Výměna spojky

MPi 1AV
AEE
Jurka - FK

Výměna spojky

Příspěvek od Jurka - FK »

Tak sem se vrátil od mechoša a říkal, že spojka je na hraně.... no a vzhledem ktomu, že chci jet do chorvatskav srpnu, tak ji radši vyměním... Jenže jakou koupit? Mi řikal mechoš, že by to bylo s prací a matrošem cca 3500Kč. Nebo práce bez matrošu cca. 1500Kč. To by vycházelo cca 2000Kč na ten matroš. Já se díval na http://www.skoda-dily.cz a tam mají za 1296 Kč německou prvovýrobu LUK http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/2 ... licia.html, ale kdekoliv jinde se podívám, tak ta LUK stojí přes dva tisíce. Jaké máte zkušenosti? Neudělám chybu když koupím tu za těch 1300 Kč na škoda-dily.cz? Zatím sem s nima měl dobré zkušenosti, ale ta cena mě zaráží. Co myslíte? Jinak co se vše musí demontovat při výměně spojky? Musí se sundávat poloosy brzdy či něco takovýho? Nebo se to jen nějak oddělí od motoru a rychle vymění? Jaký je zhruba postup? Moc díky Jo a musí se měnit olej respektive nechat vytéct při výměně spojky?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Re: Výměna spojky

Příspěvek od Atnarfus »

odpojíš baterku, kabel od starteru, náhon tachometru, lanko od spojky
zvedneš auto
sundáš kola
vypustíš olej z převodovky
odmontuješ stabilizátor z ramen
vyndáš šrouby do drží spodní čepy v těhlicích
stlačíš dolu ramena a vytáhneš čep z těhlice
odtlačíš ven tlumič i s těhlicí, vypáčíš vnitřní kloub z převodovky (skoro pohodlnější je vyndat celou poloosu)
zavěsíš motor
pak už jenom odpojíš řazení, odšroubuješ převodovku od motoru, torzní vzpěru a uchycení na podběhu a převodovka jde vysunout
aby šla vysunout, tak musíš motor trochu spustit dolu
následně demontuješ přítlačný kotouč a vyndáš lamelu

pro montáž lamely potřebuješ středící kolík, jinak ti tam nepůjde nasunout převodovka

Samozřejmě postupů je několik a mírně se liší podle toho co komu vyhovuje. Já třeba když nemusím, tak nevyndavám vnitřní klouby z převodovky. Nemusí se vypouštět olej a měnit gufera. Následně tak nehrozí problémy s vytékáním oleje.
Jurka - FK

Takže jestli sem to správně pochopil, tak s brzdama jako třmenama kotoučema hadičkama atd. se nic nedělá jen teda se demontuje stabík a spodní čepy ramen?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Přesně tak. Jenom je potřeba roztáhnou kola od sebe, aby jsi vytáhnul poloosy z převodovky. Dokonce ani nemusíš nic dělat s čepem řízení. Stačí dát plný rejd na jednu stranu, vytáhnout poloosu a pak zase na druhou stranu a vytáhnout druhou.
Zase si to někdo nekomplikuje a raději stahovákem vytáhne čep z ramena těhlice. Záleží co komu připadá pohodlnější.

Je úplně jedno jestli děláš 1.3, nebo 1.6ku, je to úplně stejný. Komplikovanější je to pouze v případě klimatizace. Ta dost překáží v motorovém prostoru.
Jurka - FK

Super....výborně...to sem potřeboval vědět.... a ten olej převodovej ten se teda taky může a nemusí měnit jo? Jinak co říkáš na tu spojkovou sadu LUK na škoda-dily.cz? http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/2 ... licia.html cena mi přijde podezřelá...
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

K tomu ti nic neřeknu.
Já mám značkovou/drahou a při rozjezdu trochu cuká.

Jestli ti ta spojka vyloženě neklouže, necuká, nepíská..., tak bych jí tak honem neměnil.
Jurka - FK

No já nevím jak se přesně projevuje spojka ko ale občas cuká ale nic zatím nepíská akorát rozjezdu do kopce to je trochu horší hlavně dvojka. Já bych na to úplně prdel ale v srpnu jedu s plným autem do chorvatska tak bych nerad měl problémy prý na 1.6ce to odchází z ničeho nic si prostě řekne konec a sou problémy. Tak nevím
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jestli cuká a už je vláčná, tak to asi na výměnu bude.
Když ve větších otáčkách prudce pustíš spojku, tak se museji protočit kola. Jestli se raději protočí spojka, tak je po ní určitě.
Satek - FK

Příspěvek od Satek - FK »

mám ten samej problém a koukal jsem např. na mjauto.cz že Valeo na 1,6 vychází na 1 700,- i s daní, což je moc pěkné
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Ani ne za dva tisíce mám přímo ze škodovky sachs.
1,6 sportline 1999
Jurka - FK

A co říkáte na spojky sachs co sou na aukru? Nebo já bych rád koupil tu na škoda-díly.cz ale kdoví jestli to nebude nějaký padělek. Kdybych to koupil a pořádně nafotil poznáte jestli je to LUK nebo nějaka náhražka? Nebo neporadite kde koupit spojku sachs nebo LUK nejak levně ale abych neudělal chybu?
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Ve škodovce mi k tomu nabídli dva typy ložisek. Klasické za 600,- a vylepšené, kolem 1100. Vylepšené ložisko mělo rovnou a rozšíženou dosedací plochu, takže nemá opotřebovávat jazýčky talířové pružiny. Zatím jsem koupil přítlačák ( pod 500) a lamelu (kolem 800) a s ložiskem ještě váhám. Měnit to budu příští středu, do té doby se rozmyslím.
Co myslíte, má cenu si připlatit za to ložisko?
1,6 sportline 1999
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

V Prondu ta spojka vyjde ještě levněji. http://www.prondo.cz/velkoobchod.htm
ex nebožka 1,6 lpg Obrázek
Gex - FK

Příspěvek od Gex - FK »

Zdravim
Včera jsem kupoval u nás ve škodovce koplet spojku , ale ixovou (lamela, přítlačák, ložisko ) a po slevě nmě vyšla na 1200.
Myslim, že je zbytečné tam dávet něco drahého , jako je třeba SAChS za 4000.
Raceman

Příspěvek od Raceman »

SACHS celou sadu jsem nedavno kupoval za 2 tis
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Gex píše:Zdravim
Včera jsem kupoval u nás ve škodovce koplet spojku , ale ixovou (lamela, přítlačák, ložisko ) a po slevě nmě vyšla na 1200.
Myslim, že je zbytečné tam dávet něco drahého , jako je třeba SAChS za 4000.
Drahý to je akorát u škodáckých autosalónech.Taky jsem viděl vodní pumpu za 2000, Aral 15W40 za 250 a 5W40 za 500.
Jurka - FK

A máte někdo zkušenosti s tím obchodem Prondo? Koukám tam mají spojku na feldu 1.6 za litr, ale to asi nebude LUK, protože to u toho nemají napsané a u 1.3ky to mají napsané LUK a stojí stejně, takže kdoví... asi radši vemu škoda-dily.cz s tím mám dobré zkušenosti
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Já tam loni bral komplet rozvody, vodní pumpu a termostat. OK. O té spojce uvažuji. Když už měnit olej v převodovce, tak to vzít z gruntu.
slegrusik - FK

Příspěvek od slegrusik - FK »

Schimi píše:Ve škodovce mi k tomu nabídli dva typy ložisek. Klasické za 600,- a vylepšené, kolem 1100. Vylepšené ložisko mělo rovnou a rozšíženou dosedací plochu, takže nemá opotřebovávat jazýčky talířové pružiny. Co myslíte, má cenu si připlatit za to ložisko?
Myslím, že by jsi tím nic nezkazil! Maximálně máš ložisko o 500 vočí dražší a lepší. Spojku neměníš často tak do toho zkus jít, ale jsou to tvoje penízky tak to zhodnoť sám ;) Taky bych na Tvém místě váhal. Pokud je opravdu vylepšené tak do toho jdi a budeš mít minimálně dobrý pocit z toho, že svému autíčku dopřáváš nejkvalitnější náhradní díly na trhu!!! ;)
Odpovědět