2 baterie paralelně . . . ?
-
Francis - FK
2 baterie paralelně . . . ?
V zimě budu mít s 1,6mpi, 1997 určitě zase problémy se startováním, protože kámoš s ní jezdí jen krátké trasy do práce a furt v koloně na volnoběh... přičemž všechno svítí, všechno topí....
Sehnal jsem zadarmo jednu funkční baterku, tak mě napadlo, že bych jí zapojil paralelně k té, co je tam teď.
Zapojeni bych provedl VN kabely, druha baterka se tam vejde.... naproti řidičovi pod kapotu.
Nebaví mě tu baterku co tam teď je každý týden nabíjet a nebo čekat na telefon od kámoše...: "čau... co děláš?? máš startovací kabely a auto u sebe...???..."
Baterka, co je tam teď je podle "chytrého" nabíječe v pořádku a v pořádku jí nabije.
Auto dobíjí... kontrolka dobíjení nesvítí...
Udělal jsem pokus: Nastartoval, nechal volnoběh a odpojil baterku... motor běžel v pořádku a šlo i rozsvítit... s dálkovými už to chcípalo.
Alternátor na volnoběh utáhne zapalování + světla.... to je v pořádku, ne?
Ale když někdo v koloně stojí a ještě topí... tak to žere baterku...
Sehnal jsem zadarmo jednu funkční baterku, tak mě napadlo, že bych jí zapojil paralelně k té, co je tam teď.
Zapojeni bych provedl VN kabely, druha baterka se tam vejde.... naproti řidičovi pod kapotu.
Nebaví mě tu baterku co tam teď je každý týden nabíjet a nebo čekat na telefon od kámoše...: "čau... co děláš?? máš startovací kabely a auto u sebe...???..."
Baterka, co je tam teď je podle "chytrého" nabíječe v pořádku a v pořádku jí nabije.
Auto dobíjí... kontrolka dobíjení nesvítí...
Udělal jsem pokus: Nastartoval, nechal volnoběh a odpojil baterku... motor běžel v pořádku a šlo i rozsvítit... s dálkovými už to chcípalo.
Alternátor na volnoběh utáhne zapalování + světla.... to je v pořádku, ne?
Ale když někdo v koloně stojí a ještě topí... tak to žere baterku...
-
lord_sef - FK
Re: 2 baterie paralelně . . . ?
jezdi kratke trasy - to znamena kolik km? auto musi jezdit i kratsi trasy bez dobijeni, pokud je vse ok - alternator ve stavu jakem ma byt, baterie, kabely..
-
Marty_pv - FK
Na papíře to vypadá pěkně ale má to pár háčků
1) pokud altík nestíhá na krátké trase dobít jednu baterku, už vůbec nezvládne dvě (takže jenom oddálíš moment kdy kámoš zase bude stát s nepojizdným autem)
2) dvě baterky nebudou mít nikdy stejný vnitřní odpor (i stejný typ od jednoho výrobce) - logicky se potom jedna vybije dřív, klesne na ní napětí a stane se spotřebičem (bude brát energii z té druhé, silnější)
3) když nebudou mít baterky stejnou reálnou kapacitu tak hrozí že slabší aku přebiješ
A jestli můžu doporučit, tak neodpojuj za chodu altíku baterku, neměl by pracovat bez zátěže
1) pokud altík nestíhá na krátké trase dobít jednu baterku, už vůbec nezvládne dvě (takže jenom oddálíš moment kdy kámoš zase bude stát s nepojizdným autem)
2) dvě baterky nebudou mít nikdy stejný vnitřní odpor (i stejný typ od jednoho výrobce) - logicky se potom jedna vybije dřív, klesne na ní napětí a stane se spotřebičem (bude brát energii z té druhé, silnější)
3) když nebudou mít baterky stejnou reálnou kapacitu tak hrozí že slabší aku přebiješ
A jestli můžu doporučit, tak neodpojuj za chodu altíku baterku, neměl by pracovat bez zátěže
-
Francis - FK
krátké trasy... no tak 3km do práce a 3 zpět.... a zpět stojí víc než polovinu v koloně, protože všeci jedou z fabrik... a on mezi nima...
-
Francis - FK
- marty_pv: no ja to odpojil proto, kolik toho utahne alternator... byl zatěžován... byl zatížen zapalováním a světlama....
No tak lepší bude, když tu druhou baterku hodíme nabitou do kufru a kdyžtak se to přehodí, když to nepojede....
No tak lepší bude, když tu druhou baterku hodíme nabitou do kufru a kdyžtak se to přehodí, když to nepojede....
-
lord_sef - FK
ale 3 km nejsou az zas tak kratka trasa... ma tam 70A alternator? zkuste sehnat 90A altik 
-
Marty_pv - FK
Logiku by mělo mít dvě baterky a přepínat mezi nima pomocí dostatečně dimenzovanýho relé - jednu jenom na starty (a v klidu doma dobíjet) a druhou "provozní"
-
Francis - FK
možná ani né 3km . . . 90A . . to zase za něj vyhodim kdoví kolik peněz... lepší bude ta záložní baterka v kufru 
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Ja bych jako prvni nejdriv zjistil jak dobre vubec nabiji altik. Zda tak jak ma. Jinak muze samozdrejmne vozit sebou kabely a tu druhou baterii. V nouzi si to zapoji nahodi motor a jede ale bacha chce ji to nekde dobre zajistit aby se neprevratila a nevytekla kyselina jinak bude vymalovano. Resp odmalovano 
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
V první řadě bych si do auta pořídil voltmetr a sledoval napětí při různých režimech. Jestliže bude napětí klesat pod 13,5V tak bude nutné něco udělat s alternátorem (opravit, nebo namontovat silnější).
Felicie s normálně fungujícím dobíjením utáhne světla, topení, rádio... i na volnoběh. Např. manželka jezdí každý den necelé dva kilometry. Běžně ráno používá vyhřívání okna. Za tři roky jsme nezaznamenali problémy.
Felicie s normálně fungujícím dobíjením utáhne světla, topení, rádio... i na volnoběh. Např. manželka jezdí každý den necelé dva kilometry. Běžně ráno používá vyhřívání okna. Za tři roky jsme nezaznamenali problémy.
-
nebulus - FK
Jazdiť 3km a ešte k tomu v kolóne, to by sa už aj oplatilo chodiť pešo
.
-
xXxTRA - FK
pridam jednu vec, aůternator by ji mel dobijet, dnes jsem kvuli baterky nemohl nastartovat tak sem auto potlacil a chytlo... kdo je z ostravy, bude asi vedet, ujel sem od uradu mestskeho obvodu jih k hrabuvka kostel kde sem auto hodinu nechal, prijdu k nemu a auto normalne startovalo... (odhad asi 2-3km)
tak by mne zajímalo kam chceš tu baterku umístit a jakými dráty propojit. (je to blbost , dvě baterky jedině že by jsi překopal na 24V
)
Podle toho co píšeš je jedna baterka KO,
Baterka se nikdy při nastartovaném motoru neodpojuje !
Závěrem dobře míněná rada. Máš dvě staré baterky, odvez je do sběru dostaneš dvě stovky, pár jich přidáš a koupíš si novou se zárukou. Nech si pořádně změřit zátěžovým testem někde v servise obě dvě řádně nabité, mimo toho že ti zároveň otestují dobíjení si na základě výsledku vybereš tu lepší a namontuješ.
Tu druhou dones do sběru a za peníze si kup zimní rukavice ať ti nemrznou ruce až budeš tlačit
Podle toho co píšeš je jedna baterka KO,
Baterka se nikdy při nastartovaném motoru neodpojuje !
Závěrem dobře míněná rada. Máš dvě staré baterky, odvez je do sběru dostaneš dvě stovky, pár jich přidáš a koupíš si novou se zárukou. Nech si pořádně změřit zátěžovým testem někde v servise obě dvě řádně nabité, mimo toho že ti zároveň otestují dobíjení si na základě výsledku vybereš tu lepší a namontuješ.
Tu druhou dones do sběru a za peníze si kup zimní rukavice ať ti nemrznou ruce až budeš tlačit
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin 
- bobas
- Kontaktovat uživatele:
Nezlob se na me,ale ja jezdim 2km kazdy den prace a zpet ,mam malou baterku,ta co tam ma byt origo 44Ah na 1.3,a vse funguje,tak nac vymyslet ptakoviny s dvema,nechapu...