Měnit pneumatiky?

smazany clen - FK

Měnit pneumatiky?

Příspěvek od smazany clen - FK »

Zdravím, chtěl bych vědět váš názor na výměnu pneumatik. :roll:
Mám letní a zimní pneu a podle období to měním. Nejezdím každý den a tak si říkám jestli nemít jenom zimní pneu. Kamarád to tak má a říká že směs na zimní pneumatice časem tvrdne a pak už nemá takové vlastnosti.
Kdybych měl celý rok zimní, má to nějaké nevýhody/výhody? A je možné nějak sundanou zimní pneumatiku konzervovat (např natírat olejem atd...)? Aby vydržela dlouho let?

Děkuju přátelé 8-)
breta1 - FK

Re: Měnit pneumatiky?

Příspěvek od breta1 - FK »

Říká se něco o pravidle 4 - zimní gumy na 4 kola, vzorek 4 mm, životnost 4 roky. Takže jestli někdo jezdí tak málo, že za 4 roky nesjede gumy ani na 4mm, pak ať jezdí celoročně na zimních. Vlastnosti budou v létě asi horší, jde o to o kolik...
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Guma po několika letech zestárne , ztvrdne a ztrácí své optimální vlastnosti .
Určitě nenatírat olejem jsou na to speciál přípravky.
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
Zdenex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenex »

Pokud nejezdíš často, pořiď si celosezonní pneumatiky. Samotného mě překvapilo, že se opět vyrábějí.
http://www.contitrade.cz/vyhledavani/pn ... x=171&y=14
smazany clen - FK

z toho mám strach. Ale asi budu měnit. Když jezdím tak cca 10 000 km za rok. Ale v zimě více méně na hory.
Naposledy upravil(a) emilio52 dne stř 07. říj 2009 9:46:27, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace odstraněna viz:pravidla č.4
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Pokud žiješ ve městě tak ty celoroční by nebyly problém, jestli ale bydlíš na vesnici tak na nich neujedeš.

EDIT: 10 000 km je hodně, já myslel, že jezdíš tak 4 000 km, tak v tom případně nevím co se řeší...
Děda na Fabce jezdí 7 500 km za rok a o tomhle nikdy neuvažoval.
smazany clen - FK

tak je to jasné. ;)
Drahoš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drahoš »

Pokud máš letní i zimní, tak co řešit-přehodit 2x za rok není přece žádný problém...
Bylo: Škoda Felicia 1.6 MPi http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... =16&t=2523
Je: Seat Leon cupra R 1.8T
breta1 - FK

Příspěvek od breta1 - FK »

Zdenex píše:Pokud nejezdíš často, pořiď si celosezonní pneumatiky. Samotného mě překvapilo, že se opět vyrábějí.
http://www.contitrade.cz/vyhledavani/pn ... x=171&y=14
Tak to by mě zajímalo, jestli je na těch pneumatikách symbol vločky, popřípadě písmena M+S. Protože jen podle toho to policajti posuzují.
Yetti98
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yetti98 »

:lol: :lol: Na univerzálech je popis + ještě M+S :? :?
stony - FK

Příspěvek od stony - FK »

Tak já jezdím pořád jen na zimních. V létě to nedělá žádné potíže. Nedostal jsem ještě kvůli nim nikde smyk, nebo že bych nedobrzdil to ne.
Ale díky tomu používání v létě jsou v zimě prakticky nepoužitelné na sníh. Když je stoupání a sníh, tak s něma nikam nevyjedu. Takže musím ještě tahat řetězy, kdybych zůstal trčet. Ale abych nestrašil to že jsem nemohl vyjez se mi stalo zatím jen 2x za dva roky.
Pokud se jezdí na zimních pořád, tak se musí v zimě bohužel jezsti dost opatrně. Ty vlastnosti to už není ono. Zvláště třetím rokem a více.
Proto i když nejsou ty moje sjeté, musím koupit letos další zimni sadu. Plánuju na ní jezdit 3 roky.

PS: Ale vždy se najde někdo kdo rád koupí zimní se vzorkem 5 mm za 1000 kč, takže nákup nové sady vájde jen na 2000 kč jednou za tři roky. A to se vypaltí. ;)
smazany clen - FK

To je zajímavý. Tohle jsem potřeboval vědět :)

Díky
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Já na feldě jako na jediném mém autě nepřehazoval gumy a jezdil taky stále jen na zimních. Koupil jsem to na zimních semperitech, které stačily na doježdění do první zimy. Pak jsem koupil savy eskima s3 a ty se už od té doby nesundaly. Jelikož první tato zima byla v roce 2007, tak se vlastně moc na sněhu nejezdilo. Pak se s nimi jezdilo celý rok 2008 včetně zimy 2008, kdy naopak sněhu bylo dost a nikdy jsem nezaznamenal sebemenší problém ani v létě, ani v zimě. Naopak díky měkčí gumě v létě dost dobře držely i v zatáčkách. Spíše je to o tom vědět, kde to má onu hranici, protože jednou se prostě utrhnou. V obou zimách jezdily perfektně a i při blbnutí jsem s tím vždy vyjel i na kdejaké stráni se sněhem a hlavně minulou zimu i v koloně na ledu, kde se většina aut musela vracet a rozjíždět.
Tedy za ty dva roky opravdu nestihly ztvrdnout a začít dělat bordel. Myslím si, že to se projeví právě až po třetím roku (ovšem to ty gumy už nedožijí, jelikož odjedou max. tak jednu zimu a část léta ještě). Tedy určitě bych také nepočítal s hranicí 4 let, protože to už je fakt krajní případ a většina gum bude už nejméně o rok dříve na zimu mrtvá.
smazany clen - FK

Myslím že hodně záleží na druhu pneumatiky.
Zase v létě se v zimních zvýší spotřeba. Nebo ne?
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Přesně tak, zimní pneu má větší valivý odpor, tedy větší spotřebu, v létě mají delší brzdnou dráhu a za nějaký ten rok jsou na odpis.
Zimní pneu a letní nám vydržely 6 let, i přes to, že měly vzorek okolo 3-4 mm jsem musel vyměnit, protože byly už staré.
Loni jsem koupil 4x zimní a 4x letní v průměru jedna za 1000Kč, v testech jedny z nejlepších, bydlíme na kopci, kde jsou poměrně velké závěje, takže se na nich můžu pěkně vyřádit.

Zainvestoval jsem 8000Kč a mám ty pneu zase tak na 5-6 let. Takže nějakých 1500Kč na rok, což není tak moc za tu kvalitu a bezpečí.
Goodyeary UG7 co mám na zimu mají o hodně větší valivý odpor, spotřeba je skoro o litr výše, takže kdybych na nich jezdil přes léto, přes které najezdím asi 8000 km, zaplatil bych o plus mínus 2200Kč více za benzin. Na pneu neušetříš. Můj taťka jezdí 2000 km ročně a pneu přezouvá.
smazany clen - FK

Pravě jsem si objednal taky Goodyeary UG7+, ale četl jsem že odpor mají dobrý a více let vydrží.
Tak doufám že mi to nebude moc hltat benzínu.
Ale taky počítám že by mě mohli vydržet cca 4-6 let. Kupuji jenom na přední nápravu a na zadek nechávám nějaké straší.
Je to pruser kdybych měl vzadu něco nekvalitního a starého? Dezén cca 2-3 mm
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Jo taky jsem četl, že odpor mají dobrý, pak jsem měsíc řešil proč mi to nejede. Ohledně těch zadních pneu, myslím, že máš svoji hlavu, víš jak, kde jezdíš, v jakém stavu jsou ty pneu, takže dokážeš sám posoudit s čím můžeš počítat.
smazany clen - FK

To je pravda, ale nemám takové zkušenosti na sněhu. Rok to musím vydržet :)
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

Ja som jazdil rok na starších zimných gumách, v lete to na pikap stačilo a v zime to bolo tak na hranici použiteľnosti. Síce jazdím na ňom jazdím tak 1x týždenne, ale akurát som vymákol vždy nejakú snehovú kalamitu :shock: . Pôvodne som chcel univerzálne gumy, ale ukázalo sa že v prevedení XL je nemožné takéto niečo zohnať od lacnejšieho výrobcu ( MATADOR, BARUM... ). Tak som nakoniec kúpil MP55+ a budem na nich jazdiť celoročne. Vzhľadom na nájazd cca 7000km ročne a problém so skladovaním druhej sady gúm to je asi jediné rozumné riešenie.
Zbysek - FK

Já tedy opravdu nezaznamenal žádný problém na zimních u feldy. Snad jen s tím bržděním s tím člověk počítá, že to nemusí tak podržet a brzdí tedy dle toho. Jinak samozřejmě to nejsou nějaké gumy na slalomy, ale na druhou stranu já s tím autem jezdil dost svižně a drželo to jak v zatáčkách, tak při klasické 160tce na dálnici každý týden tam a zpět. Samozřejmě to nejde srovnávat s pořádnými letními gumami, ale jezdí se na tom dobře. Každopádně bych raději jezdil celý rok na zimních (s tím že se po dvou nebo max. třech sezónách musí vyměnit), než na nějakých celoročkách, nebo letních v zimě.
Jofinko - FK

Příspěvek od Jofinko - FK »

a hlavne mne ide na 1.3MPI lahsie volant na zimnych na asfalde ako na letnych....ale menim letne na zimne
Zbysek - FK

Jo ještě k té spotřebě: je jasný že zvyšují spotřebu zimáky, ale mě to moc netrápilo, protože jsem s nimi dle předpisů jezdil do 4,5 litru a na prasárnu jsem se nikdy nedostal přes 5,8. Takže by mě zajímalo za kolik ty diesel feldy zjezdí na letních :D
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

Na benzínovej felde som dojazďoval staré zimné v lete a na spotrebe to nič merateľné nespravilo. Tie gumy už boli asi fakt tvrdé. Ani z nich nejako neubudlo ( jazdil som cca 1200km/mesiac ), kolega dojazďoval zimné na Lagune a podobná skúsenosť. Akurát v zátačkách skôr pískali :D
Odpovědět