jak nejefektivneji chladit
- Pawlick
- Kontaktovat uživatele:
Re: jak nejefektivneji chladit
Čidlo na chladiči slouží pouze ke spínání ventilátoru, budíků se netýká. Když si přečteš starší témata, najdeš tam všechno, včetně výše uvedeného návodu od RedmeXa...
Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net-
lord_sef - FK
diky, tudiz defakto muze byt spatny bud termostat nebo cidlo. Vyzkousim a uvidim. diky
-
lord_sef - FK
termostat uz mam koupeny, odpoledne se do toho vrhnu, ale mam jeste dotaz, vypustim vodu dole vypoustecim sroubkem do kybliku, namontuju termostat a je pak treba na MPI 50kw odvzdusnovat? popr. pres co? pres cidlo?
Povol expanzní nádobku a dej ji někam níž. Kapalina z prostoru pro termostat nateče do nádobky a po otevření skříně termostatu nic nevyteče. Pak nádobku zase zvedni, až hladina vystoupí k otvoru čidla teploty. Nasaď čidlo a upevni nádboku na místo. Nic nemusíš pod autem vypouštět.
-
lord_sef - FK
povedlo se, kapaliny jsem cast vypustil, kdyz jsem odmontoval hadici od expanzky, mimo pripravenou zavarovacku me vyteklo max. deci. Jinak v planu mam vymenu komplet kapaliny, je pak treba system nejakym zpusobem odvzdusnovat ci ne? takhle kdyz jsem menil termostat, neodvzdusnoval jsem nic a funguje to..
- Suri
- Kontaktovat uživatele:
otvoríš vičko vypustíš celú kvapalinu , vyberieš poistku a čidlo teploty na termostate vytiahneš a budeš nalievať vodu kým sa tam neobjaví a nebude ubúdať , dáš čidlo zaistíš a naštartuješ , necháš zohriať do otvorenia termostatu a doplniť
-
emge
lord_sef: Podľa mňa nemusíš nič odvzdušňovať. Po naštartovaní sa chladiaca kvapalina odvzdušní sama do vyrovnávacej nádobky, jej cirkuláciu zabezpečí čerpadlo chladiacej kvapaliny. Len skontroluj hladinu - čo si vypustil, to budeš musieť naspäť doliať.
Vrátil by som sa aj k pôvodnej téme. Listoval som v knihe Automobily Škoda Felicia od M.R.Cedrycha a tam som našiel, že sa montovali aj chladiče pre autá s motorom Š 1.3 určené pre ťahanie prívesu a vo vyhotovení pre trópy. Mali vetrák jednostupňový s elektromotorom Bosch s výkonom 130W. Vetrák je šesťlopatkový o priemere 280mm (bežný vetrák je štvorlopatkový o priemere 250mm a s výkonom 55W). Takže možno aj to by bolo riešenie pre toho, komu nepostačuje výkon bežného vetráka (pomalá jazda v meste a časté státie na križovatkách a v kolónach).
Vrátil by som sa aj k pôvodnej téme. Listoval som v knihe Automobily Škoda Felicia od M.R.Cedrycha a tam som našiel, že sa montovali aj chladiče pre autá s motorom Š 1.3 určené pre ťahanie prívesu a vo vyhotovení pre trópy. Mali vetrák jednostupňový s elektromotorom Bosch s výkonom 130W. Vetrák je šesťlopatkový o priemere 280mm (bežný vetrák je štvorlopatkový o priemere 250mm a s výkonom 55W). Takže možno aj to by bolo riešenie pre toho, komu nepostačuje výkon bežného vetráka (pomalá jazda v meste a časté státie na križovatkách a v kolónach).
- Suri
- Kontaktovat uživatele:
emge - odvzdušňovať často netreba ale niekedy áno , videl som že sa do motora naliali 4 litre kvapaliny a pani s tým išla 250km trasu samozrejme bez vody a prehriala to ...
s tým vetrákom to je normálny chladič na 1,3 s klimatizáciou na ktorý sa nasadí sahara z vetrákom z 1,6
s tým vetrákom to je normálny chladič na 1,3 s klimatizáciou na ktorý sa nasadí sahara z vetrákom z 1,6
-
emge
Podľa príručky malú Felicie 1.3 s klimatizáciou a Felicie 1.6 vetráky s dvojstupňovým elektromotorom, ktorý má príkon 180W (1. st.) a 240W (2. st.). To je už výrazne vyšší príkon oproti pôvodnému vetráku, ktorý má príkon 55W. Takže by sa zišiel aj výkonnejší alternátor, prípadne aj akumulátor s vyššou kapacitou. Výmena za jednostupňový vetrák s príkonom 130W by bola jednoduchšia, nevyžadovala by si väčšie zmeny.
Pokiaľ ide o odvzdušnenie, lord_sef uviedol, že vypustil 1 dl kvapaliny, tu by bolo odvzdušňovanie zbytočné.
Pri výmene kvapaliny je to samozrejme iné. Aj tu som si však vystačil s odvzdušnením cez vyrovnávaciu nádržku. Len netreba zabudnúť na to, že chladenie má dva okruhy a vo väčšom okruhu začne kvapalina prúdiť až po otvorení termostatu (zahriatí kvapaliny). A netreba zabudnúť aj na vykurovanie.
Pokiaľ ide o odvzdušnenie, lord_sef uviedol, že vypustil 1 dl kvapaliny, tu by bolo odvzdušňovanie zbytočné.
Pri výmene kvapaliny je to samozrejme iné. Aj tu som si však vystačil s odvzdušnením cez vyrovnávaciu nádržku. Len netreba zabudnúť na to, že chladenie má dva okruhy a vo väčšom okruhu začne kvapalina prúdiť až po otvorení termostatu (zahriatí kvapaliny). A netreba zabudnúť aj na vykurovanie.
- Suri
- Kontaktovat uživatele:
chladič čo má vývody ako 1,3 ale pasuje na neho sahara z 1,6 130W je chladič na tropy ale videl som ho aj pri klíme v aute z 96 roku , potom už mali asi všetky klimatizácie chladič z diesela z dvojstupňovým ventilátorom
-
lord_sef - FK
jasan, ale chtel jsem ze zeptat, vypustim vespod auta kapalinu do posledni kapky, pak naliju novou, nastartuju, a budu kapalinu hlidat v nadrzce, popr. i popojedu kilometr dva tri pet... budu kapalinu porad hlidat a dolivat a odvzdusni se to samo? je to tak? na tohle se chci zeptat, protoze ve favoritu jsem to takhle delal a vzdy bez problemu
-
emge
Ja odvzdušňujem rovnakým spôsobom a nemal som s tým problém. Je potrebné dávať pozor hlavne na moment, keď sa otvorí termostat, vtedy je potrebné doplniť väčšie množstvo kvapaliny. Lepšie je sledovať hladinu kvapaliny, keď auto stojí (nie počas jazdy).
A ešte odporúčam otvoriť páčku kúrenia na maximum. To odporúčam urobiť ešte pred vypustením kvapaliny.
A ešte odporúčam otvoriť páčku kúrenia na maximum. To odporúčam urobiť ešte pred vypustením kvapaliny.
-
Abdul - FK
emge : " odporúčam otvoriť páčku kúrenia na maximum. To odporúčam urobiť ešte pred vypustením kvapaliny." môžem vedieť dôvod ?
-
emge
Abdul: Správna otázka - pozrel som do príručky a vidím, že prietok chladiacej kvapaliny cez vykurovacie teleso je trvalý a reguluje sa len prietok vzduchu.
Takže zapínať kúrenie pri výmene kvapaliny je úplne zbytočné, ospravedlňujem sa za chybnú informáciu.
(U mňa je to zvyk zo staršieho auta, dúfam, že pri najbližšej výmene si na to spomeniem).
Takže zapínať kúrenie pri výmene kvapaliny je úplne zbytočné, ospravedlňujem sa za chybnú informáciu.
(U mňa je to zvyk zo staršieho auta, dúfam, že pri najbližšej výmene si na to spomeniem).
- Suri
- Kontaktovat uživatele:
Abdul - pri diesli to ale neplatí takže táto informácia nie je až taká nepresná , aj ked pri benzínoch to ozaj netreba
Tam pasuje ze š105/120,pasuje tam z 1,6 a jdou tam i dvoustupňová pro klimu.Všechno má stejný závit.Jenom konektory můžou být jiné.
-
Psykopath - FK
Mam dotaz na majitele 1.3 s klimou - jaky maji chladic, protoze ted kdyz bylo 30 °C a vice, tak se mi auto trosku prehrivalo pri zapnute klime...
-
Lugosy
- Kontaktovat uživatele:
cusek, ja si dal do vsech aut s motorem 1.3 vpredu spinani vetraku pres rele, protoze pri jizde v kolone nebo stani na krizovatce vzdy vyleze teplota tak na 100-110 nez sepne vetrak. kdysi mi kvuli toho upadl natrubek na chladici a prasklo teleso termostatu. a nyni, pri prujezdu mestem (nastesti uz bydlim na dedine) nebo jizde v kolone ten spinac sepnu a mam klid. vetrak neni tak silny, aby podchladil a teplota se drzi od 90 do 100. pro rypaly - chladic+termospinac, pumpu a kapalinu mam novou. termostat je novy, prvovyrobni. motor mel rozborku, takze je s odstranenym kotelnim kamenem. stejne je to divne, v rapidu mam celohlinikovy motor 1.3 a nez je potreba sepnout pri volnobehu vetrak, trva to i 15 minut. ohledne hrani motoru jsem vysledoval, ze pri volnobehu a nizkych otackach se hreje nejvice a nejrychleji. nejmene se hreje pri otackach kolem nejvyssiho tociveho momentu, tedy tech 2500-3000. s filckou jezdim do max.4000, jen pri predjizdeni obcas na omezovac, takze nevim, jak se u ni chova teplotne tento rezim, ovsem rapida semtam protahnu par km na plny plyn s co nejvyssimi otackami, at se procisti spalovaky a to teplota vyleze i o 10 stupnu nahoru.
-
Martini
mne spina tiez pri 100-110 C ale problem je ze pri jazde v meste mi to aj tak nejako nevie uchladit a stupa az pod cervene pole, potom zapinam v 30c teplotach kurenie a otvaram okna
pri jazde mimo mesta mam kusok nad 90c dost ma to stve. Spinac som prave dneska dokoncil a idem ho zapinat hned pri vjazde do mesta som zvedavy... 
Co je na chybe ze to neudrzi aspon na tych 110???
Co je na chybe ze to neudrzi aspon na tych 110???
-
thepromise - FK
ted si nejsem jist kolik to je, ale mě sepne když teplota přeleze tu prostřední čárečku, při jízdě se jinak ručička drží pod ní a větrák se spíná jen když jedu v kolonách pomalu, nebo když stojím...včera mezi nymburkem a mladou boleslaví několik semaforů (opravování vozovky) a jeden smrták takže další kolona a odklízení zbytků nehody...venku na sluníčku bylo 45°C v autě sem měl 50°C:D a v pohodě se to uchladilo, samozřejmě je to hliníkovej motor a ohřejvá se rychleji ale pokud má člověk vše v pořádku tak neni problem...ale nikdy mi teplota nepřiblížila ke 110°C!! 
-
emge
Nedávno som absolvoval emisnú kontrolu. Pri kontrole sa meria aj teplota oleja, ktorá musí byť 80 st. C. Po pristavení auta som musel motor krátko zahriať pri voľnobehu a počas merania sa ďalej zahrieval a vetrák na chladiči sa stihol počas merania 2x zapnúť a vypnúť. Teplota chladiacej kvapaliny na prístrojovke sa pohybovala v rozmedzí 100 - 110 st. C, teplota oleja však len o málo prekročila 80 st. C.
Z toho podľa mňa vyplýva, že ak je teplota chladiacej kvapaliny na výstupe z motora 110 st. C, tak to ešte nič nevraví o celkovej teplote motora a motor má ešte ďaleko k prípadnému prehriatiu. Mám celkové riešenie chladenia v pôvodnom stave a myslím si, že je dostatočné a nie je potrebné ho dodatočne upravovať. Nanajvýš by mohla byť prínosná výmena vetráka (sahary) za výkonnejší typ. Ešte jeden postreh - pri otvorenej kapote, a s tým spojeným lepším prúdením vzduchu cez chladič, bolo schladenie chladiacej kvapaliny pomerne rýchle.
Z toho podľa mňa vyplýva, že ak je teplota chladiacej kvapaliny na výstupe z motora 110 st. C, tak to ešte nič nevraví o celkovej teplote motora a motor má ešte ďaleko k prípadnému prehriatiu. Mám celkové riešenie chladenia v pôvodnom stave a myslím si, že je dostatočné a nie je potrebné ho dodatočne upravovať. Nanajvýš by mohla byť prínosná výmena vetráka (sahary) za výkonnejší typ. Ešte jeden postreh - pri otvorenej kapote, a s tým spojeným lepším prúdením vzduchu cez chladič, bolo schladenie chladiacej kvapaliny pomerne rýchle.
- smrcek
- Kontaktovat uživatele:
Tak vyměnil jsem chladič za nový a stejně mi ručička teploty neklesá, když se zapne větrák 
-
thepromise - FK
tak bud vyměnit chladičku za novou neředěnou..., nalejt tam nějakej humus na odstranění všech nánosů a nebo sahara z 1,6ky
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Mě taky neklesá.
Vaří ti motor?? Nevaří? tak to neřeš a buď rád, že je ohřátej.
Vaří ti motor?? Nevaří? tak to neřeš a buď rád, že je ohřátej.
- smrcek
- Kontaktovat uživatele:
Nevaří, ale když mi dneska v koloně na Průmyslové v Praze vylezla do červenýho stejně rychle jako před výměnou chladiče tak jsem byl krapet nervózní
Asi tam naleju sodu, ocet a vodu projedu to a snad už bude klid...
Po sahaře z 1,6 jsem se ptal, ale všichni mi zatím tvrdí že ji tam nenapasuji...takže přemýšlím nad dvěma větrákama vedle sebe, místa mám v motoru ažaž
Po sahaře z 1,6 jsem se ptal, ale všichni mi zatím tvrdí že ji tam nenapasuji...takže přemýšlím nad dvěma větrákama vedle sebe, místa mám v motoru ažaž
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Dokud nevaří, není problém.
Máš špinavou-kalnou chladící kapalinu? Pokud ne, tak je zbytečné proplachovat chladící okruh.
Máš špinavou-kalnou chladící kapalinu? Pokud ne, tak je zbytečné proplachovat chladící okruh.