Přehřívání motoru
- Mildacaso
- Kontaktovat uživatele:
spinani ventilatoru
Ahoj pri kolika stupnich ma spinat ventilator na chladici? chvili jsem pojizdel hodne pomalu a chvili stal na miste a teplota cca 100 sleduju co to dela dal.. a zaclo to pomalu lezt nahoru a tesne pred 110 jsem musel odjet a asi po 300 m to spadlo na 90 a pak normal.. Motor 1.3 Bmm 40kw
Re: spinani ventilatoru
záleží jaké máš čidlo. je více verzí, třeba: 97*92, 92*87, 105*95 a mno dalších.
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
- Mildacaso
- Kontaktovat uživatele:
ty cidla se licily nejak rokem vyroby nebo vybavou? Ze jich je tolik
no do vozu jsi dostal podle toho zda máš třeba klimošku atd, podle motoru obshu atd. ale také když někdo před tebou měnil čidlo, třeba že bylo nefunkční, tak koupí první co mu daj v obchodě, takže třeba tam bude spuštet déle než má. lepší je dříve než aby to spouštelo někde nad 100*C. také někdy dělá problémy když jsou konektory spínače špinavé...ale těch verzí čidel je moc a moc 
Naposledy upravil(a) emilio52 dne pon 20. říj 2008 20:44:48, celkem upraveno 1 x.
Důvod: viz. pravidlo č. 4
Důvod: viz. pravidlo č. 4
tipl bych že já mám taky nějaký 105*95, pač mě ventilátor spíná dost pozdě dle mýho úsudku
Škoda Felicia 96' | 1.3 BMM 40kW +steroidy| HP Sporting | Rial 16" viewtopic.php?f=16&t=37170
+ family car VW Touran Highline 03' | 2.0 TDI AZV
ex: VW Golf IV Highline 99' | 1.9 TDI AHF | EGR OFF, TA & 18" Turbo Twist
ex: Škoda Felicia GLXi 95' | 1.3 BMM 50kW | Brock 8x14" www.feliciaklub.cz/Jyrgen
ex: Škoda Felicia GLXi 95' | 1.3 BMM 50kW | Brock 8x14" www.feliciaklub.cz/Jyrgen
já mám tu verzi 92*87 která se probírala ještě na starém forun FK - a je to fakt paráda tato verze, lepší teploty a chlazení zajišteno, žádné podchlazování 
Dejwis: měl bych si ho taky koupit 
Škoda Felicia 96' | 1.3 BMM 40kW +steroidy| HP Sporting | Rial 16" viewtopic.php?f=16&t=37170
-
Frenky
Přehřívání motoru
mam taky maly velky problem, moj tatosik sa akosi velmi prehrieva po 10 KM mam teplotu 100 °C, a to mam dost oleja i chladacej kvapaliny....a este je dna "zaujimavost", za posledny rok sa mi dva krat rozletela nadobka na chladiacu kvapalinu. poradte mi kde by mohla byt chyba...diky ...
-
Honza9007 - FK
Re: prehrievanie motora
Co takhle termostat
Zasekne se a neotevře se; výměna na 5 minut 
-
frenky
termostat co mam 7 rokov auto je tam uz treti novy
Naposledy upravil(a) Peters56 dne pon 13. črc 2009 13:24:06, celkem upraveno 1 x.
Důvod: odstraněna citace pravidlo č.4
- 00Inferno00
- Kontaktovat uživatele:
Novy termostat nemusi byt funkcni termostat, ja vymenil tri za dva mesice 
VW Golf IV 1.9TDI PD ARL 192PS 401Nm powered by TDIfun, EGR-off, TT puky, Strongflex dogboneVici píše:...ARL je král mezi TDI na platformě G4...
VW Passat Variant B8 2.0TDI Dynaudio
-
frenky
ako sa da zistit,. ci je dobry...ked mi zapne ventilator tak je asi dobry, nie?
Naposledy upravil(a) Peters56 dne pon 13. črc 2009 13:38:58, celkem upraveno 1 x.
-
Honza9007 - FK
Tak pokud máš už třetí termostat za 7 let, tak to je dost málo...
Jinak zkus tu závadu trošku přiblížit
Protože možností může být víc; od termostatu až po zanesený chladič. 
Nemusí být; správná funkce termostatu tu už je vícekrát popsaná, vč. toho, jak to zjistit (hodíš termík do vody, kterou budeš ohřívat, musíš tam mít teploměr a podle teploty otevření zjistíš, zda je OK či ne. BACHA!!! je to pouze orientační!!!)
Jinak jsem se setkal asi se 4 druhy termíků - od teploty otevření 78°C až po 95°C
Nemusí být; správná funkce termostatu tu už je vícekrát popsaná, vč. toho, jak to zjistit (hodíš termík do vody, kterou budeš ohřívat, musíš tam mít teploměr a podle teploty otevření zjistíš, zda je OK či ne. BACHA!!! je to pouze orientační!!!)
Jinak jsem se setkal asi se 4 druhy termíků - od teploty otevření 78°C až po 95°C
- 00Inferno00
- Kontaktovat uživatele:
Nastartuj a ohmatavej tlustou hadici vedouci z domecku termostatu do chladice. Pokud se zacne zvolna zahrivat, je termostat zasekly v otevrene poloze. Pokud se prudce zahreje pri dosazeni teploty chladici kapaliny +/- 100°C (odectes na budiku) je v pohode.
VW Golf IV 1.9TDI PD ARL 192PS 401Nm powered by TDIfun, EGR-off, TT puky, Strongflex dogboneVici píše:...ARL je král mezi TDI na platformě G4...
VW Passat Variant B8 2.0TDI Dynaudio
-
frenky
tak vcera som urazil 10 km a po 5 minutach bola teplota este 95 stupnov..a to sa mi nestalo len vcera toje tak pravidelne ked je vonku troska teplejsie tak problem je hned na svete, napr v piatok v noci som urazil 100 a vsetko bolo v pohode...stava sa akoze bezne ze mi rozpoli nadobku na chladiacu kvapalinu? ci to je z toho ze sa prehrieva?Honza9007 píše:Tak pokud máš už třetí termostat za 7 let, tak to je dost málo...Jinak zkus tu závadu trošku přiblížit
Protože možností může být víc; od termostatu až po zanesený chladič.
-
Honza9007 - FK
Osobně bych to viděl vadný termostat, resp. že ti otevře pozdě. Ještě je možnost ho tam nechat a udělat si na palubce knoflík se spínáním větráku. Pak to auto už nikdy neuvaříš, a to můžeš jet i Saharou
Já bych teda doporučil vyměnit termostat, a vzít ten, kterej otevírá +- při 88°C + popřemýšlet nad tím spínačem větráku. Já měl kapotu na Feldě odhlučněnou 2x a nikdy jsem to auto neuvařil...
Já bych teda doporučil vyměnit termostat, a vzít ten, kterej otevírá +- při 88°C + popřemýšlet nad tím spínačem větráku. Já měl kapotu na Feldě odhlučněnou 2x a nikdy jsem to auto neuvařil...
-
frenky
zatim vdaka za pomoc, skusim vymenit termostat a knoflik na palubovke uz mam, mal by som ho vkuse zapinat lebo ja ho pouzivam dost malo...
Naposledy upravil(a) Peters56 dne pon 13. črc 2009 13:40:04, celkem upraveno 1 x.
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Dle meho kdyz se ti uz i dvakrat rozletla nadobka na vodu tzn ze praskla je vadne vicko!! neprepousti pretlak uz jsem videl i neoriginaly a ty prave nepracovaly jak by meli!! Jinak pak by to mohlo byt tesneni pod hlavou apod - tlakuje ti to do vody.
-
kimmi
Ja som včeraodskúšal ako funguje vrtuľa pri chladiči a všetko OK,lebo tiež ma štvalo že sa to dosť hreje.Nechal som motor voľne bežať až ručičkabola cca 2mm od hranice 110 C,zapol sa ventilátor a pomalu ručička išla dolu,sice to pár minút trvalo ale zišla takmer do stredu medzi tú hrubú risku a 110 C,ventilátor sa vypol,potom teplota znovu vystúpila 2mm od 110 C a potom zase sa zapol ventilátor a teplota klesla zasa,stred medzi tú hrubú a 110 C a potom sa vypol.je to OK?
-
Martased - FK
mam ten stejny problem
Naposledy upravil(a) emilio52 dne pát 17. črc 2009 8:01:48, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
-
mario30 - FK
motor se moc zahřívá
Zdravím.Mám takový problém.Jak byli ty veliký vedra tak ukazatel teploty chladící kapaliny mě ukazoval 120 stupnů,ale nevařil jsem.Mám tak ještě daný fridex.Může to být tím? A kdyby to bylo tím kde se to vypouští a co bych tam měl dát?Stačila by destilovaná voda?Díky moc
Pozn.:Čidlo na ukazatel teploty motoru byl měněný.
Pozn.:Čidlo na ukazatel teploty motoru byl měněný.
-
Marty_pv - FK
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Re: motor se moc zahřívá
Fridex musi resp mel by byt i pres leto proste celorocne. Spis si zkontroluj zda se ti pri tehle teplotach tocil ventilator na chladici!!
-
mario30 - FK
Díky moc.Ale může to být i čidlo na chladiči?Termostat mi říkali v servisu,že je v pohodě.A co ten vodní kámen?Jak bych to měl kdyžtak vyčistit?Díky moc
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
To cidlo na chladici neni cidlo ale prave spinac toho ventilatoru na chladici
pokud se ti ani pri tech 120 neroztocil tak skus spojit ty dva draty co do neho vedou a pokud se budou tocit je pravdepodobne to cidlo k.o. A pokud kdyz to budes mit vypustene chces procisti cely okruh tak to vypust nared si ocet s obyc vodou projed to , vylej poradne proplachni obyc vodou zas vylej a pak nalej nejlepe novou smes destilky + ,,fridex,, ve spravnem pomeru klidne na -30 (-40).
Naposledy upravil(a) Kuladmin dne stř 21. črc 2010 9:56:00, celkem upraveno 1 x.
-
mario30 - FK
Mám ještě dotaz kde bych to měl odpojit,abych ta chladící kapalina všechna vytekla?Abych to mohl celé vyčistit od toho vodního kamene.Díky moc
- Pawlick
- Kontaktovat uživatele:
Vypouštěcí šroub je na trubce od chladiče do topení, na nejnižším místě v úrovni olejové vany.
Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net-
6host - FK
taky pomuze kdyz vezmes chladic na wapku a vyplachnes z nej vsechny mouchy co tam za jizdy nalitaji mezi zebrovani, kdyz sem vyplachoval svuj tak sem cubrnel kolik tam bylo sr4cek, jen opatrne at tim tlakem nezohybas a neponicis to zebrovani
-
6host - FK
podivné přehřívání motoru (není ve FAQ?)
ahoj
mám takový problém, motor(1,3 50kW, čerstvě po GO, nová pumpa, nový chladič, nový drážkový řemen, nový spínač ventilátoru, ventilátor funkční, termostat není zatím vůbec nainstalován!)
motor se nadměrně zahřívá, stačí jezdit např 30-40km rychlostí cca 15min a už se to vaří ! ručička se pohybuje nad 110°C až nadoraz do červeného pole, když si přitopím do kabiny, srazí se teplota cca k těm 110°C ale musí se jet aspon cca tech 40-50km/h, jinak to pořád leze dosti vysoko, když to projedu po dálnici kolem těch 80km/h tak to trochu padne ale pod 110°C jsem se zatím nedostal(ale po dálnici jsem jel zatím krátký úsek (cca 1500m) nechci to zbytečně (resp. vůbec) přehřívat ,když je motor v záběhu
neví někdo prosím čím to může být?došli mi nápady
mám takový problém, motor(1,3 50kW, čerstvě po GO, nová pumpa, nový chladič, nový drážkový řemen, nový spínač ventilátoru, ventilátor funkční, termostat není zatím vůbec nainstalován!)
motor se nadměrně zahřívá, stačí jezdit např 30-40km rychlostí cca 15min a už se to vaří ! ručička se pohybuje nad 110°C až nadoraz do červeného pole, když si přitopím do kabiny, srazí se teplota cca k těm 110°C ale musí se jet aspon cca tech 40-50km/h, jinak to pořád leze dosti vysoko, když to projedu po dálnici kolem těch 80km/h tak to trochu padne ale pod 110°C jsem se zatím nedostal(ale po dálnici jsem jel zatím krátký úsek (cca 1500m) nechci to zbytečně (resp. vůbec) přehřívat ,když je motor v záběhu
neví někdo prosím čím to může být?došli mi nápady
-
Marty_pv - FK
Re: podivné přehřívání motoru (není ve FAQ?)
Tipoval bych že ti to fouká pod těsněním do chladící kapaliny, přesahy byly udělaný? (těsnění předpokládám nový když se dělala GO)
Chladící kapalina je furt čirá a původní barvy?
Chladící kapalina je furt čirá a původní barvy?
-
6host - FK
byly, byla to koplet GO, tesneni uplne novy, hlava srovnana, blok taky srovnanej, presahy udelany
chladici kapalina cira, i po cca 40km, dal jsem tam jen vodu, ted na nejaky cas, pak tam naleju nemrzku, az se toto vyresi
chladici kapalina cira, i po cca 40km, dal jsem tam jen vodu, ted na nejaky cas, pak tam naleju nemrzku, az se toto vyresi
-
Psykopath - FK
A opravdu se vari voda? neni to treba jenom chyba cidla? Mozna blby dotaz ale co kdyby...
-
6host - FK
bohuzel neni, kdyz je rucicka v cervenem poli(za 110°C ) a vypnu motor tak se vari voda(vypnut proto, abych to bezpecne poznal), nebo se ma voda varit uz pri tech 110°C? to asi ne, ze jo?
myslim to samozrejme podle stupnice budiku, voda se mi vari az kdyz je rucka uplne nadoraz
edit: vim ze se to tu uz asi resilo, nicmene koukam do kelly a tam maji tyhle cidla teploty dve jedno ,,zlute" co ma pri 100°C odpor 45ohm a druhe ,,modre" co ma odpor pri 100°C 180ohm (mam ten stary typ s vystupem na jeden vodic) takze jdu nastartovat a zkusit az bude budik na 110°C jaky to ma odpor, kazdopadne by se mi hodila tabulka jaky to ma odpor treba pri 60, 70,80,90,100,105.110
myslim to samozrejme podle stupnice budiku, voda se mi vari az kdyz je rucka uplne nadoraz
edit: vim ze se to tu uz asi resilo, nicmene koukam do kelly a tam maji tyhle cidla teploty dve jedno ,,zlute" co ma pri 100°C odpor 45ohm a druhe ,,modre" co ma odpor pri 100°C 180ohm (mam ten stary typ s vystupem na jeden vodic) takze jdu nastartovat a zkusit az bude budik na 110°C jaky to ma odpor, kazdopadne by se mi hodila tabulka jaky to ma odpor treba pri 60, 70,80,90,100,105.110
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
0Ještě dotaz, když se ti vaří voda spíná ventilátor?
Co pumpa, jak je na tom, točí se ti vůbec voda? Co to dělá v expanzce? Při chodu motoru a při zastavení?
Mimo jiné bod varu vody v tlakové soustavě je cca 105°C, kdežto nemrznoucí kapalina naředěná v poměru 1 : 1 má bod varu až 115°C
Co pumpa, jak je na tom, točí se ti vůbec voda? Co to dělá v expanzce? Při chodu motoru a při zastavení?
Mimo jiné bod varu vody v tlakové soustavě je cca 105°C, kdežto nemrznoucí kapalina naředěná v poměru 1 : 1 má bod varu až 115°C
-
6host - FK
ventilator se toci i driv nez to vari, voda v expanzce beha, za jizdy tam nevidim ale pri zastaveni cca 1000ot tam je videt jak tam tece tou horni hadici co vede do expanzky z telesa termostatu, pumpa se tedy toci.
ok ale preci by to melo drzet teplotu nekde kolem 90°C takze je to i tak velmi spatne
ok ale preci by to melo drzet teplotu nekde kolem 90°C takze je to i tak velmi spatne
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Ještě dotaz, vaří se to? čili z expanzka syčí je nafouklá a utíká z ní pára nebo jdou do expanzky jen bubliny?
-
6host - FK
kdyz vypnu motor a otevru ji tak bublinky, aby se to varilo tak ze se z toho kouri a fouka to pres vicko to sem nikdy nenechal dojit, je mi jasny ze kdyz otevru vicko tak vypustim tlak a bod varu spadne na 100°C , ale ty bublinky po otevreni tam jdou dost dlouho cca 45sec? (kdyz rucka ukazuje do cervenyho pole)
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Nojo, bublinky, bublinky. Dokud nezjistíš, jestli ty bublinky jsou od varu nebo zda je podfouknuté těsnění a jde to z válců, tak se nehneš z místa.
Když je studenej motor, nastartuješ a otevřeš expanzku, jdou tam bublinky nebo až když se to fest ohřeje?
Když je studenej motor, nastartuješ a otevřeš expanzku, jdou tam bublinky nebo až když se to fest ohřeje?
-
6host - FK
to nevim zkusim, a to by do te vody nelitalo i trochu oleje?voda je uplne cira cista
hm ale bublinky by tam tezko sli jeste 30-40vterin po vypnuti motoru , ty by vylitali hned, to ostatni uz je z vareni, teda aspon ja si to myslim..
hlava si myslim ze je urco spravne dotahnuta , delal to automechanik
hm ale bublinky by tam tezko sli jeste 30-40vterin po vypnuti motoru , ty by vylitali hned, to ostatni uz je z vareni, teda aspon ja si to myslim..
hlava si myslim ze je urco spravne dotahnuta , delal to automechanik
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Všechno je možné, chce to zkoumat, na Fordu tátovi praskla hlava, ale jenom vlasová prasklinka, až když se motor ohřál na 90, tak to teprve začalo foukat. Při studeném motoru ani ň.
-
6host - FK
mno pujcim si bezdotykovej teplomer ,nastartuju a budu merit teplotu a koukat do expanzky a uvidim jestli neco uvidim 
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Ja se obavam sic to delal automechanik ze se tam stejne neco nepovedlo.
-
6host - FK
to zrejme ano, osobně to ted vidim na to, ze je nekde prdla hlava asi tak, jak popisuje 103457
musim rici ze mi to pomerne dost stve, jelikoz jsem do te podelane palice vrazil cca 2500 a to mi jeste rikali ze ji natlakuji a zkontroluji, coz asi neprovedli?
muze to byt i v bloku nebo ne?
coz mi mimo jine pripomina ze se to prehrivalo uz pred GO ale v te dobe (koupil jsem to) jsem to neresil jelikoz jsem to po par km rozebral
takze hura sehnat a zrepasovat jinou palici?!
musim rici ze mi to pomerne dost stve, jelikoz jsem do te podelane palice vrazil cca 2500 a to mi jeste rikali ze ji natlakuji a zkontroluji, coz asi neprovedli?
muze to byt i v bloku nebo ne?
coz mi mimo jine pripomina ze se to prehrivalo uz pred GO ale v te dobe (koupil jsem to) jsem to neresil jelikoz jsem to po par km rozebral
takze hura sehnat a zrepasovat jinou palici?!
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Klidne to muze byt i dole - vlozky apod - ty jsou nove? jestli jo tak spis nekde netesni
-
6host - FK
jsou nove, ale pred GO se to prehrivalo uplne stejne a pokud by to bylo testeni tak jedine to pod hlavou a to je nove, ze by nahoda a bylo by zase spatne?
-
6host - FK
mno tak novy poznatek, vzal jsem bezdotykovy teplomer, nastartoval a kdyz rucicka dosla nekam nad 110 na budiku, ventilator jeste nesepnul, tak jsem meril teplotu primo na telese termostatu, bylo tam mezi 85-90°C ! mam teleso jeste stare hlinikove(ne plastove) cili predpokladam ze tepelna vodivost velmi dobra, kdyz rucicka vystoupala skoro az na doraz(za cerveny pole) tak jsem tam nameril mezi 95-100°C takze to nakonec vypada ze tedy asi spatne ukazuje cidlo? 90°C by mela byt ta ryska mezi 70 a 110°C ze ano!?
-
6host - FK
jeste jsem zapomel...
meril jsem odpor cidla teploty(mam to stare jednovyvodove) s modrym pruhem(tedy aspon tam je pozustatek po modre barve a myslim ze jen tak by se tam asi nevzal, kdyz budik teploty ukzaoval do cerveneho pole, tak odpor byl cca 20-25ohmu! v kelly pisou ze zluty ma pri 90°C odpor 45ohm a modry 180ohm, takze je to myslim jasne(odpor jsem meril mezi kontaktem a telem toho cidla)
meril jsem odpor cidla teploty(mam to stare jednovyvodove) s modrym pruhem(tedy aspon tam je pozustatek po modre barve a myslim ze jen tak by se tam asi nevzal, kdyz budik teploty ukzaoval do cerveneho pole, tak odpor byl cca 20-25ohmu! v kelly pisou ze zluty ma pri 90°C odpor 45ohm a modry 180ohm, takze je to myslim jasne(odpor jsem meril mezi kontaktem a telem toho cidla)