Pomoc: jak mám zapojit vyhýbky - foto

dotazy a rady na vše kolem hudby
yendy
Kontaktovat uživatele:

Pomoc: jak mám zapojit vyhýbky - foto

Příspěvek od yendy »

Ahoj, potřebuji poradit. Mám tyto dvou pásmové výhybky a mám problém s jejich zapojením. Rádio je Panasonic CQ 1321 a v předu 13'' Hertz + výškáče- ze sady k těmto repro.
Měl jsem za to, že vím kde co je, ale po naletování a propojení do zadního plata (2x basák + 2x výškáč) je celá soustava úplně mimo. Jeden vejškáč už nevydržel a odloučil se do věčných kmitočtů :|
Celkově to chrčí... nebo mám dojem, že je vše už ok, ale zesílím rádio a začně chrapot, bzukot. Na zkoušku jsem pak zapojil reprobednu na levý kanál, který to vybudí ale jakoby se špatnou polarizací (asi), ale pak zároveň zkušebně zapojený volně položený basák do pravého kanálu to zas nevybudí - sotva zní - membrána se nehýbe.

Obrázek

popisky mého původního zapojení, které mi nefunguje:
V +/- jsou výšky
B +/- jsou basy
P +/- jsou přívodní kabely z rádia

Prosím, našla by se hodná duše, která by mi poradila, co jsem potentoval a přehodil ? Nebo vůbec, co je blbě.... :D thx. Jsem laik, co s tímhle vyhýbko strojem nemá zkušenosti.
Felicia 1.6 rok 96, šedá pastelová metalíza
fancarhifi
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc: jak mám zapojit vyhýbky - foto

Příspěvek od fancarhifi »

...trošku bastl co... :?:

...napsal jsi basák + výškáč...což je trošku nepřesné :!: ...jestli je to ale jen středobas tak vyhybka není nutná, ale jen dělící kondenzátor před výškový repro, který slouží jako filtr a jeho ochrana...pokud tam teda už není protože jsi nenapsal o jaké reproduktory se jedná.
www.fancarhifi.cz vše co potřebujete pro ozvučení vašeho miláčka
yendy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yendy »

No ano - je to 100% made-home-bastl ;)

K reproduktorům: to co jsem nazval basy: jsou to staré kousky RFT (čistě starý poctivý reproduktor- montovaný snad do každé bedny u nás a v Německu kolem roku '90 :-) ) vykucháné z reprobedny (dvoupásmové) gumová membrána, tech. údaje teď nevim z hlavy. To co jsem nazval výšky: jsou to Siemens pieza odebrané z třípásmové sloupové bedny. Všechny tyto vykuchance krmily vyhybky, tak jsem uznal za vhodné tam ty vyhybky z dvoupásmové ''RFT'' bedny dát... Další tech. údaje můžu zítra opsat.

PS: na té fotce není vidět navinutá měděná ''cívka''
fancarhifi
Kontaktovat uživatele:

...takže do středobasu pusť celé pásmo z rádia a před piezo dej odpor (hodnotu ti ale neřeknu) pro útlum protože piezo dost piští...a vyhneš se problému s vyhybkama.Nakonec v zadu bych spíš použil koaxiální repro než tady tuto bastl sestavu.Repro jsou docela levné a budeš to mít bez těchto rádoby úprav.Třeba tyto...

http://www.fancarhifi.cz/www-fancarhifi ... 92-TL-1606

Jsou ale bez krycích mřížek.Nebo...kup vyhybky. ale určené pro autohifi, ale to je víc jak ty koaxiály.
yendy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yendy »

Oukej ;) věřím, že ty doporučené koaxiály zahrajou líp než ten můj výtvor a cena je velmi příjemná. Počkám ale na finanční injekci. Bohužel - priority.
Díky za radu. Odpor si zjistím třeba v prodejně s audiem, ale mrzí mě to jedno chrchlající piezo... s tím už asi nic nevymyslím, viď ? Je úplně ko?
fancarhifi
Kontaktovat uživatele:

..nemusí být KO...ale jen může být něco přehozené...
yendy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yendy »

Zkoušel jsem ho bez té vyhybky na potichou hudbu a chrčel... druhý ne. :-(
Odpovědět