Problémy s teplotou motoru

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
Kirru23
Kontaktovat uživatele:

Re: Teplota 110°C

Příspěvek od Kirru23 »

smrcek píše:Taky scháním ještě jednu saharu abych mohl udělat dva větráky. Ale zatím jsem se nad tím tolik nezabýval ;)

http://www.skodateam.cz/Bazar

tady ted jeden prodava nekdo... 600,-
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Saskyn mi minule prodal jeden za kilo :lol:
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
Kirru23
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kirru23 »

Tak jsem si pročetl PDFko se sportovníma úpravama na felicii a docela výhodná se mi zdá tahle jednoduchá úprava - vymění se chladič a sahara z 1.6 (1.3) za chladič a saharu z 1.9...1.9 potřebují víc chladit, tudíž by měli lépe chladit 1.6ku/1.3ku, ještě je výhoda brát saharu z auta s klimou, taky by měla mít taky větší účinnost...

Je tu jedna nevýhoda, bere to víc z baterie + musí se předělat spínač na relé, aby se nespálil...

Přečtěte si Sportovní úpravy od Bořivoje Plšeka, tam je to pěkně napsané... ;)

EDIT: Ke stažení zdehttp://uloz.to/3478615/borivoj-plsek-sp ... elicia.pdf
Sadra17

Příspěvek od Sadra17 »

jo ale vývody na vodu má na jednej straně a na 1.3 potřebuješ vývody na obou stranách
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
Kirru23
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kirru23 »

Aaaaha....takže to nebude tak lehké...

A na 1.6ku to teda jde změnit jo ?
Sadra17

Příspěvek od Sadra17 »

1.6 to má stejně jak 1.9 ostatně 1.6 s klimou má stejnej s 1.9
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
Kirru23
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kirru23 »

Supr dík, zase sem o něco chytřejší... :)
jen-da - FK

Příspěvek od jen-da - FK »

Já mám v 1.3 chladič se saharou z 1.9d. A rozdíl je opravdu velký, teplota ani v koloně neleze nad 93°C.
A co se týká montáže, tak to není nic složitého, akorát je potřeba upravit vedení vody ještě jednou trubkou podél chladiče, a na ní navařit kus menší trubky, a tu připojit hadicí do expanzky. Výměna mi trvala cca 3hodiny, protože mám klimu, tím pádem je to komplikovanější ;)
Kirru23
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kirru23 »

Taky sem na to koukal ještě jednou a nepřišlo mi to tak složitý to vyměnit...

našel jsem ještě tohle - http://www.atsservis.eu/1415-dily-motor ... orem-300w/ to by taky stálo za zmínku...
xXxTRA - FK

Blíží se zima - netopí

Příspěvek od xXxTRA - FK »

Mám dotaz

BMM 1.3i

Termostat jsem měnil před cca měsícem, spolu s výměnou chladící kapaliny (G48 - modrá) a to v poměru 1:1 (-36°C)

motor si drží provozní teplotu, ALE to tak, že občas ručka vyleze (za jízdy) až ke 110°C a pak spadne na 90°C (toto se děje i při stání) - neotvírá termostat pozdě? i když to by mi ani tak na zimu nevadilo

ale druhá věc je, že auto na volnoběh i se zahřátým motorem (i hadice k chladiči horká) prostě fouká studený vzduch (ovšem hadice k reduktoru plynu horké, reduktor plynu horký, hadice k topení horké)
při přidání plynu - cca na 2500 (nebo i při jízdě) fouká vzduch teplejší, ale na vytopení auta naprd...

kamarád má fáčko BMM a topí mu to nádherně, felicia by měla taky, neli líp... proč tomu tak není?

měl jsem podezření na vodní pumpu, nicméně reduktor horký a voda koluje (když stojím, teplota po otevření termostatu spadne) ale jakmile vzrostou otáčky, začne trochu topit

pokud pujde o odvzdusneni topeni (jestli jde) tak jak na to?
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Re: Blíží se zima - netopí

Příspěvek od emilio52 »

A co zkusit tlačítko ''hledej'' napiš tam ''netopí '' a najde ti to určitě odpověď je toho tam hafo.
a nepoužijou okýnko hledat a nepoužijou.
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
Jurka - FK

Příspěvek od Jurka - FK »

Těsnění pod hlavou... tohle je na BMM velice častá závada...
xXxTRA - FK

emilio52 píše:A co zkusit tlačítko ''hledej'' napiš tam ''netopí '' a najde ti to určitě odpověď je toho tam hafo.
a nepoužijou okýnko hledat a nepoužijou.
pouzil jsem, psalo se o faktorech prepazky ve vymeniku (telese) topeni, dale o tesneni pod hlavou a o dalsich vecech

jenom k tomu tesneni pod hlavou - olej mi mizi dost, to je pravda, ale to bych spis videl na gufera ventilu, popripade na krouzky - stejne nemam jak zmerit tlaky :( , ale co je jinak - voda nemizi vubec, ani nepribyva, byva ted dost chladno a vicko oleje mam "suche" - bily slem nikde... a olej ve vode taky nepozoruju, je to ciste, po zahrati motoru felicia necmoudi jak zbesila

opravdu myslite tesneni pod hlavou? jestli ano tak jej hold prohodím, ale zajímalo by mě, kde v ostravě nechat líznout hlavu, popř. vyměnit gufera, vyleštit (zvětšit) kanálky a zabrousit ventily? ať si s mým časovým vytížením nemusím lámat hlavu
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Těsnění pod hlavou je blbost, pokud ti to netlakuje do expanzky, neztrácí se voda, či nepřibývá olej ve vodě nebo voda v oleji.
Na 99% to je Zanešená chladící soustava.
Tipnul bych si, že když je motor studenej a vytáhneš trochu fridexu z expanzky, tak je fridex čirej a po protočení a zahřátí motoru je fridex hnusnej kal.
Teď už s tím asi nic nenaděláš, jelikož se blíží mrazy, ale na jaře vypusť fridex, nalej destilku se sodou cca 100g jedlé sody nebo ocet s destilkou 1l octa a nech v motoru cca 100 km potom vypust a několikrát opakuj, dokud ti nepoteče čistá voda.
xXxTRA - FK

uff, momentalne mi padl kaminek ze srdce :D

zkusim upustit fridex (predtim byl zeleny fridex, ted sem nalival modry, ale proplachl sem prvni cely okruh 8-smi litrama vody) a otevrit topeni a podivat se na vlozku, popripade nekde bych mel mit jeste dalsi :)
Surmi - FK

Příspěvek od Surmi - FK »

ja bych možna zkusil kyselinu citronovou prodáváse vtakem prášku ,sní čistim třeba ve varne konvici vodní kamen či co to je (vylij chladici kapalinu nalij vodu ve ktere rozmicahs par sačku te kyseliny citronove -nelij kyselinu primo do expansky ze sáčku ale již rozmychanou ve vode-proste tak aby se dostala do chladice)a pořádne to rozpal ten motor tak na 100°C
xXxTRA - FK

Surmi: můžu zkusit, aspoň prohlédnu ten fridex - popř. ho přefiltruju
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Fridex vyměň, je to položka za pár korun a vyplatí se to.
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Já vyměnil fridex v létě i s chladičem, kvůli ucpanému chladiči (chudák už to táhnul 11 let :lol:), který nedovedl ochladit auto ve vedrech a teďka mi to topí jak zběsilý :)
Díky za hlasy
FUNice TADY
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

JEn pro sychr pokud jsou OBE hadice od radiatoru topeni horke tzn privodni ale hlavne i ta ven tak tzn. ze horka voda prochazi skrz. Byt tebou jako prvni zkontroluj otevirani klapek zda opravdu vsechny makaji !! Resp hlavne ta co reguluje vzduch z venci pres nebo okolo vymeniku tepla ;)
A Edit ty gufera na ventilech jdou menit a s nasazenou hlavou cely me to pak vyslo na 95 kc za gufera a nejak ta hodinka komplet prace ;) jinak nic.
xXxTRA - FK

103457 píše:Fridex vyměň, je to položka za pár korun a vyplatí se to.
fridex (chladici kapalina celkove) byla vymenena spolu s termostatem pred tydnem, nevidim duvod dalsi vymeny...

dnes jsem rozkuchal topeni, vytahl radiator dopeni a byl olezly zelenym sutrikem - asi trochu predtim tekl... nismene jsem sejmul bok s natrubky a cekala me uvnitr vylomena prepazka mezi natrubky, takze jsem zabehl pro nove topeni a vse slozil... no az se mi to skoro nelibi :D topi to vcelku dost (nejsem zvykly) a behem chvilky na plny vykon topeni je v aute vedro

díky za rady

ad. měnění gufer bez sundání hlavy: vím že se má válec kde měním gufera nastavit do horní ůvrati, aby ventily nezapadly dolů, ale děsí mě spíš jak dostat zpátky pružiny a celé to ukotvit nazpět...
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

jde to v pohode samozdrejmne musis mit pripravek na stlaceni ventilovach pruzin a pak je to sranda.
vic zde: http://skoda-virt.cz/cz/forum/motor-1/1 ... re-olej-2/
Jyrgen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jyrgen »

využiju tohle téma ke svému problému...

najednou z ničeho nic se mi felda přestala ohřívat, ručička se stova zvedne z 50... říkal sem si že by čidlo, ale ono to ani netopí tak jak by mělo, jako dá se v autě vytvořit relativně teplo, ale za jak dlouho... vždycky stačilo 10minut, teď tak 30...
tak sem zkusil termostat, je v celku takže ok... voda se mi nikam neztrácí, mám čistej novej fridex cca 2 týdny zpět sem měnil.
a teď babo raď :-(

že by vložka topení? to by ale souviselo jen s tím že to netopí, ne že se auto ani pořádně neohřívá :( nic mě nenapadá, co myslíte?
Škoda Felicia 96' | 1.3 BMM 40kW +steroidy| HP Sporting | Rial 16" viewtopic.php?f=16&t=37170
+ family car VW Touran Highline 03' | 2.0 TDI AZV

ex: VW Golf IV Highline 99' | 1.9 TDI AHF | EGR OFF, TA & 18" Turbo Twist
ex: Škoda Felicia GLXi 95' | 1.3 BMM 50kW | Brock 8x14" www.feliciaklub.cz/Jyrgen
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Jyrgen píše:tak sem zkusil termostat, je v celku takže ok
Jak v celku? Otevírá jak má? Vyzkoušej ho v hrnci s vodou a teploměrem ;)
Díky za hlasy
FUNice TADY
Jyrgen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jyrgen »

no jakože není vystřelenej jak bývá zvykem, ale v hrnci sem nezkoušel, teď v té zimě nebudu před barákem vyndávát termostat a v garáži zas nemám hrnec :lol:

ale ikdyby neotvíral, tak se auto zahřeje.... a že by z ničeho nic ta pružinka změnila svoji reakci na teplotu, dřív otevíral tak jak měl, tak mi přijde jako blbost že teď by třeba začal otvírat už při 50°C
Škoda Felicia 96' | 1.3 BMM 40kW +steroidy| HP Sporting | Rial 16" viewtopic.php?f=16&t=37170

ex: Škoda Felicia GLXi 95' | 1.3 BMM 50kW | Brock 8x14" www.feliciaklub.cz/Jyrgen
xXxTRA - FK

nebyva zvykem ze se rozpadne :) jenom je proste porad pootevreny, nebo otevira brzy... urcite vymen termostat, bude to na 90% tim... a kdyz ne tak tim taky nic nezkazis
Jyrgen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jyrgen »

že se rozpadne bývá obzvlášť zvykem, už tolik rozpadlých sem viděl, teda myslím ty v plastovém pouzdře... který mám i já
jenže není ani pootevřenej, je zavřenej a pružinka pruží až do konce, zkoušel sem ho rukou...

je mi jasný že výměnou nic nezkazím, ale taky tím třeba nic nevyřeším

xXxTRA - FK

jo tak, ty uz mas plastovy pouzdro, no na tvuj rok vyroby... jinak nejde o to jestli se odchlipnul nebo rozsypal, pruzinka muze pruzit, ale to neni jedina funkce, proste se muze otevirat moc brzy
Jyrgen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jyrgen »

no já mám bohužel víc věcí atyp protože mám jinej motor a taky kabeláž... takže roku to neodpovídá, ale BMM to furt je :-D

ale že by se fakt otevíral moc brzy :scratch: :scratch: :scratch: nejde mi to do hlavy ale asi to teda zkusím

smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Na tom není opravdu co jiného vymejšlet. Prostě zkusit ;)
Díky za hlasy
FUNice TADY
xXxTRA - FK

no jak tak premyslim tak to ze se neohreje ani motor a ani to netopi nevede k nicemu jinemu, nez ze je v haji termostat... tak si jej zkus a utikej pro novej
Jyrgen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jyrgen »

mě to k němu taky vedlo ale když sem ho měl venku a viděl sem že vypadá v poho tak sem tomu nerozuměl a proto sem se radši zeptal jesi někoho nenapadne ještě něco...
ale dneska sem to samozřejmě nestihl :?

Smells
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smells »

Jasnej termostat.Nic jinýho to být nemůže.
Neraduj se ze světla na konci tunelu.S největší pravděpodobností se jedná o protijedoucí vlak !!!

MUF-Škoda Felicia Trumf,1.3 MPi,50 KW,r.v.2000,
FuFa-Ford Focus Combi,1.6 16V,74 KW,r.v.2001,
Prodáno-Dědek-Škoda Felicia LX,1.3 BMM,40 KW,r.v.1995,
Jyrgen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jyrgen »

jenže měl sem ho venku a viděl sem že není vystřelenej ani zaseklej nebo něco, takže sem myslel že tím to nebude... už sem koupil novej a o víkendu snad vyměním a uvidíme

xXxTRA - FK

jak uz sme napsali, to ze nevstrelil apod. neznamena ze je v poradku! termostat predchoziho modelu (klasicky) nemuze vystelit a presto prestane fungovat...
goodFela - FK

Příspěvek od goodFela - FK »

já se sem taky trochu nasáčkuju... Co se ochladilo, tak mi začala zlobit felda. Nechce se vůbec ohřát. Jel jsem asi 15 kilometrů a ručička teploměru pořád ležela na dorazu. Myslel jsem, že je to teploměrem a nebo čidlem, proto jsem zastavil a držel jsem motor v otáčkách. A ejhle ručička začala stoupat. Ale když jsem se pak rozjel, začala zase pomalu klesat... Tak se chci ujistit - termostat je asi KO což?
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Já bych zkontroloval i ty čidla ;) motor se stále otevřeným termostatem drží cca. 70 stupňů. Jestli máš teplotu na dorazu tak je ta teplota mnohem menší ;)
Díky za hlasy
FUNice TADY
goodFela - FK

ale zajímavý je, že ta teplota leze jenom když stojim. btw. dokud bylo teplo, tak to nedělalo.
Chose

Příspěvek od Chose »

Vyměn termostat a bude to ok :salut:
Felicie 1.3 BMM 50kw,romantická červená
goodFela - FK

oki.. ještě rada.. koukal jsem do chytrejch knížek.. tam píšou o změně termostatů v 1.3 v roce 95.. mam feldu z roku 96. jsou k mání různý termostaty a nebo přijdu do mototechny a řeknu termostat do felicie 1.3, tak mi prostě daj ten co potřebuju?
xXxTRA - FK

jsou dva typy, proste mas domek termostatu kovovy a cidlo s jednim vyvodem, nebo mas domek plastovy a cidlo se 4-mi vyvody
goodFela - FK

ok.. tak na to kouknu.. ale myslim, že mam už ten plastovej.. Díky klucí..
Jyrgen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jyrgen »

No a já mám samozřejmě nevyřešeno, novej termostat nic nezměnil a starej při testu v hrnci ukázal že byl OK jak sem si myslel.
Ale novej poznatek, asi mi někde utíká voda, trochu jí chybělo... olej nepřibývá. Ale proč to pořád netopí... vypadá to že voda se ohřeje dostatečně (při ošahání hadice) ale budík teda víc jak 60°C neukáže (při stání)... zkusím napíchnout kompl kolik ukáže řj teplotu.

Nemůže být třeba ucpanej (nebo jinak nefunkční) výměník, ten radiátor přes kterej se vlastně ohřívá vzduch co de dovnitř ... ?

xXxTRA - FK

samozrejme ze muze byt... nejcasteji odchazi prepazka mezi "fitinkami" na vstupu a vystupu vody... nicmene bych to napichnul na vag a podival se na teplotu tam...
RedmeX - FK

Příspěvek od RedmeX - FK »

Mr.X: ak máš platový domček termostatu, tak ti podľa mňa vystrelil termostat a teraz sa ti jeho časti váľajú v domčeku a bránia normálnemu prietoku vody. Mne sa to stalo v sobotu, už som to aj rozobral a termostat vymenil. Musel som ísť jednu cestu po "polodomček" bez termostatu a správalo sa to oveľa lepšie ako predtým s rozpadnutým... Teplota vyliezla k 70, kdežto predtým sa od spodnej čiarky pohla len pri státí na mieste....

Jyrgen: je dosť možné, že ti odišlo čidlo a radiátor topenia, to by vysvetľovalo obe veci. Čidlo by som skontroloval tak, že necháš sa auto ohriať na mieste a až bude na 70+, tak chytíš hadicu do chladiča. Ak čidlo funguje zle, tak bude teplá (termostat máš OK). Ak je čidlo dobré musí byť studená. Prípadne vag, ale ten by ti mal povedať to isté ako budík, nie je budík pokazený...
goodFela - FK

tyjo.. Tak jsem to dneska vyndal. Měl jsem termostat vysypanej pomalu až v hlavě. Teď už je to ok. Jenom mi naštvalo, že novej stál 349 korun. Kupoval jsem jí v mototechně, že to bude originál a von to je nějakej verk z polska. Doufam, že aspoň něco vydrží.
Jyrgen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jyrgen »

tak sem to napojil na kompl a ejhle cca 50°C a pak se mám divit... (budík teda ukazuje ok, a radiátor bude taky ok)

jenže co s tím teda ku*va je, že se to nedokáže ohřát když termostat je ok (vyzkoušeny 3) ???

xXxTRA - FK

ucoany okruh, vodni pumpa?
Jyrgen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jyrgen »

myslíš? to by se spíš přehřívalo kdyby voda nekolovala ne?

xXxTRA - FK

to sice ano, ale voda by spis nekolovala :)
Odpovědět