máznutí bowdenu spojky
-
Roman813 - FK
Re: máznutí bowdenu spojky
Tak trubicka moc nepomaha... dal jsem tam narizlou benzinovou hadici - docela tlustou a pevnou, na nekolika mistech stanul elektrikarskyma paskama a ta mrcha bowden si dokazala casem zkroutit i tu hadici. Ale je fakt, ze to tech prvnich 10 km slapalo jak v mercedesu, bez drhnuti a zasekavani... musi to byt holt rovny... Zkusim tam dat druhou vrstvu, nebo se poohlednu po nejake pevne trubicce, hadicce, nebo tam prdnu kus pletaci jehlice 
-
slegrusik - FK
Chce to opravdu něco pevného! Třeba nerez trubku či profil. Počítám, že bude třeba domyslet i pevnější držák než je tam teď te milimetrový plech. Trubička by to udržela, ale celá by se mohla ohnout v tom držáku!!! Ten bowden musí přenášet docela velkou sílu na to aby tomu benzínová hadice odolala! To samé platí když člověk koupí nové spojkové lanko. Chvilku to chodí skvěle, ale po chvilce se to lanko ohne a už tak zůstane!!! Pak se začíná znovu přidírat!!!
Jinak by to mohlo fungovat s tou pevnou trubičkou snad už napořád! Chce to zkusit. Někdy na to taky naběhnu
Jinak by to mohlo fungovat s tou pevnou trubičkou snad už napořád! Chce to zkusit. Někdy na to taky naběhnu
-
Jurka - FK
A co prostě kdyby se to lanko vyndalo a komplet vyplnilo vazelínou? Pak to musí klouzat jako po másle ne?
-
slegrusik - FK
Pokud bude lanko v poloze jak psal JoS tzn. 10 cm od motorové přepážky zcela rovně tak není vůbec potřeba promazávat lanko! Když se koupí lanko nové tak by to mělo šlapat už snad bezvadně! Ale chce to ověřit v praxi. Někdo už tu psal: jakékoliv promazání bowdenu lanka dopadlo jeho zničením!
-
smazany clen - FK
-
slegrusik - FK
Tak to je super JoSi!
Ať Ti to šlape! Máš tam pořád to lanko z 1.3ky?
-
smazany clen - FK
Je tam pořád.Tyhle feldí mouchy jsou děsný.Koho v projekci napadlo,že lanko bude stát a hýbat se bude bowden a celý to bude zahýbat za roh.To nechápu.

-
Josh123456 - FK
zlatý fávo v tomhle 
Tak a´t ti to slouží
já už ho po cca musel otáčet o 180°, protože už mi taky zase začalo zadrhávat
Takže pak musim taky něco vymyslet lepšejšího.
Tak a´t ti to slouží
-
Jurka - FK
Tak dneska se mi měnila na autě spojka a spojkový lanko. Ten pedál de teď jak nic... prostě žádnej odpor snad bych ji zmáčknul i malíčkem. A musím číct, že je to fest nezvyk a spíš mi to docela vadí jak to de lehce. Snad se to zhorší (pro mě zlepší). Jinak si budu asi dlouho zvykat.... Uvidíme
-
slegrusik - FK
Jurko, zvykat si nebudeš muset.
Víš, ono to lanko tak do 14 dnů začne zase drhnout, protože ho nic nedrží! Ta trubička ho zafixuje a nemá šanci se kroutit 
-
Jurka - FK
VNo díval sem se na to lanko a tam jak má být ten držak tak mi to chytil stahovačkou zatím drží ale to lanko je přece celý skroucený tak mi není jasný jak to ovlivní ten kousek že bude rovně. Předtím sem to ani tou stahovačkou neměl chyceny a chodilo skoro dobře akorát ve vedru vrzalo... Spíš to bude tou novou spojkou komplet že to tak pěkně chodí... No uvidím co se bude dít každopádně to chodí až moc lehce. Aje je divný že to zabírá ve stejným místě jako ta stará možná ještě víš o něco čekal sem že to bude zabírat níž. Teď stačí když ten pedál sešlapnu napůl skoro ale to taky nejde protože jak to de lehce tak to nejde vychytat jak je cítit ten přítlačak
-
slegrusik - FK
K***a já už se na to vys*ru!!! Na to lanko jak jsi koupil JoSi jsem nasadil trubičku a dal do auta. Bylo to příšerný!!! Šlo ihned ven! Koupil jsem originál nové za 364 Kč a je to taky příšerný!!! Kvalty tam musím doslova rvát! Seřídil jsem ho podle brzdovýho pedálu, ale nové lanko bude asi o něco delší! Nevím, prostě není stejné jako to staré...Ještě ho seřídím podle toho jak se to zlepší a ne podle brzdovýho pedálu!!!
-
Roman813 - FK
Tak jsem k te brzdove hadici ve ktere bylo obalene lanko, jeste pridelal pevnou HDPE dutou trubicku o prumeru 1 cm jako vyztuhu na bok vse stahl "elektrikarskyma" paskama a helemese, testovano ze Zlina do Brna a zpet, spojka jako v mercedesu. Chodi perfektne nedrhne, no uzasne... proste fakt ten kousek od prepazky k tomu drzaku musi byt rovne. ale vsiml jsme si ze i hodne zalezi, jak bylo "otoceno" a pokrouceno pri montazi... Ted uz je konecne klid 
-
slegrusik - FK
S tím novým lankem ze škodovky to byl horor!!! Různě se to kroutilo a dokonce se sedřelo o hranu závěsu převodovky. Takže se bowden prodřel až na kov! Vyhodil jsem ho a dal tam staré originální. To staré má daleko pevnější bowden, který má už svou polohu a vždy se vrátí když ho ohnu! Konec lanka, který je u páky do převodovky, jsem ořízl. ořízl jsem to plastové ztenčení na konci bowdenu a lanko evidentně chodí lehčeji. Vyfotím to, ale nevím jestli se mi podaří fotku vložit sem na forum...
-
smazany clen - FK
Nebylo by nakonec lepší vzít na vrakáčí hlavní a vypínací válec spojky ze stodvacítky,zkrátit tomu hadičku a udělat to hydraulický?
Jinak já mám pedál spojky seřízený o hodně níž,než u brzdy a je to lepší.
-
Josh123456 - FK
no možná by to bylo lepší, ale jak by si chtěl udělat stejný chod spojky, aby dobře vypínala? Myslím, že škodovácká spojka měla kratší chod (myslím dráhu ložiska s přítlačákem - né chod páky)
-
smazany clen - FK
No,využil bych právě síly toho hydraulickýho převodu a ten trn bych nenapojil až na konec vypínací páky,ale někde blíž čepu,třeba v polovině.....
Je to přeci jen fyzika,každej válec má jinej průměr a tím pádem jinej zdvih při dosažení stejného tlaku.Je to vlastně takový princip páky,ale hydraulické. 
-
Josh123456 - FK
no, ale stejně tam budeš mít kratší ramínko-jó budeš mít kratší zdvih, ale o to musíš mít větší tlačnou sílu, protože se ti zkrátí ramínko a tudíš vyvinou větší sílu a celkově ten mechanismus tam vymyslet nějak mazaně a přitom funkčně.
Třeba pomocí kladek, kdyby to šlo, jenže šlo by to lehčeji, ale chod pedálu by se nerovnal celkové dráze ložiska spojky jako je to nyní, protože lano by se mezi kladkama zkracovalo, ale působilo by při použití menší síly nohy stejnou tlačnou silou ložisko na přítlačák.
-
smazany clen - FK
Tak jak to vypadá s tou fotkou?slegrusik píše:S tím novým lankem ze škodovky to byl horor!!! Různě se to kroutilo a dokonce se sedřelo o hranu závěsu převodovky. Takže se bowden prodřel až na kov! Vyhodil jsem ho a dal tam staré originální. To staré má daleko pevnější bowden, který má už svou polohu a vždy se vrátí když ho ohnu! Konec lanka, který je u páky do převodovky, jsem ořízl. ořízl jsem to plastové ztenčení na konci bowdenu a lanko evidentně chodí lehčeji. Vyfotím to, ale nevím jestli se mi podaří fotku vložit sem na forum...
-
slegrusik - FK
Tak jsem se dostal k tomu, abych to vyfotil. Sorry, nemám vůbec čas
JoSi posílám Ti to do mailu, nejde mi to vložit 
-
smazany clen - FK
-
Jurka - FK
Tak ste měli pravdu... semi ta mrcha lanko ze začátku kroutí a drhne to...jak se to narovná je to OK... Musím něco vymyslet:)
-
smazany clen - FK
Tak jsem provedl Sglerusikovu úpravu a je to podstatně lepší.Zajímavý je ,že po té úpravě to nepatrňounce drhne zastudena,ale po ohřátí je to perfektní.Ta úzká guma to lanko fakt brzdí a pak se to kroutí.Nechápu,proč tam není prachovka jako u favouše.Asi si nějakou seženu.Kam na tyhle nápady konstruktéři chodili.

-
slegrusik - FK
Chtěli to asi vylepšit, ale proč nenechali stejný a osvědčený mechanizmus? V jednoduchosti je síla!JoS píše:Nechápu,proč tam není prachovka jako u favouše.Asi si nějakou seženu.Kam na tyhle nápady konstruktéři chodili.![]()
Já jsem koupil lanko s tou gumou už natržené tak jsem ho uřízl a hrál jsem si s tím. Stočil jsem lanko do kola a posunoval lankem-šlo to lépe a ničemu to nevadí, že tam ta guma není! Teď mi to šlape pěkně už delší dobu tak aspoň doufám, že to vydrží! Vypínací páka je stejně jako na fáčku? Jen je převodovka na 1.6ce kratší? U favorita je páka přímo proti spojkovému pedálu, ale u 1.6ky je celý agregát posunutý více do leva? Proto tedy musí být lanko zakroucené?
-
smazany clen - FK
Pokud bys tam ctěl dát lanko z fava,musel bys rozpůlit agregát a dát tam vypínací páku z fava.Je o hodně stupňů posunutá proti feldí.Fungovalo to dobře,tak nechápu,proč to takhle sprasili.U feldy je to zakroucené,aby se převedl vzájemný pohyb lanka a jeho obalu-vedení(bowdenu).Takže u feldy to lenko na převodovce stojí a hýbe se vlastně bowden.

-
PavelZet
- Kontaktovat uživatele:
nechci zakládat nové téma kvůli mému dotazu. Chci se jen zeptat,jak nejlépe bez demontáže převodovky promazat tu hřídel co leze do převodvky na páce na kterou je napojeno lanko spojkového pedálu. Je tam takový plastový cca 3cm dlouhý váleček(vymezení?) a mě se zdá že mi to od tama vrže. Spojka mi jde celkem ztuha. Mám na mysli,jestli to třeba nejde trošičku povytáhnout. díky P.
Škoda felicia 1.3Mpi 1997
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Jo, tam to zarezá velice rádo. Bohužel se to vyndat nedá a promazat se to dá jenom pochybně. Musíš prostě sundat lanko od pedálu aby jsi s pákou mohl pootáčet a pak pod páku stříkat WDčko. Já už to dělám pravidelně asi dvakrát za rok, jinak mi to zatuhne.
-
slegrusik - FK
Kluci, tak jak vám jdou rozjezdy?
To lanko mě dovádí k zoufalství. Za studena to jde parádně, ale jakmile párkrát zařadím tak to děsně dře. Dokonce celý motor skáče jak pouštím spojku. Ať dělám co chci a jakkoliv citlivě pouštím spojkový pedál tak vždy spojka utrpí šok. Nejhorší jsou opravdu rozjezdy! Uložení motoru a převodovky se dost zapotí zkrotit skákající motor. Včera jsem si s tím asi hoďku lámal hlavu a dnes jsem zkoušel po cestě z Hradce do Kutné Hory funkčnost. Dnes to šlo lehčeji a déle než jindy, ale nakonec to stejně začalo dřít. Tak nevím!!!
Nevymyslej jste už někdo náhodou plně funkční spojkové lanko?
To lanko mě dovádí k zoufalství. Za studena to jde parádně, ale jakmile párkrát zařadím tak to děsně dře. Dokonce celý motor skáče jak pouštím spojku. Ať dělám co chci a jakkoliv citlivě pouštím spojkový pedál tak vždy spojka utrpí šok. Nejhorší jsou opravdu rozjezdy! Uložení motoru a převodovky se dost zapotí zkrotit skákající motor. Včera jsem si s tím asi hoďku lámal hlavu a dnes jsem zkoušel po cestě z Hradce do Kutné Hory funkčnost. Dnes to šlo lehčeji a déle než jindy, ale nakonec to stejně začalo dřít. Tak nevím!!!
Nevymyslej jste už někdo náhodou plně funkční spojkové lanko?
-
Radon - FK
Tak s lankem zažívám taky patálie, to staré pravděpodobně original, začalo jít z tuha a vrzalo, tak jsem koupil nové neoriginální za 130,- Kč, vyměnil a bylo to super, krásně zlehka, jako by tam ta spojka nebyla, ale po pár "stovkách" km to šlo do kytek a začalo drhnout, pedál nešel prostě pouštět plynule, tak jsem tam smířený vrátil to staré, které sice vrzalo, šlo z tuha, ale nedrhlo. Stále mi to vrtalo hlavou, tak jsem to "nové" lanko vyztužil na začátku hliníkovou trubkou od stanu
, zbylé části jsem omotal patexem. Nějakých 400 km to jezdilo bezvadně, ale teď je to zase to samé, drhne to. Takže vyztužení nepomohlo, možná u original kusu by to bylo jiné
, ale kdoví.
Furt si říkám, že koupím originál lanko, ale mám strach, že to bude po pár km zase stejná pohádka
a vyhodím zbytečně peníze, beztak ty lanka nejsou to co dřív.
Nejdříve se tedy pokusím sehnat lanko z nějaké jeté, ale "zánovní" feldy a snad to bude fungovat a to i bez vyztužení a jiných patálií
Furt si říkám, že koupím originál lanko, ale mám strach, že to bude po pár km zase stejná pohádka
Nejdříve se tedy pokusím sehnat lanko z nějaké jeté, ale "zánovní" feldy a snad to bude fungovat a to i bez vyztužení a jiných patálií
-
slegrusik - FK
Jo, jasně! Nový originální lanko nekupuj! Já ho koupil a stojí za hovno! Zase jsem tam dal zpět to původní a to je nejlepší! To původní nejstarší je kvalitnější. Bowden ať ho ohneš jak chceš tak si drží nový tvar, takže se tolik nekroutí. No uvidím jak to bude fungovat, ale zatím paráda...
-
Josh123456 - FK
jakmile je tam ten ohyb, tak je průser a to u feldy jest... S tím chlapci docela vyjebali v MB
Takže asi vyřešeno!!!Přišel jsem na to,proč to po 100km přestane fungovat!!!
První problém je,že bowden musí být veden na začátku rovně.To připíchnutí k plíšku pod ŘJ způsobí nesmyslné zahnutí,kde lanko neprochází v bowdenu volně.Dá se to nejjednodušeji udělat tak,že se vezme kus závitové tyče D=5mm,která se přesně vyměří,uřízne.Na konci se zbrousí do placky a z té placky se do půlkruhu naohýbá háček.Do původního plocháčku se to namontuje do té díry mezi dvě matky,takže si můžete seřídit přesnou výšku,aby to bylo v rovině.Toto jsem vyzkoušel a bylo to ok,ale nakonec jsem chtěl,aby se vychylovala celá ta smyčka bowdenu a ne jen jeho konec.Vyrobil jsem trochu jiný držák ze zbytku hliníkového celovlnného dipólu z televizní antény.Fotka zde:

To už bylo opravdu o něčem jiném,ale přesto asi po 300km už to nebylo ono,přestože to nedrhlo jako před úpravou.Pořád jsem si s tím lámal hlavu(to dělám už celé roky)a přišel jsem na zajímavý poznatek.Když se s bowdenem po směru osy na jeho pedálovém konci párkrát ZAVERGLUJE,tak to jde zase 200-300km lehce a pak to zase začíná trochu zadrhávat.Taky mně už dřív překvapilo,že když bowden vymontuju a šáhnu na oba konce lanka,tak zjistím,že konec lanka u spojky má ten plastový potah docela hladký,zatímco konec u pedálu má ten potah drsný jako od smirku.ZDE CHCI JEŠTĚ PŘIPOMENOUT,ŽE JSEM JEDNOU KOUPIL BOWDEN,KTERÝ MĚL PRÁVĚ NA STRANĚ U PEDÁLU GROTY-OTŘEPY NA TÉ KOVOV0 ČÁSTI A LANKO O NĚ DRHLO TAK,ŽE ŠLO OD ZAČÁTKU ZTUHA A TEN POTAH BYL ÚPLNĚ POŘEZANÝ.TOHLE SI PŘI KOUPI ZKONTROLUJTE A VYBERTE JINÝ KUS!!!Ale zpět k problému.Proč je to po pár kilometrech tak drsné?Proč je tam tak velké tření,zatímco na straně vypínací páky je to ok?Pak už to šlo rychle,i takový blbec jako já už začal mít tušení.....
Sundal jsem segrovku,co zajišťuje oko na lanku,aby nesklouzlo z čepu na pedálu.Párkrát jsem zapumpoval pedálem až k podlaze a oko lanka se svezlo ke straně,že užuž mělo vypadnou z čepu.Posunul jsem ho zpět a zase třikrát prošlápnul pedál k podlaze.a zase se svezlo do strany a začínalo z čepo zklouzávat. A v tý chvíli jsem přišel na to,v čem je problém!!!!Tý brďo,ŠKODOVKÁÁá!!!!!Oni ti pitomci nemají díru v podlaze v rovině s pedálovým ústrojím,takže to rve bowden ke straně a proto se to tam vydře a pak to drhneAsi o tom věděli při testování,takže v origo bowdenech od výroby je materiál,který je lepší a spojka jde sice příšerně ztuha,ale nedrhne.Ten silon bude asi tvrdší.Takže,jak to vyřešit,aby se bowden s lankem vystředil vůči tomu čepu na pedálu.A řešení je jednoduché.Plastový klobouček,do kterého je celý bowden zasunut,je velice natěsno vsunut do gumové průchodky.Ta je vložena do otvoru v přepážce mezi kabinou a mot.prostorem.Když tuto průchodku vyjmete,tak zjistíte,že otvor pro plastový klobouček lze ještě podstatně zvětšit vyříznutím nožem dokola.Klobouček v něm pak bude volně KLOKTAT,ale právě tím se při napínání a povolování bowdenu sám vystředí.Toto jsem provedl a FUNGUJE TO!!Jenom jsem se při nasazování upravené průchodky do otvoru v přepážce málem vzteknul.Jde to fakt blbě.Proto ji asi při výměně bowdenu každý nechává původní.Přikládám nákres:

Jinak podotýkám,že možná existují feldy,které tento problém nemají a taky,že když se to po bouračce dokonale nesrovná,může tento problém nastat také.Jinak zatím nejlepší lanko,co jsem měl je kupodivu paradoxně VIKA.Nic jiného bych si od nich ale asi nekoupil.Takže řešení bývá vždy to nejjednodušší.Škoda,že jsem na to nepřišel,když byl bowden nový a lanko ještě nebylo drsné.To by chodilo ještě lehčeji.

První problém je,že bowden musí být veden na začátku rovně.To připíchnutí k plíšku pod ŘJ způsobí nesmyslné zahnutí,kde lanko neprochází v bowdenu volně.Dá se to nejjednodušeji udělat tak,že se vezme kus závitové tyče D=5mm,která se přesně vyměří,uřízne.Na konci se zbrousí do placky a z té placky se do půlkruhu naohýbá háček.Do původního plocháčku se to namontuje do té díry mezi dvě matky,takže si můžete seřídit přesnou výšku,aby to bylo v rovině.Toto jsem vyzkoušel a bylo to ok,ale nakonec jsem chtěl,aby se vychylovala celá ta smyčka bowdenu a ne jen jeho konec.Vyrobil jsem trochu jiný držák ze zbytku hliníkového celovlnného dipólu z televizní antény.Fotka zde:

To už bylo opravdu o něčem jiném,ale přesto asi po 300km už to nebylo ono,přestože to nedrhlo jako před úpravou.Pořád jsem si s tím lámal hlavu(to dělám už celé roky)a přišel jsem na zajímavý poznatek.Když se s bowdenem po směru osy na jeho pedálovém konci párkrát ZAVERGLUJE,tak to jde zase 200-300km lehce a pak to zase začíná trochu zadrhávat.Taky mně už dřív překvapilo,že když bowden vymontuju a šáhnu na oba konce lanka,tak zjistím,že konec lanka u spojky má ten plastový potah docela hladký,zatímco konec u pedálu má ten potah drsný jako od smirku.ZDE CHCI JEŠTĚ PŘIPOMENOUT,ŽE JSEM JEDNOU KOUPIL BOWDEN,KTERÝ MĚL PRÁVĚ NA STRANĚ U PEDÁLU GROTY-OTŘEPY NA TÉ KOVOV0 ČÁSTI A LANKO O NĚ DRHLO TAK,ŽE ŠLO OD ZAČÁTKU ZTUHA A TEN POTAH BYL ÚPLNĚ POŘEZANÝ.TOHLE SI PŘI KOUPI ZKONTROLUJTE A VYBERTE JINÝ KUS!!!Ale zpět k problému.Proč je to po pár kilometrech tak drsné?Proč je tam tak velké tření,zatímco na straně vypínací páky je to ok?Pak už to šlo rychle,i takový blbec jako já už začal mít tušení.....

Jinak podotýkám,že možná existují feldy,které tento problém nemají a taky,že když se to po bouračce dokonale nesrovná,může tento problém nastat také.Jinak zatím nejlepší lanko,co jsem měl je kupodivu paradoxně VIKA.Nic jiného bych si od nich ale asi nekoupil.Takže řešení bývá vždy to nejjednodušší.Škoda,že jsem na to nepřišel,když byl bowden nový a lanko ještě nebylo drsné.To by chodilo ještě lehčeji.
-
Radon - FK
Super, to mě nenapadlo, že se to lanko "příčí přímo u pedálu", ale pořád mi bylo divné, že když lanko začalo dřít, stačilo s ním trochu "zacvičit" a pak to zase těch 100 km fungovalo, taktéž po montáži starého lanka, které předtím nehorázně vrzalo (v prostoru u pedálu) a šlo ztuha, po jeho zpětné montáží fungovalo jako nové.
Jinak JoS dobrá práce,
upravím průchodku do kabiny a snad to bude "cajk" to, že mi de spojka ztuha mi nevadí, ale bez drhnutí se klidně obejdu 
Jinak JoS dobrá práce,
Tak jo.A nezapomeň ještě na to vedení bowdenu. 
-
slegrusik - FK
JoSi, teda klobouk dolů!
Taky si s tím už rok lámu hlavu, ale toto by mě fakt nenapadlo!
Taky zaříznu průchodku. Pak napíšu jak to chodí. Nakonec jsem použil původní bowden a ten je nejlepší! Když se ohne na určitou stranu tak se v tom tvaru drží. Nový bowden taky originál co jsem koupil je strašně pružnej a nedrží tvar, který je potřeba.
Tu sponku na držáku u řj jsem taky dávno vyhodil, protože mi taky došlo, že bowden potřebuje vlastní pohyb, a proto ta sponka ztrácí svůj smysl...
Taky si s tím už rok lámu hlavu, ale toto by mě fakt nenapadlo!
Taky zaříznu průchodku. Pak napíšu jak to chodí. Nakonec jsem použil původní bowden a ten je nejlepší! Když se ohne na určitou stranu tak se v tom tvaru drží. Nový bowden taky originál co jsem koupil je strašně pružnej a nedrží tvar, který je potřeba.
Tu sponku na držáku u řj jsem taky dávno vyhodil, protože mi taky došlo, že bowden potřebuje vlastní pohyb, a proto ta sponka ztrácí svůj smysl...
-
slegrusik - FK
No tak jsem průchodku ořízl a připadá mi, že je to fakt lepší. Tu průchodku jsem dal tu kterou jsem sebral z lanka nějaký číny, protože ta originální ja tak tvrdá, že se mi nepodařilo jí to přepáždy zcela nacpat. Jinak díky, že sis dal práci a našel problém s lankem
Jo, ztratil jsem tu segrovku když jsem ji sundával z čepu na pedálu. Můžu říct, že kdyby tam byla původní průchodka tak by mi jistě lanko vypadlo z pedálu. Než jsem sehnal segrovku novou tak jsem s tím jezdil bez ní a nic se nestalo
Jo, ztratil jsem tu segrovku když jsem ji sundával z čepu na pedálu. Můžu říct, že kdyby tam byla původní průchodka tak by mi jistě lanko vypadlo z pedálu. Než jsem sehnal segrovku novou tak jsem s tím jezdil bez ní a nic se nestalo
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Průchodku jsem vyříznul a nic moc výsledek nepozoruju. Asi to bude kus od kusu.
Mám problémy se spojkou na manželky Felicii. Už mám tři lanka a ani jedno nefunguje dobře. Nejlépe funguje to co jsem před lety vyndal ze svého auta, tedy origoš škodovácké. Sice jde spojka ne úplně lehce, ale nevrže to a neskáče jako s novýma lankama.
Mám problémy se spojkou na manželky Felicii. Už mám tři lanka a ani jedno nefunguje dobře. Nejlépe funguje to co jsem před lety vyndal ze svého auta, tedy origoš škodovácké. Sice jde spojka ne úplně lehce, ale nevrže to a neskáče jako s novýma lankama.
-
Radon - FK
Tak já zatím testuji, koupil jsem nové lanko, vyztužil jsem ho, vyřezal průchodku (daleko více než JoS) a zatím v pohodě, ale než udělám závěr, tak to bude ještě dlouho trvat a to vzhledem k mému malému měsíčnímu nájezdu km.
Jinak co jsem tak laboroval, když vám začne lanko drhnout, tak pomůže zvednout párkrát špičkou nohy pedál spojky nahoru, docela to pomůže, já osobně měl min 50 km klid, "bez drhnutí"
, ale jak již bylo řečeno je to kus od kusu
Jinak co jsem tak laboroval, když vám začne lanko drhnout, tak pomůže zvednout párkrát špičkou nohy pedál spojky nahoru, docela to pomůže, já osobně měl min 50 km klid, "bez drhnutí"
-
Jurka - FK
Jak sem měnil spojku tak sem vyměnil i origo lanko...to začalo drhnout tak sem tu část v motorovým prostoru zpevnil jak se tu psalo a bylo to ok pak to zase začlo drhnout, tak sem to připnul k oku pod řídicí jednotkou zase chvilu dobrý, ale pak se to zase posralo potom sem to oko ohnul o centimetr nahoru a už dlouho klid
Nesmí se to ohýbat na konci,protože pak drhne lanko o tu kovovou vnitřní část bowdenu.Drhne to a ještě se ten kov zařezává do toho plastovýho potahu lanka,načež se na něm dělají šílené otřepy a drhne to ještě víc.Připevnění k tomu plíšku to srovnává do roviny,ale zase se lanko neohýbá po celé délce,takže klade větší odpor a pedál jde víc ztuha.Já jsem se pokusil to udělat tak,aby se bowden sám držel v rovině už hned na začátku a nekvedlal se volně v tom plastovém kloboučku.Použil jsem hadici na přívod vody do pračky a tenkostěnnou trubku z násady ke smetáku.(hlavně se nesmějte
)Obojí jsem podélně rozříznul-hadici nožem a trubku flexou přesně ve švu.Pak jsem to vyzkoušel nasadit-hadici na bowden,trubku na hadici a zjistil jsem,že to chce z obojího ještě tak 2mm odříznout a pak už to šlo dát přesně k sobě.Nasadil jsem to na bowdwn a klobouček a protože jsem zrovna neměl šroubovací objímky,stáhnul jsem to třemi dráty.Pak jsem to nasadil do gumové průchodky a očko na lanku připojil k pedálu.Pak jsem s tím ještě podélně zahýbal,aby se to usadilo.

Jinak na trhu jsou lanka bez bužírky i s bužírkou,měkká i skoro neohnutelná,lanka,která nemají bužírku v tahu skrz,ale jen cca 3cm kousky na obou koncích.A to kolikrát od stejného výrobce,Hoši to mydlej,jak se jim zachce.Smysl má jen ta s bužírkou.Bez bužírky jedině púvodní škoda z auta,ne z autosalonu,ty už stojej taky za prd.To původní jde opravdu ztuha,ale nikdy nezadrhává.Pozná se podle toho,že po ohnutí si udrží svoji pozici.Za vrchol bych považoval rozebrání bowdenu s bužírkou(přestřihnutí),podélné rozříznutí celé bužírky a implantace do toho původního škodováckýho.Pak by to byl naprostej Mercedes.
A ještě jedna úprava.Protože jsem měl bžírku cca 1cm na straně pedálu utopenou v bowdwenu,použil jsem tu plastovou trubičku s osazením z jinýho starýho bowdenu,přiřízl na potřebnou délku,rozřízl a vsadil dovnitř tím osazením ven pro sichr,aby to nedrhlo o okraj.Fotku osazení nemám,jen té trubičky.

Zde ještě pro porovnání lbowden s bužírkou a bez bužírky:

Je vidět,že stačilo málo a mohlo to fungovat,jak má.Ostuda Škodovky.

Jinak na trhu jsou lanka bez bužírky i s bužírkou,měkká i skoro neohnutelná,lanka,která nemají bužírku v tahu skrz,ale jen cca 3cm kousky na obou koncích.A to kolikrát od stejného výrobce,Hoši to mydlej,jak se jim zachce.Smysl má jen ta s bužírkou.Bez bužírky jedině púvodní škoda z auta,ne z autosalonu,ty už stojej taky za prd.To původní jde opravdu ztuha,ale nikdy nezadrhává.Pozná se podle toho,že po ohnutí si udrží svoji pozici.Za vrchol bych považoval rozebrání bowdenu s bužírkou(přestřihnutí),podélné rozříznutí celé bužírky a implantace do toho původního škodováckýho.Pak by to byl naprostej Mercedes.
A ještě jedna úprava.Protože jsem měl bžírku cca 1cm na straně pedálu utopenou v bowdwenu,použil jsem tu plastovou trubičku s osazením z jinýho starýho bowdenu,přiřízl na potřebnou délku,rozřízl a vsadil dovnitř tím osazením ven pro sichr,aby to nedrhlo o okraj.Fotku osazení nemám,jen té trubičky.

Zde ještě pro porovnání lbowden s bužírkou a bez bužírky:

Je vidět,že stačilo málo a mohlo to fungovat,jak má.Ostuda Škodovky.
-
slegrusik - FK
Takový práce to dalo a přitom taková blbost, co?
Klobouk dolů JoSi nad tvojí vědeckou prací s lankem spojky... ty z toho jednou uděláš návod na Mercedes
Klobouk dolů JoSi nad tvojí vědeckou prací s lankem spojky... ty z toho jednou uděláš návod na Mercedes
-
kutilsro - FK
Vrzání pedálu spojky
Zdravím všechny přítomné.Mám již delší dobu problém s "vrzáním" pedálu spojky.Zpočátu se to vždy po nějakém čase ustálilo,no nyní to dělá stále.Je to velmi nepříjemné,neboť sešlápnutí provází "vrzání" (drhnutí) a tím velmi nepříjemný chod pedálu.
Můžete mi prosím poradit co s tím mám udělat?Předem všem děkuji za odpověď.
Re: Vrzání pedálu spojky
Promaž pedál, ale bojím se že s největší pravděpodobností se jedná o lanko (zborcený bowden) takže výměna. Doporučuji origo, druhovýroba je velice špatná.
-
kutilsro - FK
Re: Vrzání pedálu spojky
Díky,hned ráno se na to podívám.Čeká mně celkem dlouhá cesta a chci to mít v pořádku. 
-
kutilsro - FK
Tak už nevrže
,včera jsem koupil WD-40,dneska jsem jej aplikoval do bowdenu a jde to jako po másle
.Díky za "nakopnutí",nějak mi nedocházelo,že je tam bowden
.
-
Matuhsch
- Kontaktovat uživatele:
Jen se neraduj... tímto jsi pravděpodobně odpravil bowden do věčných lovišť...

-
kutilsro - FK
Uf,tak to mi vysvětli,já myslel,že WD-40 tomu bowdenu pomůže a né že mu uškodí. 
-
Matuhsch
- Kontaktovat uživatele:
No přečti si příspěvky na začátku vlákna... ale ve zkratce: chvíli ti to vydrží, a pak to začne drhnout ještě víc než před tím.... na tom lanku je totiž plast kterej se pravděpodobně naruší tím mazáním a jak to vyschne tak to drhne eště hůř... Takže si připrav 360kč na novej bovwden...

-
kutilsro - FK
To Matuhsch,budeš mít určitě pravdu.Tím WD-40 jsem před časem máznul odsávačku cínu,chvíli byl pokoj ale pak(asi jak píšeš vyschnutím,vyprcháním maziva)to začalo drhnout ještě více.při té odsávačce to bylo navíc způsobeno ještě kalafůnou,která se odsávala zároveň s cínem a tá sama o sobě drhne.Tak uvidím co se bude dít s tím bowdenem.Každopádně děkuji za reakci,zase jsem o něco chytřejší.