rozjezdy motor 1,6 MPI

MPi 1AV
AEE
Standa3

rozjezdy motor 1,6 MPI

Příspěvek od Standa3 »

chtěl bych se zeptat, jestli se někomu Felda s motorem 1,6 MPI rozjede na rovince i bez plynu, ta moje se bez plynu nerozjede ani na rovince, motor okamžitě zhasne.Slyšel jsem, že Feldy s motorem 1,3 se rozjíždí bez plynu lépe než 1,6 MPI.Je to pravda?Může to být třeba softwarem řídící jednotky?Řídící jednotku mám Magneti Marelli, rok výroby 96
Hans - FK

Re: rozjezdy motor 1,6 MPI

Příspěvek od Hans - FK »

No za sebe můžu říct, že se studeným motorem, když má motor zvýšený volnoběžný otáčky tak vyjíždím z garáže. Spojka - zpátečka - pouštím spojku a jsu venku. Spíš jde o to, že 1.6ky maj hodně nízkej volnoběh, osobně bych ocenil malinko vyšší ( např 850 až 900 ) kvůli popojíždění v kolonách a rozjezdům na ledu nebo blátě.
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

Volnobeh do 96 bol 640ot, Po roku 98 zvysili na 780-940ot. Ja som mal 640ot, a v pohode som sa pohol bez plynu...Ono ide o to, ako mas nastaveny predstih. Ked je vysoky predstih, volnobeh je nestabilnejsi, to staci, ze das spojku do zaberu a v momente zhasne...Predstih sa nastavuje stroboskom a pocitacom, pootocenim rozdelovaca...
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
gaggag - FK

Příspěvek od gaggag - FK »

Mám r.v 97 a volnoběh mám podle budíků těch 640 a bez plynu se taky nerozjedu. Nebo rozjedu, ale je to milimetrová práce levý nohy :) Má to velkou tendenci chcípnout, takže tomu vždycky trochu plynu přidávám.
jezek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jezek »

Je to o čisté škrtící klapce a citu v noze. Mám taky rv. 97 (04/97) a volnoběh na teplém motoru kolem 600-650rpm a rozjede se ve 2 lidech i na 5!
Krátká 1.3MPi GLXi rally red
Krátká 1.6MPi GLX modrá hlubinná metalíza
Tady na foru
Nonamed - FK

Příspěvek od Nonamed - FK »

mě se to rozjede v pohodě :)
Hans - FK

Příspěvek od Hans - FK »

Mám 07/97 a taky se rozjedu, ale na se studeným na zvýšenej je to 100 a 1. Nemluvim o tom, když odpoledne jedu dom a jezdim po parkovišti na dvojku bez plynu.
Ale pokud chcete rozjezdy bez plynu, kupte si diesel nebo osmiválec
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

No neviem, my mame doma dve feldy na oboch jazdim za 1 a 2 bez pridania plynu. Za studena sa pohnem bez plynu, hodim dva, jemne spojka ides, ked len po parkovisku sa couram...
Inac, v pohode v kolone pohynam bez plynu :)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Mám Feldu z roku 98, tedy zvýšený volnoběh.
Se studeným motorem se bez plynu pohodlně rozjedu, až mne to šokuje jakou to má sílu. Zařadím dvojku a následně i trojku a motor nezdechne.
Se zahřátým motorem se při citlivé práci se spojkou rozjedu i do docela slušného kopce. Popojíždění po rovině praktikuju bez přidání plynu úplně běžně.

Jako ukázku mohu přidat příhodu, kdy kolega služební 1.6ku na volnoběh docela slušně naboural.
Chtěl se podívat kolik je tam benzínu. Sedl si do auta napůl - nohy nechal venku. Zapnul zapalování, ale otočil moc a ono to hned chytlo. Přejelo to přes nízký obrubník, dva metry trávy a docela se to potlouklo o schodiště. :D
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

:lol: :lol: :lol:
To popojizdeni praktikujem presne ako ty ;) Namontujem palubak a uvidim ako to zerie aktualne v tej dobe, ked motor taha na volnobeh, nebude to pekne cislo :D
jezek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jezek »

U me se spotreba nezvedne max o 0.1l/h
Tady na foru
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Je to to samé jako by jsi trochu přidal pedálem. Když motor zatížíš, tak řídící jednotka pootevře klapku aby udržela volnoběh. Škoda že ten chod klapky ovládaný elektromotorem není větší, hned by se dalo uvažovat o nějakém tempomatu.
Standa3

Příspěvek od Standa3 »

diesel se rozjede bez plynu proto, že má vyšší točivý moment než benzín?
Nonamed - FK

Příspěvek od Nonamed - FK »

ano... každopádně 1.6 jede i na trojku bez plynu celkem pěkně :)

otázkou zůstává to, jestli to s dávkou plynu není větší sranda :mrgreen:
Yany - FK

Příspěvek od Yany - FK »

Ja akonahle pustim spojku, auto sa rozbehne, aj studene aj teple, mam pocit ako keby bola zle nastavena spojka, neviem, mozno to tak ma byt, R.V.95 1,6
gaggag - FK

Tak jsem dneska popojížděl pěknou zácpou a zkoušel jsem to a "odvolávám co sem odvolal a slibuju co sem slíbil", to že to u mě nejde bylo jen v mý hlavě, ve dvou lidech se bez plynu v pohodě rozjedu, prdnu dvojku, taky bez plynu a trojka taky :) Ještě by mě zajímalo, jestli by někdo kdo má palubák napsal, kolik to při takovýhle jízdě "na volnoběh" žere?
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne čtv 13. led 2011 13:04:37, celkem upraveno 1 x.
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

taky tak :salut: :thumright:
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne čtv 13. led 2011 13:18:01, celkem upraveno 1 x.
Důvod: citace odstraněna, viz pravidlo č.4
jezek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jezek »

gaggag: http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 36#p403625 Čtěte lidi sakra! :roll:
Volnoběh 0.6-0.8l/h
Tady na foru
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

Na roomstry, ked som siel na jednicke ukazovalo aktualnu 8,4l...
gaggag - FK

jezek píše:gaggag:http://www.feliciaklub.cz/forum/posting ... 5#pr403625 Čtěte lidi sakra! :roll:
Volnoběh 0.6-0.8l/h
Teď nevím jestli si rozumíme, ale píšeš spotřebu za čas, takže asi ne. Mám namysli spotřebu, když jedu na 1. nebo 2. stupeň, ale nešlapu na plyn, táhne to jen volnoběžnýma otáčkama. To pak musí být vyšší spotřeba než při klasickým volnoběhu ne?
jezek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jezek »

Píšu spotřebu za čas, protože ji tak palubák zobrazuje dokud nedosáhneš 30km/h což je na volnoběh celkem problem a jde to tuším až na 4 nebo dokonce 5 rs.
A spotřeba je opravdu stejná jako na volnoběh, protože auto jede na volnoběh.
Tady na foru
mikka

Příspěvek od mikka »

Při pojíždění na volnoběžné otáčky (bez přidání plynu) musí být spotřeba o něco vyšší, protože motor je zatížený a řj si přidá pootevřením klapky a zvýšením dávky vstřiku, aby udržela motor na volnoběžných otáčkách.
jezek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jezek »

OK přijdťte to někdo vysvětlit mýmu motoru, jinak psal jsem že spotřeba se zvýší o cca 0,1l/h ale pokud už jedeš tak ukazuje volnoběžnou spotřebu.
Tady na foru
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

skusim to napichnut na vag, ako uhol klapky je v prave v tom case a aky cas vstrekovania bude prave vtedy :)
Standa3

Příspěvek od Standa3 »

když jsem Feldu koupil, nechal jsem vyměnit spojku za originál SACHS, protože ta původní už prokluzovala, ale nová spojka mi vydržela jen 40000 km a poté v ní ruplo a odešla - po sešlápnutí pedálu se nevypínala, bylo to stejné, jako kdybych ji vůbec nevymáčknul, přitom s autem jsem jezdil normálně a netahal jsem zbytečně těžký náklad ani při jízdě nemám trvale opřenou nohu o spojkový pedál.Žeby nepovedený kus?Stalo se vám to také?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Nestalo. Pravděpodobně vadný kus, nebo tě ošidili a dali tam nějaký levný aušus. Uživatelsky jsi to nemohl nijak ovlivnit.
Standa3

Příspěvek od Standa3 »

dá se nějak rozjet i bez spojky, třeba v případě, že je nefunkční a nejde vypnout?Když jsem ji měl vadnou, tak šlo řadit pouze s vypnutým motorem, při běžícím motoru tam nešla zařadit žádná rychlost.Nezkoušel jsem se rozjíždět, když byla spojka nefunkční, tak nevím, měl jsem štěstí, že odešla na zahradě, když jsem chtěl auto zaparkovat do garáže
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Teoreticky ano. Roztlačíš to se zařazenou rychlostí a jedeš. Při troše citu se dá i řadit.
Je to ale dost nebezpečné a raději bych to neprovozoval.
palach - FK

Příspěvek od palach - FK »

Standa3 píše:dá se nějak rozjet i bez spojky, třeba v případě, že je nefunkční a nejde vypnout?Když jsem ji měl vadnou, tak šlo řadit pouze s vypnutým motorem, při běžícím motoru tam nešla zařadit žádná rychlost.Nezkoušel jsem se rozjíždět, když byla spojka nefunkční, tak nevím, měl jsem štěstí, že odešla na zahradě, když jsem chtěl auto zaparkovat do garáže
nastartuješ se zařeázenou 1, a pak normálně řadíš nahoru, jen musí být +/- stejné otáčky na vstupu a výstupu na převodovce,a pak ani spolujezdec nepozná, že řadíš bez spojky ;) Toto mě naučila praxe v Avii, s věčně praskajícím lankem od spojky, na feldě to nejde tak hrozně, v případě nouze, a dolů to chce i meziplyn.
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

no len ten remen, aby nepreskocil :D
Standa3

Příspěvek od Standa3 »

v návodu k obsluze uvádí, že Felda se může roztlačovat na vzdálenost max. 50 m.To znamená, že po zařazení rychlosti a uvolnění spojky musím ujet maximálně těch 50 metrů nebo jak to vlastně je?
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

tam je to kvoli katu, lebo sa v nom nahromadi benzin a potom pri nastartovani moze naraz vybuchnut a znici to kat.
Standa3

Příspěvek od Standa3 »

těch 50 m znamená, že po zařazení rychlosti a uvolnění spojky se musí do nastartování motoru ujet max. 50 m?
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

Tak jezdil jsem z 1.6 a na volnobeh se rozjede,ale musím říct,že 1.3mpi se na volnoběh rozjede o dost lépe dokonce mnohdy nechcípne ani po rychlejším puštění spojky a a zkoušel jsem i jízdu 1,2,3 bez pridání plynu a po rovine v pohodě
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Možná záleží s jakou 1.6.
Ty starší s volnoběhem že se motor sotva udrží asi bez přidání moc nejedou. Novější ale na volnoběh vyleze i na obrubník - a to nepřeháním. ;)
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

jo to věřím,byla to 97 ,ale co má táta 1.3 mpi 50kw ta se rozjede v 5lidech i do mírného kopečka bez plynu
Standa3

Příspěvek od Standa3 »

pamatujete si někdo, jestli se rozjela bez plynu i Škoda 105 nebo 120?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Pamatuju. Po rovině bez sytiče horko těžko. Nemělo to žádnou řídící jednotku, která by se snažila přidáním plynu udržet volnoběh.
Mohu přidat i TDI (Fabia a Caddy). Na rovině při citlivé práci se spojkou se to tak tak rozjede. Do kopce to udělá drc a stojí. Do většího kopce se musí motor fest nadráždit, aby to drc neudělalo.
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

na romstry 1,4 16V tam je ten volnobech velmi slaby, staci, aby sa mi trosku smykla noha a zdochne :D
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

se 105kou sem se se ctyřka lidma rozjel po rovine bez plynu,po rovine chtelo to fakt cit,ale ty otáčky se dali počítat :D
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

já mám 1,3BMM a bez plynu jedu vpohodě až na trojku, čtyřku sem jeste nezkoušel
Hans - FK

Příspěvek od Hans - FK »

straca píše:se 105kou sem se se ctyřka lidma rozjel po rovine bez plynu,po rovine chtelo to fakt cit,ale ty otáčky se dali počítat :D
Kdyžs na Šádovce poladil karburátor, bylo možná všechno :king:
Standa3

Příspěvek od Standa3 »

jak to myslíte, že jedete až na trojku bez plynu?To jako, že po zařazení dvojky nebo trojky po uvolnění spojky vám auto začne samovolně bez plynu plynule akcelerovat a postupně se zvedají otáčky?U mého auta po zařazení dvojky nebo trojky a uvolnění spojky se otáčky vůbec nezvedají a tudíž auto ani neakceleruje a proto jsem nucen přidávat plyn, samozřejmě i při rozjezdu.Nevím, proč mi to na dvojku a trojku bez plynu neakceleruje, může to být tím, že mám jinak nastavený předstih nebo je každá 1,6ka trochu jiná?
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

Tady nikdo nemluví o akceleraci ale o tom že to jede na trojku bez sešlápnutí plynu,rychlost odpovídá volnoběžným otáčkám.Tzn.rozjedu se na 1 bez plynu,pak dam 2 a pak 3 aniž bych se dotknul plynu,nejde o akceleraci jen o to že to jede na volnoběh
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

já se rozjedu bez plynu pohodlně až na třetí rychlostní stupeň. (samozřejmě jen na rychlost volnoběhu :D
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

ja som skusal nechat tam 4 aj5 na volnobeh a islo to :)
Len to malo cudny zvuk :scratch:
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

Mpi todle uděla v poho pak uz tomu jednotka jakoby nedovolí chcípnout no,vpohodě to udrží i moje 1.3mpi 50kw a běžně se s ní můžu po městě na semaforech rozjíždět na 2
Meverick - FK

Příspěvek od Meverick - FK »

jj na volnoběch mi to jede uplně v pohodě .. mám 1.6mpi .. rozjezdy na dvojku taky nejsou problem .. ale mám radši svižnější rozjezd :)
Standa10121996 - FK

Příspěvek od Standa10121996 - FK »

mě se 1,6 ka na rovině bez plynu rozjede, ale je nutná citlivá práce se spojkou a i tak to má tendenci zhasnout a nemá to sílu, motor se po uvolnění spojky do záběru začne klepat a až po úplném uvolnění spojky klepání ustane a auto jede na volnoběh.Možná to bude tím, že mám starší 1,6 ku, která má jen 640 ot/min, ale někteří tady psali, že i starší verze se jim v pohodě rozjedou bez plynu, asi mám smůlu
Odpovědět