Úprava sání u 1.3 MPI

Simos 2P
135M, 136M
Metiu
Kontaktovat uživatele:

Úprava sání u 1.3 MPI

Příspěvek od Metiu »

Zdravicko,

trochu som hladal po internete a narazil som na web - http://stekly.wz.cz .

Su tam popisovane rozne upravy a porovnania BMM vs. MPi co sa tyka sania, hlavy a vyfuku.

http://stekly.wz.cz/plneni.html
Zaujala ma cast, kde sa porovnava tvar a vyhotovenie sacieho potrubia.
Potrubie z MPi je tam popisovane ako "tiche", nie vsak stavane na dosiahnutie co najvyssieho vykonu.

citacia z webu:
Kanály sacího potrubí plní významnou úlohu při přívodu/rozdělení směsi do válců. Alespoň to platilo u karburátorů a monovstřiků. U MPI tento nemilý úkol odpadl a tudíž asi někoho napadl inovátorský experiment s "tichým sáním" u MPI. Výsledkem je "nesmysl" s uklidňovací vanou a klapkou plochy 165% BMM při řádově srovnatelném výkonu. Potrubí je sice delší, ale jeho ukončení zajistí přerušení rozumné spolupráce protiběžných válců (1+3, 2+4) což osobně považuji za značnou vadu pro dosažení optima kolem 5-6 tis. otáček. Dno vany se chová jako 3-tí rezonanční prostor (válec-kanál-vana) a nejsem si jistý sladěním na výkon. Pro vysvětlení - když vše sladím na protiběžné válce, výsledkem je výkonový nárůst, ale také neúměrný nárůst hluku (asi jako když odpojíte koncový tlumič výfuku). Opačné řešení vede k ploššímu průběhu Nm za cenu menšího výkonu a více méně konstantnímu "bzučivému" zvuku motoru. Z čehož plyne, že větší výkonový potenciál má potrubí tvaru Favorit než z Felicie.
Obrázek

Viem si predstavit princip rezoznancneho plnenia. Prirodzene si to ale neviem v hlave odsimulovat :) .

Otazka teda znie - je tato myslienka zaujimava, alebo by odstranenie vanicky zo spodu sania neprinieslo takmer nic?

Ked sa dobre pamatam, tak jirkaf spominal cosi o experimentoch v ME..
bitmap - FK

Re: Upravy sania za klapkou

Příspěvek od bitmap - FK »

Co si mam predstavit pod odstranenim vanicky?
Metiu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Metiu »

odstranenie casti za cervenou ciarou - na obrazku
bitmap - FK

A jeji nahrazeni cim? Nebo tam zustane dira, da se ctyrklapka, nebo se to jen zavari a tim se zmensi jeji objem?
Omlouvam se, ale nejak si nedokazu predstavit nejake rozumne reseni :)
Metiu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Metiu »

samozrejme, necham tam dieru :roll:

Vzniknuta diera by sa bud zavarila jednoduchym kusom hlinikoveho plechu, alebo by sa tam dosadila skratena spodna cast tej "vanicky".
bitmap - FK

Takze vlastne jde jen o to, ze se zmensi objem te vanicky?
Nevim, no, ten nador tam porad zustane, jen bude mensi, a zmensovani objemu je, rekl bych, presny opak toho, co by se melo udelat pro zlepseni plneni ve vyssich otackach.

Kdyztak neco zajimaveho ke cteni ohledne sacich potrubi a rezonanci uvnitr je tady -> http://www.speedtalk.com/forum/viewtopic.php?t=1163
Da se odtamtud proklikat i na mraky dalsich diskusi a clanku ohledne objemu rezonancnich komor jak u karbecovych sani, tak u techhle. Je to sice vetsinou na velke V8 motory na kratkych vackach, ale rovnice jsou stejne pro vsechny, tak treba ti to pomuze :)
JAWAEVO - FK

Příspěvek od JAWAEVO - FK »

neji nednoduchšie prerobiť sanie z favorita ? obetovať ejedno sanie z MPi zo 15 elektrod na hliník a za 2 hodiny neni čo robiť
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

podľa mňa je jednoduchšie privariť rovný hrubý plech k odrezanému spodku ako dať sanie z favorita a tam pod uhlom navárať rúrky na vstreky , držiaky na vstreky a prírubu klapky
JAWAEVO - FK

ak sa nemýlim tak v tom článku píše že sanie z favorita má vätší výkonoví potencial ako z feldy myšlienka zaujímavá ja do toho idem feldácke sanie naviše mám a z favorita sa už zhána, a urezať kus sania len tak a dať rovný plech hmmm
RedmeX - FK

Příspěvek od RedmeX - FK »

Podľa mňa pri úprave na výkon je väčšia klapka dobrá vec. Tá rezonančná vanička asi nie. Ale stále je jednoduchšie upraviť dizajn mpi sania ako karbecové na vstrekovanie...
JAWAEVO - FK

len abi to naozaj nebolo nakoniec len kôli hluku, inak fakt neviem kde škodováci nabrali taký dikový tvar ale abi to neako malo priaznivý vplyv na výkon pochybujem
Sadra17

Příspěvek od Sadra17 »

delší sání má vliv na větší krouťák ;)
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
JAWAEVO - FK

sadra17 hej ale aj na nižší výkon vo vyšších otáčkach
Sadra17

Příspěvek od Sadra17 »

ano vždycky je to něco za něco ;)
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
RedmeX - FK

trochu som čítal a aby fungovalo dynamické preplňovanie, tak musí mať sanie väčší objem ako valec, ktorý má plniť. U mpi mám pocit, že dochádza k plneniu dvoch valcov naraz, takže ide o objem 2xvalec. To súvisí zrejme s predĺžením sania u mpi oproti karbecu a pridaním tej rezonančnej vane. Malý priemer potrubia je optimálny pre nízke otáčky a vyrovnaný priebeh Nm. Zrejme to súvisí s nízko položeným max. kruťaku u MPI... Väčší priemer sania by posunul nárast Nm do vyšších otáčok.

Mal by sa vyjadriť Dedla ako osoba najpovolaniejšia :)
JAWAEVO - FK

a kde si prosímťa prišiel nato že u Mpi sa plna 2 valce naraz ?
RedmeX - FK

Máš pravdu, je to sprostosť :D
Vychádzal som z toho, že zapaľovací modul zapaľuje vždy dva valce súčasne, lenže vlastne iba v jednom je pripravená zmes, druhý sa práve vyprázdňuje, takže môj kec nemá zmysel...
Suri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suri »

valce sa neplnia lebo je zavretý ventil ale do sania vstrekovač asi vstrekuje pri felícii? iba fábia má snímač polohy vačky
mikka

Příspěvek od mikka »

jj, řídící jednotka u felicie 1.3 MPI vstřikuje i zapaluje 1x na otáčku klikové hřídele. Nemá žádnou informaci, jestli zrovna má kompresi prvný nebo čtvrtý válec. Zrovna tak ze snímače klepání nezjistí, který z daných dvou válců zrovna klepe.
To dlouhé sací potrubí funguje teoreticky tak, že využívá kmitů vzduchu v potrubí při uzavírání a otevírání ventilů. Od konce potrubí se odráží tlaková vlna a postupuje zpět k ventilům. Pokud je potrubí navrženo správně, dorazí odražená vlna k ventilům zrovna v době, kdy je ventil otevřený, a zvyšuje tak plnění válce a tím výkon motoru. Platí to ovšem jen v určitém rozmezí otáček.
Pokud se to netrefí s úpravami sacího potrubí správně, může se stát, že v době otevření ventilů bude u nich zrovna minimální tlak a motor v daném rozsahu otáček ztratí částečně výkon.
JAWAEVO - FK

to je sice pokné ale prečo potom BMM má tiež 50Kw sanie ako favotit mechanickyx riadený predzápal, aspon tedap odtka tam je ostatné neviem, a asi aj nižší kompresný pomer a inú vačku MPi má tiež len 50Kw a viac vymožeností
Mexikan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mexikan »

Ono není problém tuto úpravu provést, k čemu to ale bude, když se neudělá před a po úpravě měření výkonu....protože si myslím, že když by to něco přineslo, tak max placebo efekt.
A3 + Pick-up 1.9D, ex 1.3MPi

Moje garáž
JAWAEVO - FK

ak motor nebude citelnejšie živší tak nemá význam merať na stolici prírastok 0,5kw
Mexikan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mexikan »

Mě by spíš zajímalo, jak moc by pomohlo dodatečně obalit celé sání nějakou protihlukovou izolací. Ale asi by to bylo taky k prdu.
A3 + Pick-up 1.9D, ex 1.3MPi

Moje garáž
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Re: Úprava sání u 1.3 MPI

Příspěvek od Honza_t »

Rád bych toto téma oživil - rád se hrabu v teorii :) Poslední dobou lezu po internetu a přemýšlím jak upravit sání. Je docela problém dostat se k nějakému výpočtu aby se dalo ověřit naladění sériového potrubí a vymyslet lepší. S pouhým zkrácením se ale nechci spokojit, chci zlepšení nahoře a neplatit za to zhoršením dole (ikdyž věřím že zkrácení by mohlo okolo 4kw v oblasti nynějšího maximálního výkonu dát, a zas dole by to ubralo 8kw a 10Nm). Na následujících stránkách se něco objevuje. Mimo jiné i využití Helmholzových komor - velice zajímavá věc, vypadá to, že by se poměrně jednoduchou úpravou dalo dosáhnout vylepšení (zvýšení) průběhu výkonu i kroutícího momentu v různých otáčkách. Ovšem ten výpočet jsem zkoušel a dobral jsem se jen nesmyslů.

Dál jsem přemýšlel přímo o variabilní délce, ale to už je konstrukčně složitější, hlavně pohyblivé díly. Regulaci by obstarával modul shiftlight, jakožto dostupná záležitost.

A poslední věc je, jestli by nebylo taky vhodné upravit (nebo vyrobit nové) potrubí tak, aby místo 1-4 bylo 1-2-4 (vycházím z toho, že pro svody je to ověřené a nejlepší řešení) a jinak s pevnou délkou.

slibované stránky: http://www.honda-club.cz/forum/cms_view ... hp?aid=184
-článek má 7 částí, proklikejte se.

A tady moje návrhy sání s proměnnou délkou:
Sériové provedení:
Obrázek
Upravené - vysoké otáčky (v podstatě se pro vzduch nic nezměnilo, proudí stejným prostorem, jen je vedle zavřená klapka) - to modré je vzduch
Obrázek
Upravené - nízké otáčky (podstatně delší trasa)
Obrázek

Obojí počítá se zkrácením celkové délky tak, aby krátká trasa byla kratší než současná a dlouhá delší. Jen mě na tomhle řešení vadí, že prodlužuju společnou větev.

Nějaké nápady?
keenworth - FK

Příspěvek od keenworth - FK »

ten článek hezky vysvětluje všechny ty jevy v sacím potrubí, ale na druhou stranu to taky ukazuje, že úpravy co si na tom uděláš doma na koleni na výkonu nepoznáš a za tu práci to nejspíš stát nebude, líbilo se mi tam jen to s tou variabilní délkou sání, kterou si dokážu představit, že by se dala pomocí jednoduché klapky, serva a shliftlight modulu vymyslet... ale jinak bych spíš než o úpravě sání přemýšlel o přeplňování... něco jsem o tom četl a už s tlakem 0,3barů to se sériovou 1.3 dělá prý divy
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Což to jo, ale zničíš tím svody a připravíš se o možnost použít laděný. Taky už jsem měl to cukání, ale nějak mě baví vymýšlet takovýhle věci :)

Variabilní délka je v podstatě jednoduchá věc, jen realizace je složitější - omezený prostor, složitost výroby, utěsnění. Ale nedá mi to a možná udělám nějaký hokuspokusový sání z laminátu, ten je jednoduchej na výrobu a následné spojování, pro betaverzi bude stačit 8-)
keenworth - FK

Příspěvek od keenworth - FK »

Nebo musíš použít část sání z Hondy, když to má tak promakaný :) ale ten týpek co to tam popisuje si do auta stejně nakonec bouchnul kónickej vzduchovej filtr a jen k němu přivedl vzduch.
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Tak jsem přes víkend došel k názoru, že nejlepší bude nabastlit sací potrubí z okty 1.6 74kw. Sice bude masakr ho tam rozměrově dostat, ale ušetřím tím asi tunu problémů s výrobou.

Jen se mi zdá šíleně dlouhý oproti feldě (ale ono to asi půjde upravit). Kdyby tak byl k nalezení nějakej vzoreček, podle kterýho by se dala délka spočítan na dané otáčky. Zkoušel jsem to přes rychlost zvuku, ale stejně jsem nakonec zjistil, že nevím ke kterýmu místu počítat délku - jestli do středu "vaničky" co má felda dole v sání, jakože nějakýho středu mezi větvemi, nebo ke stěně vany naproti vyústění větve, nebo až ke klapce.
136LA

Příspěvek od 136LA »

Ahoj, dosel tady nekdo k nejake opravdu funkcni optimalizaci serioveho saciho traktu od narazniku po skritici klapku u 1.3 MPi?
Nemyslim jen vymenu papirove vlozky filtru za "sportovni" bavlnenou vlozku nebo treba zaslepeni prisavani tepleho vzduchu od stiniciho plechu vyfuku; zajimaji me treba upravy serioveho filtrboxu (uvnitr je dost zeber, na viku restriktor), zmeny na vstupu, prumery a tak podobne. Jedna se o auto s upravenym motorem, takova ta mistni klasika (hlava, vacka, software). Dekuji.
Odpovědět