Výměna čerpadla chladící kapaliny

Simos 2P
135M, 136M
Radek1
Kontaktovat uživatele:

Výměna čerpadla chladící kapaliny

Příspěvek od Radek1 »

Ahojda měl bych dotaz? Jak nejlépe vyměnit vodní pumpu-pustit motor dolu,nebo ho naopak zvednout nahoru?
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Re: Výměna vodní pumpy

Příspěvek od Ivarek »

Nahoru. :)
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

Zdravíčko,
Potřebuju nutně vyměnit pumpu, ne kvuli pumpě ale kvuli silentbloku. Ale bojím se toho zvedání motoru... Jak je to složitý? co se musí všechno uvolnit atd? nebo neni tu někdo z prahy co by mi to udělal za symbolický peníz?
tony.rs - FK

Příspěvek od tony.rs - FK »

No složitý to neni, ale je to pakárna. Přístup je tam jak k penězům, ale udělat doma se to dá. Největší problém je jak naklonit motor, aby si tu pumpu dostal ven. Mě se osvědčilo motor uvázat na rozporku na prase a pak to jde v celku dobře. Údajně je prý dobré odpojit výfuk a pak to jde zvedat lépe (pak to zvedneš i heverem).
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

Takže odpojit výfuk, a zezpoda za víko převodovky nakloniti heverem? co řadící tyč? neohne se mi? :)
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Neohne,protože má na obou koncích klouby,totéž vlastně ta posuvná konzola řazení.A až budeš přemýšlet kam vysunout šroub ze silentbloku pumpy,tak v podběhu blatníku je kovová zátka,která se vyndá a vnitřním otvorem se šroub prostrčí.Po vyndání pumpy blok důkladně očistit a použít nový těsnění.Dole se musí vyndat ta kovová trubka,co je v ní vypouštěcí šroub,tak možná mít novou stahovací objímku.Vcelku to není složitý,ale je to dost otravný.Koupil bych i novej klínovej řemen......Obrázek A hever spíš pod vanu motoru,než pod víko převodovky,tam nemáš co zdvíhat.
smazany clen - FK

Přímo dolů z pumpy vede náustek.Na něj je pomocí hadice a skpásek přichycena trubka na vodu na které je vypouštecí šroub chladící kapaliny.Trubka vede smerem dolů pod auto a je chycená jedním šroubkem(M6) k olejové vaně motoru.Ten musíš taky vyšroubovat aby ti trubka šla uvolnit dolů a nepřekážela ve vytahování pumpy.
smazany clen - FK

Tím hýbeš motorem jenom svisle!!!!Vodorovně ti zůstane držet za silentbloky převodovky+reakční vzpěru.Nic se ti neutrhne,ani neupadne!!!!Obrázek
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

jo takže ten motor fakt jen naklonim? nezvedám?
tony.rs - FK

Příspěvek od tony.rs - FK »

Jo přesně tak. Jestli ještě můžu poradit, tak nepoužívej těsnění dodané s pumpou (má na sobě takový proužek silikonu nebo co). Nejlepší je použít obyčejné těsnění a silikon
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Silikon je na houby.Nejlepší je papírové těsnění a vodní vazelina.Neteče a při další výměně se to krásně čistí...
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Mohu potvrdit.Vazelina je OK.
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

Tak a zjistil jsem že silentblok na víku převodovky vicemeně chybí, takže budu měnit olej tak rovnou sem chtěl dát nový silentblok. Stačí vypustit olej a víko vyndat?
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Jo stačí.Ale musíš almaru popustit kousek níž...
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

ScorpionOnH6 píše:Zdravím,
potřeboval bych poradit jakou koupit vodní pumpu do feldy 1.3MPi ??? Na internetu je hafo značek, tak s jakýma máte dobré zkušenosti. Popřípadně zda se vyplatí nová, nebo jen vyměnit ložiska na staré.. Pumpa mi nesákne, ale ložisko na ní píská víc a víc... Už se s tím bojím jezdit, aby se to nevysypalo...
Potřeboval bych poradit, nějakej stručnej návod na výměnu+co je potřeba před výměnou koupit nové??
Děkuju
Repasí se ani nezabývej,je to ztráta času.V práci na to máme vybavení a stejně to stálo zaprd.Já kupoval německou Hepu za cca 1000kč a noproblem.
Výměna jde celkem vpohodě,akorát si musíš přizvednout motor abys mohl pumpu stáhnout ze šteftů na motoru.Jinak doporučuju těsnění pod pumpu lehce máznout červeným vysokoteplotním silikonem.
Dedla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dedla »

Ivarek píše:Jinak doporučuju těsnění pod pumpu lehce máznout červeným vysokoteplotním silikonem.
To zase nedoporučuju já,protože si dovedu při demontáži představit někoho jako sebe,který u toho nadává: Který máčo to napatlalo nějakým tesnícím sarajtem,který z toho nejde dolu! :twisted:
A proto jsem pro : Těsnění máznout nějakou vazelínou a potom to jde za ty roky provozu i hravě(ji) rozebrat.
Úpravy řídících jednotek motorů Felicia
Ex. Felda http://www.youtube.com/watch?v=b5al6XngGWo Kejzi dík!
VW Sharan TDI : "Dospělé auto pro dospělého člověka".
http://www.youtube.com/watch?v=CkJzc2D2 ... re=related
Nemám rád SZ...
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Dedla píše: To zase nedoporučuju já,protože si dovedu při demontáži představit někoho jako sebe,který u toho nadává: Který máčo to napatlalo nějakým tesnícím sarajtem,který z toho nejde dolu! :twisted:
A proto jsem pro : Těsnění máznout nějakou vazelínou a potom to jde za ty roky provozu i hravě(ji) rozebrat.
Nevím,mě šel dycky ten silikon dolů dobře,pěkně se sloupnul.Klidně ale může dát tu vazelínu,je to na něm.Jinak nejhůř šlo dolů to původní těsnění (zřejmě ničím neošetřený),z bloku motoru.Hovno přístup,drželo to jako helvétská víra,no porod.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Potřít těsnění vazelinou na vodní čerpadla a musí to být bez problému a hlavně kdykoli snadno demontovatelné.
Dedla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dedla »

Ivarek píše:
Právě tohle jsem myslel. To ti snad zabere tolik času,jako kdybys ty pumpy měnil dvě. :)
Úpravy řídících jednotek motorů Felicia
Ex. Felda http://www.youtube.com/watch?v=b5al6XngGWo Kejzi dík!
VW Sharan TDI : "Dospělé auto pro dospělého člověka".
http://www.youtube.com/watch?v=CkJzc2D2 ... re=related
Nemám rád SZ...
mosmi - FK

Vodná pumpa zn.Vika

Příspěvek od mosmi - FK »

Zdravím všetkých fandov feldičiek.Mám na Vás dotaz na vodné pumpy od firmy Vika,kto to vlastne vyrába.Je to šmejd,či kvalita ujde.Lebo cena je celkom slušná 650 Sk.Potom som našiel aj od HQ,tá je za 1600 Sk a origoš škodovácka za 2250 Sk.Tak neviem ako sa rozhodnúť.Samozrejme nechcem tam dávať dáky šmejd,aby som to zase nemusel za rok meniť.Poradťe dačo slušné myslím cena a kvalita.Dík za každú radu.
flacek - FK

Re: Vodná pumpa zn.Vika

Příspěvek od flacek - FK »

Ja sem ted taky menil pumpu dostal sem ji zadaco byla teda fungl nova ale mela znacku Grepfruit :D nevim co to je nevim kdo to vyrabi ale uz ma najeto asi 3tim km a v poho. :roll:
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Já mám dobrou zkušenost s německou HEPU.Cena cca 1000 kč.
hubo44 - FK

Příspěvek od hubo44 - FK »

Ja som tu VIKU mal a po 20000 km začala drnčať. Ložisko bolo hotove! Tie dovozove veci su dobre len plasty chladiťe atd. ale kde treba kvalita ako ložiska tak to by som neradil. (homoklb fabia 35000km a hotovo)
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Vika je docela dobrá.Montujeme je.Je v ní i docela ok silentblok...
azse
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od azse »

JoS píše:Neohne,protože má na obou koncích klouby,totéž vlastně ta posuvná konzola řazení.A až budeš přemýšlet kam vysunout šroub ze silentbloku pumpy,tak v podběhu blatníku je kovová zátka,která se vyndá a vnitřním otvorem se šroub prostrčí.Po vyndání pumpy blok důkladně očistit a použít nový těsnění.Dole se musí vyndat ta kovová trubka,co je v ní vypouštěcí šroub,tak možná mít novou stahovací objímku.Vcelku to není složitý,ale je to dost otravný.Koupil bych i novej klínovej řemen......Obrázek A hever spíš pod vanu motoru,než pod víko převodovky,tam nemáš co zdvíhat.
Ahojte

Ja by som chcel vediet, aky je postup vymeny vodnej pumpy na Felicii,ktorá má aj servo.(je tam sirsia remenica) Ide to tak isto v pohode,alebo treba este aj nieco iné odpojit okrem hore uvedenych ???
Dakujem
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Je to stejný,jediný rozdíl je v širší řemenici.
Mikesch - FK

Příspěvek od Mikesch - FK »

Já jsem měnil pumpu minulý měsíc a u mě to byl docela porod. Bál jsem se odpojit výfuk na motoru protože bych urval ty šrouby tak jsme to odpojily u katu a to koleno se muselo dostat trochu dopředu aby to nebránilo přizvednutí motoru. Na těsnění jsme použili takovou tu teplotní černou sračku na motory a vypadá, že to je ok. Ale kámoš automechanik mi radil at hlavně dobře očistím dosedací plochu od starého těsnění. :D
mosmi - FK

Výmena vodní pumpy znovu.

Zdravim,mnoho som tu toho precital ohladom vymeny vodnej pumpy,ale kazdy vravi nieco ineho.Hlavne by som chcel vediet nazor dakeho skuseneho mechanika,co treba odpojit ,aby som mohol tu pravu stranu vyzdvihnut hore,aby slo sundat pumpu.V dielenskych priruckach sa mi zda, ze pisu dost vela zbytocnych ukonov co treba spravit,aby som tu pumpu vymenil.Ak ma niekto daku dobru fintu na vymenu,tak by som bol rad ,keby mi poradil.O kolko je treba asi zdvihnut motor,aby som to stiahol z tych styroch zavitovych stiftov.Treba odpajat aj to vyfukove potrubie a lavy silentblok prevodovky?A co privod a odvod paliva,povoli to tolko?A co tiahlo radenia?Tak ak mozete niekto poradte,a nehnevajte sa ze tuto temu otvaram znovu.
Ksanda
Kontaktovat uživatele:

Re: Výmena vodní pumpy znovu.

Příspěvek od Ksanda »

Ja jsem to ted delal, vyndej cely airbox, odpoj silemblok od pumpy, vyndej ven ten drzak, odpoj od razeni silemblok co je nad radici tyci prisroubovany k prevodovce a zadni silemblok na prevodovce. Potom to zvedni az to pujde vyndat, hadice od paliva vyjdou, ale nezvedej to zas moc.. ..
1.3MPI Hlava, vacka, jednotka = M-E
http://www.youtube.com/watch?v=MBOo6SJHLN0
mikka

Příspěvek od mikka »

Je rozdíl, jestli máš zesílenou karoserii, nebo starou nezesílenou. U zesílené karoserie je větší problém, mě to bez rozpojení výfuku nešlo.
mosmi - FK

A ako poznam ci je karoseria zosilena alebo nie?Mam rocnik 1999 novy typ.1,3 MPi 50 Kw.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Tak to mas zesilenou.
Ksanda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ksanda »

Ja mam 11/97 zesilenou a slo to ...
1.3MPI Hlava, vacka, jednotka = M-E
http://www.youtube.com/watch?v=MBOo6SJHLN0
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Mám zesílenou a šlo to.Ale byla to prasárna jak sviňa.Velký pajzr jsem musel použít,bo motor se pumpou připřel k nosníku.Odpojit táhla řazení,výfuk od sběrného potrubí a reakční vzpěru,tak to de bez problému.Silentblok na převodovce nechávám tak...
mosmi - FK

Ake mate skusenosti s pumpami spanielskymi zn.starline? Da sa kupit za 21 eur.
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Já volil VIKA.Stála 500 kč i s těsněním.Ta stará vydržela min.60 až 70 000km.Možná i mnohem víc.Co se týče značka starline tak té nevěřím ani trochu.
Apokalio

Příspěvek od Apokalio »

- prave som to dokoncil, povolil som si silenblok u vodnej pumpy, zdvihol som auto a podlozil pod prevodovku a vanu dosky, zlozil som koleso na strane pumpy a pomalicky som spustal auto az sa skrutka silenbloku lahko pohybovala.
Na karoserii je priamo pri tejto skrutke silenbloku otvor, staci vybrat zatku. Vytiahol som skrutku a zlozil cely drziak silenbloku. Odskrutkoval som vsetky 4 matice z pumpy, odklepol som ju od motora aby sa mi povolil spodny "styft" (ten najspodnejsi od kabiny) a pomalicky som zacal spustat auto dolu.
Motor ostal stat a karoseria mi zisla natolko dolu, ze som mal remenicu v polohe aby sa dala dat pumpa dolu.
Zaistil som spodny styft dvoma maticami a vyskrutkoval som ho z motora, cim som uvolnil pumpu natolko, ze som ju pekne snal z motora.
Potom som vsak chybyl a nedotiahol som, pri spätnej montazi styft dostatocne hlboko, pretoze po namontovani vsetkeho a testovacej jazde mi po odstaveni motora zacala tiect voda zo spodu pumpy...

Ale poviem vam pravdu bol som uz tak unaveny (vsetko som si robil sam vonku pred barakom), ze som nemal sil nieco napravat a siel som nasr... domov.
Snad nebudem musiet zase tu pumpu zhadzovat dolu...
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

No já nevím ale já štefty vytahovat nemusel.Nechal jsem je v bloku a pumpa mi šla sundat.A to mám 6ti drážku řemenici.
mikka

Příspěvek od mikka »

Já mám čtyřdrážkovou řemenici a štefty musely ven, protože vadil nosník motoru na pravém podběhu a motor už víc zvednout nešel. Musel bych rozpojit výfuk, a jelikož jsem to zjistil až při akci, chybělo mi těsnění a tak jsem to raději nerozpojoval.
Prý u zesílené karoserie motor bez demontáže výfuku nejde zvednout natolik, aby řemenice pumpy prošla nad nosníkem motoru. Já mám zesílenou karoserii z 08/97.
Závity šteftů do bloku jsem při montáži utěsnil vodičkou na zajištění závitů.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Taky mám zesílenou kastli ale teď si nejsem jistej jestli jsem musel rozpojovat výfuk.
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Jak jsem psal výše.Jde to,ale je to prasárna...A hodně velká.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Já jsem musel rozpojit všecko ,abych mohl vyndat a vyměnit čerpadlo.Jinak chybí asi 0,5-1cm aby šlo vyndat čerpadlo.
xixao

Vodní pumpa s 6drážkovou řemenicí + 4drážkový řemen

Příspěvek od xixao »

Zdravím. Nechával jsem si v servisu měnit vodní pumpu na 1.3 MPI rv. 2000. Auto je bez klimy a posilovače, na klice a alternátoru je 4-drážková řemenice a řemen 4-drážkový.
Novou neoriginální pumpu dali typ s 6-drážkovou řemenicí, asi jinou neměli.

Na první pohled to vypadá ok. Stejně bych se ale rád zeptal, jestli je podle vás kombinace pumpy s 6drážkovou řemenicí + ostatní věci 4drážkové přípustná, nebo bych to měl reklamovat a dožadovat se pumpy se 4drážkovou řemenicí.
jirkaf
Kontaktovat uživatele:

Re: Vodní pumpa s 6drážkovou řemenicí + 4drážkový řemen

Příspěvek od jirkaf »

Já myslím že v tom problém nebude, max jen bych zkontroloval jestli je řemen nasazenej tak aby byl v rovině s ostatníma řemenicema.
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
favo

Re: Vodní pumpa s 6drážkovou řemenicí + 4drážkový řemen

Příspěvek od favo »

Mám 6 drážek na řemenici vodní pumpy, 5 drážek na řemenici alternátoru a 4 drážky na řemenici klikovky a řemen samozřejmě 4 drážkový a funguje to normálně. ;)
Moje felda 1.4 MPi
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
mosmi - FK

Vodní pumpa zn.Meyle

Zdravím,chcel by som sa spýtať či niekto nemá skúsenosti s touto vodnou pumpou zn.Meyle.Poprípade, akú by ste doporučili,aby som to nemusel po pár km zase meniť?U nás sa dajú zohnať ešte tieto značky:Artex,Starline,Graf,Eziflo,QH,ktorú by ste z týchto doporučili?Ďakujem za každú radu.
jirkaf
Kontaktovat uživatele:

Re: Vodní pumpa zn.Meyle

Příspěvek od jirkaf »

HEPU ... německá a nemám s ní problémy ...
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
Zaki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zaki »

Meyle alebo Graf
jen-da - FK

Příspěvek od jen-da - FK »

Já mám vodní pumpu VIKA už tři roky (60 000km) a bez problému, mají v autokelly a není drahá, asi jedna z nejlevnějších, stála asi 490kč.
jen-da - FK

Příspěvek od jen-da - FK »

A myslím, že vika, je něco jako starline, taky čína ;)
Odpovědět