Podsvícení klik LED diodama

Peterecek - FK

PODSVÍCENÍ VNĚJŠÍCH KLIČEK

Příspěvek od Peterecek - FK »

mám v plánu,
všechno potřebné vím, jen by mě zajímalo jakým způsobem by se dalo vyřešit, aby po odemčení auta dálkou se kličky rozsvítily třeba na 30 vteřin???
103457
Kontaktovat uživatele:

Re: PODSVÍCENÍ VNĚJŠÍCH KLIČEK

Příspěvek od 103457 »

Použiješ obyč prodlužovač osvitu, co se prodává v každých autodílech a impuls mu bude dávat dálka při odemknutí
Rejd - FK

Podsvícení klik LED diodama

Příspěvek od Rejd - FK »

Zdarec
Chtěl bych podsvítit kliky diodama , ale nerozumím zapojení vím že to nemůžu jen tak zapojit na 12V na pojistky a na vypínač potřebuju to nějak usměrnit . Napojit dráty k vypínači a k diodám bych zvládl jen by mě zajímalo jestli to někdo z vás zkoušel.
Představuju si to tak že - když otevřu dálkovým ovladačem auto tak by se venkovní diody rozsvítili a to na zhruba 10 vteřin , ve vnitř bych taky dal diody do klik z vnitřní strany ,ale ty už by byli zapínané manuálně vypínačem..
Co vy na to ? Máte s tím nějaké zkušenosti ? Bude to vůbec možné ?
Dík :)
Maty
Kontaktovat uživatele:

Re: Podsvícení klik LED diodama

Příspěvek od Maty »

Rejd píše:...potřebuju to nějak usměrnit...

No tak ti nevim co by jsi chtěl usměrňovat :) ... auto je napájený baterií (popř. alternátorem během jízdy) ... pokud jsem si vědom tak na baterce je + a - .... tudíš nevidim důvod proč usměrňovat něco co je stejnosměrný ;)
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Rejd - FK

Příspěvek od Rejd - FK »

Myslíš že by to stačilo normálně na tvrdo přes pojistku - vypínač(nebo nějaké časové relé) - dioda .?
Známý si dával vlastní diody do předních světel a musel tam mět nějaký odpor nebo tak něco .. nevím moc tomu nerozumím .. něco k tomu právě připájával (sice to byla audi a4 ,ale to nehraje roli ne? ) :scratch:
zdick - FK

Příspěvek od zdick - FK »

Tady o vnitřních klikách: http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 17&t=15548
Na vnější plánuju vzít impuls od centrálu + nějaký zpožďování, aby to pár sekund svítilo. Všechno se dá, myslím že už jsem tu i někde četl řešení.
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

Rejd píše:Myslíš že by to stačilo normálně na tvrdo přes pojistku - vypínač(nebo nějaké časové relé) - dioda .?
Známý si dával vlastní diody do předních světel a musel tam mět nějaký odpor nebo tak něco .. nevím moc tomu nerozumím .. něco k tomu právě připájával (sice to byla audi a4 ,ale to nehraje roli ne? ) :scratch:

Ten odpor se tam dává proto, že dioda má pracovní napětí mezi 2-3V, kdežto v autě máš 12-14V ... odpor se tam dává proto, aby dioda se nerozsvítila a "nevybouchla" ... na správně spočítaném odporu ti vznikne úbytek napětí z těch 12-14V na těch 2-3V pro LEDku :)
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
LucasCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LucasCZE »

Samozrejme je ale lepsi dat vic LEDek do serie a napajet je pres jediny odpor. Nemusi na nem byt totiz takovy ubytek...
I am a signature virus. Please help me spread by copying me into your signature.
Vrba - FK

Příspěvek od Vrba - FK »

Jenže potom ti shoří jedna dioda (třeba zmetek) a vezme s sebou všechny. Sice jsou to korunové částky, ale i tak je lepší dát diody paralelně a před všechny dát jeden rezistor s vyšší wattáží.
LucasCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LucasCZE »

Nemas pravdu. Pokud je zapojim do serie a jedna shori, ostatni pouze zhasnou a po vymene LEDky za novou zase vsechny frci. Navic usetrim nejakou kapku benalu (kapku na 100k km :lol:).

Na druhou stranu pokud je zapojim jak pises - paralelne a pred to rezistor s vyssi watazi, a jedna z nich shori, shori vsechny. Je to tim, ze si velikost odporu vypocital napr. pro 3 LEDky a nyni jsou v obvodu pouze 2.
I am a signature virus. Please help me spread by copying me into your signature.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Tak mám skoro hotovo.. každou diodu sem si radši zvlášt stáhl až dopředu pod volant a tam už to budu řešit... na časové spínání venkovních klik sem sehnal taký "skorokomunistický" ztmívač světélka co máte nad hlavů u feldy.. tam je 10 sekund svícení a pak 7 sek dojezd... uvidím jak to pošlape moc to nestálo tak s tým kdyžtak šlahnu.. teď jen pořešit ty rezistory... on by měl byt na to nějaký vzoreček.. nevíte náhodou jaký?
LucasCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LucasCZE »

S tim stmivacem ti to moc nepofrci. I kdyz asi to bude stacit i tak. Pokud je tam 10 s bez stmivani, tak je to v poho a LEDky budou svitit. Ale urcite se nebudou postupne zhasinat celych 7 s. Zhasnou uz tak po 2 - 3 s. To ti ale asi vadit nebude... Je to tim, ze stmivani neni prizpusobene pro LED ale pro klasickou zarovku.

Pokud si nebudes vedet rady s tim odporem, tak sem napis U a I LEDek...
Rejd - FK

Příspěvek od Rejd - FK »

no právě.. ledky stmívat to je někdy umění :) něco malučko vím páč jsem elektrikář , ale jen silnoproudař takže tyhle odpory a také mě nějak nic neříká :( už sem si sehnal elektrikářa na to , snad mi poradí a když ne , tak tě asi budu chvílu otravovat ( :lol: ) (jak sem ty diody kupoval tak sem si nezapsal kolikati sou mA .. ty venkovní mám vysokosvítivé bílé a vnitřní zelené malučké :) no obvolám to :)
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Většinou mají diody 20mA nebo se mýlim :?
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
Martin420
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin420 »

Väčšinou áno, ale mal som už aj modré 25mA, dokonca neviem či nemám doma 180 stupňové 5mm LED ktoré sú 30mA.
Moja Feliz:
"No tuning, only decent" ;)

Moje fotoalbumy:
Obrázek
Rejd - FK

Příspěvek od Rejd - FK »

tak ty malé mají 15mA a ty vysokosvítivé bílé dokonce 30mA teď pořešit ty odpory
60mA -ty male zelené dohromady
120mA - ty vysokosvítivé

U
R= -
I

R= 60:12 = 5
R= 120:12 = 10

počítám dobře? :scratch:
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

(14-napájecí napětí LEDky)/proud ledkou=odpor
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

No vždyť to tam máš celý popsaný...
A jaký diody máš a jak je budeš zapojovat?
Rejd - FK

Příspěvek od Rejd - FK »

chtěl sem paralérně ,ale na konci toho článku je napsané že sa to nedoporučuje..
4 malinké zelené(asi 15mA) a 4 bílé větší vysokosvítivé ( 30mA)
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Takže 4 malinké zelené budou svítit všechny spolu a ty 4 svitivé taky spolu?A jaký mají to napájecí napětí?
Rejd - FK

Příspěvek od Rejd - FK »

4 malinkaté budou svítit spolu přes vypínač(vnitřní) a 4 větší (venkovní) automaticky pri otevreni dveri dálkovým ovladáním (centrálem). potřebuju pořešit jake tam dat odpory aby to fungovalo... napětí by měli mět ty malé podle té tabulky 2,2V a ty vysokosvitive 3-3,4V

Tabulka napětí LED diod
Barva LED Napětí LED (V)
červená standardní / vysokosvítivá 2,1
zelená standardní 2,1
zelená vysokosvítivá 3,3
žlutá standardní / vysokosvítivá 2,1
modrá standardní / vysokosvítivá 3,3
bílá standardní / vysokosvítivá 3,3

Zapojení jedné LED diody "určené pro U=2,1V a I=20mA" na napětí 12V:
Uzdroje=12V
Udiody=2,1V
Idiody=20mA =0,02A
R = (Uzdroje - Udiody) : Idiody= (12-2,1):0,02 =9,9:0,02 =495 Ohmů
LucasCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LucasCZE »

Nestudoval jsem pctuning ani jsem neprochazel tve vypocty.
Vypocitam ti to pro hodnoty co jsi napsal.

4 "velke" LEDky seriove:
U = 3,3 V (jedne LED)
I = 30 mA
R = 27 Ω

4 "male" LEDky seriove:
U = 2,1 V (jedne LED)
I = 15 mA
R = 390 Ω

Odpory jsou zaokrouhlene k nejblizsimu vyssimu bezne sehnatelnemu rezistoru.
Paralelne bych to nezapojoval... Vzdy davam prednost serii...
mikka

Příspěvek od mikka »

Rejd: jen pro jistotu... místo 12V je lepší počítat s napětím za provozu,tj. 14V, tak jak to počítá LucasCZE.
Martin420
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin420 »

Súhlasím, rezerva je vždy dobrá. Môže sa stať taká blbosť ako keď mne z ničoho nič zomrel regulátor napätia, a tým pádom keď som vyhnal motor do otáčiek tak som mal zrazu po aute 18V...Tak som si nameral do akých otáčiek môžem pridávať aby to nepresahovalo tých 15V a jazdil som jak s traktorom kým sa regulátor nevymenil. Keby neboli na LEDkách odpory a túto poruchu by som prehliadol, tak by bol čo nevidieť v prdeli komplet celý interiér, lebo cez LEDky mám vyriešené v ňom už všetko...
Moja Feliz:
"No tuning, only decent" ;)

Moje fotoalbumy:
Obrázek
Odpovědět