vypinac na svetlo v kufri

Ractiv - FK

vypinac na svetlo v kufri

Příspěvek od Ractiv - FK »

zdravim. chcem si dat pri svetlo v kufri vypinac, s ktorym si mozem vypnut svetlo ked mam dlhsie otvoreny kufor. na to svelto je pouzita 15A poistka a ja mam domy iba vypinac na 12A..... mozem ho tam pouzit?
Jeronimo
Kontaktovat uživatele:

Re: vypinac na svetlo v kufri

Příspěvek od Jeronimo »

ano. pri nejhorsim poslouzi jako pojistka vypinac :D ale neboj, tam se snad nema cos stat
Goofy - FK

Příspěvek od Goofy - FK »

nespletl jsi se a neni ten vypinač na 12V??nebot potom by to bylo 12V 15A..což by neměl byt žádný problem...
Ractiv - FK

Příspěvek od Ractiv - FK »

nie... ten vypinac je na 250V a 12A
Goofy - FK

Příspěvek od Goofy - FK »

no tak to nevím..nejsem nějak znalec eletriky ale neměl by byt 12V vypínač do auta??? :(
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Ractiv píše:nie... ten vypinac je na 250V a 12A
Není problém, klidně ho tam dej, můžeš přes něj hodit i nejen osvětlení kufru auta, ale klidně i celý garáže :P vydrží to. ;)
Mejra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mejra »

;) já se jen s dovolením svezu v tomhle téma.. chci se zeptat, jakto, že se mi nerozsvítí při otevření kufru to světýlko.. rozsvicuje se mi jen když jsou zaplý parkovačky.. a to se mi nelíbí.. do kufru lezu ikdyž nemám rozsvíceno..
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

tak předělat ,a nezapomeň to táhnout přez pojistku .
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
t1000 - FK

Příspěvek od t1000 - FK »

Ractiv píše:zdravim. chcem si dat pri svetlo v kufri vypinac, s ktorym si mozem vypnut svetlo ked mam dlhsie otvoreny kufor. na to svelto je pouzita 15A poistka a ja mam domy iba vypinac na 12A..... mozem ho tam pouzit?
A nestačilo by sepnout třeba klíčem ten spínač v zámku pátejch dveří? Pak se jen vycvakne zpět aby šel kufr zavřít.
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

jo stačilo ale vypínač je pohodlnější a nemusí mít po ruce nic na sepnutí . :lol: :lol:
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Mejra píše:;) já se jen s dovolením svezu v tomhle téma.. chci se zeptat, jakto, že se mi nerozsvítí při otevření kufru to světýlko.. rozsvicuje se mi jen když jsou zaplý parkovačky.. a to se mi nelíbí.. do kufru lezu ikdyž nemám rozsvíceno..
Protože máš feldu do r.v.06/96 a nemáš spínač ve dveřích. Máš vypínač ve světýlku a když ho necháš zapnutý při rozsvícených obrysovkách, tak světlo svítí i při zavřených dveřích
Mejra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mejra »

ajajaj.. to je blbé.. to se jim moc nepovedlo.. no, zkusím nějak poštelovat.. tak ted tam mám svou baterku, tak třeba jí nějak šikovně zabuduju.. :)
mikka

Příspěvek od mikka »

to Ractiv: vypínač na 250V bude zřejmě na střídavý proud. Proto může spínat proud 15A jenom jde li o proud střídavý. Pro stejnosměrný proud v autě je jeho proudová zatížitelnost podstatně nižší, odhaduju tak 4A. Ale na 5W žárovku osvětlení kufru (ca 0,42A) to bohatě stačí.
Tild - FK

Příspěvek od Tild - FK »

ja mám svetlo z vypinačom z škoda 120 vnutorne stropne svetlo
Tomy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomy »

mikka píše:to Ractiv: vypínač na 250V bude zřejmě na střídavý proud. Proto může spínat proud 15A jenom jde li o proud střídavý. Pro stejnosměrný proud v autě je jeho proudová zatížitelnost podstatně nižší, odhaduju tak 4A. Ale na 5W žárovku osvětlení kufru (ca 0,42A) to bohatě stačí.
By ma fakt zaujímalo, ako si k tomu došiel že pri == prúde bude jeho zaťažiteľnosť podstatne nižšia...
Vypínaču je lauter jedno, či je prúd = alebo ~, podstatná je efektívna hodnota.
To, či sa jedná o AC alebo DC, je podstatné pre napäťovú zaťažiteľnosť kontaktov, ktorá je u 250VAC max hodnota sinusoidy 350V. Preto sa tam udáva údaj "AC".
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Pokud je spínač sepnutý, tak snad by se dalo souhlasit. Ale potřebujeme přece zapínat a vypínat.
Přečti si to zjednodušeně tady: http://maturitanazamku.kvalitne.cz/pdf/ELN11A.pdf
Pokud si viděl svářečku, tak víš co to dělá s elektrodama.
Tomy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomy »

To je síce všetko pravda, ale je to k téme silnoprúd. My sa tu bavíme o sulfit žiarovke o výkone 5/10W pri men.napätí 12V.
Ten vypínač čo tu bol spomenutý, hravo zvládne 10 takýchto žiaroviek naraz s veeeeeeeľmi vysokým počtom sp/rozp cyklov.

Podľa tvojich slov by tak v praxi nebolo možné spínať v aute štartér ktorý v momente spustenia žere niekoľko STO amper?
mikka

Příspěvek od mikka »

Dyť taky píšu, že daný vypínač pro sufitku 5W bohatě stačí.
Jde jen o to, aby bylo jasno, že existují vypínače pro stejnosměrný proud a vypínače pro střídavý proud. Vypnout střídavý proud je snadnější, než vypnout proud stejnosměrný, právě proto, že je to střídavý proud a v určitých okamžicích je rovný nule. Stejnosměrný proud víc opaluje kontakty a dělá na nich pecky a důlky, takže potřebuje jiné dimenzování a jinou konstrukci a materiál kontaktů.
Vypínač dimenzovaný na střídavý proud 15A může klidně spínat třeba 8A proud někde v autě na 12V, ale jenom chvilku. Po pár vypnutích se kontakty opálí, stoupne přechodový odpor, kontakty se vyhřejí, vypálí se plasty, ve kterých držely, a je po parádě.
Odpovědět