Podsvícení klik LED diodama
-
Peterecek - FK
PODSVÍCENÍ VNĚJŠÍCH KLIČEK
mám v plánu,
všechno potřebné vím, jen by mě zajímalo jakým způsobem by se dalo vyřešit, aby po odemčení auta dálkou se kličky rozsvítily třeba na 30 vteřin???
všechno potřebné vím, jen by mě zajímalo jakým způsobem by se dalo vyřešit, aby po odemčení auta dálkou se kličky rozsvítily třeba na 30 vteřin???
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Re: PODSVÍCENÍ VNĚJŠÍCH KLIČEK
Použiješ obyč prodlužovač osvitu, co se prodává v každých autodílech a impuls mu bude dávat dálka při odemknutí
-
Rejd - FK
Podsvícení klik LED diodama
Zdarec
Chtěl bych podsvítit kliky diodama , ale nerozumím zapojení vím že to nemůžu jen tak zapojit na 12V na pojistky a na vypínač potřebuju to nějak usměrnit . Napojit dráty k vypínači a k diodám bych zvládl jen by mě zajímalo jestli to někdo z vás zkoušel.
Představuju si to tak že - když otevřu dálkovým ovladačem auto tak by se venkovní diody rozsvítili a to na zhruba 10 vteřin , ve vnitř bych taky dal diody do klik z vnitřní strany ,ale ty už by byli zapínané manuálně vypínačem..
Co vy na to ? Máte s tím nějaké zkušenosti ? Bude to vůbec možné ?
Dík
Chtěl bych podsvítit kliky diodama , ale nerozumím zapojení vím že to nemůžu jen tak zapojit na 12V na pojistky a na vypínač potřebuju to nějak usměrnit . Napojit dráty k vypínači a k diodám bych zvládl jen by mě zajímalo jestli to někdo z vás zkoušel.
Představuju si to tak že - když otevřu dálkovým ovladačem auto tak by se venkovní diody rozsvítili a to na zhruba 10 vteřin , ve vnitř bych taky dal diody do klik z vnitřní strany ,ale ty už by byli zapínané manuálně vypínačem..
Co vy na to ? Máte s tím nějaké zkušenosti ? Bude to vůbec možné ?
Dík
- Maty
- __________________

- Kontaktovat uživatele:
Re: Podsvícení klik LED diodama
Rejd píše:...potřebuju to nějak usměrnit...
No tak ti nevim co by jsi chtěl usměrňovat
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
-
Rejd - FK
Myslíš že by to stačilo normálně na tvrdo přes pojistku - vypínač(nebo nějaké časové relé) - dioda .?
Známý si dával vlastní diody do předních světel a musel tam mět nějaký odpor nebo tak něco .. nevím moc tomu nerozumím .. něco k tomu právě připájával (sice to byla audi a4 ,ale to nehraje roli ne? )
Známý si dával vlastní diody do předních světel a musel tam mět nějaký odpor nebo tak něco .. nevím moc tomu nerozumím .. něco k tomu právě připájával (sice to byla audi a4 ,ale to nehraje roli ne? )
-
zdick - FK
Tady o vnitřních klikách: http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 17&t=15548
Na vnější plánuju vzít impuls od centrálu + nějaký zpožďování, aby to pár sekund svítilo. Všechno se dá, myslím že už jsem tu i někde četl řešení.
Na vnější plánuju vzít impuls od centrálu + nějaký zpožďování, aby to pár sekund svítilo. Všechno se dá, myslím že už jsem tu i někde četl řešení.
- Maty
- __________________

- Kontaktovat uživatele:
Rejd píše:Myslíš že by to stačilo normálně na tvrdo přes pojistku - vypínač(nebo nějaké časové relé) - dioda .?
Ten odpor se tam dává proto, že dioda má pracovní napětí mezi 2-3V, kdežto v autě máš 12-14V ... odpor se tam dává proto, aby dioda se nerozsvítila a "nevybouchla" ... na správně spočítaném odporu ti vznikne úbytek napětí z těch 12-14V na těch 2-3V pro LEDku
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Samozrejme je ale lepsi dat vic LEDek do serie a napajet je pres jediny odpor. Nemusi na nem byt totiz takovy ubytek...
I am a signature virus. Please help me spread by copying me into your signature.
-
Vrba - FK
Jenže potom ti shoří jedna dioda (třeba zmetek) a vezme s sebou všechny. Sice jsou to korunové částky, ale i tak je lepší dát diody paralelně a před všechny dát jeden rezistor s vyšší wattáží.
Nemas pravdu. Pokud je zapojim do serie a jedna shori, ostatni pouze zhasnou a po vymene LEDky za novou zase vsechny frci. Navic usetrim nejakou kapku benalu (kapku na 100k km
).
Na druhou stranu pokud je zapojim jak pises - paralelne a pred to rezistor s vyssi watazi, a jedna z nich shori, shori vsechny. Je to tim, ze si velikost odporu vypocital napr. pro 3 LEDky a nyni jsou v obvodu pouze 2.
Na druhou stranu pokud je zapojim jak pises - paralelne a pred to rezistor s vyssi watazi, a jedna z nich shori, shori vsechny. Je to tim, ze si velikost odporu vypocital napr. pro 3 LEDky a nyni jsou v obvodu pouze 2.
I am a signature virus. Please help me spread by copying me into your signature.
-
Návštěvník
Tak mám skoro hotovo.. každou diodu sem si radši zvlášt stáhl až dopředu pod volant a tam už to budu řešit... na časové spínání venkovních klik sem sehnal taký "skorokomunistický" ztmívač světélka co máte nad hlavů u feldy.. tam je 10 sekund svícení a pak 7 sek dojezd... uvidím jak to pošlape moc to nestálo tak s tým kdyžtak šlahnu.. teď jen pořešit ty rezistory... on by měl byt na to nějaký vzoreček.. nevíte náhodou jaký?
-
Vrba - FK
S tim stmivacem ti to moc nepofrci. I kdyz asi to bude stacit i tak. Pokud je tam 10 s bez stmivani, tak je to v poho a LEDky budou svitit. Ale urcite se nebudou postupne zhasinat celych 7 s. Zhasnou uz tak po 2 - 3 s. To ti ale asi vadit nebude... Je to tim, ze stmivani neni prizpusobene pro LED ale pro klasickou zarovku.
Pokud si nebudes vedet rady s tim odporem, tak sem napis U a I LEDek...
Pokud si nebudes vedet rady s tim odporem, tak sem napis U a I LEDek...
-
Rejd - FK
no právě.. ledky stmívat to je někdy umění
něco malučko vím páč jsem elektrikář , ale jen silnoproudař takže tyhle odpory a také mě nějak nic neříká
už sem si sehnal elektrikářa na to , snad mi poradí a když ne , tak tě asi budu chvílu otravovat (
) (jak sem ty diody kupoval tak sem si nezapsal kolikati sou mA .. ty venkovní mám vysokosvítivé bílé a vnitřní zelené malučké
no obvolám to 
- smrcek
- Kontaktovat uživatele:
Většinou mají diody 20mA nebo se mýlim 
- Martin420
- Kontaktovat uživatele:
Väčšinou áno, ale mal som už aj modré 25mA, dokonca neviem či nemám doma 180 stupňové 5mm LED ktoré sú 30mA.
-
Rejd - FK
tak ty malé mají 15mA a ty vysokosvítivé bílé dokonce 30mA teď pořešit ty odpory
60mA -ty male zelené dohromady
120mA - ty vysokosvítivé
U
R= -
I
R= 60:12 = 5
R= 120:12 = 10
počítám dobře?
60mA -ty male zelené dohromady
120mA - ty vysokosvítivé
U
R= -
I
R= 60:12 = 5
R= 120:12 = 10
počítám dobře?
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
(14-napájecí napětí LEDky)/proud ledkou=odpor
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
No vždyť to tam máš celý popsaný...
A jaký diody máš a jak je budeš zapojovat?
A jaký diody máš a jak je budeš zapojovat?
-
Rejd - FK
chtěl sem paralérně ,ale na konci toho článku je napsané že sa to nedoporučuje..
4 malinké zelené(asi 15mA) a 4 bílé větší vysokosvítivé ( 30mA)
4 malinké zelené(asi 15mA) a 4 bílé větší vysokosvítivé ( 30mA)
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Takže 4 malinké zelené budou svítit všechny spolu a ty 4 svitivé taky spolu?A jaký mají to napájecí napětí?
-
Rejd - FK
4 malinkaté budou svítit spolu přes vypínač(vnitřní) a 4 větší (venkovní) automaticky pri otevreni dveri dálkovým ovladáním (centrálem). potřebuju pořešit jake tam dat odpory aby to fungovalo... napětí by měli mět ty malé podle té tabulky 2,2V a ty vysokosvitive 3-3,4V
Tabulka napětí LED diod
Barva LED Napětí LED (V)
červená standardní / vysokosvítivá 2,1
zelená standardní 2,1
zelená vysokosvítivá 3,3
žlutá standardní / vysokosvítivá 2,1
modrá standardní / vysokosvítivá 3,3
bílá standardní / vysokosvítivá 3,3
Zapojení jedné LED diody "určené pro U=2,1V a I=20mA" na napětí 12V:
Uzdroje=12V
Udiody=2,1V
Idiody=20mA =0,02A
R = (Uzdroje - Udiody) : Idiody= (12-2,1):0,02 =9,9:0,02 =495 Ohmů
Tabulka napětí LED diod
Barva LED Napětí LED (V)
červená standardní / vysokosvítivá 2,1
zelená standardní 2,1
zelená vysokosvítivá 3,3
žlutá standardní / vysokosvítivá 2,1
modrá standardní / vysokosvítivá 3,3
bílá standardní / vysokosvítivá 3,3
Zapojení jedné LED diody "určené pro U=2,1V a I=20mA" na napětí 12V:
Uzdroje=12V
Udiody=2,1V
Idiody=20mA =0,02A
R = (Uzdroje - Udiody) : Idiody= (12-2,1):0,02 =9,9:0,02 =495 Ohmů
Nestudoval jsem pctuning ani jsem neprochazel tve vypocty.
Vypocitam ti to pro hodnoty co jsi napsal.
4 "velke" LEDky seriove:
U = 3,3 V (jedne LED)
I = 30 mA
R = 27 Ω
4 "male" LEDky seriove:
U = 2,1 V (jedne LED)
I = 15 mA
R = 390 Ω
Odpory jsou zaokrouhlene k nejblizsimu vyssimu bezne sehnatelnemu rezistoru.
Paralelne bych to nezapojoval... Vzdy davam prednost serii...
Vypocitam ti to pro hodnoty co jsi napsal.
4 "velke" LEDky seriove:
U = 3,3 V (jedne LED)
I = 30 mA
R = 27 Ω
4 "male" LEDky seriove:
U = 2,1 V (jedne LED)
I = 15 mA
R = 390 Ω
Odpory jsou zaokrouhlene k nejblizsimu vyssimu bezne sehnatelnemu rezistoru.
Paralelne bych to nezapojoval... Vzdy davam prednost serii...
Rejd: jen pro jistotu... místo 12V je lepší počítat s napětím za provozu,tj. 14V, tak jak to počítá LucasCZE.
- Martin420
- Kontaktovat uživatele:
Súhlasím, rezerva je vždy dobrá. Môže sa stať taká blbosť ako keď mne z ničoho nič zomrel regulátor napätia, a tým pádom keď som vyhnal motor do otáčiek tak som mal zrazu po aute 18V...Tak som si nameral do akých otáčiek môžem pridávať aby to nepresahovalo tých 15V a jazdil som jak s traktorom kým sa regulátor nevymenil. Keby neboli na LEDkách odpory a túto poruchu by som prehliadol, tak by bol čo nevidieť v prdeli komplet celý interiér, lebo cez LEDky mám vyriešené v ňom už všetko...