bliká mazání

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
Jojin
Kontaktovat uživatele:

Re: bliká mazání

Příspěvek od Jojin »

Ano, pokud takto postupuješ tak lze"sestavit"motor. Jenže ... na pístních kroužcích měříš poměrně dost veličin ... kromě vůle v zámcích (která má vliv na to zda motor bude mít kompresní tlaky v pořádku a nebo se ti"kousne"když bude malá) přes axiální vůli v pístu až po ovalitu. To samé platí pro klikový hřídel ... pánve taky mají axiální vůle které jsou dané a čepy se měří mikrometrem na ovalitu ... ojnice se úhlují neboli se kontroluje souosost dolního a horního oka atd. Čili jen dáš dohromady funkční(?)celek ale ... jaký?
FELICIA 1,9D GLX cca 300 000 km
Obrázek

Velké závady mívají banální příčiny. (můj otec)
Je těžké být debilem, protože konkurence je veliká. (Miroslav Horníček)
Moudrost přichází s věkem. Někdy však věk přijde sám.
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Divej.Pokud budu mít motor ne kterém se mi vinou třeba proražené vany kousne klika a vím že třeba hlava není nic moc,tak seženu druhý,který má třeba díru v bloku(nechaná voda v zimě),z toho zadřeného motoru nechám písty ojnice blok,když se mi nebude chtít tak je z bloku ani vytahovat nebudu a co mi po vůlích,když to doteď jezdilo.Z toho díravého dám kliku a všechny šály tak jak byly na tom původním a někde ještě seženu hlavu a mám motor ze tří aut.Tak nějak jsem to dělal na tom motoru co jsem vzpímnal a funguje.Nechápu proč by to měl být zázrak když všechny komponenty co jsem měnil do poslední chvíle fungovaly a sou ok.Samozřejmě pokud bych měl jít do detailu a měřit všechno co ty tady popisuješ a něco i navíc,tak ten motor nikdy poskládat nemůžu a je zralý do generálky.Ale řekni panu majiteli ať do auta s cenou 50 tkm nechá udělat go za 50 tis kč.Každá klika,která už jezdila bude mít ovalitu na čepech.Každý píst bude mít v bloku větší vůli než nový,i kroužky budou opotřebené....Ale pokud ty věci jezdily a nejsou evidentně v háji,tak proč by to nefungovalo?
Jojin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jojin »

Asi takhle ... každý máme svý a pokud si uděláš takovouhle opravu jen pro sebe tak prosím. Z pomyšlení že někdo něco takovýho dělá na kšeft se mi otvírá kudla v kapse.
Je pravda že současné motory mají díky pokročilým materiálům(mám na mysli běžné materiály,nikoliv něco speciálního)a výkonějším mazivům podstatně větší životnost než motory před nějakými padesáti lety kdy náběh sta tisíc kilometrů byl znamením že motor je zralý na GO(které se už dnes v podstatě nedělají, maximálně tzv. půl GO v rozsahu písty-kroužky s vyhonováním hlavy a výměnou těsnicích prvků ... ).
Obrázek

Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Jojin píše:vyhonováním hlavy
To jest co za temín?Už jsem pár motorů dělal.Tak jak píšu já a i tak jak píšeš ty,ale tenhle termín jsem teda nikdy neslyšel. :o Asi se mám ještě co učit teda. :oops: :oops:
Jojin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jojin »

Dělá se to tzv. honovací hlavou(můj otec byl automechanik a tohle zařízení měl)což je zařízení které má na svém válcovém povrchu upnuté ploché brousky(v podélném směru)které v podstatě tvoří fazety kterými brousíš. Nastavení se provádí podobným mechanizmem jako je u stavitelných výstružníků. Jinými slovy ... válec který má na svém povrchu upevněné brusné plošky se otáčí kolem své osy a po zasunutí do válce těmito ploškami brousí povrch válce ... hlava kromě rotace se ještě pohybuje ve směru své osy sem a tam ... Snad jsem to popsal srozumitelně a kdyby nebylo něco jasné tak se to pokusím rozvést.
Obrázek

Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Jasný.Co je honování válců vím.To nás učili v prváku,ale honování hlavy?Tam se nic nehonuje.Hlava se brousí aby byla rovná.
Nechci ti kazit iluze o tom jak by se měly opravovat motory atd...Je možné že se ti otvírá kudla v kapse,když slyšíš že je poskládaný z více kusů,ale věř tomu že já těch motorů už pár kousků taky udělal a jezdí.A ne málo km...A dělal jsem i čisté GO,kde se honovaly válce,dávaly se písty s kruhama,úhlovaly ojnice,brousila klika a dávaly se nové šály včetně axiálů atd,atd...Ale taky jsem skládal několik motorů stylem z několika jeden a všechny jezdí dodnes a dlouho jezdit budou.Dnešní technologie výroby a opracování materiálů jsou tak dokonalé a přesné že nějaké rozdílné vůle nejsou vůbec možné a pokud k sobě sestavím díly které jsou navzájem zajeté a dám je jen do jiného bloku,tak je to to samý jak kdybych je z toho původního nevytahoval.Snad si nemyslíš že su s prominutím takový debil abych nevěděl co můžu poslat na cesty a co ne.Já se touto branží živím nějakých 11 let a moc dobře vím že když něco udělám a nevyjde to,tak si to cvakám ze svýho a ještě k tomu to auto co stojí v praze si na vlastní náklady dovez do dílny já.Takže asi tak.Ale tak to není jen s motorama a převodovkama atd...To by jsi na auto nesměl dát žádný použitý ani neoriginální díl.Ale to by všichni lidi co chodí třeba na toto forum museli chodit pěšky a nemít doma žádné auto.
Jo a věř tomu že až ty jednou prorazíš třeba vanu a ten motor zadřeš a někdo ti nabídne opravu s tím že ti tam dá použitou kliku se všema šálama a oprava tě vyjde na pár korun,tak nebudeš přemýšlet ani minutu.Nevím jak by ses tvářil na to kdyby ti tvůj mechanik řekl že oprava tě vyjde tak kolem 50tis.kč za GO motoru.

Omlouvám se zakladateli tohoto topicu a všem co to tu čtou za velké OT,ale tohle mi prostě nedalo.
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

A tady je na to ten nástroj .
http://www.univer.cz/detail.php?id=453
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
Jojin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jojin »

Omlouvám se, samozřejmě jsem myslel honování válců ... asi jsem byl monumentálně mimoň ... nebo momentálně? :? Já jsem spíš takovej pečlivka co se týká řemesla ... jinak připouštím že spousta lidí tady má vozidlo v podstatně lepším stavu než je moje Felišová.
Obrázek

Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

bože to sú rady , aký máš olejový filter? kúp si mann/fram / purolator a pod . nie čínu a bude ti to fungovať , ten tvoj filter nemá spetný ventil a po vypnutí motora olej stečie do vane , tri sekundy mu trva kym zase naplni filter , bat sa vobec nemusis , iba ti to chyti vzduch a prinajhorsom zadres
Odpovědět