máznutí bowdenu spojky
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Re: máznutí bowdenu spojky
Vidíš.To jsem nějak nezaregistroval.Takže druhy jsou tři.Ale proč teda?Jaký je rozdíl?
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
to co tady asi nikdo neví.
-
smazany clen - FK
Tak můj případ je 6U0 721 335.Stejné tam bylo předtím a žádný silon v tom nikde není.Po prolití olejem to chodí za chladna jako u Mercedesu a ve vedrech nebo po zahřátí to teď není tak strašný,ale je to horší.Ivarek píše: Zapoměl jsi na 6U1 721 335 což je můj případ.Druhé položka v Etce zezhora.A lanko pro 1,9 D začíná 6U2...
-
bolda
Mám stejný problém s lankem, ale problém je prostě v tom, že je lanko příliš zatočené.Nejde mi ztuha , ale při uvolňování spojky se kouše a rozjezd není plynulý. Nezamyslel se někdo nad tím, jak předělat celou vypínací páku tak, aby měla polohu jako u Favorita ? Pak by mělo lanko přímou dráhu a bylo by po problémech.
-
Foxi - FK
Neco podobneho se mi deje taky. Pri povolovani to jakoby drhne, takze se zrovna presne neda pedal poustet.
Navic mam ale jeste jeden problem, pri seslapnuti spojky se mi zaroven malinko pootoci i brzda. Ne moc, ale znat to je, zacne brzdit. Netusi nekdo co s tim?
Nohou ji muzu samozrejme vratit, ale je to docela opruz.. :}
Navic mam ale jeste jeden problem, pri seslapnuti spojky se mi zaroven malinko pootoci i brzda. Ne moc, ale znat to je, zacne brzdit. Netusi nekdo co s tim?
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Souhlas...u Fáčka mi chodí o mnoho líp.To řešení z Feldy není dvakrát povedený.bolda píše:Mám stejný problém s lankem, ale problém je prostě v tom, že je lanko příliš zatočené.Nejde mi ztuha , ale při uvolňování spojky se kouše a rozjezd není plynulý. Nezamyslel se někdo nad tím, jak předělat celou vypínací páku tak, aby měla polohu jako u Favorita ? Pak by mělo lanko přímou dráhu a bylo by po problémech.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Když jdou pedály spolu, tak je potřeba to rozebrat a uvolnit trochu to plastové pouzdro. Dělalo mi to taky, tak jsem to nedávno rozdělal, pouzdro jsem o desetinu líznul na soustruhu a dokonale promazané složil. Chodí to perfektně. Rozebrat to jde dobře, při skládání zpět je trochu pakárna tam narvat pružinu brzdového pedálu, ale dá se to.Foxi píše:Neco podobneho se mi deje taky. Pri povolovani to jakoby drhne, takze se zrovna presne neda pedal poustet.
Jestli ti skáče spojka při povolování, tak zkus máznout ten čep co pod pákou vede do převodovky. Už jsem to tady psal, taky mi občas začne zadrhávat spojka a pomáhá mi promazání právě toho čepu.
-
smazany clen - FK
Problém z lankem spojky mám taky. Když ho proleju olejem tak to je asi měsíc super.
Potom zase drhne. Mám koupený nový ale nevím jesli ho při montáži namazat či ne?
Mám 1.9D
Potom zase drhne. Mám koupený nový ale nevím jesli ho při montáži namazat či ne?
Mám 1.9D
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
S ohledem na plastové pouzdro uvnitř bovdenu, bych byl s mazáním opatrný. Běžný olej ho pravděpodobně "naleptá". Musel by jsi to namazat něčím, co nenarušuje plasty.
-
smazany clen - FK
Už jsme to tady kdysi řešili.Existují bowdeny,které mají plastovou vložku,jakousi bužírku,pak existují bowdeny,které mají nanesený plast na povrch lanka a pak existují takové,které nemají nic.Třeba ten můj na jaře koupený(ten starý byl stejný).Jinak to má na sobě slepici a číslo z Etky.Je to kvalita,po prolití to měsíc taky nedrhne.Atnarfus píše:S ohledem na plastové pouzdro uvnitř bovdenu, bych byl s mazáním opatrný. Běžný olej ho pravděpodobně "naleptá". Musel by jsi to namazat něčím, co nenarušuje plasty.
-
slegrusik - FK
Tak jsem to celé pročetl a chystám se taky do Škodovky pro spojkové lanko. Teď se modlím, aby to chodilo pořád dobře až si to vyměním. Pak písnu 
- Vlada320
- Kontaktovat uživatele:
heleďte a předělat by to teda nešlo na tu páku co je ve fáčku.já o tom vím a mám doma převodovku z favoria tak pokud by to šlo nějak tak bych to rád až bude hezky vyzkoušel nějak proházet co to udělá.
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
-
smazany clen - FK
Takže už mi došla trpělivost,zvlášť když mám celou spojku novou.Vyhodil jsem lanko,které tam má být(pro fel 1,6 6UO 721 335 A) a dal tam tam lanko pro 1,3(6UO 721 335).To má právě jednu bužírku na lanu a jednu bužírku na vnitřní straně bowdenu,takže po sobě ty bužírky kloužou.Teď to chodí úplně luxusně jako v Mercedesu,vůbec tu spojku nepoznávám.
Takže:komu to u 1,6 nebo 1,9 drhne,vyhodit a dát tam tohle lanko.Na obrázku vidíte rozdíl.To se soudruhům v NSR opravdu nepovedlo

-
Jurka - FK
Takže chceš říct, že vlastně ty lanka jsou na 1.3 a na 1.6ku záměnné? A liší se jen v tom provedení?
-
smazany clen - FK
Kdyby to nebylo stejné,tak bych na to nedojel s chaty domů+jízda přez celý město.Celou cestu jsem si tu spojku doslova vychutnával.Jurka píše:Takže chceš říct, že vlastně ty lanka jsou na 1.3 a na 1.6ku záměnné? A liší se jen v tom provedení?
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Ještě že ty 1,3ky máte... 
-
smazany clen - FK
Hlavně si dej při koupi pozor,aby ti neprodali lanko bez bužírek-prohlídni si ho.Pokud je to samoobsluha,hledal bych to pod položkou lanko na fel 1,3.Já myslím,že to bylo původně koncipovaný tak,že si konstruktéři mysleli,že by vyšší síla přítlačáku 1,6 ty bužírky přeřízla a tak tam nic nedali.Ovšem při tom nesmyslným zahnutí do pravýho úhle to prostě bez těch bužírek drhne.Při bezprostředním porovnání spojky 1,3 BMM 1995 a fungl nové spojky u mé 1,6 se zdá subjektivně síla obou přítlačáků naprosto stejná.Takže tohle se vyrábí ve dvou verzích úplně naprd.Jediné lanko,které bezvadně funguje,je to s bužírkama.Směle do něj!slegrusik píše:Jé, tos mě namlsal![]()
![]()
-
smazany clen - FK
No bodejť.Ivarek píše:Ještě že ty 1,3ky máte...
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Kdyby se mi to chtělo vyndavat, tak se podívám na 1.6ku z roku 2000. Spojka u ní chodí naprosto parádně. Že by na to ke konci výroby už přišli?
-
Jurka - FK
Chtěl bych si vyměnit to lanko na mé 1.6 za to lanko z 1.3...můžete mi někdo popsat postup výměny? Je to složitý? Mimochodem když to půjdu kupovat do mototechny, tak jak poznám že je to to správné lanko? Díky
-
smazany clen - FK
Kluku,proč pořád zlobíš,vždyť jsem ti to vysvětloval několikrát a posílal jsem ti fotku z označením+odkaz,kde jsem to koupil.Jurka píše:Chtěl bych si vyměnit to lanko na mé 1.6 za to lanko z 1.3...můžete mi někdo popsat postup výměny? Je to složitý? Mimochodem když to půjdu kupovat do mototechny, tak jak poznám že je to to správné lanko? Díky
Vezmeš kombinačky a baterku.Klekneš si venku před dveřma a strčíš hlavičku a jednu ručičku až k pedálu.Kombinačkami vytáhneš pojistku-ségrovku,potom sundáš oko na konci lanka z čepu pedálu.Potom to na převodovce vyhákneš z té páky,cotam je(pozor na takovou plechovou ségrovku-vyndat,potom přijde zpátky.)Lanko odhodíš vzduchem sto metrů daleko,je to ten samý pocit,jako když vyhazuješ hydrokorektory světel.
Práce na pět minut na parkovišti.Nechápu,co na tom pořád honíš.Klidně ti to udělám,to mně nezabije.
-
smazany clen - FK
Tak se omlouvám!!!Raději jsem se podíval do SZ a on to nebyl Jurka,ale někdo jiný,promiň chlape. 
-
slegrusik - FK
Koupil jsem lanko jak jsi mi doporučil JoSi, ale mě to jde teď víc ztuha než s tím starým! Tak už nevím. Asi to bude chtít promazat tu hřídelku vypínací páky co je vsunutá do převodovky! Dá se to nějak promazat bez toho, aby se musela oddělovat převodovka od motoru? Třeba vazelínou s mědí?
Po výměně spojky to chodilo nádherně i se starým lankem a asi 2 týdny to šlo a pak to zatuhlo!!!
Přesto díky za tip a to lanko bude určitě dobré, ale mě to tam někde zlobí jinde!!!
Zde mé znalosti končí...
Po výměně spojky to chodilo nádherně i se starým lankem a asi 2 týdny to šlo a pak to zatuhlo!!!
Přesto díky za tip a to lanko bude určitě dobré, ale mě to tam někde zlobí jinde!!!
-
Jurka - FK
Jo díky za detailní popsání:) Jen doufám, že jak půjdu koupit to lanko, že to půjde třeba zkrz obal poznat to s těma bužírkama nějak....
-
smazany clen - FK
To Sglerusik:Já když měnil spojku,tak jsem tu hřídelku vytáhl,odmastil,vyčistil+jsem vyčistil ten plastový komínek a potom jsem to pořádně namazal vazelínou.Jinak bacha na ten držák bowdenu nad zapal.cívkou.Musel jsem ho naohýbat,aby byl bowden od té díry do podlahy až k tomu držáku dokonale rovný-nezkroucený,jinak se to zatepla kroutí a trochu to drhne. 
-
slegrusik - FK
Mě spojku měnil kluk, ale celý pedál po výměně šel nádherně! Tak to asi promazával. Teď je to hrůza! Vrže to a rozjezdy jsou tím pádem příšerný
Fakt hrůza! 
-
slegrusik - FK
Takže to došlo tak daleko, že to lanko pro 1.3-ku tak příšerně dřelo, že jsem ho vyhodil a dal zpět to původní se slípkou a překvapivě to chodí prostě nádherně! Vůbec nechápu jak je to možný
Trochu jsem tam stříkl oleje do bowdenu a taky do čepu na pedálu! Zatím to chodí jak ve Fabii co má táta! Když to bude takhle chodit perfektně dál tak už to řešit nebudu!!!
Hlava mi nebere, ale na to už jsem si začal zvykat u feldy. Někdy člověk nechápe jak se některé věci vyřeší a opraví, ale jen je podstatné, že to funguje
Hlava mi nebere, ale na to už jsem si začal zvykat u feldy. Někdy člověk nechápe jak se některé věci vyřeší a opraví, ale jen je podstatné, že to funguje
-
Jurka - FK
No a teď tam máš teda jaký pro 1.6ku nebo 1.3 respektive máš to s tema bužírkama?
-
slegrusik - FK
Jo, to jsem zapomněl napsat. Mám tam to starý origo pro 1.6ku bez bužírky v bowdenu. To originální se dá natvarovat podle potřeby a drží ten tvar. Kdežto to co jsem koupil pro 1.3 se ihned narovná zpět.
Nechápu to, ale už to řešit nehodlám pokud to vydrží. Ťuk, ťuk na dřevo
Nechápu to, ale už to řešit nehodlám pokud to vydrží. Ťuk, ťuk na dřevo
-
Jurka - FK
Za kolik ste kupovali ty origo lanka? Já byl dneska v mototechně a říkali 420Kč no ale to se mi zdá nějak moc ne?
-
slegrusik - FK
Byl jsem ve Škodovce a tam nové stálo tuším 320-340Kč.
-
Jurka - FK
Tak sem za něk dal právě ve škodovce 365Kč...řekl sem prostě lanko na 1.6 a nechal sem to nahodě co mi dají:) Dostal jsem to lanko bez těch bužírek, ale nějak mi nejde do hlavy, že se to lanko vevnitř o ten kov neprodře... a tak si říkám, že to s těma bužírkama by možná bylo lepší a mohlo by chodit lépe... No uvidim...příští týden to budu měnit, tak sem taky zvědavej co mám na autě vůbec teď... A podle té konstrukce toho lanka bez bužírek by snad stačilo to vyndat a prolejt olejem a bylo by to OK, ale podle mě to lanko musí po čase být trochu nacucky...
-
schovka - FK
Ahoj taky jsem kupoval origo lanko v škoda ND. Důrazně jsem ho žádal o lanko v silonu a on na mě divně koukal a přesvědčil mě že když mám 1.3 MPI tak podle ETKY 6u1 721 335 je to jasný a mám lanko bez silonu.
Zatím funguje.V pedálové konzoli jsem měnil to pouzdro,bez efektu,tak jsem vyměnil to lanko a je klid.
Zatím funguje.V pedálové konzoli jsem měnil to pouzdro,bez efektu,tak jsem vyměnil to lanko a je klid.
-
slegrusik - FK
Jde o to, že když jsem koupil to neoriginální lanko tak to drhlo. Přišel jsem na to, že když se bovden zkroutí podle potřeby tak ten bowden tvar nedrží! Originální lanko si naohýbáte jak chcete a ten tvar to drží! Prostě lanko se natvaruje jak samo potřebuje a drží tavr a ani vevnitř nemusí být výstelka ze silonu. Prostě to chodí teď bezvadně. Taky jsem ho promazal trochu sprejem od Motipu. Nikoli Wédéčkem!
Takhle to funguje u mě! Každý si musí na své feldě najít způsob jak to bude fungovat. Už vím, že když na jedné feldě funguje tohle tak na druhé už to nemůže fungovat
Takhle to funguje u mě! Každý si musí na své feldě najít způsob jak to bude fungovat. Už vím, že když na jedné feldě funguje tohle tak na druhé už to nemůže fungovat
-
Jurka - FK
Tak mám to origo, ale že by to nějak drželo tvar? Je fakt, že je to takové měkké, žse to dá lehounce zvohnout, ale že by to zvihnul do U a držel ose furt U, tak to teda ne.... Jinak proč ne WD-éčkem?
-
slegrusik - FK
Mám tam lanko ještě z fabriky a to už si za tu dobu drží tvar! Když jsem ho vyndal z auta tak pořád bylo zahnuté přesně jako by bylo v motoru. Mě to začalo jít překvapivě krásně a ani netuším proč! Prostě co felda to originál
WDčko je takové moc tekuté a nepřipadá mi jako, že by to bylo extra mastné. Teď používám tohle a je to super: http://www.autoka.cz/foto/rezetmot.jpg
WDčko je takové moc tekuté a nepřipadá mi jako, že by to bylo extra mastné. Teď používám tohle a je to super: http://www.autoka.cz/foto/rezetmot.jpg
- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Asi nejlepší je použít něco na bázi keramiky nebo grafitu .
olej je mastný a chytá na sebe bordel a prach a pak to múže blbnout.
olej je mastný a chytá na sebe bordel a prach a pak to múže blbnout.
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda

-
smazany clen - FK
Mě zase drhlo to bez silonu,tak jsem koupil nové se slepicí bez silonu na 1,6 a drhlo to skoro stejně.Když jsem to prolil olejem,tak se to vždycky na dva týdny trochu zlepšilo.Pak to zase strašně drhlo.Až po výměně za to se silonem je to bezvadný.Jedinej problé=m je,že se musí přihnout ten držák,aby šlo od pedálu až k tomu ohybu rovně,bez zahnutí.Jinak má sklon k drhnutí.Jestli se dá koupit lanko se silonem origo se slepicí,tak bude asi lepší,protože jak řekl Sglerusik,bude držet tvar.Jenom nebude za 130Kč jako ta replika,co jsem koupil.

-
slegrusik - FK
Prosím, jestli bys byl tak hodný a měl-li trošku času, vyfotil bys mi ten držák, který jsi musel přihýbat? Díky mockrátJoS píše:Jedinej problém je, že se musí přihnout ten držák, aby to šlo od pedálu až k tomu ohybu rovně, bez zahnutí. Jinak má sklon k drhnutí.
-
smazany clen - FK
Samozřejmě,že ti to vyfotím.Jen co se k tomu dostanu.

-
smazany clen - FK
Tak než to vyfotím v detailu,použil jsem z dovolením foto jiného člena.Ten držák je pod řídící jednotkou nad zapalovací cívkou.Na bowdenu je nasazená taková objímečka s čípkem,který se zacvakne do dírky,která je v tom držáku(černý,kovový).Nakreslil jsem ti červenou šipku,která směřuje k tomu držáku.Na obrázku je vidět,že tam ta objímečka s čípkem není.asi upadla nebo ji ztratil.Zeleně jsem ti udělal kótu,která ukazuje,jak dlouhý úsek bowdenu musí být absolutně rovný,bez záhybu.

-
slegrusik - FK
Aha, tak to se pak podívám až to vyfotíš na svém autě. Pak se pokusím to udělat jako ty 
-
Roman813 - FK
Taky jsem pred 3 dny menil lanko, uz to desne vrzalo a drelo... original ze skodovky pro 1.3/1.6 (ma to takovy pruhledny povlak na samotnem lanku) zpocatku to chodilo pekne, ale jen na par seslapnuti pedalu, pak se ta potvora mezi tou pruchodkou do kabiny a tim drzackem pod RJ lehce zkrouti (udela to tam takovy maly obloucek smerem k nadobce s brzdovkou) a pak citim v pedalu jako by to slo pres "zuby" trhane... vylozene jak se to dre o steny bowdenu, kdyz to lanko rucne narovnam, tak je to OK, dokud se to zpet nezkrouti. Uz fakt nevim, jak ho mam donutit, aby bylo rovne..od pruchodky po ten drzak
Nejaka idea? Diky
-
slegrusik - FK
Zrovna jsem nad tím dumal a zkusím to vymyslet tak, že by se to lanko protáhlo kovovou trubičkou a ta by se připevnila, aby ten bowden byl rovně a nekroutil se. Délka trubičky by závisela na tom v jakém místě je pořteba to mít rovně a kde už se to může začít stáčet...
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne čtv 23. črc 2009 7:29:17, celkem upraveno 1 x.
-
smazany clen - FK
To by šlo.Mám to změřený.Od přepážky do kabiny,respektive od té gumové průchodky k té dírce v držáku je to 10centimetrů.Stačilo by tam dát podélně naříznutou trubičku s vnitř ním průměrem 10 milimetrů.Potom ji stáhnou,něčím omotat a pak ji přidělat k tomu držáku.
-
slegrusik - FK
V podstatě by bylo jednodušší použít nějaký kovový U nebo L profil a omotat. Až bude čas tak to zkusím...teď mě čeká zapojit alarm