Rez v chladícím systému

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
Stoupa1980 - FK

Rez v chladícím systému

Příspěvek od Stoupa1980 - FK »

Zdravím Vás. Mám dotaz. Koupil jsem před měsícem Feldu 1,3 BMM 95rok. Z nedostatku času jsem náplně plus termostat a čidlo vody nechal vyměnit v servisu( to už neudělám) .Již po výjezdu ze servisu po cca 10km mi bylo divné proč ukazatel teploty neposkočil. No teď k věci- dnes jsem se tím začal zabývat , vyměnil čidlo a pořád voda max 70 . kouknul jsem do nádobky na chladící kapalinu a asi vím kde je háček. Hovada v servisu mi opravdu vyměnili Fridex ale nevypláchli to a všechny nečistoty tam zůstaly( rez olej tam neni)
Otázka zní - je možné aby nečistoty ucpali nový termostat na tolik aby propouštěl pořád? Že propouští jsem si ověřil.
- a jak vyřešit tento problé při mínusových teplotách (nemám vyhřívanou garáž pouze nevyhřívanou
Přemýšlím o tom že zahřeji trochu motor po té vypustím fridex a budu proplachovat asi celý den a po cca 5 výplachách naliji fridex a končím ale jestli to uvolní termostat nevím a moc tomu nevěřím- mám si ho asi koupit spolu s těsněním že?( nechci ušetřit ale mám nedostatek času a doma jsem nejčastěji o víkendu(jen)
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne sob 04. pro 2010 18:28:59, celkem upraveno 1 x.
103457
Kontaktovat uživatele:

Re: Rez v chladícím systému

Příspěvek od 103457 »

Ahoj, stoupo,
to nebude rez, ale vodní kámen, co se týče termostatu, tak ten by se ucpat neměl, spíš bych řekl, že ho nevyměnily a pokud ano, tak je KO.
Výplach pomůže, sám jsem to před měsícem dělal, ale chce to s tím jezdit, nestačí jen nalejt, protočit motor a vypustit. Já používal jedlou sodu cca 100g + vodu a nebo lze použít ocet cca 1 l + vodu. Napustit, projet tak 100 km a vypustit. Toto jsem opakoval 5x a poté nalil fridex s destilkou v poměru 1 : 1
Stoupa1980 - FK

Jasný ale nemám vyhřívanou garáž a v takovém to mrazu projíždět s obyčejnou vodou to by byl holý hazard.
Bylo mi poraděno - vylít tento fridex co tam je ale předtím zahřát, poté nalít vodu a proplachovat dokud nepoteče čistá.Nakonec naliji Fridex. Je mi jasný že tam něco zůstane ale chci to vyřešit jen na dobu co budou mrazy a na jaře si s tím pohrát.Teď jen vyřešit to že je tam bordel a aby se to zahřálo na 90stupňů.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Tak proplachuj, ale chce to vždycky zahřát, aby se otevřel termostat a voda se pořádně protočila chladičem i topením. Rozhodně tím nic nezkazíš.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Cely okruh proplachni horkou vodou ne ;) a kdyz k tomu hned nastartujes tak ti to nezamrzne. Vypust to, vyndej termostat , sloz to bez nej nalej horkou vodu a klidne pridej trochu octa bez udelat kolecko okolo sidliste, vylej to proplachni horkou vodou a dej novej termostat a novou napln s nemrznouci smesi.
Stoupa1980 - FK

A myslíte že to mám vypouštět výpustným šroubem a nebo spodní hadicí od chladiče. Já myslím pokud tam budou nějaký nečistoty tak to tím vypouštěcím neprojde.Měl to starej chlapík(jeden majitel) a ta Felda je krásná udržovaná ale toto trochu zanedbal.
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Tam žádný nečistoty nebudou, pouze kal. To není rez, ve smyslu, že by se ti odlupovalo něco zevnitř motoru. Pokud by tam opravdu byly velký nečistoty, tak jsou zasekaný v chladiči, tam jsou nejmenší škvírky v celém chladícím okruhu. Klidně to vypouštěj šroubem, pokud ti jde povolit.
Stoupa1980 - FK

Takže pokud zítra nebude brutus mráz tak to udělám takto- vypustím fridex vypouštěcím šroubem , poté vymontuji termostat , dám dokupi, naliji vodu z kohoutku + 1lžíci pracího prášku(prvně rozpustím) nechám 20min kolovat vypustím a dokud mi nepoteče čistá voda budu opakovat. Nakonec Fridex 1:1 .Nebo poraďte čím mám ten první výplach udělat.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

NEE prací prášek :!: :!:
Ty woe to by pěnilo a už by si se toho nezbavil :P :P
jedlou sodu použij cca 3 polévkové lžíce nebo místo sody 1l octa
Stoupa1980 - FK

K tomu octu destilka a nebo obyčejná voda?Jak tam mám nechat dlouho cirkulovat ten ocet. Budu to muset mít pořád nastartovaný aby mi to nezamrzlo.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne sob 04. pro 2010 20:21:58, celkem upraveno 1 x.
Důvod: citace odstraněna, viz pravidlo č.4
Surmi - FK

Příspěvek od Surmi - FK »

kup si kyselinu citronovou ;) prodává se v sáčcích a koupis ji i v potravinách ;) nestojí moc a je celkem učinná když ji do vody nasypes hafo a pak to nalijes do chaldici systému pak to pořádne zahřeješ (budeš muset trochu turovat no :lol: když tam udelas tak 100°C tak to bude idealní ) -takhle se třeba odstranuje vodni kamen z varne konvice a funguje to skvěle :bigsmurf:
Stoupa1980 - FK

Mluvíš ze své zkušenosti? Já jen je to 15ti letý auto abyto to někde nevižralo víc než bych chtěl a aby to nezačalo někde tect.

Necituj předchozí příspěvek, viz pravidlo 4!
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne sob 04. pro 2010 20:43:05, celkem upraveno 1 x.
Důvod: citace odstraněna, viz pravidlo č.4
Surmi - FK

Příspěvek od Surmi - FK »

Tect ti to muže začit u kterehokoliv použiteho pripravku ,bo tím vodním kamenem muže byt "zalepena" nejaka netesnost :)
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Stoupa1980 píše:K tomu octu destilka a nebo obyčejná voda?Jak tam mám nechat dlouho cirkulovat ten ocet. Budu to muset mít pořád nastartovaný aby mi to nezamrzlo.
Pokud máš přístup k destilce, tak je rozhodně lepší než obyčejná voda. Zamrznout ti to nemůže, motor je teplej a voda v motoru dostatečně promrzá až, když má motor -7°C. Myslím tak, aby voda respektive led měl destrukční účinky.
Stoupa1980 - FK

Pokud tam budu dávat ocet musím vydělat termostat? Momentálně propouští(v servisu tvrdí že dávali nový cca 7dní ) a zítra neseženu nikde ani těsnění.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Nech ho tam, nic nevyndavej a jenom proplachuj. Novej termostat dej až ve finále, než naleješ fridex.
Stoupa1980 - FK

Jenomže ten fridex budu muset nalít již zítra protože přece venku mrzne.Myslíš že má víznam vyplachovat po cca nějakých 30minutách co to protočím motorem?Asi tak 5krát to zopakuji a dávám Fridex.
Yetti98
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yetti98 »

Když máš strach že ti to zamrzne tak to nech až na jaro, :lol: bo to chci taky udělat tj. vyčistit okruh :bounce:
Radek1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek1 »

Podle mne je ten termostat KO a je zralej na reklamaci- ten kal s ním opravdu nic neudělá.
Stoupa1980 - FK

Já si to říkám taky že je ten termostat špatnej ale bojím se toho že mi tam fláknou nějakej brutus co požere rez a někde mi to začne tect. Jim to tam nedám.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Tect ti mohou jen spoje a ty muzes dotahnout ;)
Jsi si jisty ze ten termostat co ti tam dali je ko? Poznas to jednoduse ze se ti hned od zacatku ohriva i hadice k chladici vcetne chladice. (vyzkousj na parkovisti nastartuj a trosku pomahej do otacek plnynovym lankem) Pokud je chladic studeny tak se bojim aby nebylo neco s tesnenim podhlavou apod. Co voda neubyva ti? A naopak nepribyva olej? Jinak ideal kdyz to mas ted nove delany tak bych to okamzite v pondeli reklamoval.
A tim octem a obyc vodou na pruplach nic nezkazis ;) Pak poradne prolit klidne obyc vodou skusit co nejvic vypustit klidne navic jeste i tou hadici a klidne do toho okruhu i foukni vzduch a pak pripadne vymen termostat (kdyz byl ted venku tak se ti tesneni zustane neporusene) nebo ho vyndej vezmi domu a otestuj na sporaku ve vode ve studene musi byt zavreny a jak se bude voda ohrivat tak se musi otevirat s ni.
A jeste doporucuju vymonovat i nadobku a poradne ji vymyt (neni v ni nahodou i mastnota? to by mohlo znacit taky to tesneni pod hlavou!)
Stoupa1980 - FK

Olej mi do chlad. kapaliny nejde. Před 14dny byl termostat měněn takže ho opatrně vyndám abych neporušil těsnění (blok-domeček pro termostat). Mám doma jedlou sodu, ocet, a kyselinu citronovou. Chci to jít za chvíli dělat. Čím to mám propláchnout a jakej poměr a jak dlouho?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Rozčilujeě se tu, ž tu nikdo nečte od začátku a přitom nečteš ty, když se ptáš čím to máš prolejvat :?: :?: :?:
Vždyť ti to tu píšeme pořád dokola.
100g jedlé sody + voda
nebo
100g kyseliny citronové + voda
nebo
1 l octa + voda
Mělo by to být v motoru co nejdéle a hlavně by to mělo dosáhnout co nejvyšší teploty, čili ideál je jezdit s tím cca 100 km na jenu náplň, pak opakovat. Když píšeš, že se to musíš zmáknout během dne, tak to tam nech jen hoďku a vypust.
Víc už ti poradit nejde.
Nebo se na to úplně vyser a reklamuj to, poněvadž ti to odflákli, bůhví, jestli ti vůbec dali novej termostat :lol: .
Pardon za ten výraz, už to fakt jinak nejde. :?
Stoupa1980 - FK

Tak jsem dnes vypustil fridex odmontoval nádobku vyčistil ji, poté namontoval dvakrát proplách čistou vodou vždi nad 90stup. a teď mi tam koluje jeden litr octa spolu s vodou. Zahříval jsem tak dlouho dokud mi nesepnul ventilátor a teď to tam nechám kolovat na volnoběh 30min.Nebo mám vícKde je vypouštěcí šroub z bloku motoru?Je to ten vedle řemenice (22 klíč)
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

na bloku nic nesroubuj vypustak je na trubce co vede z chladice dole za remenici kdyz budes mit povoleny vicko nadobky vytece toho dost pak to nezapomen poradne proplachnout jen obyc cistou vodou.
Stoupa1980 - FK

Jasný. Na bloku motoru tento typ motoru ani žádný vypouštěcí šroub nemá. Vypustil jsem vždy tak 4litry a víc ani podle neni možné vypustit.nakonec jsem nalil 3litry fridexu a dolejval destilkou až to vyteklo čidlem na vodu(který jsem měl odmontovaný) a poté jsem to nechal promíchat a šmitec. Dnes ještě trochu upustím vyměním termostat a končím s tím doufám. Termostat mi dají v servisu a montovat si to budu už sám. Doví co mi by tam zas dali.
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Aby se tu nešířily nepravdy, blok 1.3 vypouštěcí šroub má. Jeho povolování má smysl u běžné výměny, nějaké to deci kapaliny z bloku opravdu vyteče. Při vyplachování to asi potřebné není, pokud si tu sodu/ocet atd. ještě poté vypláchl důkladně čistou vodou.

Obrázek
Obrázek Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net
Stoupa1980 - FK

Takže vše hotovo. Dnes jsem v servisu dostal do vlastních rukou nový termostat spolu těsněním. Narovinu jsem řekl že si to udělám sám. Oddělal jsem levé kolo, odšrouboval plechový chránič trubky, upustil vypouštěcím šroubem cca 3l Fridexu odšrouboval 3šrouby držící domeček termostatu a hned mi bylo jasné kde je kámen úrazu. Kousci v opravně mi namontovali termostat opačně. Tak jsem tam dal nový - když už mi ho dali a je vše O.K..
Jo a ten vypouštěcí šroub z bloku motoru tam mám.
Odpovědět