Problém s natočením motoru.

MPi 1AV
AEE
yendy
Kontaktovat uživatele:

Problém s natočením motoru.

Příspěvek od yendy »

Ahoj všichni... po dlouhých létech bezstarostného ježdění se mi během týdne objevila závada se startováním. :|
Problém je ten, že když přijdu k autu a chci nastartovat motor tak nenaskočí... baterie není v nejlepší kondici a po chvilce snažení je KO. Spustím auto z kopce a na dvojáka chytne na první protočení. Hned potom můžu klidně studený motor vypnout a už naskočí (i po prvních 20 vteřinách chodu). Pak už startuje motor na startér hned na první otočení zapalování.. ale jen do doby, kdy auto nechám do druhého dne stát (možná by to nešlo i po 10 hodinách stání, nevím- já stál cca 5 hodin přes den a naskočí studený hned). Tohle celé se mi stalo během dvou tří dnů. Cca čtyři dny před tím se jednou stalo, že při rozjezdu zahřátý motor na vteřinku párkrát úplně vynechal, až jsem málem kousl do volantu :shaking2:

Co jsem s tím zatím udělal: jako první jsem natankoval kvalitní palivo na OMV. Vyměnil svíčky za nové. Určitě budu muset koupit novou baterii, ale to až za týden. Protože 35 vteřin startování a pak KO je katastrofa. Po výměně svíček jsem si myslel, že je problém vyřešen, ale během zkušební jizdy se zahřátý motor opět jednou na vteřinku úplně výkonem propadl na nulu a já šel hlavou do volantu. Jestli to má s tím problémem spojitost netuším. Palivový filtr byl měněn před dvěma roky.

Díky všem za rady a nápady. :thumright:
Felicia 1.6 rok 96, šedá pastelová metalíza
103457
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s natočením motoru.

Příspěvek od 103457 »

První to píchni na VAG, jestli něco řekne, jinak je to jen hádání, co by to mohlo být. :?
Pokud motor najednou úplně ztratí výkon, tak to zpravidla bude elektrická závada. Já bych zkusil vyměnit cívku-vysokonapěťový trafo, to by mohl být důvod špatného startu i výpadku za jízdy.
http://sk.aukro.cz/item1320573595_modul ... 6_1_3.html
yendy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yendy »

No, s VAGem to bude si problém. Jinak je to asi jak říkáš hádání a věštění. Ale cívka byla před cca rokem měněna a to poté, co motor nenaskočil ale vůbec. Takhle je to jen ''první start''. Napadlo mě přívod paliva, ale to nevím jak ověřit. Byl bych rád kdyby někdo tu popisovanou závadu poznal a řekl, jooooo tu jsem měl taky, vyměň to a to čidlo.... :(
Surmi - FK

Příspěvek od Surmi - FK »

35vteřin startovat :roll: to je dost naraz... toč tak 6vterin a pokud nenaskočí tak chvili počkej než se zas zotavi baterka... ;) (dejme tomu 6s startovani a 5s pockej a pak zase startuj)
yendy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yendy »

Tak s tím časem jsem to asi malinko přestřelil :) mohlo to být dohromady..ale i tak.. dejme tomu, že startuju maximálně 3x po těch 6ti vteřinách a při tom posledním už baterka odchází...
Surmi - FK

Příspěvek od Surmi - FK »

no jo no třeba dolit destilku a nabít jí doma možna pak ješte poslouží ;)
yendy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yendy »

Tak to neboj, takovou údržbu už má za sebou. Už ji mám 4 roky. A nebyla nová. Koupil jsem ji s autem. ;)
Jenže nová baterie mi problém nevyřeší... :cry:
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Měl jsem to samé a řešil to postupně. Nejdříve jsem vyčistil veškeré kontakty (čidla, zapalovací kabely, piny na řj atd.) Kontaktolem nebo jak se to jmenuje - částečné zlepšení. Teprve výměna volnoběžky starteru přinesla zlepšení. Neradoval jsem se dlouho, protože krátce po tom odešla definitivně baterie. Měla na to právo, byla 6 let stará a bylo ji potřeba poslední dobu skoro každý týden dobíjet jaké měla samovybíjení.
ex nebožka 1,6 lpg Obrázek
yendy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yendy »

Takže, je tedy možné, že tohle cele má na svědomí baterie ??? Točí, ale pomaleji a motoru to nestačí ?? Ale pak nechápu, že po 20ti vteřinách od nastartování z kopce už pak motor naskočí přes startér i studený a s baterkou dobíjenou právě těch 20 vteřin
Mexikan

Příspěvek od Mexikan »

Na 1.3-ce mi to dělalo to samé. Po šichtě už měla problém, když jsem to pak za chvíli chcípnul u obchodu, tak to startovalo jak drak. Po noci venku nebyla skoro šance.
Vyměň baterku a uvidíš.
CX-60, Pathfinder R51 + bráchovo Pick-up 1.9D, ex 105L, 130GL, 1.3MPi, A3
Účet udržuji pouze pro vzpomínku na dobré časy s Feldou tady na foru.
yendy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yendy »

No uvidíme, ale jak říkám. Baterie je spíše sekundární problém. Ráno točí a podle sluchu bych ani neřekl, že špatně. Jen holt jak to nechytne, tak to zkouším a nic a pak je baterie jen rychle pryč. Dřív samozřejmě problém nebyl... příjdu a na první hned ráno chytal...
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Zkontroluj i tu volnoběžku, pokud to točí jak blbý a nechytá, tak by to mohlo být tím.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Jednou na služební 1,6-ce blbl konektor řj. motoru. Když byl studenej motor, tak občas nechtěl nastartovat, stačilo sundat konektor, prostříknout a pořádně nasadit a zajistit, pak už byl klid.
Posléze se přiznal jeden zaměstnanec, že s ní vlítnul do hluboký louže a zdechlo mu to, natočil jí asi až po 10 minutách. Pak to čas od času blblo.
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

jj, nebo taky vytřít víčko rozdělovače. Nedávno mě to nechtělo chytit po mytí motoru auta a bylo to tím.
FeldaHans

Příspěvek od FeldaHans »

Zdaaar tak mam UPLNĚ STEJNEJ PROBLÉM :!: mam Feldu 1998 1.6MPI

Přijdu ráno k autu a začnu startovat - motor točí trochu pomaleji než po plném nabití ale motor ani neškytne - startuju pořád dokola až tu baterku skoro vymlátim a NIC! Když ovšem připojim nabíječku nebo kabely z jiného auta motor naskočí jako fík... :?: Myslíte že je 1.6MPI tak citlivá na starší baterii?? Díky za rady
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

Moze to byt pravda, ze mas starsiu bateriu a nejde ti naskocit...
Ved si zober, ze v momente startovania, mas vysoky odber cca 400A a viac...Baterka ma svoj startovaci prud, ktory pokial neprekrocis, tak si bateria drzi 12V...akonahle ho prekrocis, napatie klesa...
RJ, cerpadlo a snimace potrebuju pre svoju funkciu min 12V a ked to klesne este nizsie, pod 11V uz RJ nevie fungovat a tym padom nenastartujes...
A starnutim baterie sa to moze diat...
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
Mildacaso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mildacaso »

lukydm: RJ je napajena 12V. Pri startu napětí v sítí klesá a Rj musí být schopna pracovat i pri poklesu napeti cca k 8 V. Jestli to nekde je 8 V nekde 9 V to nikdo nerekne , to je dano konstrukci jednotky. Rj ma v sobe napetove korekce aby byla schopna pri jakemkoli poklesu presne zjistit namerene hodnoty, ci ovládat akcni cleny tak jak ma naprogramovano.
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

ja som raz dal baterku 44Ah, ta ma startovaci prud 380A, uz neviem presne a mal som problem nastartovat...motor tocil, ale nenaskocil, az na druhy pokus s pridanim plynu a dlhsim tocenim naskocil :roll: z toho som to usudil...
robin1 - FK

Příspěvek od robin1 - FK »

Ja používam iba 44Ah batérie. Nikdy som nemal problém so štartovaním.
Francis - FK

Příspěvek od Francis - FK »

Když ti baterka jednou nefunguje a za 20 sekund jízdy zase funguje, tak máš zkratovanej v ní jeden či více článku... někdy se nabije, někdy ne... někdy startuje, někdy ne...

Měl jsem stejnej problém před měsícem u Felicie (dal jsem tam novou baterku a baterka funguje tak, jak má) a před rokem u Thalie...

Baterku máš teda v háji, když jí jakoby na dobití stačí 20s . . . (ona se ale nenabije, jen se "odskratuje" a začne fungovat chvíli...)
FeldaHans

Příspěvek od FeldaHans »

No zkratovaná nebude, teď jsem tam zkoušel dát baterii 45Ah z Pick-upu která funguje na 100% a problém byl uplně stejnej!! Začínám mít podezření na oxidaci kabelů nebo už nevim.
Francis - FK

Zkusil bych všechno od začátku... a to i tak, že bych zkontroloval, jestli tam jde palivo, jestli rozdělovač hází jiskru, jestli je palec rozdělovače, nebo něco jiného okolo v cajku, v jakým stavu jsou svíčky, atd...

ještě jsem tu jednou četl, že jak je u 1,6 v rozdělovači ten snímač otáček, tak ten to taky může dělat, když je vadnej... prý Hallův, nebo jak se jmenuje...
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

Pri kolkych voltoch este cievka bude dodavat plny vykon???
Pretoze motor mi naskoci niekedy na prvy šup a inokedy toci, zacne cvakat relatko,starter prestane tocit, potom toci az naskoci, strasneeee...Robi to na dvoch feldach :roll:
feli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feli »

Ano,ano škubání vynechávání motoru špatné starty atd.to vše mě potkalo a příčina vadný hallův snímač v rozdělovači.To je věc na kterou bych se podíval jako první!!!Nepodceňovat je to to pěknej prevít vim o čem mluvím..
felicie?........mám je prostě rád
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Tak to jste mě s tím snímačem vyděsili. Na ten bych to netipoval. Po ochlazení furt špatné starty. A za jízdy to občas vynechává.
Francis - FK

Ten snímač není nic moc k děšení... výměna je snadná... stačí nějaký obyčejný nářadí a na parkovišti to zvládneš... ani moc novej nestojí myslim....
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Dnes jsem ráno vyjel a v poledne už nenastartoval. Zkusil jsem svíčky - suchý, jinou cívku. Jiskru to házelo. Pak kamoš autoelektrikář měřil odpojený snímač otáček a vypadá to na něj. Pro sichr ještě vymontuju rozdělovač a v dílně ho proměří. Ten snímač otáček je stejný pro rozdělovač Bosch i Magneti Marelli? Je stejný pro 1,3 i 1,6? http://www.cc-autodily.cz/snimac-otacek-felicia
robin1 - FK

Příspěvek od robin1 - FK »

By ma zaujímalo, ako ten odpojený snímač meral, keďže na to, aby fungoval potrebuje napájanie.
VAG nehlási nič?

Snímače pre 1,3 a 1,6 sú rozdielne.

Snímač pre systémy Bosch a Marelli budú asi rovnaké, keďže v Etke je uvedený len jeden typ.
Francis - FK

Já bych ten snímač vyndal, zašel do krámu, položil jim to na pult a řekl, že to chci, že je to Felicia 1,6 mpi, 199x . .

Doma bych to napojil a otestoval... pokud by to tam nepasovalo, tak bych jim to šel vrátit, že mi prodali něco jinýho . . .
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Už jsem ho měl objednaný z netu za 950 Kč, ale kolega mě nakonec sehnal komplet rozdělovač i se snímačem za 700 z velkoobchodu. Nasadil jsem to tam, snaha startovat byla, ale je totálně rozhozený předstih. V jaké poloze vačky se to tam montuje?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Předstih se musí nastavit pomocí stroboskopu a diagnostiky. Postup je v servisní příručce.
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Tak jsem dnes dal opakování. Sundal nový rozdělovač, s kolegou z práce potočil motorem přes pětku, nastavil první válec, vrazil zpět rozdělovač a na první pokus nadrc. Pak ještě lehce poladil předstih, protože to nechtělo do otáček. Teď chytá super a jede podstatně líp. Ještě až bude čas skočím k Hetclovi do Litovle na pořádnou diagnostiku. Nakonec opraveno za pár kaček. :thumright:
1600 - FK

Příspěvek od 1600 - FK »

Mám stejný problém. Kde se dá sehnat ten snímač?
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

To už kup rovnou celý rozdělovač jak já. Např. tady to mají taky levně.

http://www.autodoplnkyfro.cz/rozdelovac ... -4878.html
http://www.nd-skoda-volkswagen.cz/cz/au ... cia-i.html

To zhruba odpovídá tomu co jsem kupoval já + přírážka maloobchodu.
1600 - FK

Příspěvek od 1600 - FK »

Tak jsem sehnal samotný snímač, ale nevím jak rozdělat vnitřek rozdělovače. Prosím vás o radu. potřebuju se s tím snímačem dostat pod ten plíšek se 4ma dírkama, aniř bych ho musel ohýbat nebo ničit.
stifler1 - FK

Příspěvek od stifler1 - FK »

1600 píše:Tak jsem sehnal samotný snímač, ale nevím jak rozdělat vnitřek rozdělovače. Prosím vás o radu. potřebuju se s tím snímačem dostat pod ten plíšek se 4ma dírkama, aniř bych ho musel ohýbat nebo ničit.
tu uz sa nieco o tom popisalo:
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... =22&t=8689
, je tam aj obrazok kde je vidno ako je zlozeny ten rozdelovac, je potrebne vytlacit kolik aby si mohol rozdelovac rozobrat a vybrat hriadel. Lenze davaj pozor pri demontazi mne sa podarilo pri vylisovani kolika rozlomit tu spojku ale este dobre ze som to vyberal z ineho rozdelovaca takze som potom pouzil tu nahradnu:D
feli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feli »

Tak Francise,bych chtěl vidět jak ten snímač v 1.6 mění na nějakým parkovišti:-)....ten rozdělovač za těch cca 800kč bych nekupoval je to nehoráznej šmejd z číny.Měl sem ho taky a taky sem si myslel že bude super vyměnit ho celej vydržel zhruba půl roku než mě zase felí nechala u chodníku.Koupil sem dva a ten druhej vydržel asi měsíc..nakonec sem to vyřešil výměnou věcí v rozdělovači-snímač,palec,víčko.a mám klid.Snímač sem měnil tak že sem vyklepnul roztahovací pérko(zajištění) v tom plastovým kolečku hřebíčkem stejného průměru.Poznačil polohu sundal a vyndal snímač,dal nový.Mám bosch nevím jak je to s marelli.
felicie?........mám je prostě rád
Odpovědět