jak nejefektivneji chladit
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Re: jak nejefektivneji chladit
akonáhle ide stúpanie a kolóna začína problém v nedostatku vzduchu a ten vetrák zapne síce dosť neskoro a nestíha to už bohvieako chladiť a teplota rastie a neklesá.
V tomto případě bych doporučil propláchnout voštiny,aby protékalo větší množství vzduchu a větrák lépe nasával .Nemáš tam náhodou ještě deku ze zimního období???A nejde náhodou větrám obráceně,že by foukal proti jízdě????? Když má málo vzduchu na chlazení????
Nebo znáš jenom to jak se otočí klíčkem a tady se chytáš toho co jedna bába povídala a nevěděla o čem. Co se týká tohoto vlákna ,tak končím protože je to o ničem a na nic.
V tomto případě bych doporučil propláchnout voštiny,aby protékalo větší množství vzduchu a větrák lépe nasával .Nemáš tam náhodou ještě deku ze zimního období???A nejde náhodou větrám obráceně,že by foukal proti jízdě????? Když má málo vzduchu na chlazení????
Nebo znáš jenom to jak se otočí klíčkem a tady se chytáš toho co jedna bába povídala a nevěděla o čem. Co se týká tohoto vlákna ,tak končím protože je to o ničem a na nic.
- Suri
- Kontaktovat uživatele:
za prvé , chladiaci systém v poriadku je premňa v poriadku v každom ohľade , ventilátor sa točí dobrým smerom , a inak konči mne to nevadí , nevidím dôvod utekať z diskusie zato že sa ti nepáčia názory iných , ja neberem tvoj názor že je chladenie v dobrom stave dostačujúce , vytkýnam len to že pri stavbe novej chladiacej sústavy a motora sa dajú zvoliť lepšie diely ktoré tomu motoru prospejú , neboj sa sám mám na aute originál chladenie a stále je jediná vec čo ma štve hluk a slabá účinnosť a dlhé bežanie origo vetráku inak som spokojný , tiež neviem načo sa tu obhajujem nič zlé som nepovedal , na sériový motor je sériové chladenie dostačujúce ale ak je možnosť mať niečo lepšie za rovnakú cenu využijem túto možnosť
S tím souhlasím.Jestli jsou dnes k dispozici díly,které mají větší účinnost-efektivitu,spotřebují méně proudu a mají nižší hlučnost,tak proč je tam nedat?Já jsem pro. 
Staci otvorit okna, zapnut kurenie a ventilator na max a teplota pekne klesnesmrcek píše:Já jakmile stojím v koloně (hlavně na pražském okruhu od D5 k barrandovu) tak teplota vyleze k větráku - ten zapne, chvíli drží, ale neudrží a teplota roste vesele dál![]()
Pak holt odbočit a vypnout a za chvíli opět vyrazit
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
smrčku zřejmě neprotéká dobře voda přes chladič.Beru to podle sebe,dneska jsem stál na světlech několikrát ručička vylezla,větrák sepnul a ručička se pohybovala přesně podle spínání větráku. Takže nevěřím ,že to origo větrák neuchladí. Ale záleží na chladiči,který se tváří jako OK ,ale může být částečně KO.Vypustit ,vymontovat ,vypláchnout nějakým kameno žroutem a zkusit pak jízdu,tím zjistíte i váhu a v mototechně zkusit poprosit o ukázání nového chladiče z důvodu potěžkání, když vám vyhoví tak můžete porovnat se svým.
-
Zdenex
- Kontaktovat uživatele:
Neodchází ti pomalu těsnění pod hlavou?smrcek píše:Já jakmile stojím v koloně (hlavně na pražském okruhu od D5 k barrandovu) tak teplota vyleze k větráku - ten zapne, chvíli drží, ale neudrží a teplota roste vesele dál![]()
Pak holt odbočit a vypnout a za chvíli opět vyrazit
Tohle není normální, řešil bych příčinu a ne zvyšování účinnosti chlazení. Nejhorší je vypnout rozpálený motor, pokud se nedochladí na volnoběh, je chyba někde jinde, než v malé "vrtuli".
-
mr.Freak - FK
poradil by někdo jak vyměnit ten spínač větráku (aby spínal mnohem dřív) a co všechno k tomu budu potřebovat? dík
- jirkaf
- Kontaktovat uživatele:
Kup ho, vyšroubuj starý a našroubuj nový, kup si k tomu i těsnění (poradí ti v obchodu)jirkaf píše:... čidlo na spínání větráku z Škody 120 ...
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
čidlo ze Š120 mam na feldě už dva roky a slouží na 100%
v létě počítej, že poběží skoro furt
v létě počítej, že poběží skoro furt
http://www.sigra.cz
Onclova Race Felis - http://feliciaklub.cz/forum_new/viewtop ... =16&t=9101
-
flacek - FK
Facet FA 7.5017 spinani 87-82 http://www.elitecat.cz/ArticleDetail.as ... &NodeId=-1
Odzkouseno na dvou autech a spokojenost.Spinani zacina cca 2mm nad prostredni carkou a drzi celou dobu.Spina casteji nez origo ale po Praze genialni:) Nyni ho mam 2roky ve felde a super pred tim jsem ho mel ve facku.
Odzkouseno na dvou autech a spokojenost.Spinani zacina cca 2mm nad prostredni carkou a drzi celou dobu.Spina casteji nez origo ale po Praze genialni:) Nyni ho mam 2roky ve felde a super pred tim jsem ho mel ve facku.
-
lord_sef - FK
teplota motoru
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne stř 02. led 2013 16:23:58, celkem upraveno 1 x.
-
stony - FK
Re: teplota motoru
Tohle rozmezí je naprosto normální. To by ses divil s jakými teplotami někteří majitelé dlouhodobě jezdí a neřeší to.
Mám to úplně stejně jako ty a to mám docela nový termostat a novou chladící směs.
Mám to úplně stejně jako ty a to mám docela nový termostat a novou chladící směs.
-
lord_sef - FK
mockrat diky - ja se spise ptam, protoze u favoritu se rucicka drzela vzdy uprostred budiku, u stare feldy taky uprostred.... spis jsem mel strach jestli neni motor spis podchlazeny nez prehraty:D takze teplota je OK,ano ?
-
mouzi - FK
provozni teplota motoru je 90° (podle budiku)
kazdopadne s podchlazenym motorem bys nadelal min skody, nez s prehratym.. podchlazeny ti nejspis bude zrat vic paliva a nebude ti topit topeni.. ja s tim jezdil skoro celou zimu, pac mi odesel termostat.. kdybys to prehral, tak to je o hodne horsi, to by ten motor taky nemusel vydrzet, kdyby se to prehralo hodne nebo dlouhodobe
kazdopadne s podchlazenym motorem bys nadelal min skody, nez s prehratym.. podchlazeny ti nejspis bude zrat vic paliva a nebude ti topit topeni.. ja s tim jezdil skoro celou zimu, pac mi odesel termostat.. kdybys to prehral, tak to je o hodne horsi, to by ten motor taky nemusel vydrzet, kdyby se to prehralo hodne nebo dlouhodobe
- smrcek
- Kontaktovat uživatele:
V jednom tématu se řešilo že při podchlazení vzniká kondens...
-
mouzi - FK
to sice jo, ale na motoru to urcite necha mensi skodu, nez prehrati..
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne stř 02. čer 2010 19:55:50, celkem upraveno 1 x.
- Vlada320
- Kontaktovat uživatele:
jen se zeptám.stalo se vám někdy že jste feldu fakt hodně hnaly někde do kopce na trojku plnej a čtyřku plnej v otáčkách dejme tomu přes pět tisíc a po přijedí na semafory vám začalo problikávat mazání?jsme pak zastavil a nechal to vychladnout.všehno bylo děsně ohřátý a větrák běžel jako o život a jak to krapet vychladlo tak už vše ok a od tý doby vpohodě.jen prostě sjem to trošku víc prohnal než je zdrávo asi a začalo to mazání problikávat na volnoběh.je možný že sjem ten motor a hlaně olej až tak moc ohřál?ale vodu jsem nevařil to ne.díky
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
1.zahřátý olej je řidší a tím se mohlo stát ,že čidlo stačilo spínat,
2.je opotřebovaný chtěl by vyměnit i s filtrem ,který je už částečně ucpaný a hůř propouští.
Mě to dělala felda se starým olejem po koupi auta.
To je moje zkušenost a můj názor.
2.je opotřebovaný chtěl by vyměnit i s filtrem ,který je už částečně ucpaný a hůř propouští.
Mě to dělala felda se starým olejem po koupi auta.
To je moje zkušenost a můj názor.
- jirkaf
- Kontaktovat uživatele:
To se stává běžně pokud někdo jezdí nicmoc olej a pořádně to projede
... proto jezdím 10w60 a tohle se nemůže stát
nebo pomůže chlazení oleje... nejlevnější řešení je jako to má Oncle nebo třeba Fávo
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
to je zase blbost.mouzi píše:provozni teplota motoru je 90° (podle budiku)
V podchlazeném motoru vzniká kyselý kondenz, který na stěnách vytváří korozi, plocha poškozená korozí je hrubá, čímž se zvyšuje tření a zároveň mokrá plocha se špatně maže, jelikož olej po mokré ploše stéká a neulpívá, tak jak by bylo potřeba aby vznikl olejový film. Toto všechno je pro motor horší než nějakej stupeň navíc.
Kdejakej trouba tu řeší, že má na teploměru při popojíždění 110°C, ale nikdo neřeší, že se mu motor zahřívá jen na 80°C.
-
pazduch - FK
Mě teda větrák v koloně motor uchladí i v létě. Normálnka ručička vyleze na 100°, sepne větrák a beží cca 2 minuty a potom vypne, schladí se tak o 5°. Po chvíli zase sepne a tak pořád dokola. Je teda fakt že by to mohlo být lépe udělané, na motorce mám digitální ukazatel teploty a tam se přes 90° stupňů nedostanu ani v létě v koloně, to spíš vařím já v těch hadrech
Jinak provozní teplota tam kolísá mezi 75 a 80° a termostat je určitě OK. Větrák mi sepnul jenom jednou když bylo málo vody a to až při 105°. Je to na Suzuki SV 650 
K tomu oleji s problikávající kontrolkou mazání po protažení, stávalo se mi to když jsem dal nový olej a no name filtr, teďka už je to v pohodě i když mám oboje pořád stejné. Jinak olej jezdím Paramo Trysk a pohoda
otec ho používá taky
K tomu oleji s problikávající kontrolkou mazání po protažení, stávalo se mi to když jsem dal nový olej a no name filtr, teďka už je to v pohodě i když mám oboje pořád stejné. Jinak olej jezdím Paramo Trysk a pohoda
-
mouzi - FK
103457: ty sis vzal do hlavy, ze za kazdou cenu budes oponovat, i kdyz ani ty nemas uplne pravdu, protoze si nectes poradne, co pisu:
"kdybys to prehral, tak to je o hodne horsi, to by ten motor taky nemusel vydrzet, kdyby se to prehralo hodne nebo dlouhodobe"
"kdybys to prehral, tak to je o hodne horsi, to by ten motor taky nemusel vydrzet, kdyby se to prehralo hodne nebo dlouhodobe"
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
ne za každou cenu oponovat, pouze plkům budu oponovat, ty tvoje rádoby rady o " přehřátém " motoru jsou naprosté bludy. Prosím formuluj přesně co to je přehřátý motor. Já jsem napsal, že pokud motor nevaří, tak je to OK a zatím si stojím.mouzi píše:103457: ty sis vzal do hlavy, ze za kazdou cenu budes oponovat, i kdyz ani ty nemas uplne pravdu, protoze si nectes poradne, co pisu:
Zrovna tak si stojím za tím, že pro motor je teplota 80°C škodlivější než teplota 100°C
Ovšem dělej, jak myslíš ty máš svůj motor a svých pár zkušeností s ním.
-
mouzi - FK
no a ja rikam, ze 80° je min spatne, nez 130°
EDIT: samozrejme prehratim nemyslim 100°, ale teplotu vyssi, nez pri ktere se pousti vetrak a nestiha to uchladit.. mne se pousti az po 110° a pokud jede a presto teplota roste, tak je zadelano na pruser
EDIT: samozrejme prehratim nemyslim 100°, ale teplotu vyssi, nez pri ktere se pousti vetrak a nestiha to uchladit.. mne se pousti az po 110° a pokud jede a presto teplota roste, tak je zadelano na pruser
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne čtv 03. čer 2010 18:01:53, celkem upraveno 1 x.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem ti to našel, je to srozumitelné snad každému.
btv. nikdy jsi nemluvil o teplotách, neustále mluvíš jen o "přehřátém" motoru, promiň, ale jestli 130°C je podle tebe přehřátej motor, tak už mlčím a nic neříkám
Teplota motoru: motor jako tepelný stroj je konstruován na určitou provozní teplotu, při které mají všechny součásti vhodnou velikost a tím i optimální vůli vůči sobě. Největším nepřítelem životnosti válců je nízká teplota chladící kapaliny, protože teplota povrchu válce klesne pod tzv. kritickou hranici, která je asi 140° C. Při této teplotě válce nemá olej optimální teplotu a kromě špatných mazacích vlastností také špatně vytváří souvislý a soudržný film na stěně válce. Zplodiny pronikající ze spalovacího prostoru napomáhají vytváření kyselin (uhličitá, mravenčí, octová, dusičná, siřičitá, bromovodíková atd.) a agresivního CO a vodní páry. Kyseliny jsou korozivní jedna více než druhá, nejsilněji působí, kondenzují-li na stěně válce (píst potom tyto kyseliny vesele roztírá po celé ploše válce). Rosný bod závisí na okamžitém tlaku a teplotě a proto musí být teplota válce vždy vyšší, než teplota kritická. Nejhorších účinků docílíme před dosažením teploty chladící kapaliny 60° C, potom se negativní vlivy zmenšují. Minimálního působení je dosaženo v případě teploty chladící kapaliny vyšší než 80° - 85° C, vyšší teplota je ještě lepší (vypočítaná a laboratorně ověřená optimální teplota motoru je 120° C, ovšem problémem jsou motorové oleje, které teprve dnes dosahují patřičných parametrů pro tuto teplotu). Z tohoto důvodu je nutné zabezpečit co nejrychlejší spuštění motoru a uvedení na provozní teplotu. Vstupní teplota chladící kapaliny do motoru nesmí poklesnout pod 75° C a protože rozdíl mezi vstupem a výstupem z chladiče bývá asi 8° C, zabezpečení této podmínky se dosáhlo přechodem na vyšší provozní teplotu (dnes všeobecně 90° C). Dalším požadavkem je dobré odvětrání klikové skříně, aby se produkty spalování rychle odstraňovaly. Toto je dnes řešeno odsáváním do sání, kdy vytvářený podtlak zrychlí odvod spalin proti dříve používanému odvětrání přes zachycovač olejových par do ovzduší (kromě snížení množství spalin v klikové skříni je toto řešení předepsáno zákonem). (Použití sportovních kitů vzduchových filtrů toto odsávání neumožňuje, nemají možnost připojení odvzdušňovací hadice.)
Autor článku: Jiří Čech
Není to z mojí hlavy neboj.

btv. nikdy jsi nemluvil o teplotách, neustále mluvíš jen o "přehřátém" motoru, promiň, ale jestli 130°C je podle tebe přehřátej motor, tak už mlčím a nic neříkám
Teplota motoru: motor jako tepelný stroj je konstruován na určitou provozní teplotu, při které mají všechny součásti vhodnou velikost a tím i optimální vůli vůči sobě. Největším nepřítelem životnosti válců je nízká teplota chladící kapaliny, protože teplota povrchu válce klesne pod tzv. kritickou hranici, která je asi 140° C. Při této teplotě válce nemá olej optimální teplotu a kromě špatných mazacích vlastností také špatně vytváří souvislý a soudržný film na stěně válce. Zplodiny pronikající ze spalovacího prostoru napomáhají vytváření kyselin (uhličitá, mravenčí, octová, dusičná, siřičitá, bromovodíková atd.) a agresivního CO a vodní páry. Kyseliny jsou korozivní jedna více než druhá, nejsilněji působí, kondenzují-li na stěně válce (píst potom tyto kyseliny vesele roztírá po celé ploše válce). Rosný bod závisí na okamžitém tlaku a teplotě a proto musí být teplota válce vždy vyšší, než teplota kritická. Nejhorších účinků docílíme před dosažením teploty chladící kapaliny 60° C, potom se negativní vlivy zmenšují. Minimálního působení je dosaženo v případě teploty chladící kapaliny vyšší než 80° - 85° C, vyšší teplota je ještě lepší (vypočítaná a laboratorně ověřená optimální teplota motoru je 120° C, ovšem problémem jsou motorové oleje, které teprve dnes dosahují patřičných parametrů pro tuto teplotu). Z tohoto důvodu je nutné zabezpečit co nejrychlejší spuštění motoru a uvedení na provozní teplotu. Vstupní teplota chladící kapaliny do motoru nesmí poklesnout pod 75° C a protože rozdíl mezi vstupem a výstupem z chladiče bývá asi 8° C, zabezpečení této podmínky se dosáhlo přechodem na vyšší provozní teplotu (dnes všeobecně 90° C). Dalším požadavkem je dobré odvětrání klikové skříně, aby se produkty spalování rychle odstraňovaly. Toto je dnes řešeno odsáváním do sání, kdy vytvářený podtlak zrychlí odvod spalin proti dříve používanému odvětrání přes zachycovač olejových par do ovzduší (kromě snížení množství spalin v klikové skříni je toto řešení předepsáno zákonem). (Použití sportovních kitů vzduchových filtrů toto odsávání neumožňuje, nemají možnost připojení odvzdušňovací hadice.)
Autor článku: Jiří Čech
Není to z mojí hlavy neboj.
-
mouzi - FK
Hezly clanek, ale nezaobira se opacnym pripadem, tedy zvysenou teplotou a jejim dopadem na soucasti motoru. Jinak co se tyce toho spatneho mazani a tim padem dalsich veci atd., co treba pouzit olej 0W-40?
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Je to marný, je to marný, je to marný..........

-
mouzi - FK
Tak jinak, je podle tebe mozne, aby se motor vlivem vysoke teploty poskodil driv, nez se poskodi chladici okruh?
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Chladící okruh už je poškozenej, jinak by teplota nevylezla nad kritickou mez tj. bod varu chladící kapaliny a motor se nemůže poškodit, když s tím nepojede blbec. Když se mi to začne vařit, tak přece nepojedu dál ne??
-
mouzi - FK
Ciste teoreticky, v lete v kolone je prehrati otazkou par minut: Co kdyz si behem tech par minut nevsimnu teplomeru? 
- smrcek
- Kontaktovat uživatele:
Chceš mi říct že si nevšimneš že ti jde od motoru pára, nevšimneš si že máš spuštěnej větrák atd...kdyby kdyby kdyby
Kdyby byly v p*deli ryby nechytaly by se v rybníce
nezapomeň být zase ublíženej
Kdyby byly v p*deli ryby nechytaly by se v rybníce
nezapomeň být zase ublíženej
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Mám dojem, že to platí právě na tebe a ne na mně. Jestli máš takový obavy o motor, tak choď pěšky a vem si slunečník, aby jsi se nepřehřál.mouzi píše:103457: ty sis vzal do hlavy, ze za kazdou cenu budes oponovat, ........
-
mouzi - FK
Zajimave, zase se tu resi neco jienho, nez je tema. A nedelam to ja, kupodivu.
Tento prispevek neobsahoval vulgarni vyrazy, ale pravdive informace o tom, ze nekteri uzivatele, kteri se tvari jako mistri sveta, nedokazi s nicim poradit, kdyz se clovek zepta.
Tento prispevek neobsahoval vulgarni vyrazy, ale pravdive informace o tom, ze nekteri uzivatele, kteri se tvari jako mistri sveta, nedokazi s nicim poradit, kdyz se clovek zepta.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne ned 06. čer 2010 19:22:15, celkem upraveno 2 x.
-
Zdenex
- Kontaktovat uživatele:
Tak k tématu. Jak nejefektivněji chladit?
Mít prostě v pořádku chladící systém, jinou odpověď neznám. 
- Vlada320
- Kontaktovat uživatele:
chci se jenom zeptat.když stojíte na místě a motor běží na volnoběh tak koluje vám i při těch nízkejch otáčkách voda v oběhu?já jsme si všimnul že prostě motor se mi ohřeje to je vpořádku ale pak mi to vyleze tak dva mm nad tu poloviční čárku kde mi spíná větrák a jakmile sepne tak pak běží defakto furt a skoro nic neuchladí kort když stojím tak se ten motor prostě neuchladí.dřív se uchladil ale teď jedině za jízdy.jako takhle tím že běží ten větrák tak se to drží na stejný teplotě ale prostě už to neklesne.dřív mi sepnul větrák třeba na dvě minuty max teplota klesla a vypnul ale téď už běží pořád.a já jsme si všimnul teď když jsme přijel do práce že když jsem otevře nádobku tak dřív bylo vidět jak cirkuluje voda že to tam stříká ale teď na volnoběh kdy právě auto stojí tam vůbec nic neprotejká až když přidám na otáčkách tak něco začne a ještě jsme si všimnul že mi motor vydává takový lehce pískavý zvuky od míst kde je altík a pumpa.altík je vpohodě ten není absolutně slyšel ale napadá mě právě ta pumpa jestli se nestává že ta vrtulka co je poháněná řemenem se třeba neuvolní a neprotáčí se.to by pak vysvělovalo že se to hůř chladí a že na volnoběh vůbec necirkuluje ta voda v okruhu.díky moc vláďa
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Vlada 320
teoreticky je to možné, že by se vrtulka utrhla, je to hliník a hřídel kov, bude to nejšpíš jen nalisované. Vyměnil bych pumpu a máš po problému, není to zas až tak veliký peníz.
http://www.autodilykrc.cz/eshop/detail/ ... 616f68bb74
teoreticky je to možné, že by se vrtulka utrhla, je to hliník a hřídel kov, bude to nejšpíš jen nalisované. Vyměnil bych pumpu a máš po problému, není to zas až tak veliký peníz.
http://www.autodilykrc.cz/eshop/detail/ ... 616f68bb74
-
lord_sef - FK
uz jsem zde jednou psal,
ale mam takovy problem, uz jsem ho resil, vse bylo vpohode - kazdy se shodl s tim ze byla teplota ok, ale vcera kdyz jsem jel cca 20km a dnes asi 50km, teplota motoru se pri venkovni teplote kolem 22stupnu drzi takto : (zelena carka ukazuje moji teplotu motoru)

Uploaded with ImageShack.us
tohle si myslim ze normalni teplota neni, proto se ptam - co je spatne? termostat? snimac teploty na chladici? nebo co? vymenil bych to soucasne s chladici kapalinou...
ale mam takovy problem, uz jsem ho resil, vse bylo vpohode - kazdy se shodl s tim ze byla teplota ok, ale vcera kdyz jsem jel cca 20km a dnes asi 50km, teplota motoru se pri venkovni teplote kolem 22stupnu drzi takto : (zelena carka ukazuje moji teplotu motoru)

Uploaded with ImageShack.us
tohle si myslim ze normalni teplota neni, proto se ptam - co je spatne? termostat? snimac teploty na chladici? nebo co? vymenil bych to soucasne s chladici kapalinou...
To vypada na termostat - je porad otevreny.
-
lord_sef - FK
to jsem si taky tak trochu myslel, takze pomuze vymena termostatu? jakeho vyrobce zvolit?
ano vymen termostat, doporucuju originál Škoda
pokud ti vše funguje jak má (termostat přepouští, spíná větrák) tak je třeba špatný jenom ukazatel na přístrojovce.
-
lord_sef - FK
myslim si, ze pokud by byl spatny ukazatel na pristrojovce, tak by neukazoval vubec zadnou teplotu,ne? neco malo ukazuje - viz obrazek, takze shodneme se vsichni ze to bude termostat? nebo to muze byt i neco jineho? diky
Podle mého to může být, termostat,čidlo teploty, kabeláž, budík.
Neběží pořád větrák?
Hadice jsou teplé ihned po nastartování?
Neběží pořád větrák?
Hadice jsou teplé ihned po nastartování?
lord_sef tak by neukazoval vubec zadnou teplotu,ne?
Já sem měnil tři a každý po připojení ukazoval uplně jinný hodnoty,
první při studeném motoru ukazoval maximalní teplotu.
druhý tam se ručička hla jen o kousíček asi jako je na obrázku viz. lord_sef
trětí mě při provozní teplotě ukazuje 100 stupňů a když sepne větrák tak ukazuje nad 110 stupňů což je kravina,
protože mám funkční termostat přepustí při 82 a čidlo ze Š 120 a to spíná větrák při 85 stupních
ale zvyknul sem si na to.
Já sem měnil tři a každý po připojení ukazoval uplně jinný hodnoty,
první při studeném motoru ukazoval maximalní teplotu.
druhý tam se ručička hla jen o kousíček asi jako je na obrázku viz. lord_sef
trětí mě při provozní teplotě ukazuje 100 stupňů a když sepne větrák tak ukazuje nad 110 stupňů což je kravina,
protože mám funkční termostat přepustí při 82 a čidlo ze Š 120 a to spíná větrák při 85 stupních
ale zvyknul sem si na to.
-
lord_sef - FK
jasan, takze zkusim termostat a cidlo teploty a uvidime jak to dopadne:)
-
lord_sef - FK
zeptam se, cidlo teploty by melo byt stejne jako bylo na favoritu? mam totiz doma stary chladic z favorita, na kterem je cidlo a bylo urcite funkcni...
- Pawlick
- Kontaktovat uživatele:
Pokud máš plastový domek termostatu tak určitě ne.
Jinak je taky dobré se naučit vyhledávat, je ze všechno popsané 100x dokola.
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 42#p313242
Jinak je taky dobré se naučit vyhledávat, je ze všechno popsané 100x dokola.
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 42#p313242
Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net-
lord_sef - FK
nene, ja jsem se ptal na cidlo teploty, ktere je na chladici:)
-
RedmeX - FK
ja by som urobil najprv jeden test:
Vychladené auto (ideálne po noci) naštartuj. Nechaj ho bežať na voľnobeh. Chyť hadicu idúcu od termostatu do chladiča. Ak je chladná super.
Počkaj 30s. Znovu skús. Až sa začne motor zahrieva, môžeš ju aj držať stále. Až sa otvorí termostat bude horúca a ty skontroluj teplotu na budíku.
Ak ti to funguje dobre (čo asi nie) tak teplota vybehne do stredu budíka, potom sa otvorí termostat, spadne o cca 5-10° a vyjde naspäť. Po otvorení sa teplota hadice zmení skokovo na vriacu, takže sa to nedá pomýliť. Nepopáľ sa
Ak máš v prdeli termostat a nedoviera, bude sa hadica zahrievať priebežne a nie skokovo po jeho otvorení.
Ak je v prdeli čidlo na termostate, tak bude všetko fungovať ako má, lenže až sa otvorí termostat, tak budík bude ukazovať bludy. Napr. 70 stupňov...
Ak by termostat neotváral vôbec, tak by teplota stúpala donekonečna a hadica bola vlažná...
Ja som mal odídené čidlo teploty, všetko fungovalo, ale budík ukazoval 70 pri jazde a na 90 to vyšlo iba v kolóne pred zapnutím vetráku... Nové čidlo všetko poriešilo
Naviac sa zlepšila spotreba, lebo rj skôr vypla sytič, pretože mala správne údaje o tepltoe motora.
Vychladené auto (ideálne po noci) naštartuj. Nechaj ho bežať na voľnobeh. Chyť hadicu idúcu od termostatu do chladiča. Ak je chladná super.
Počkaj 30s. Znovu skús. Až sa začne motor zahrieva, môžeš ju aj držať stále. Až sa otvorí termostat bude horúca a ty skontroluj teplotu na budíku.
Ak ti to funguje dobre (čo asi nie) tak teplota vybehne do stredu budíka, potom sa otvorí termostat, spadne o cca 5-10° a vyjde naspäť. Po otvorení sa teplota hadice zmení skokovo na vriacu, takže sa to nedá pomýliť. Nepopáľ sa
Ak máš v prdeli termostat a nedoviera, bude sa hadica zahrievať priebežne a nie skokovo po jeho otvorení.
Ak je v prdeli čidlo na termostate, tak bude všetko fungovať ako má, lenže až sa otvorí termostat, tak budík bude ukazovať bludy. Napr. 70 stupňov...
Ak by termostat neotváral vôbec, tak by teplota stúpala donekonečna a hadica bola vlažná...
Ja som mal odídené čidlo teploty, všetko fungovalo, ale budík ukazoval 70 pri jazde a na 90 to vyšlo iba v kolóne pred zapnutím vetráku... Nové čidlo všetko poriešilo
-
lord_sef - FK
diky za tip, hned jak prijde auto z montaze plynu budu zkouset, a takoveto cidlo,ktere je primo na chladici na tusim 22- 24nebo tak nejak klic nemuze byt spatne?