Umístění výšek

dotazy a rady na vše kolem hudby
Attommen - FK

Umístění výšek

Příspěvek od Attommen - FK »

Zdravím, pořídil jsem nové komponentní repro do předních dveří a bádám nad umístěním výškových repro. Vím, že je důležité jejich směrování a proto potřebuji nějaký návrh od zkušenějších. Jinak potřebuji co nejjednodušší instalaci - žádné lamino a tak. Předem díky
Moltician - FK

Re: Umístění výšek

Příspěvek od Moltician - FK »

tak asi do trojuhlenicku od zrcatek je dej....
Radeggast - FK

Příspěvek od Radeggast - FK »

Insiprace třeba o devět řádků níž:
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 31&t=19228
RAIMMI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAIMMI »

do A sloupku do úrovně uší...
Moltician - FK

nechce delat s laminem apod.....
SatandaS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SatandaS »

Ahoj já to mám zatím takhle a slyšet to jde ;) a je to jednoduché :lol:
Obrázek
RAIMMI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAIMMI »

Moltician píše:nechce delat s laminem apod.....
jde to i bez lamina stačí domečky přišroubovat, já to musel mět z lamina kvůli estetice jinak bych měl stržené body na Emmě :D
Attommen - FK

Zdravím. Trojúhelník u zrcátek mi přijde taky nejlepší, ale k repro mam dvoje domečky, jedny řekněme plochý na zabuování třeba do plata nebo do palubky a druhý šikmý k přidělání "na". Ale ty šikmý mi právě na těch trojúhelníkách přijdou že mířej uplně jinam.
SatandaS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SatandaS »

Ja jsem tam použil s tou šiknou plochou. Stačí když je pak natočíš na sebe a kromě toho v tom domečku si je můžeš taky štelovat částečně aspoň teda u mě jo.
Raceman

Příspěvek od Raceman »

já je tam mám takhle a jsou to origo škodovácký
Obrázek
RE5PECT - FK

Příspěvek od RE5PECT - FK »

určitě do A sloupku! trojhuhelník je na nic!
Peterecek - FK

Příspěvek od Peterecek - FK »

tadlenctak to mám já :)

Obrázek

Obrázek
Macman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Macman »

jedine do acovych sloupku v urovni hlavy...na moji estetiku nehledet ale zvuk nej
Obrázek Obrázek
méně znamená někdy více...
Obrázek
Attommen - FK

Macman - estetika fakt nic moc a nevím kam bych dal výhybky - mám Hertz DSK 130 a tam jsou výhybky na pevno - musel bych předělat celou origoš kabeláž.

Peterecek - takhle jsem to také zamýšlel, ale přijde mi že ty moje domečky tam za žádnou cenu nebudou takhle hezky sedět. A když jo tak to bude hrát do pr.... a ne na mě.
Macman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Macman »

tak zalezi jak si to udelas..u me to dneska vypada jinak kdyz jsem naflockoval interier do cerna...a s kabelazi bych vubec neresil problemy...pokud s tim problem mas tak se i ta mala vyhybka da schovat do sloupku...tuhle sadu jsem uz delal a vyhybky jsou u toho male a kabely jsem tomu uz upravoval a no problem
méně znamená někdy více...
Obrázek
Martin420
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin420 »

RE5PECT píše:určitě do A sloupku! trojhuhelník je na nic!
Neni pravda ;) Ale koľko ľudí, toľko chutí, že jo, takže neber to ako podnet do hádky :)
A keď už kecám, toť pohľad na moje prevedenie:

Obrázek

Nasmeroval som ich tak, aby sa zvuk z nich stretával niekde v oblasti nad loketkou (dal som na rady odborníkov, a musím dodať že fakt dobre poradili, dik patri RAIMMImu aj fancarovi ;) )
Ale umiestnenie v A stlpikoch môže byť tiež zaujímavé, no vyžaduje si to už viac času, náhradného materiálu a chuti do experimentovania :)
Moja Feliz:
"No tuning, only decent" ;)

Moje fotoalbumy:
Obrázek
Attommen - FK

Tak instalace dokončena. Foto z instalace a tlumení je zde : http://attommen.rajce.idnes.cz/Dvere_repro/ Na konec to bylo asi nejlepší místo (na první instalaci) kam padli domečky a není to jako pěst na oko. Kdyby byly nějaké poznatky a chyby - rád vyslechnu.
Moltician - FK

jako kdyz uz tak si mel dat 16cm repro.... a vysky prece jenom bliz sluchovodu :lol:
RAIMMI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAIMMI »

domečky se stavěj tak aby ti hrály k uchu, né tak aby nebyli jako pěst na oko... výšky i hrajou není to jen estetická záležitost, to jsis rovnou mohl koupit koax... jinak práce pěkná...
Attommen - FK

Moltician: Vím, ale velice výhodně jsem sehnal tyto, nemám moc času předělávat bordy na 16cm a když 16cm tak další zesík a to momentálně nemůžu potřebovat v autě.

RAIMMI: Že výšky taky hrajou vím a poměrně detajlně jsem to zjistil asi hodinovým natáčením, posouváním, zakrýváním a dalšíma blbostma. Takže vím že by určitě bylo lepší místo, ale momentálně mi tohle nepřijde jako uplně špatně. Možná až bude více času tak si začnu hrát s laminem a přesunu je do A sloupků.
emge

Příspěvek od emge »

Attommen: ja umiestnenie výškových reproduktorov chválim. Umiestnenie ku sklu považujem za nevhodné kvôli odrazom. Vysoké frekvencie by mali plynule naväzovať na stredy a nemali by byť "odtrhnuté". Vysoké frekvencie by mali byť počuť, ale posluchom by sa nemali dať "lokalizovať" výškové reproduktory. Človek (až na výnimky) predsa chce počúvať hudbu a nie reproduktory. Preto výsledný zvuk by mal byť čo najviac homogénny, aj keď v aute to bude vždy kompromis.
Kritiku si zaslúžia káble. Káble skráť na potrebnú dĺžku, tie "slučky" stiahnuté páskou tam nemajú čo hľadať. Navyše úhľadne stočené môžu fungovať ako indukčná cievka. A k stredobasovému reproduktoru by som odporúčal vodiče s väčším priemerom - najlepšie rovnaké, aké sú použité od rádia k výhybke.
Ešte si mohol nechať väčší otvor do dverí za stredobasovým reproduktorom, priestor dverí má fungovať ako ozvučnica. A odporúčal by som zvnútra utesniť plast, v ktorom je umiestnený reproduktor. Je v ňom dosť veľa otvorov (aj na upevnenie mriežky) cez ktoré vzniká akustický skrat, ktorý znižuje objem basov.
Prajem príjemný posluch.
Attommen - FK

to emge: Díky a musím souhlasit, když jsem hledal nejvhodnější umístění, tak od trojúhelníků zrcátek nahoru jsem již zřetelně slyšel jak "piští" vejška. Takhle jsou taky slyšet ale spolu se středobasem a dohromady to dává to co má. Co se kabelů týče, tak jsem chtěl zachovat původní délku kabelů, protože to vidím tak na rok max dva a půjde se do něčeho výkonnějšího na zesilovač. Takže aby se dali zas prodat. To že by to chtělo silnější kable ke středobasu byla první věc když jsem repro vybalil. Ale kabel je napevno ve výhybce takže bych ji musel totálně rozkuchat. O škvíře mezi kapsou vím - až bude trochu čas přijdou tam MDF kroužky.
Radeggast - FK

Každý to umístění má svý nevýhody...
Pokud jsou výšky ve dveřích, tak to hraje jakoby "odspodu" a může si řidič, případně spolujezdec, zakrývat výšku nohou...
Pokud jsou výšky nahoře, je hudební scéna výš, ale zase jsou "rozhozeny" výšky vůči středobasům...
:salut:
izzyx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izzyx »

Nechci zbytečně zakládat téma, tak se chci zeptat na jaké dráty vedoucí od radia mám výšky připojit? stačí mi barva. Díky.
Radeggast - FK

Z rádia ti jde sice 8 drátů, na který připojíš 4 repro, ale po těch kabelech je vedeno celé frekvenční pásmo (20hz - 20khz), což znamená, že samotné výšky se na rádio nepřipojují. Připojují se přes tzv. vyhýbku (jednoduchý obvod), která ti celé frekvenční pásmo rozdělí na dvě části. Na část pro středobas a část pro výšku, takže výška dostane přesně ten signál, který potřebuje. Bohužel, pokud již vyhybku nemáš, je to trošku špatná situace. Špatně se shání a když seženeš jinačí, nemusí odpovídat přesně frekvenční charakteristice výšky. :salut:

P.S. Nějak jsem se rozepsal...
izzyx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izzyx »

A kde bych tu vyhybku v autě mohl najit, pokud tam teda neni nejde nějak udělat když je to jednoduchý obvod?
Radeggast - FK

Tu v autě nenajdeš, tu musíš dostat s reprákama...
Jestli jsi ale zdatný elektrikář, tak si můžeš udělat svoji vlastní... Nevím, jakou máš výšku, ale stačí udělat nějaký hornopropustní filtr (to je ten obvod) a potom to můžeš zapojit přes ty konektory v rádiu... :salut:
izzyx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izzyx »

Mám výšky originál z fabie, četl jsem že stačí jen k výškám do serie přidat kondenzátor v rozmezí 1 - 10 uF a potom to teda zapojím na jaky dráty? Co vedou k přednímu repru?
Radeggast - FK

Bude to chtít asi víc než kondenzátor... Minimálně ještě odpor, případně cívku... Jinak na ISO kostce to zapojíš třeba na výstup předních repráků... A stejně nevím, jestli to bude fungovat... :)
Ale bejt tebou, tak si koupím nový repráky...
:salut:
izzyx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izzyx »

Tak to potom bude ten odpor paralelně a konednzátor seriove když horní propust jestli se nepeltu, no zkusím to a uvidím co z toho vznikne. Ještě Jak velkou hodnotu by ten odpor asi měl mít?
LucasCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LucasCZE »

R = 1 / ( 6,283 × F × C )
[R] = Ω
[F] = Hz
[C] = F
I am a signature virus. Please help me spread by copying me into your signature.
izzyx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izzyx »

Díky a frekvenci zjistím kde?
emge

Příspěvek od emge »

Kondenzátor v sérii oddelí nižšie fekvencie so strmosťou 6 dB na oktávu. Ak pridáš paralelne tlmivku, tak zvýšiš strmosť na 12 dB na oktávu, ale chce to presne vypočítať podľa impedancie reproduktora. Pridávať odpory bez presných výpočtov a meraní nemá zmysel. Potrebuješ poznať aj frekvenčné charakteristiky použitých reproduktorov.
http://sk.wikipedia.org/wiki/Reprodukto ... C3%BDhybka

Odporúčal by som kúpiť vhodnú výhybku. Budeš tam mať správne oddelené aj vyššie frekvencie u stredových (stredobasových) reproduktorov.
Radeggast - FK

A topic je najednou úplně o něčem jiným... :roll: :salut:
LucasCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LucasCZE »

No frekvenci si urcis sam (nebo podle reproduktoru...). Zvolenou a nizsi frekvence to bude tlumit... Aspon myslim. :lol: Delal sem tak lowpass (ne do auta, ale k PC) a bylo to docela pouzitelne. Dal jsem ale 3 filtry za sebe.
I am a signature virus. Please help me spread by copying me into your signature.
izzyx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izzyx »

No mě stačí aby to aspon nějak hrálo hudební sluch stejně nemám.
Hadepe - FK

Příspěvek od Hadepe - FK »

zdravím, snažim sa najsť odkaz na postup čo robil jeden človek no nemozem najsť :scratch: určite ho poznate, daval do prednych dverí kompa a upravoval to plato tak ze zostala ta pôvodna mriežka na repro
SatandaS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SatandaS »

asi myslíš tohle
http://picasaweb.google.sk/101925062232471735697/Audio# jsou tam fotky co dělal Martin 420
Hadepe - FK

aj to je peknee ale neni to to, čo hľadam. Bola to tušim biela felda a mdf kruky daval na dvere nie do tej kapsy
ooch no nemozem ho najsť :x
Radeggast - FK

Vím co myslíš, ale nevím kdo to byl... :)
Hadepe - FK

stale nič :scratch: ale našiel som kopu odkazov na fotky no boli už neplatne asi zmazane abo neviem... to jak narokom ked mi to treba.. ked už bude potom tak to nahodou najdem sa stavim :D
Martin420
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin420 »

Zacítil som tu ohováranie, tak som tu :D A na 90% som presvedčený, že hľadáš to čo je pod odkazom nižšie ;)

http://andrej.epage.sk/myalbum/tuning/feliciadvere2/

Aj ja som nad tým uvažoval kedysi pri plánovaní audia :)
(Nezabudni si tam prezrieť aj ostatné strany, tam je práva pointa celej roboty)
Moja Feliz:
"No tuning, only decent" ;)

Moje fotoalbumy:
Obrázek
Odpovědět