Horúci zosilňovač

dotazy a rady na vše kolem hudby
Mato

Horúci zosilňovač

Příspěvek od Mato »

Zdravim... mam novy 4 kanalovy zosilnovac Blaupunkt GTA480, subwoofer Blaupunkt GTb 1200 Mk II a repro Hertz DCX 690. Zapojene to mam 2x105W (repro) a 1x210W (Subwoofer). Problem je v tom, ze ten zosilnovac sa na moj vkus dost zohrieva... uz po 5 minutach (dost hlasneho) hrania sa zohreje tak, ze na nom neudrzim ruku ani 10sekund.... bojim sa, ze sa mi nieco podpali.... pravdepodobne ten zosilnovac je chraneny proti prehriatiu (ze sa vypne)... neviem, ci je to normalne, doteraz som zosilnovac nemal...
Ako je to u vas?? Dakujem...
RAIMMI
Kontaktovat uživatele:

Re: Horúci zosilňovač

Příspěvek od RAIMMI »

Jak máš ten zesilovač nastavený? Mě se zatím vždy hřál zes. jen když jsem musel mít gain naplno. Pak jsem to musel chladit větrákama se zdroje PC třeba, lepší je vždy silnější zes. jak repro a stáhnout gain.
Naposledy upravil(a) RAIMMI dne pát 10. dub 2009 7:07:52, celkem upraveno 1 x.
RAIMMI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAIMMI »

pro SW ti dává zes. 210 rms a výkon SW je 250rms. Jestli z něj chceš dostat max. výkon musíš mít gain vysoko, tím pádem se bude hřát a nebo se spokojíš s menším výkonem a stáhni gain aspoň na půlku a hřát by se ti neměl, aspoň to stáhni u toho SW. A navíc ty Hertz máš napojené říkáš na 105 rms ale to je jen při zapojení na 2ohm a ty Hertz mají 4ohm :!: Takže zapoj ty ovály stejně jak zes. do můstku. Tím pádem budeš mět SW na 210rms a ovály to samé. Ovály ale mají 90 rms takže s gainem jdi dolů aby jsis je nespálil a na SW taky aby se ti to nehřálo.
Bolthorn - FK

Příspěvek od Bolthorn - FK »

Raimmi: jestli je to čtyřkanál, tak dva kanály má v můstku na sw, a dva kanály na ovály, tudíž kdyby by zapojil na můstek tak jen jeden ovál nikoliv dva ovály.

Jaký máš napájecí kabel?
RAIMMI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAIMMI »

jo vlastně jsem vůl, tak tím pádem ale bude mět na 4ohm jen 75rms pro ovály...
vanplus - FK

Příspěvek od vanplus - FK »

předpokládám že máš analog?...mě hřeje zesík tak že když ho poleju vodou je z ní okamžitě pára a to je zapojenej bez basů a ještě na 8 ohmů!!!!! oni ty zesíkysnad 80% příkonu měněj v teplo tak se neni čemu divit :D :D :D asi jako žárovka ;) budto ho nehonit nebo ventilátor z pc.....
RedmeX - FK

Příspěvek od RedmeX - FK »

analog zosily majú bežne účinnosť tak 40-50%, takže sa proste hrejú :D
Môj FUSION poriadne zohriať neviem, ale domáci zosil je niekedy poriadne horúci a to ani nehrajú všetky kanály...
Dosť závisí aj od toho ako je zosil umiestnený. Kde ho máš?
Collin - FK

Příspěvek od Collin - FK »

Mě se hřál každej zesík.. Ale že bych na něj neudržel ruku to říct nemužu..
Mato

Příspěvek od Mato »

Ano... mate pravdu.. ten vykon na ovaly je 75W... zle som si to pozrel.... a GAIN mam asi na 2/3.... Napajaci kabel mam 20mm2, takze to by malo byt v pohode, umiestneny ho mam pod zadnym platom (to mam vyrobene z dreva) a medzi platom a zosilnovacom mam medzeru 5cm... asi tam dam ten ventilator z PC.. mozno aj 2
Dakujem za nazory a rady... dufam, ze mi auto nezblkne :D ... budem to este par dni sledovat....
fancarhifi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fancarhifi »

...zapojení 4ch zesilovače tímto způsobem je nešťastné.Kup raději zesilovač pouze pro SW a do předu kvalitní kompa...
http://www.fancarhifi.cz/www-fancarhifi ... -SPG-13CS/
...SW asi zesilovač zatěžuje svým výkonem a proto se hřeje...
www.fancarhifi.cz vše co potřebujete pro ozvučení vašeho miláčka
vanplus - FK

Příspěvek od vanplus - FK »

fancarhifi-třeba se pletu ale čistě teoreticky pokud má zesilovač x výkon,tak je jedno jestli to je na woofer,či výšky ne? já si myslim že je problém ve vysokém vybuzení zesíku...mně třeba nedělallo problem zapojení 4 kanál na sw plus ovály.....akorát to chtělo rozuzmě poladit ;)
fancarhifi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fancarhifi »

...to ano...a máš pravdu i o té přeměně výkonu na teplo.Proto jsou...teda alespoň pro SW...vhodnější zesilovače třídy "D"
Samozřejmě že je možné použít 4ch na SW a repro...ale jen pokud jsou to přední reproduktory.4ch zesilovače ale většinou nedisponují takovým výkonem aby zvládly s nadhledem i SW a zesilovač musí mít samozrřejmě pásmové propusti pro daný kanál, ale to neměl být u většiny zesilovačů problém.

Napájení má myslím dobře dimenzované, ale řekl bych, že bude chyba SW vs zesilovač.Postahovat se dá samozřejmě jak "gain" tak i korekce, ale to potom nemusí mít SW a může dát do plata kvalitní 6x9" a bude to to samé...jeslti ne lepší.
www.fancarhifi.cz vše co potřebujete pro ozvučení vašeho miláčka
Odpovědět