát hydraulika ze š105/120.Proste už nevím ,co s tím.
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Já na to koukal do Etky a tam je těch typů lanek nějak hodně...a nějak mi není jasný který použít.
-
smazany clen - FK
A u toho,cos koupil,je nějakej silonovej potah očima vidět?Nebo na řezu,na tý straně,coje k pedálu to na řezu není vidět? 
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Jestli to bylo na mě tak já tam ten potah vidět mám,je jím jakoby potažené lanko.JoS píše:A u toho,cos koupil,je nějakej silonovej potah očima vidět?Nebo na řezu,na tý straně,coje k pedálu to na řezu není vidět?
-
smazany clen - FK
No vidíš,já nemám nic ani u tohohle,ani u toho starýho se slepicí.Tak se du přihlásit do blázince.Mě furt to lano připadá moc dlouhý s hodně ostrým úhlem zahnutí.Když mám pedál v dolní polovině,tak jde lehce(v tom momentě je lano nejkratší a úhel zahnutí je pozvolný).V horní polovině už drhne(úhel zahnutí je ostrý).Když je vlhko zima,tak jde lehce.V suchu a horku drhne.Ivarek píše: Jestli to bylo na mě tak já tam ten potah vidět mám,je jím jakoby potažené lanko.
Mě prostě připadá,že takhle ten systém vyhovuje pouze síle přítlačáku 1,3.Nebo je tany někdo s 1,6 komu to chodí jak po másle?
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Znám 1,6 kde to chodí samo.Ve škodovce po mně taky chtěli vin protože těch lanek je nějak moc,ale nikdo mi nedokázal říct v čem je rozdíl.Na starém lanku jsem měl silon na lanu.V bowdenu nic.A teď mám silon v bowdenu.Tak si vyber.Důležité je to že to už týden funguje bez jediného zadrhnutí.
-
smazany clen - FK
Ha!Děkuju.Už se začínám v tom chaosu orientovat.Náhodou číslo toho dílu....viď?Tomas6 píše:Znám 1,6 kde to chodí samo.Ve škodovce po mně taky chtěli vin protože těch lanek je nějak moc,ale nikdo mi nedokázal říct v čem je rozdíl.Na starém lanku jsem měl silon na lanu.V bowdenu nic.A teď mám silon v bowdenu.Tak si vyber.Důležité je to že to už týden funguje bez jediného zadrhnutí.
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
No tak to nevím.Jedině se kouknout do etky.Ale pokud to budeš objednávat origo ve škodovce si vem malý techničák a oni ti to podle vinu najdou.Stačí říct že chceš na toto auto spojkové lanko a hotovo.A vážně nechápu jaký je v nich rozdíl.Vždyť celý mechanismus je přece stejný.
-
smazany clen - FK
No,to bych taky moc rád věděl.Pěkně dlouho už z toho mám noční můru.

- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Takže podle etky jsou pro levostrané řízení jen dva druhy lanek.A to pro všechy 1,3 a 1,6 6U0 721 335 a pro 1,9 6U0 721 335D.A myslím si že rozdíl je jen v pevnosti.V ničem jiném.
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Zapoměl jsi na 6U1 721 335 což je můj případ.Druhé položka v Etce zezhora.A lanko pro 1,9 D začíná 6U2...Tomas6 píše:Takže podle etky jsou pro levostrané řízení jen dva druhy lanek.A to pro všechy 1,3 a 1,6 6U0 721 335 a pro 1,9 6U0 721 335D.A myslím si že rozdíl je jen v pevnosti.V ničem jiném.