Přibývající olej

:)
tgfh - FK

Přibývající olej

Příspěvek od tgfh - FK »

Chtěl bych založit tohle téma pro ty, kteří mají stejný problém.
Jak jsem už psal ve svém threadu http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... 50#p128646 každým rokem mi přibyde olej, je to vždy nad maximem někdy 1 cm kdysi jak se moc nejezdilo tak i 4 cm apod.

Hledal jsem a našel tohle:
http://www.oleje.cz/forum/viewtopic.php?t=560
https://forum.mazdaklub.sk/viewtopic.ph ... a&start=15

Můžou to být údajně jen 2 věci voda z chladiče a benzin. Vodu bych vyloučil: vůbec nedolívám, na oleji není emulze, voda se ani nečerní (má stále stejnou barvu).
Zbývá benzin. Někdo tam psal, že pokud jezdíme jen po městě, ještě krátké trasy a ještě se zimným motorem a to Felda vážně v posledních měsících jezdila jen po měste, krátké trasy a ještě s vadným termostatem od října může oleje přibývat, díky benzinu.

Pístní kroužky jsou určitě v pohodě, auto jezdí skvěle, co bych se chtěl ale zeptat aby mi to usnadnilo pátrání:
Neznám ještě detailně vnitřek motoru, není ještě jiné místo kudy by se dostal benzin do oleje než přes pracovní prostor přes pístní kroužky?
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Re: Přibývající olej

Příspěvek od Ivarek »

Benzín do oleje?To snad ani u Mpi nejde.Stávalo se mi na Fáčku co má mechanický čerpadlo že odešla memrána a pak se tam benzín dostal ale u stříkačky mě teda nenapadá nic.
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Tak benzin se tam dostane jen přes pístní kroužky, jako já to budu sledovat, budu tam lít klasiku natural 95 u kvalitní značky a uvidím.
Ten z toho jiného fóra měl taky stříkačku a přibývalo mu to. Pístní kroužky mám určitě v pohodě, auto jede jako drak. Jestli náhodou v benzinech co jsem bral nebyl nějaký "sairait" který se nespálil.

Údajně, když to auto pořádně projedu tak se ten benzin z toho oleje úplně vypaří, kdo ví kolik přibylo když tam bylo tak 1 cm nad max. deci? dvě?

Co mě ale ještě napadá je to, že auto někdy přestalo táhnout (vag čistý), někdy úplně na sec. vynechalo, jak jsem jel třeba 120 apod., u Vervy se mi to ještě nestalo u Naturalo často, že by to mělo nějaký vliv? Vážně mám vypozorované, že to dělá v souvislosti s benzinem, naliju tam klasiku a sem tam to zablbne, když vezmu Vervu 100 tak ne. Zítra vezmu plnou Naturalu u Benziny a jestli to udělá aspoň 2x tak příště vezmu plnou Vervy 100 a budu zase počítat.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

No jo,ale to by ty kroužky musely bejt totálně v háji kdyby jsi pozoroval takovej nárust oleje.Taky by jsi to poznal když změříš tlaky.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Benzín se může dostat do oleje přes kroužky velmi jednoduše a to tím, že se ho do spalovacího prostoru dostane víc, než kolik stačí shořet ve válci. Stalo se mi to u BMM, kde odešlo servo volnoběhu a cpalo to na volnoběh moc benzínu, který se nespálil a šel přes kroužky pod píst. Auto sice jelo, jak šlak, ale špatně startovalo a dost žralo cca 15 - 20l/100km.
Určitě bych zjistil závadu, neutěšoval bych se, že se benzín odpaří, mohl by se odpařit i s motorem ve slušném ohňostroji a navíc ten olej má již znehonocené mazací vlastnosti a schopnosti.
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Mám palubní PC, přes léto byla spotřeba 6,2l teď v zimě je tak 6,8l jezdí se jen přes město. Když se dívám na aktulní spotřebu volnoběhu tak to bere těch 0,8l někdy tam je 1,6 a skáče to ale to už bude asi tím, že to má taky nějaké ty roky.

Svíčky jsou rok nové, a nebo že by to tam teklo ikdyž auto stojí? (není nastartované)
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Benzín v oleji bys zjistil čichem. Navíc, když ho rozetřeš prstem, čítíš, že špatně maže, je jakýsi suchý.
V takovém případě nečekat na odpaření nebo tak něco. Hned řešit.
1,6 sportline 1999
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Pokud auto stojí, tak domotoru nemá odkud benzín téct, když není podáván. Pokud se dostává benzín do oleje, je to téměř vždy pouze přes spalovací prostor a kroužky. I na zdravém motoru se vždy olej nasycuje postupně palivem, ale je to někde do 2% objemu, což je prd. Když je to už k 5%, je to ale pro motor nebezpečné, protože zvýšený obsah benzínu v palivu snižuje viskozitu oleje a tím kazí (trhá) olejový film. Tedy motor se může zadřít. To je i ten příznak proč olej napuštěný benzínem připadá jakoby suchý. Pokud by ti přibývalo oleje podle tvého popisu, na zvýšené spotřebě to samozřejmě nějak moc poznat nemusíš, protože to přibývá pomaloučku. I na dobrém motoru ale benzín do oleje nejvíce přibývá při studených startech a do hranice provozní teploty. Proto pokud jezdíš převážně krátké trasy (což asi jo, když píšeš provoz město), tak to tomu jen napomáhá. Pokud by ale bylo na motoru vše v pořádku, nejde nějaký přísun paliva do oleje ani poznat. Tedy tak jako tak tam je něco špatně a to buď podávání paliva (vstřikování), nebo netěsnost kroužků. Pokud by ti takhle přibyl benzín v oleji, musí to jít zcela zřeteně opravdu cítit. Jinak jsou dvě metody jak zjistit jestli je v oleji fakt moc benzínu, ale jedna je v praxi neproveditelná (laboratorní zkouška plynovou chromatografií), a druhá je zase dost nepřesná (určení teploty vzplanutí). Ovšem pokud by tam byl fakt velký podíl benzínu (což u tebe už fakt možná jo) tak by tahle zkouška mohla docela dost říct. Stačí najít jakou teplotu vzplanutí má tvůj olej (pravděpodobně něco kolem 150°C) a v tom případě zahřívat vzorek od 100°C výše. Jestli to vzplane dříve než by mělo, je to opravdu přesycené benzínem. I tak je tahle zkouška docela složitá na provedení, takže taky asi nehrozí že by jsi to zkoušel.
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Felda má najetých čistých 140 000, spíše bych tipnul ty vstřiky, kdyby to bylo opravdu jima, co by bylo na nich špatného? Spotřeba je dobrá, přes léto kombinaci 6,2 má málo kdo a to při rozjezdu chodím vždy na 3800ot. a přes léto jsem s Feldou jezdil jen já.
Jak jsem byl v pondělí na servisní dívali jsem se s kámošem, že už někdo někdy dělal na Feldě těsnění pod hlavou. Vůbec ale netuším kdy to bylo (napadá mě jak ještě mamka jezdila do servisu kolem '03 asi nejpravděpodobnější, že to bylo někdy v té době), pokud už teda někdo sundával hlavu, mohl se dostat do nějakého z pístů kamínek, který mohl válec poškrábat, je to možné, možná asi nejpravděpodobnější, prý v servisech to moc neřeší.

Nyní do toho nebudu zasahovat, v pondělí mi začíná druhý semestr, asi někdy přes prázdniny sundáme s kámošem hlavu a podívame se jestli válec není poškrábaný, na ty pístní kroužky moc nevěřím. Co vy? Napadá vás ještě něco?
Jinak díky moc za pomoc, budu pátrat dále, budu olej hlídat a přes prázdniny jestli ho bude přibývat do toho bouchnu tak, že ten problém úplně odstraním.
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Napadlo mě: kdyby byly pístní kroužky špatné, nebo byl válec poškrábaný tak by to přece olej žralo, než aby ho přibývalo.

Taky mě nebaví nad tím pořád filozofovat, jenže takový problém nikdo nemá, možná je to ale jednodušší než si myslím, možná je to vážně tou vodou z chlad. kapaliny, jak jsme ten olej vylili tak byl černý, místami ale byly našedlé pásečky. Budu to detailně sledovat, dneska jsem se díval a mám tak chlad. kapaliny mezi opt. a min. každý týden se na rysku podívam a uvidíme...
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Na to sledování tý kapaliny je dobrý si dělat na expanzce rysky třeba fixkou.
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

no kdyby jsi řekl že ti na měrce stoupne olej o 2-3mm tak budiž ale o 1 nebo 4 cm to už je opravdu hodně, samozřejmě jediná cesta je jak už se píše, buď voda nebo benzín, benzín je prevít ten se ti přes kruhy dostane v poho i když bude auto v pořádku, jakmile neshoří tak to není problem ale tohle je opravdu velké množství protože zase běžné množství které se tam dostane se z větší části odpaří. spotřebu taky nemáš zřejmě vysokou že by třeba lambda sypala moc benzínu, ale jak už někdo psal benzín v oleji poznáš, někdo na to má nos někdo zase prsty prostě ten olej je na prstech takovej trhavej asi jako brzdovka
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Lambda je necelý rok nová. VAG čistý.
Josh123456 - FK

Příspěvek od Josh123456 - FK »

změřil si už ty tlaky? a tlakovali jste jednotlivý válce vzduchem?
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Ještě jsem tlaky neměřil, budu chvíli sledovat tu chlad. kapalinu a pak se uvidí.
AleScout
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AleScout »

V aktualnim casopisu Svet motoru, cislo 8/2009 je clanek o olejich, kde se mimo jine pise:

Jeste mnohem nebezpecnejsi jsou ovsem pripady, kdy olej v motoru neubyva, ale naopak pribyva. "V tom pripade okamzite do servisu!" durazne apeluje Petr Chytka ze spolecnosti Sunoco. Pricin takoveho stavu muze byt vice. "Budto se jedna o nadmernou kondenzaci paliva v motorovem oleji vinou caste jizdy se studenym motorem, nebo kvuli vyse zminenemu zahrivani motoru pri volnobehu," rika Jaroslav Cerny z Ustavu technologie ropy a alternativnich paliv VŠCHT Praha a doporucuje provest vymenu motorove naplne. "Nebo jde o jeste horsi pripad a to je prunik chladici kapaliny do motoroveho oleje. Tady musi zasahnout autosevis a mechanicky vycistit cely mazaci system," varuje. Pouha vymena oleje a vetsinou ani pruplach pry nestaci, protoze zbytky chladici kapaliny brzy znehodnoti celou novou olejovou napln.
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

TJ, tak to pro mě moc dobrá zpráva není, dneska jsem na to mrknul, mám najeté od té doby asi 350km, moc se nejezdí.
Oleje nepřibylo, teda vypadá, že ne, odedneška to detailněji sleduju, vody se mi trošku zdá, že ubylo, ale to může být subjektivní pocit, hodil jsem si tam dneska čárku. Měrku jsem čichal a zdálo se mi že smrdí benzínem, napadlo mě jestli to není tím, že čichám v garáži, samo o sobě to tam smrdí :) tak jsem vyšel ven a necítil jsem nic. Každopádně za těch 350km vypadá olej pořád jako nový :)
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

lidi,přece si nemyslíte,že spalovací prostor vám dělí od mazacího jen pístní kroužky,to by bylo asi špatný...Co takhle ventily,ty jsou utěsněný jak???
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Zase jeden honič co píše mimo mísu... :D První si uvědom co píšeš a na co reaguješ.Tady se řeší benzín v oleji a ty do toho taháš ventily a utěsnění spalovacího prostoru.Pokud vím tak přes ventily je spalovací prostor s olejem spojený pouze přes vodítka a těsněny guferem že.A teď mi vysvětli jak by ten benzín který nakondenzuje při studeném motoru vyteče nahoru přes ty vodítka a gufera do oleje.Mysli chlape... ;)
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Po servisní jsem měl chladící kapalinu zhruba na opt. a dneska (po měsíci) byla pod minimem, měnili jsme ale termostat takže to mohlo trošku klesnout. Oleje nepřibylo. Dolil jsem na min. nedolívám víc, nechcu aby tam byl takový tlak na buffera. Budu to sledovat dále, a uvidí se. Celou dobu beru klasiku Natural u Benziny nebo Shellky.
tgfh - FK

Příspěvek od tgfh - FK »

Včera proběhla kontrola oleje, nepřibyl, dokonce o díleček ubyl tak jsem rád, voda trošku ubývá, mám tam ale nějaké netěsnosti v soustavě.
Jediná změna kterou jsme udělali byla ta, že jsem bral čistý natural, jestli to mělo vliv nevím, každopádně už olej nepřibývá.
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

A nebo to ten olej začalo papkat.A to co tam přibude tak to sežere a něco navíc... :lol: :lol: :lol:

Honzo sorry.Já si nemoh pomoct. :twisted:
Jinak s tím přibýváním...Za studena by bylo možný že nějaký nespálený benzín zůstane na stěnách válců a stěráky ho setřou do oleje,ale to auto by muselo jezdit jen studené.A spotřebu by to taky mělo jak bejk.A že by na to měl vliv 100okt BA se mi nezdá.Nezačal jsi tankovat 95 po čipu?
Dracon

Příspěvek od Dracon »

Zdravím, včera mi vyměnili termostat, který byl, už ani nevím jak dlouho, nefunkční. Motor se mi nikdy nezahřál a začal topit až tak po 30 kilometrech. Po výměně termostatu se motor zahřeje během 5 kilometrů na 70° a od té doby kdykoliv spadnou otáčky na volnoběh (cca 800) tak se rozbliká, či rozsvítí kontrolka mazání. Když jsem ráno kouknul na stav oleje, je tam tak 4 centimetry nad maximum! Co tady čtu, tak předpokládám, že se mi tam dostal benzín (podle čichu usuzuji) tím, že jsem několik měsíců jezdil s prakticky studeným motorem krátké trasy do 20 km. Myslíte že teď když vyměním olej a funguje termostat, mohl by být problém vyřešen? Chladící kapalina mi sice ubývá, ale ta mi ubývala vždy a je čistá... Jo, mám 1.3 Mpi r.v. 1998, najeto 200 tis.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Nedá se poradit nic jiného, než vyměnit olej a poznačit si na nádobce stav chladící kapaliny.
Kristensen - FK

Příspěvek od Kristensen - FK »

Jsou dvě možnosti, buď je olej tak naředěnej benzínem že za tepla neudělá potřebnej tlak a svítí kontrolka mazání nebo už je díky tomu motor vyběhnutej na klice a opět to nenatlačí potřebnej tlak oleje, zkus vyměnit olej a pak uvidíš.
peter7 - FK

Příspěvek od peter7 - FK »

Na starych 120-nach sa stávalo,ze v zime casta jazda na sytic,na kratke vzdialenosti, studenym motorom sposobilo pribudanie oleja. Bolo to stym,ze do valca sa dostalo vacsie mnozstvo paliva nez motor vedel spálit.To potom stekalo dole po stenach valca a napriek tomu,ze kruzky boli v poriadku urcité mnozstvo sa dostalo do oleja.Vymen olej a bude to v poriadku.
Dracon

Příspěvek od Dracon »

Tak mi včera olej vyměnili a s ním i olejový filtr a čidlo tlaku oleje, problém s mazáním zmizel. Teď si to budu hlídat jetli nebude olej zase přibývat. Díky za rady.
acheron21 - FK

Příspěvek od acheron21 - FK »

Tiez mam takyto problem.Tiez kratke trasy po meste do 10 km.Najprv ma napadla voda,alebo aj mizla...mnozstvo medzi riskami je za mesiac fuc.Ale olej je cisty, ziadna emulzia.Potom som si ale vsimol ze je dieravy chladic...ked sa system natlakoval tak bolo vidno slabe unikanie, ale hned sa aj vyparovala, takze to bola nahoda ze som si vsimol.
Tak som tiez skoncil pri benzine.Podla čuchu si to netrufam odhadnut, takze idem skusit este tlaky vo valcoch a uvidim.
Este ma napadlo ci by tomu trosku nepomohol hustejsi olej(ak to bude ten benzin)?
KOVO

Příspěvek od KOVO »

Nemoze slzit niektory vstrekovac? Po vypnuti motora ostane vstrekovacia lista natlakovana a moze z niektoreho vstrekovaca kvapkat benzin do valca..
acheron21 - FK

zabudol som napisat ze mam bmm
SIDLO - FK

Příspěvek od SIDLO - FK »

Jasne ze to maju ve strekovacoch aj ten prvy spomina ze mu sem tam vynechava a cuka. takze najit chybny a vymena :salut:
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Mě u BMM odešlo servo volnoběhu a pořád se to uchlastávalo. Byl problém nastartovat, když to chytlo, tak volnoběh pořád kolem 1200 otáček, na malej plyn auto pocukávalo, při plnym plynu to jelo dobře. Během týdne mi přibyl v motoru 1l oleje navíc. Koupil jsem komplet celé vstřikování a bylo po problému.

Tady to kolega prodává za 5 stovek, tak to jen prohoď a máš po problému.
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 49&t=27841
acheron21 - FK

Myslim ze vstrekovanie mam v poriadku,pekne startuje aj v lete aj v zime, volnobeh drzi tiez dobre a aj palubak ukazuje 0,8 l/h na volnobehu. A ani na VAG nic nebolo.
Este som si spomenul ze som niekde cital ze ak sa voda do oleja dostava pomaly,nemusi to byt na tom oleji ani vidno.Je to pravda?
Dik
Odpovědět