Demontaz volantu

vybavení a úpravy interiéru atd.
raduzo22 - FK

Re: Demontaz volantu

Příspěvek od raduzo22 - FK »

Já sem si ho chytl kolenama ze spod a ráčnou sem to povolil!zkus se trochu zapřít ;)
Goofy - FK

Příspěvek od Goofy - FK »

stači vytahnout klič ze zapalovaní a pootočit volantem a pak se zamkne...
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

A neboj, že by jsi ten zámek zničil ;-) ... je to kus železa ;-)
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Zdeny89 - FK

Příspěvek od Zdeny89 - FK »

Mám dotaz už jste někdo viděli volant čtyřramenný z Favoritu ve Felicii?Zajímalo by mě jak by to vypadalo jaký ten volant je.
Zdeny89 - FK

Má to tak někdo ve Felici?
Zdeny89 - FK

Dneska jsem se hádal s mechanikem a říkal jsem mu co všechno musím vyměnit on mi řekl že stačí vyměnit jenom ten kroužek jako tisícihran a to je prej vše a říkal jsem mu že to není pravda četl jsem na FK.Mám Felici 95rok výroby.Tak nevím co a jak :? :(
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Tak si to vyzkoušej a uvidíš sám. Nehodlám to zde již po x-té rozepisovat. Koukni se z profilu na hloubku nového a starého volantu, pak je vem oba a omlať je mechanikovi o hlavu, možná se mu rozsvítí.
DAN2007

Příspěvek od DAN2007 »

Zdravim, chci se zeptat, koupil jsem si Čtyřamennak (volnat) nevim z jaké je felicie ale prej 98 starsi model ja mám 98 s čumákem z octavie... Bude mi tam pasovat nebo ne??? :scratch:
zdick - FK

Příspěvek od zdick - FK »

jo, bude. Od 97 dál jsou volantové tyče stejné.
Sadra17

Příspěvek od Sadra17 »

kdyžtak seženeš redukci ;)
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

sadra : Žádný kdyžtak pasovat tam bude a tečka ... bez problémů vyměníš kus za kus
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
DAN07

Příspěvek od DAN07 »

Zdravim chcise zeptat kdyz mam feldu rv 1998 a sehnal jsem si 4-ramennej volant z feldy rv 1997 jestli mi to pujde namontovat?? .... potrebuji redkci ci co? :D :scratch:
zdick - FK

Příspěvek od zdick - FK »

Tisíckrát - Felicie od roku 1997 dál měly stejné volantové tyče a volanty tam pasují bez redukcí či jiných úprav.
Jiné jsou felicie do roku 1996 včetně, tam je jiná volantová tyč, plasty okolo volantu a přepínací páčky jsou o něco kratší.
filavo - FK

Příspěvek od filavo - FK »

kucí, že se jen tak zeptám, půjde nasadit 4-ramené volant z feldy do fáva "90"? Jak si to tu tak čtu, tak zjišťuju, že to není taková prdel jak sem si představoval
DAN07

Příspěvek od DAN07 »

Prominte kluci, ale ja jsem se to zeptal skutecne po prve neprecetl jsem si predchazejici spravy diskuze , jen jsem videl tema demontaz volantu tak jsem napsal svuj dotaz, priste budu lepe cist, v kazdem pripade dekuji za odpoved i kdyz uz tisiciprvni :D ;)
PJDefort - FK

Příspěvek od PJDefort - FK »

zejtra plánuju měnit levej lukas tak abych si to ujasnil

1.odpojim od baterky - pól a skočim si domu na záchod než se vybijou kondíky (řekněme 5 min)
2.sundám kryt pod volantem a rozpojim svorkovnici bagu
3.vyšroubuju dva imbusy a odklopim bag od kterýho taky odpojim konektor
4.vyšroubuju matici a sundám volant
5.vycvak starej lukas, nacvak novej (to neni podstatný)
6.vrátim volant
7.připojim bag a našroubuju imbusy
8.připojim svorkovnici pod volantem
9.zapnu klíček do polohy I
10.zavřu dveře a okna a připojim - pól baterky

zajímaji mě hlavně body 9. a 10. který sem si takhle přečet v DP...zní to nějak nebezpečně, jak kdybych se měl připravit na výbuch :D

nějaký rady nebo zkušenosti nebo podpora, že se neni čeho bát? :D
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

1,9 a 10 klidně vypusť.Důležitý je nezapnout klíček pokud je odpojený bag.A i kdybys ho zapnul tak se jen zapíše chyba do řj airbagů kterou ti smaže každej jouda kterej má vag.
DjDax - FK

Příspěvek od DjDax - FK »

chlapci potrebujem helfnut.. dnes som zohnal z vrakoviska stvorramenny volant z novej feldy.. lenze ked som zlozil stary volant, zistil som, ze na tom novom nie je v zadu nasrubovany ten medzikus, ktory zabezpecuje vypnutie smerovky pri zrovnani volantu a taktiez sa neda napojit klakson... vrakovisko odkial som to zohnal je daleko.. mal som tam len nahodou cestu.. cize cesta spet nie je velmi v uvahu.. aj tak tam neboli velmi ochotny... a u nas v autodieloch to nevedia zohnat.. vraj sa airbagove feldy posielali hlavne na vyvoz, takze take diely oni nedrzia... a zo stareho volantu mi to tam nepasuje.. nevie niekto kde by sa to dalo zohnat ? na vrakovisku mi nerozoberu volant koli medzikusu za nim... zatim dikes..
jpp

Příspěvek od jpp »

Počkat , už to chápu asi s tema volantama , před časem jsem se tady ptal něco podobne ale bylo mi vynadano že to už se tu řešilo :D ...a tak muj 4ram. volant zustal ve skříni :D ... Protože mam feldu 98 ale 4 ramennak mam z te stare feldy... nevim jestli je to 95 nebo 96 nebo 97 ale rikate ze do 98 pasuje kazdej v pohode??? :P predem dekuji za odpoved ... :)
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

do 06/96 je starý typ volantové tyče a starý typ volantu,
od 07/96 je nový typ volantové tyče a nové typy volantů, které jsou mezi s sebou navzájem záměnné bez úprav
jpp

Příspěvek od jpp »

Okay dekuji... :)
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

Aký 1000hran a zahĺbenie má volant z Laurin a Klement výbavy ? Potrebujem nasledovné a s tejto témy som to celkom nepochopil tak ak by bol niekto taký trpezlivý a poradil by mi osobne

ide mi o to že mám 4 ramenný volant z bagom 1998 rok nová tvár , a chcem tam nasadiť LaK volant , čo potrebujem vymeniť aby to bolo ako na starom všetko ? myslím páčky plasty a pod . dík
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

nič vyměníš jenom ten volant, jsou stejný.
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

takže 96 volant lak , nasadím namiesto toho 98 bez problémov bez žiadnych zmien ?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

No změna tam bude a to, že L&K je koženej. jinak jsou stejné.
Ptáš se ve dvou topicích pořád dokola na to jedno a to samé, co na tom furt nechápeš :?: :?: :?:
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

pretože mám možnosť zohnať volant LaK a chcem vedieť či k nemu nebrať aj tyč , to je celé .
Sadra17

Příspěvek od Sadra17 »

Suri
kdyžtak se dá koupit přechodka ;)
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Sadra17
to je ale chujovina :P :P co by jsi chtěl přecházet :?: :?:
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

zase priechodka a zase nie som v obraze , ono ja by som sa stokrát ani nepýtal keby mi niekto dá 100% odpoveď , a nie tam na takú tu takú a na inom fóre ešte inakšiu ... neviem prečo sa takto páni stresujete ,som tu nový niesom dobre naučený ovládanie , snažím sa hľadať a čítať ale často to nenájde nič a v sekcii to nájdem . preto prosím o trošku pochopenia
Ďakujem
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Konečná odpověď.
Všechny 4ramenné volanty, co se dávaly do felicií z výroby jsou mezi s sebou navzájem záměnné, bez jakých koliv úprav.
Nevím, jak jasnějc bych to již napsal.
103457 píše:do 06/96 je starý typ volantové tyče a starý typ volantu,
od 07/96 je nový typ volantové tyče a nové typy volantů, které jsou mezi s sebou navzájem záměnné bez úprav
Žádnou přechodku nepotřebuješ, žádná ani neexistuje, jelikož nába pro 4ramenné volanty je shodná u všech koncernových volantů. čili do feldy namontuješ klidně i volant z golfa, pasata, fabie, octavie.
Prostě ten volant kup, na svém volantu zespodu povol dva imbusy, sundáš krytku ( nebo bag podle toho co máš, pokud máš bag, musíš odpojit konektor pod volantem ), pak vem 22 ořech, krátkej nástavec + ráčnu, vytoč matku a vyklepni volant ven ( pokud volant ještě nikdo nesundaval, tak to půjde napoprvé dost těžko, budeš muset použít kladivo a přes špalíček zespoda klepnout do volantu ).
Zpětná montáž, nasaď nový volant z L&K ( stejně, jako si sundal předchozí, aby jsi měl příčky v ose vozidla ) utáhni matku, nasaď a přišroubuj zátku ev. bag+připoj elektriku k bagu.
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

Ďakujem . Mal som v tom zmätok lebo na virte bolo písané že tam boli rozdiely v dlžke tyče a že sa to menilo v 1996 a laurin bol práve vyrábaný v tom roku .
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Ano, Laurinky byly opravdu vyráběné jen v r. 1996, ovšem všechny byly již s novou volantovou tyčí, právě proto, aby se dal věnec volantu potáhnout kůží a použil se k tomuto účelu volant z Golfa III. ( původní volant nebyl vhodný k potažení kůží ) Rovněž krátký Laurinky byly jediný vozy, který měly motor 1,3BMM a přitom měly již novou volantovou tyč.
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

dobre už tomu rozumiem , len tie roky mi práve nesedeli tak preto som sa tak blbo pýtal , prepáč .
Tragyy - FK

Příspěvek od Tragyy - FK »

Kdo mě poradí jak sundat čtyřramenej volant s erbegem tak aby nevystřelil.Těma dvouma imbusama co mě nejdou povolit.Chtěl bych tam dát menší,sportovní.Děkuji.
Marty_pv - FK

Příspěvek od Marty_pv - FK »

Traggy: Nejde ti sundat airbag nebo celej volant? Jestli nejdou povolit ty imbusy, tak se to nijak obejít nedá - sežeň kvalitní imbusovej bit, naklepni ho do šroubu a použij velkou páku
Abys měl jistotu že ti nevystřelí tak vypni zapalování, odpoj baterku a počkej 5 minut (v tomhle pořadí)
Goofy - FK

Příspěvek od Goofy - FK »

pokud si pamatuji dobře tak tam je misto i na malou račnu..do ni se daji dat imbusy uplně normalně...
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

A pokud odpojíš ten konektro pod volantem tak má 100% jistotu že nevylítne :P
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

Mám možno blbý dotaz: Je to štvorramenný volant príjemnejší na držanie? Nemyslím materiál :D , ale geometriu ( rozmiestnenie priečok volantu ).
GeorgeWWW
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od GeorgeWWW »

asi záleží, jak držíš volant - jestli jen za věnec nebo za rameno...já bych se bez čtyřramenného už neobešel...
Obrázek
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Je to o zvyk původně jsem měl 2 ram. a nyní mám 4 ram, nejdřív mi ty příčky překážely, ale už jsem si zvykl a vyhovuje mi.
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

mne osobne ten 4 ramenný volant príde ergonomicky a moderne riešený a jazdí sa mi s ním lepšie ako z dvojramenným
nebulus - FK

Mám aj Kangoo, kde je trojramnenný volant do písmena T, čiže je to podobné ako na štvorramennom vo felde. Tam vidím ako pozitívum, že síce držím veniec, ale palce si opriem o vrch priečky a stále mám ako tak "predpisovú" polohu rúk. Zato na pikape som schopný jazdiť tak, že držím volant jednou rukou úplne dole, čo si uvedomujem že nie je správne.
Martin_Happy - FK

Příspěvek od Martin_Happy - FK »

vzhledem k faktu kde mám ruku já, je mi celkem jedno, kolika ramený je ten volant, ale na čtyřramenej se líp kouká

Ale hlavně že nejezdim s timhle
Subaru XT
Obrázek
Olcit Club 11R
Obrázek

U Olcitu by mi vadily i ty páčky na blinkry, který vypadají jak kohout k ústřednímu topení :lol:
nebulus - FK

Tie blinkre na Oltcite nielen debilne vyzerali, ale sa aj debilne ovládali. Kamarát na to hrozne nadával.
Smells
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smells »

To můžu potvrdit.Taky jsme měli Oltcita. btw. existuje něco pozitivního na Oltcitovi ? :D Horší auto snad nikdy nikdo předtím nevyrobil a snad už ani nevyrobí.
Neraduj se ze světla na konci tunelu.S největší pravděpodobností se jedná o protijedoucí vlak !!!

MUF-Škoda Felicia Trumf,1.3 MPi,50 KW,r.v.2000,
FuFa-Ford Focus Combi,1.6 16V,74 KW,r.v.2001,
Prodáno-Dědek-Škoda Felicia LX,1.3 BMM,40 KW,r.v.1995,
Pilgrim - FK

Příspěvek od Pilgrim - FK »

Tak o víkendu jsem měnil 2-ramenný volant (barevné log - 98") za 4-ramenný s airbagem (nezapojeným). Trvalo mi to cca 15 min. čistého času. Jediné co, jsem řešil, bylo sundání spodního krytu volantu a to z toho důvodu, že je pod něj potřeba zasunout právě kabel aibagu, který jde z volantu.

Postup byl následující:
1.) Zamčení volantu
2.) Vyndání víka s logem (šroubovák)
3.) Vyndání víka klaksonu (šroubovák)
4.) Povolení a vyjmutí šroubu držívího volant - velikost 21 (nikoliv 22, křížový klíč na kola)
5.) Lehké zaviklání s volantem (byl venku za meně než 20s)
6.) Vyjmutí šroubu spodního krytu a jeho vyndání
7.) Nasazení 4-ramenného volantu (zabralo nejvíce času, před nasazením je potřeba vyjmout airbag - imbusem, 2 šrouby)
8.) Testování polohy volantu
9.) Provlečení kabelu do prostoru pod spodním krytem
10.) Přišroubování krytu zpět
11.) Dotažení volantu
12.) Nasazení a přišroubování aibagu
13.)Testovaní klaksonu a lukasů

Vím, že tady je informací dost, mě stačily k výměně bohatě, ale přeci jen se může postup hodit.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne pon 16. srp 2010 17:55:07, celkem upraveno 1 x.
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

Ještě bych vložil bod testování polohy volantu ;) .... zda je rovně nasazenej ... stačí jeden zub vedle a hned je blbě ;)
Pilgrim - FK

Příspěvek od Pilgrim - FK »

Pravda, upraveno ;)

\\edit Maty: odstraněna citace viz. pravidlo č.4 !!
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Jak to chceš testovat :?: to se jako rozjedeš a za jízdy přehodíš volant o zoubek
Není jednodušší před demontáží si dát kola do roviny, respektive volant do roviny a z5 volant zase do roviny nasadit. :o :idea:
A je úplně jedno, kolik ten volant má příček každej volant z feldy je v rovině vždy jen v jedné poloze. ;)
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

Ano přesně takhle testuju :D ... několikrát sjem usazoval volant a říkal jsem si, že kola jsou rovně :D ... když jsem se rozjel tak byl na křivo .. stačilo ho vysadit a znova nasadit a pokračovat v jízdě ;) ... až to bylo naprosto OK tak jsem nasadil matku a utáhnul :)
Odpovědět