Vůle ve vodítkách ventilů

MPi 1AV
AEE
MaxKiller
Kontaktovat uživatele:

Vůle ve vodítkách ventilů

Příspěvek od MaxKiller »

Čau draci mám takový problém začala mi po výměně oleje klepat moje felicie 1.6 a po marném pátraní po rozvodech, hydroštelech a nakonec i po sundání vany nic jsem neobjevil ale jediný problém bych viděl že se mi hejbou ventily do boku což by znamenalo vůle ve vodítkách, dá se to nějak opravit třeba nalisováním nových nebo je to neopravitelné??? Nechce se mi kupovat jiná či nová hlava. Díky za rady...Max
Hans - FK

Re: Vůle ve vodítkách ventilů

Příspěvek od Hans - FK »

To se mi nezdá, že po výměně oleje ze dne na den začne něco klepat. Jak dlouho auto stalo? Případně co jsi dal za olej a máš ho tam dost? Mně když auto 14 dní stálo začal mlátit hydroštel, jel jsem to projet asi 10km a pořád, bylo to jako s 1,3kou. Pak jsem to nechal po příjezdu bublat chvíli na volnoběh a přestalo to. Má páru a jede jak s vohněm.
MaxKiller
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaxKiller »

No celou zimu to stálo stím že jsem to 1x-2x za týden nastartoval a zahřál, nejzdím sní v zimě a oplácí mi to tím že tam není ani známka rezi. Měl jsem tam olej Castrol asi minerál a dal jsem tam Helix 5W40 plnou systetiku a ted právě jsem zkusil českej cinol 5W40 a od tý doby to klepe možná zkusím dát zpět helix kvalitnější
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

5W40 je sice odporucany olej do 1,6, vela ludi na nom jazdi a chvalia si ho, ale osobne by som siel do 10W40...Uz som zazil viac motorov, kde prave bol problem s klepanim hydrostelov a pouzitim oleja 5W40...
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
Hans - FK

Příspěvek od Hans - FK »

Asi tak nějak. Stejně nechápu proč tam lijete takový oleje, když stačí 10W40, který za 10 az 15tkm stejně vyliješ. Je zbytečně drahý a nic vám to nedá :P
To, že jsi ho párkrát natočil a zahříval je nic, prostě nemá zátěž, stejný jak jsem řikal já - přestalo mi to cvakat až asi po 15-20km.
Používám 10W40 Texaco nebo Mobil, co zrovna je. Mám na tom najeto 116tkm a hydroštely mám původní.
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Proč by takový olej měl být k ničemu? Ten olej je o tom, že dokáže mnohem dřív v zimě mazat. Za to si klidně těch pár korun připlatím :)

Jak pánové poznáte, že vám bouchají ventily? Já když pustím motor, tak slyším akorát ten motor, nic víc :lol:
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
MaxKiller
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaxKiller »

No když jsem feldu kupoval byl tam 5W40 tak jsem pokračoval stím že jsem nevěděl co orig. tam přijde možná zkusím 10W40 v zimě nejezdím tak výhody 5W40 pro mě nemají smysl. U mě je problém že mi to klepe pouze při zátěži motoru či ubrání plynu prostě když je v tlaku a podtlaku. (to je vysvětlení ach můj bože). tak nevím jediný problém je v tom že se hjebou ventily do boku jestli to může zpusobovat klepání??? Hydroštely jsem měřil a jsou v normě
Hans - FK

Příspěvek od Hans - FK »

to smrcek: Jo líp to maže, ale to v pohodě zvládne i 10W40. Ten rozdíl není zas takový. Navíc tento motor není nijak náchylný na kvalitu oleje nebo předčasné zadření, prakticky mimo základ je nutné mazat jen hydroštely, žádné turba apod.
Píšeš " mnohem dřív promaže " pokud by to byla minuta tak to beru ale jednotky sekund je pro životnost motoru nepodstatné číslo. Radši za ušetřené peníze za olej koupím lepší zimní gumy
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Děláš jakoby ta suma byla nějak závratná, jestliže se pohybuje v řádech desetikorun tak mi to problém nedělá. Měním olej jednou za rok a počítám s tím, že za výměnu oleje dám max. 500 Kč. To přeci není hodně za roční provoz ne?

Upřímně mám obavy s životností těchto motorů - vím že 1.3 jsou nesmrtelní, ale o 1.6 se to říci zřejmě nedá, když vidím kolik motorů nenatočilo ani 150 tis. bez GO motoru...rád bych se mýlil :) Proto mi používání ,,lepšího,, oleje nečiní problém :) Vím, že to auto ještě nějaký čas jezdit bude, tak proč mu taky nedopřát ;)

Starej smrk měl najeto dost kilometrů a jelikož se v něm pravidelně měnil olej, tak vydržel to co vydržel. Stav takového motoru, může závidět kdejaká klubovka s polovinou najetých km :)
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
Hans - FK

Příspěvek od Hans - FK »

Tak pokud máš výměnu do 500kč, tak to je v pořádku, to je ideálka :)
S tou životností je to asi jak u koho. Rozhodně je 1.3 spolehlivější, jediné co odchází je asi Hallův snímáč, u 1.6 je to klapka, "váha vzduchu", termostaty,..
Já zatím měl problém jen s čidlem teploty a jednou z klapkou. Dělal jsem hodně 1.6 co měli přes 300 najeto a byli uplně v pohodě. Na druhou stranu mám známýho co každý rok mění auto za novou feldu ( najede tisíce ročně ) a po zkušenostech by nechtěl nic jinýho než 1.3
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

150k km najela pravděpodobně každá 1.6ka. Problém je v tom že je to u většiny aut z bazaru již poněkolikáté.

Naše služební 1.6ky nikdo niky nešetřil, zato se o to víc šetřilo na servise. I tak každá přežila bez závažnějších závad celou životnost karoserie a ještě dodnes je vídám jezdit v soukromých rukou.
Když se pak ale dozvídáš, že někdo má naše bývalé firemní auto a to má na tachometru aktuálně tolik, kolik mělo ve dvou letech stáří, tak se nediv že některý motor odejde ve "150k km".
MaxKiller
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaxKiller »

Jdou vyměnit vodítka ventilů? jakože vylisovat a zvonu nalisovat nevím teda jak to tam vypadá tak třeba plácám nesmysli,
Nonamed - FK

Příspěvek od Nonamed - FK »

proč by nešly :)
MaxKiller
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaxKiller »

No v servise mi řekly že to nejde že jedině nová hlava, ale vím že u 1.3 už to někdo dělal ale nikde jsem nenašel jestli se vodítko ventilů dá normálně koupit třeba autokelly atd...
Marty_pv - FK

Příspěvek od Marty_pv - FK »

To víš že se dají vyměnit, jenom se nesmíš ptát v AutoKelly ale v autorizáku :)
Číslo dílu 032 103 419 A
Odpovědět