Povinné celodenní svícení
-
Standa10121996 - FK
Povinné celodenní svícení
chtěl bych se zeptat, jak je to s celodenním svícením v ČR, zda se uvažuje o jeho zrušení atd.Ve většině evropských států ho totiž zrušili, protože údajně nepřineslo žádnou bezpečnost na silnicích a mělo jen samá negativa.Tomu bych i věřil, protože rozsvícená světla i ve dne více zatěžují alternátor a tím pádem zvyšují i spotřebu paliva a obsah škodlivin.Osobně bych byl také pro jeho zrušení, myslím si, že by stačilo, kdyby změnili zákon a povinné celodenní svícení by zůstalo v platnost pouze v období zimního času, jako to bylo dříve.Pište vaše poznatky a názory ohledně povinného svícení
-
Worrvan - FK
Re: Povinné celodenní svícení
No ti nepovím jetsli se něco takového chystá ale sám si myslim, že si na to svicení budem muset zvyknout. Jasný je ,že to fakt tomu autu moc nepřidá a ta spotřeba ani nemluvně. Ještě když má člověk další komponenty v autě tak to pak žere ja sviň
Já se to snažím pořešit denním led svicením. Popravdě ho cpu všude. Mám ho už zabudované i v kufru místo sufitky po obvodu kufru. Nádherně to osvítí. Jinak jak mám to led denní svícení(12led),tak je taky super ale spíš mám větší starost,že na to nemám homologování. A nejsem si tak vědom, jak na to přistupují policajti a jak je to na STK??
Máte už někdo s tímto zkušenosti? 
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Netuším jestli ministerstvo dopravy pracuje na nějaké změně, ale doufám že ne. O dovolené jsem se podíval i do země, kde povinné svícení není a řeknu Vám, že jsem měl docela problém rozpoznávat které vozidlo se pohybuje a které ne. Osobně jsem příznivcem systému - kdo jede ten svítí.
Opravdu máte obavu o alternátor, když z něj berete o 200W navíc? Opravdu Vás trápí spotřeba zvýšená o 0.05-0.1 litru na sto kilometrů?
Osobně nejsem takový pokrytec, abych řešil nějakých 400W výkonu, který mi na svícení odebere alternátor, když celé léto jezdím se zapnutou klimou, která sežere 5kW.
Opravdu máte obavu o alternátor, když z něj berete o 200W navíc? Opravdu Vás trápí spotřeba zvýšená o 0.05-0.1 litru na sto kilometrů?
Osobně nejsem takový pokrytec, abych řešil nějakých 400W výkonu, který mi na svícení odebere alternátor, když celé léto jezdím se zapnutou klimou, která sežere 5kW.
-
dinkin - FK
taky jsem zastáncem svícení a doufám, že to nemají v plánu zrušit 
- smrcek
- Kontaktovat uživatele:
Jsem pro doporučené denní svícení - to znamená, že kdo nesvítí za bílého dne nedostane flastr
A kdo svítí tak je rozumný 
-
kejzi1
- Kontaktovat uživatele:
Já bych celodennjí svícení nechal,už když nebylo povinné celoročně tak jsme stejně celoročně svítil,auto je líp viditelné za slunečných dní.Mě to vyhovuje a myslím že ten rozdíl ve spotřebě je absolutně minimální
Respektuji zákon a svítím i když jsem odpůrce celodenního svícení. Předtím se taky nesvítilo a přesto jsme se na silnicích viděli. Pravda, často se argumentuje že provoz byl dřív řidší... Tenhle argument ovšem nemůže obstát! Ani Německo nebo USA, což jsou země s největší motorizací na světě nemají povinné svícení. Asi tamní řidiči dovedou rozeznávat jedoucí a stojící vozidla... A v řadě svítících vozidel se pak "ztrácejí" vozidla záchranného systému. Rakušáci jsou proti tomu a zrušili to. Spočítali si, že efekt je nevalnej, ale díky (byť nepatrně) zvýšené spotřebě paliva jednoho auta je při počtu kilometrů a vozidel na silnicích o spoustu škodlivin ve vzduchu více. Tím ale nechci říct, že by se nemělo svítit za zhoršené viditelnosti, tam to opodstatnění samozřejmě má. Ale za jasného dne při nesnížené viditelnosti je to zhovadělost. 
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Nic jsem neslyšel o tom, že by se to mělo u nás rušit a silně pochybuju, jelikož naši zákonodárci dělaj jednu kravinu za druhou, takže rozumnou věc neudělaj.
Mnozí se mnou nebudou souhlasit, jelikož každý má právo na svůj názor. Já také a tak si po 26 letech točení volantem o denním svícení myslím toto:
Je to naprosto zbytečné, pozorný řidič, který se věnuje řízení si všimne za dne i neosvětleného vozidla. Pokud dříve jelo auto s rozsvícenejma světlama za dne, tak na sebe chtělo z nějakého důvodu upozornit ostatní účastníky provozu. Ať, již zde napsané vozidla záchraného systému, vozidla s nadrozměrným nákladem, vozidlo táhnoucí jiné vozidlo, ap.
Toto v současnosti chybí a není jak upozornit na nějakou odlišnost na vozidle ( oranžové majáky má málokdo ) Pokud pojede třeba avie a bude mít na korbě armovací sítě, které budou na každé straně 30 cm přesahovat obrys vozidla, tak si toho ani nemusíte všimnout, když vám bude avie svítit do xich...u, ap.
Navíc spousta vozidel (mimo jiné i felicie) není konstruována na celodenní svícení.
Dále se denní svícení legálně obchází denníma světlama ( SPDS ) které z 70% jsou montovány špatně nebo z nějakého důvodu nesplňují podmínky pro provoz na pozemních komunikacích. Navíc je mnozí používají samostatně i za šera a tam je to evidentně nebezpečné.
A je zde i ekonomická a hlavně ekologická zátěž vyplývající z denního svícení. Jedno auto neudělá nic, ale statisíce a miliony vozidel, to už něco znamená.
Jsem pro zrušení denního svícení
Pochopitelně toto všechno platí za jízdy ve dne, nikoliv za jízdy za zhoršených světelných podmínek.
Mnozí se mnou nebudou souhlasit, jelikož každý má právo na svůj názor. Já také a tak si po 26 letech točení volantem o denním svícení myslím toto:
Je to naprosto zbytečné, pozorný řidič, který se věnuje řízení si všimne za dne i neosvětleného vozidla. Pokud dříve jelo auto s rozsvícenejma světlama za dne, tak na sebe chtělo z nějakého důvodu upozornit ostatní účastníky provozu. Ať, již zde napsané vozidla záchraného systému, vozidla s nadrozměrným nákladem, vozidlo táhnoucí jiné vozidlo, ap.
Toto v současnosti chybí a není jak upozornit na nějakou odlišnost na vozidle ( oranžové majáky má málokdo ) Pokud pojede třeba avie a bude mít na korbě armovací sítě, které budou na každé straně 30 cm přesahovat obrys vozidla, tak si toho ani nemusíte všimnout, když vám bude avie svítit do xich...u, ap.
Navíc spousta vozidel (mimo jiné i felicie) není konstruována na celodenní svícení.
Dále se denní svícení legálně obchází denníma světlama ( SPDS ) které z 70% jsou montovány špatně nebo z nějakého důvodu nesplňují podmínky pro provoz na pozemních komunikacích. Navíc je mnozí používají samostatně i za šera a tam je to evidentně nebezpečné.
A je zde i ekonomická a hlavně ekologická zátěž vyplývající z denního svícení. Jedno auto neudělá nic, ale statisíce a miliony vozidel, to už něco znamená.
Jsem pro zrušení denního svícení
Pochopitelně toto všechno platí za jízdy ve dne, nikoliv za jízdy za zhoršených světelných podmínek.
Vašku, palec nahoru,
napsal jsi to přesně a výstižně a navíc z pohledu profesionálního šoféra. Souhlas-pokud se řidič řádně věnuje řízení, jak mu ukládá vyhláška, nemůže neosvětlené auto přehlédnout
Podepisuju každé slovo. 
- Jura_Favorit
- Kontaktovat uživatele:
To je zase téma... 
Ja som tiež za zrušenie celoročného svietenia. Efekt svietenia nie je jednoznačný. Napr v meste sa svietením zhoršuje viditeľnosť chodcov. Taktiež napr v kolone má svietenie skôr negatíva než pozitíva.
K tomu ak zarátame emisie milionov aut.. som proti svieteniu.
Uplne stačí svietenie za zhoršených podmienok (šero, hmla, dážd a samozrejme v noci).
K tomu ak zarátame emisie milionov aut.. som proti svieteniu.
Uplne stačí svietenie za zhoršených podmienok (šero, hmla, dážd a samozrejme v noci).
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Jestli Vám opravdu jde o emise, tak skočte na kolo, nebo vlezte do MHD. Případně sundejte tuningové hovadiny a široká kola.
Schválně, podívejte se na palubní počítač, kolik žere nastartovaný motor stojícího auta na místě se zapnutýma světlama a s vypnutýma
Když Vy svítit nepotřebujete, berte svícení jako sebeobranu proti nám, co Vás uvidíme ve svítícím autě lépe.
Schválně, podívejte se na palubní počítač, kolik žere nastartovaný motor stojícího auta na místě se zapnutýma světlama a s vypnutýma
Když Vy svítit nepotřebujete, berte svícení jako sebeobranu proti nám, co Vás uvidíme ve svítícím autě lépe.
- TIW
- Kontaktovat uživatele:
Nemůžu si pomoct, ale když auto svítí, je lépe vidět, hlavně z větší vzdálenosti a mnohem lépe se dá odhadnout i rychlost protijedoucího vozidla a při předjíždění to udělá hodně, ono přecejen nejhorší je čelní střet a to je prostě argument, který je rozumný a nepopiratelný, kdo vytáhl paty za hranice, kde se nesvítí ve dne, musel si jasně uvědomit, jaký to je ku*evský rozdíl a na takové ty ekoargumenty je jednoduchá odpověď, pořiď si kvalitní SPDS, budeš vidět a ušetříš PHM atd. nehledě na to, že většina moderních aut už má SPDS už z linky
Tohle téma mi připadne vážně jako křížek po funuse
to je jako když chcou chlapi v hospodě u piva zrušit EU

- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Bydlím skoro na hranicích jezdím do Německa minimálně 2x týdně s poštou a není v tom rozdíl jestli svítí či nikoliv. Když čumím na silnici, tak ty auta vidím i bez světel. Mě to problémy nedělá.
Co se týká ekologie a ekonomiky provozu, tak tvrdit choďte pěšky, jezděte na kole je demagogie. Nikdo tu nemluvil o tom, že když nebudeš svítit ušetříš svojí peněženku nebo modrou planetu. U jednoho auta je to jedno, ale když jich budou statisíce, tak se to projeví, to nemůžete popřít.
Každej má svůj názor, já ho nikomu nevyvracím, jen píšu co vidím na silnicích. Jezdil jsem v dobách, kdy se vůbec nesvítilo, jezdil jsem v dobách, kdy se svítilo jen za letního času, jezdím nyní, kdy se musí svítit, jezdím do ciziny, kde se nemusí svítit, ikdyž pravda třeba v Německu hlavně v pohraničí svítěj i němci. A tvrdím, že světla nic nezmůžou, když bude mezi sedačkou a volantem lempl. Světla nejsou všemocná je to o lidech.
Co se týká ekologie a ekonomiky provozu, tak tvrdit choďte pěšky, jezděte na kole je demagogie. Nikdo tu nemluvil o tom, že když nebudeš svítit ušetříš svojí peněženku nebo modrou planetu. U jednoho auta je to jedno, ale když jich budou statisíce, tak se to projeví, to nemůžete popřít.
Každej má svůj názor, já ho nikomu nevyvracím, jen píšu co vidím na silnicích. Jezdil jsem v dobách, kdy se vůbec nesvítilo, jezdil jsem v dobách, kdy se svítilo jen za letního času, jezdím nyní, kdy se musí svítit, jezdím do ciziny, kde se nemusí svítit, ikdyž pravda třeba v Německu hlavně v pohraničí svítěj i němci. A tvrdím, že světla nic nezmůžou, když bude mezi sedačkou a volantem lempl. Světla nejsou všemocná je to o lidech.
- Jura_Favorit
- Kontaktovat uživatele:
Moje řeč.TIW píše:Tohle téma mi připadne vážně jako křížek po funuse![]()
- TIW
- Kontaktovat uživatele:
To jo, ale víš, co je na našich silnicích slepejch dědků, fiflen, co si za jízdy patlaj na gzycht obličej a buranů v čuprkárách co víc než okolní provoz, řeší naléhavý telefoní hovor a jejichš reakční doba je tak "půl roku +- 2 měsíce"?103457 píše:Když čumím na silnici, tak ty auta vidím i bez světel. Mě to problémy nedělá.

Tak oni tihle exoti co píše TIW jsou všude po světě.
Prostě přínos celoročního svícení je opravdu velice diskutabilní. Co je však neoddiskutovatelné je navýšení množství celkově spálené ropy (emisí) a méně výrazná viditelnost vozidel záchranného systému, pomalých vozidel, nadměrných nebo jinak nebezpečných nákladů, atd. atd. Mezi osvětlenými vozidly prostě taková auta splývají
Ale to bych jen opakoval co výše napsal 103457. Vím, že spousta z vás se mnou nesouhlasí, ale já pokládám celoroční svícení za pitomost. Stejně jako povinné používání bezpečnostních pásů-právě teď v poslední době bylo několik nehod, kdy nezapnuté pásy daly lidem šanci přežít tím, že vypadli z vozidla. Být připoutáni, byli by po smrti.
Ale to jsou mé osobní názory a už se dostávám trochu
PS: Ale celoroční svícení respektuji (vždy a všude) a pásy taky (tedy skoro
) 
-
Matuhsch
- Kontaktovat uživatele:
já popojíždím většinou po městě tak 5-10km což není uplně dobrý pro baterku... takže po městě na to kašlu a buď nesvítím nebo dám jenom parkovačky - mám tam ledky takže to vypádá skoro že svítím... stejně moc nejde poznat na slunku zrovna u feld jestli svítí nebo ne... je to kravina....

"Denní "svícení považuju za kravinu posledního desetiletí!
V podstatě jsem stejného názoru jako 103757.
V podstatě jsem stejného názoru jako 103757.
Úpravy řídících jednotek motorů Felicia
Ex. Felda http://www.youtube.com/watch?v=b5al6XngGWo Kejzi dík!
VW Sharan TDI : "Dospělé auto pro dospělého člověka".
http://www.youtube.com/watch?v=CkJzc2D2 ... re=related
Nemám rád SZ...
Nemám rád SZ...
- smrcek
- Kontaktovat uživatele:
Teď když to schválil i Dedla tak by ho mohli následovat i jeho ovečky...teď už jenom to někdo navrhněte ministrovi ať z toho udělá vládní návrh a je to tutovka 
Rád bych viděl on-line toho vola co denní svícení u nás schválil a dal bych mu přes hubu. Bude to asi nějakej hlucho-němo-slepý pacient nějakého ústavu pro chorobomyslné.
Naposledy upravil(a) Dedla dne pát 16. zář 2011 21:27:38, celkem upraveno 1 x.
Nemám rád SZ...
Nemám rád SZ...
- PetrMPI
- Kontaktovat uživatele:
Jsem a vždycky budu pro denní svícení. Myslím si že už to zachránilo spoustu životů a kritickejch situací. Nadruhou stranu nevím o tom, že by to někomu kdy způsobilo újmu na zdraví nebo životě. Samozřejmě kdo je materialista, tak počítá škody na projetým benzínu a akumulátoru. Mě to přijde směšný. Taky nějak moc nemusím ledkaře. První bych si měl všimnout v dálce světel a ne až když auto potkávám si všiml že mu tam v nárazníku něco mžourá... Pokud jedu s autem s denním svícením, tak stejně v lesních úsecích rozsvěcím hlavní světla. Jde o bezpečnost a ne o žárovky, na ty ještě mám a nešetřím na nich.
Nemám problém řídit v zemích kde to není povinný, ale rozhodně to vyžaduje daleko víc soustředění při koukání do zrcátek a před sebe vůbec.
Nemám problém řídit v zemích kde to není povinný, ale rozhodně to vyžaduje daleko víc soustředění při koukání do zrcátek a před sebe vůbec.
Každý správný řidič musí vidět vše bez ohledu na to jestli to svítí nebo nesvítí a k tomu musí ještě stíhat reagovat na každou sukni na chodníku!
(Prostě jsem asi odkojenej jinou dobou,kdy se po městech jezdilo rozhodně rychleji a bez pásů,autosedaček a to vše v podstatě s auty s "nulovou" deformační zónou. A průměrně se bouralo asi jako dnes.)
(Prostě jsem asi odkojenej jinou dobou,kdy se po městech jezdilo rozhodně rychleji a bez pásů,autosedaček a to vše v podstatě s auty s "nulovou" deformační zónou. A průměrně se bouralo asi jako dnes.)
Naposledy upravil(a) Dedla dne pát 16. zář 2011 21:47:27, celkem upraveno 2 x.
Nemám rád SZ...
Nemám rád SZ...
- Yetti98
- Kontaktovat uživatele:
V podstatě má 103457 aj Dedla pravdu, všechno závisí na řidící jednotce mezi volantem a sedačkou, pokud se všichni budou věnovat řízení jak ukládá vyhláška tak svícení vedne je zcela zbytečné nehldě na emise a stejně když jede vozidlo proti slunci tak světla stejně nejsou skoro vidět, to máte to samé se snížením rychlosti ze 70 na 50km v hod.si naši zákonodárci myslí že se tím sníží emise a hluk zároveň, ale pojďte se někdo postavit na ulici 5 května v Praze a můžete počichat a poslouchat jak neb o kolik se to obojí snížilo: tak že jsem pro aby se nemuselo celodenně svítit a aby sae rychlost vrátila do původu jak byla 
... To samé můžeme polemizovat i o používání povinnosti zimních pneu....
Nemám rád SZ...
Nemám rád SZ...
-
RAIMMI
- Kontaktovat uživatele:
přikláním se k názoru že to je zbytečný... kor ti co mají Xenony tak se jim to pak prodraží... a hlavně bych zrušil denní svícení, podle mě další pitomost co se vyrobila, u 90% to jsou neschválený prtavý ledky a většina s tím svítí i v šeru nebo za zhoršených podmínek, třeba prudkej liják na dálnici, mlha apod...
- Jura_Favorit
- Kontaktovat uživatele:
Dodatečné SPDS mě taky kolikrát pěkně se*e, to je fakt. Ovšem důvod k nas*ání nehledejme v SPDS jako takových, ale v chytrácích, co si to na auto dají blbě nebo je blbě používají... A nejlepší jsou tzv. "SPDS mlhovkáři", teď nemyslím ty, co mají SPDS jako Marty, ale umělce, co si zapojili klasické mlhovky na denní svícení 
-
RAIMMI
- Kontaktovat uživatele:
jojo to taky no, mlhovky jako denní svícení...
celkově někteří ty mlhovky neumí používat... jak přední tak zadní...
- Maty
- __________________

- Kontaktovat uživatele:
Přední mlhovky ... tim se svítí když je tma, aby bylo vidět a na protijedoucí vozidla ohled brát nemusím.
Zadní mlhovky .... to je akorát k nasrání aut za mnou.
Takové používání sleduji na silnicích.
Ohledně svícení ve dne. Začal jsem autem jezdit v době kdy se již povinně svítlo. A auto, které jede proti mě a má zhasnuto je pro mě "divné" ... jsem zvyklej na svítcí auto tak mě to ani nějak netankuje
Zadní mlhovky .... to je akorát k nasrání aut za mnou.
Takové používání sleduji na silnicích.
Ohledně svícení ve dne. Začal jsem autem jezdit v době kdy se již povinně svítlo. A auto, které jede proti mě a má zhasnuto je pro mě "divné" ... jsem zvyklej na svítcí auto tak mě to ani nějak netankuje
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Jestliže se tato situace bude nějak negativně vyvíjet dál,tak za chvíli tu bude nějaké jarní,letní,podzimní a zimní svícení...
Pravá a levá starna bude mit jinou barvu (ale asi jinou,aby si auto někdo nespletl s letícím ledadlem),chodci na chodníku budou nosit výstražné odrazky... No to bych z toho
Pravá a levá starna bude mit jinou barvu (ale asi jinou,aby si auto někdo nespletl s letícím ledadlem),chodci na chodníku budou nosit výstražné odrazky... No to bych z toho
Nemám rád SZ...
Nemám rád SZ...
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
V globálu se asi nedohodneme, jsou tu dva tábory lidí, jeden, kterej to zkusil, jezdil bez světel běžně a zjistil, že to jde jezdit, bez problémů a bezpečně.
Druhej tábor, je těch mladších řidičů, kteří jezdí a jezdili už jen se světlama a jsou masírováni propagandou o tom, jak je to bezpečné a kolik životů to zachránilo.( bez ohledu a připuštění faktu, že je to rovněž nebezpečné s ohledem na to, že všechno svítí, všechno jede a nikdo neví kdo, co v té záplavě světel udělá)
Jasno v tom nebude nikdy, muselo by se zakázat svítit, aby se objektivně zjistilo, že se vůbec nic nezmněnilo a jezdí se pořád dál prasácky se světlama stejně, jako bez světel.
Druhej tábor, je těch mladších řidičů, kteří jezdí a jezdili už jen se světlama a jsou masírováni propagandou o tom, jak je to bezpečné a kolik životů to zachránilo.( bez ohledu a připuštění faktu, že je to rovněž nebezpečné s ohledem na to, že všechno svítí, všechno jede a nikdo neví kdo, co v té záplavě světel udělá)
Jasno v tom nebude nikdy, muselo by se zakázat svítit, aby se objektivně zjistilo, že se vůbec nic nezmněnilo a jezdí se pořád dál prasácky se světlama stejně, jako bez světel.
Takže se shodneme jen na jednom, že to není ve světlech, ale opět jen a jen v lidech, světla by nemusela ve dne svítit, pokud by lidé byli všímaví, při řízení opravdu jen řídili a nerozptylovali se ničím jiným.Jura_Favorit píše:Dodatečné SPDS mě taky kolikrát pěkně se*e, to je fakt. Ovšem důvod k nas*ání nehledejme v SPDS jako takových, ale v chytrácích, co si to na auto dají blbě nebo je blbě používají... A nejlepší jsou tzv. "SPDS mlhovkáři", teď nemyslím ty, co mají SPDS jako Marty, ale umělce, co si zapojili klasické mlhovky na denní svícení
- Jura_Favorit
- Kontaktovat uživatele:
To každopádně, za vším hledej člověka...
Jinak se shodneme i na tom, že užitečnost svícení přes den je přinejmenším diskutabilní, mně to taky připadá samo o sobě zbytečné (zvlášť, když to lidi neumí používat viz. SPDS apod. - a jsme opět u toho) a v okamžiku, kdy přejedu za hranice, automaticky zhasínám a vzpomínám na "staré časy"
Moje poznámky výše byly jen k tomu, že je toto zbytečné téma "s křížkem po funusu" 
Patřím do skupiny "mladších řidičů", kterí už nejezdili bez světel, ale stojím na straně "starých mazáků" a vřele souhlasím s tím, že jde bezpečně jezdit i bez světel. Však podívejte se kolem nás - němci motoristická velmoc a nesvítí, dálnice zadarmo a sem tam neomezený úsek a ve výsledku to funguje a jízda po německé dálnici je pohodová narozdíl od naší. Rakušáci svítili a pak toho taky nechali protože zjistili, že to je kravina.
Ohledne SPDS mi to přijde takové polovičaté řešení, buď se tedy svítí (vpředu i vzadu) a nebo se nesvítí a když někdo chce vpředu svítit at si dá třeba SPDS nebo si svítí celým autem. Ale abych si všimnul pochybné čárky v nárazníku až když auto jede kolem mne je stejně svíceni k ničemu, případně "mlhovkáři" s vyndanými parkovačkami vpředu.
Tím samozřejmě neříkám, že všichni mají SPDS špatně. U spousty aut co jsem viděl jsou vidět dobře.
Ohledne SPDS mi to přijde takové polovičaté řešení, buď se tedy svítí (vpředu i vzadu) a nebo se nesvítí a když někdo chce vpředu svítit at si dá třeba SPDS nebo si svítí celým autem. Ale abych si všimnul pochybné čárky v nárazníku až když auto jede kolem mne je stejně svíceni k ničemu, případně "mlhovkáři" s vyndanými parkovačkami vpředu.
Tím samozřejmě neříkám, že všichni mají SPDS špatně. U spousty aut co jsem viděl jsou vidět dobře.
- bobas
- Kontaktovat uživatele:
U nas je to tak,ze stat chce drzet krok z dobou,po case ovsem zaspi a vysledek stoji za ho..o a to nemluvim jen o tom sviceni...
Sice už jsem taky jako řidič auta zažil jen povinné svícení ale bylo by mi to celkem jedno kdyby se nesvítilo. Bohužel velmi často vídám auta s dodělaným LED svícením buď od číňana nebo s LED světly, které jsou určené jako parkovačky. Aut, co mají skutečně viditelné dodělané LED day light je tak 10%.
Nejvíce mě ovšem štve, že s dodělanými nebo i fabrickými origo SPDS svítí jen předek a vzadu nic nesvítí
Nejvíce mě ovšem štve, že s dodělanými nebo i fabrickými origo SPDS svítí jen předek a vzadu nic nesvítí
Budu malinko
, ale jak píše Dedla, dříve se jezdilo bez dětských autosedaček, mnohem méně bezpečnými auty, v obci nebyly povinné pásy... A vzpomene si někdo z mladších řidičů, že se jezdívalo v obci 60 km/h a v době mezi 22:00 až 6:00 dokonce 90 km/h v obci?! Dnes nepředstavitelné, co? A nepozabíjeli jsme se. Prostě rozhodující je ten "článek mezi volantem a sedačkou... 
Na 60km/h v obci si pamatuju a do dnes si pamatuju jak jsme jeli naší červenou s dědou a děda mě a babi ukazoval jak se bude od nového roku jezdit 50km/h v obci a jaké to bude. To byl strašný skok jak to bylo pomalý 
- Jura_Favorit
- Kontaktovat uživatele:
Ono to není ještě zase tak dávno, co se ta 60 zrušila 
- RockSolid
- Kontaktovat uživatele:
p@vel píše: Nejvíce mě ovšem štve, že s dodělanými nebo i fabrickými origo SPDS svítí jen předek a vzadu nic nesvítí
Protože auto musí být viděno v zrcátku,zadek povinný není..
ferat, ježek: a co teprve neomezená rychlost
Dneska jsem jel z práce za hustýho deště a nějaký votroubci svítí zadníma mlhama a některý zase jen předníma ekoteroristickýma LED daylight

Dneska jsem jel z práce za hustýho deště a nějaký votroubci svítí zadníma mlhama a některý zase jen předníma ekoteroristickýma LED daylight
- smrcek
- Kontaktovat uživatele:
p@vel: Stejně i v Plzni...během mé čtyřkilometrové jízdy jsem potkal pět feld z toho čtyři svítily zadníma mlhama, ikdyž bylo vidět po celé silnici až do p*dele 
Dnes jsem jel za deště po R6 z Chebu do Varů a zpět, asi tak třetina řidičů nesmyslně svítila zadníma mlhama a to i v koloně, kdy jsme jeli 60km/h. A pochopil to jen jeden, kterého jsem problikl. Jinak těch LEDkařů jsem taky pár potkal, to je prostě všude stajné, fakt jsme na těch silnicích nějak bezohlednější mezi sebou a to víc a víc. 
Ještě, co mě poslední dobou vytáčí jsou hitleráci. Všude jen slyším samou chválu, jak se v německu jezdí, jací tam jsou řidiči ale u nás se chovají jako prasata 
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Jsem ze západu a je to tu prošpikované západníma i východníma němcema-řidičema. Mohu říct, že 90% jsou velmi slušní a ohleduplní řidiči. Jen ti mladí jsou někteří agresivní, hlavně, když jich je víc v autě, ale to si myslím jsou i naši řidiči.
-
Standa10121996 - FK
ve kterém roce se zrušila rychlost 60 km/h v obci a mezi 22:00 - 6:00 rychlost 90 km/h?Jsem mladší řidič, takže o těchto rychlostech toho moc nevím
-
jarda.vysocina - FK
Dobrý den, když jsem kdysi nastopil do nynnějšího zaměstnání a začal jezdit po naší republice v osobákách po servisech a instalacích , kolega, co mě tehdy zaučoval mi radil , abych na dálnicích a silnicích pro mot . vozidla měl vždy zapnutá potkávací světla . Tehdy jsem to moc nechápal ale jelikož jsem jezdil dlohé trasy a vyjižděl většinou za tmy nebo šera a domů se vracel stejně , zvykl jsem si na to a svítil jsem stále a vždy. Když naši zákonodárci začali přemýšlet o povinném denním svícení , doufal jsem , že toto bude platit jen na dálnice a rychlostní silnice . Vzhledem k provozu a rychlosti na těchto komunikacích by mi toto nařízení připadalo logické . Svítit ale vždy a na všech silnicích mi připadá pro naši zemi hloupost .
Cyklisté totiž tuto povinnost většinou nedodržují a chodci tuto povinnost nemají - tak že vlastně vzhledem k tomuto faktu jsou na těch obyčejných silnici mnohem více ohroženi . Ráno za šera jsou totiž auta vidět daleko dopředu , chodce nebo cyklistu v tmavém oděvu ( černá je stále módní barva) lze tedy lehce přehlédnout .
Jarda
Cyklisté totiž tuto povinnost většinou nedodržují a chodci tuto povinnost nemají - tak že vlastně vzhledem k tomuto faktu jsou na těch obyčejných silnici mnohem více ohroženi . Ráno za šera jsou totiž auta vidět daleko dopředu , chodce nebo cyklistu v tmavém oděvu ( černá je stále módní barva) lze tedy lehce přehlédnout .
Jarda
- hromyblesky
- Bydliště: Region razovitý ,tam někdo primo uprostřed mesta Ostravy,bo je to tu fajne cyp.
- Kontaktovat uživatele:
v kterem roce nevim ale i ja to pamatuju,,,, a jeden znamy ten kdyz zavzpomina o "neomezene"rychlosti v noci tak nechapu,holt byla jina doba,auta jezdily max 140km/h ( to jeste ty lepsi) a v noci tech aut bylo na silnici 20 ve meste,ne 20 na jednom kilometru,,,Standa10121996 píše:ve kterém roce se zrušila rychlost 60 km/h v obci a mezi 22:00 - 6:00 rychlost 90 km/h?Jsem mladší řidič, takže o těchto rychlostech toho moc nevím
synku lampy tu pálí,,,, neony blikaj na cestu...
FAKJU BIČ
FAKJU BIČ
za vsim hledej pravidlo 7 a 15VAUXHALL píše:Me by zajimalo kde bys to chtel jeste snizovat,kdyz motor je 12cm nad zemi
-
Rendyy - FK
také si myslím, že toho svícení moc nevyřeší..pro někoho příjemnější, že jasně vidí kde je jaké auto, pro někoho naopak nepříjemné oslňování...mě osobně to nevadí, přežil bych to i bez toho..hlavní je kdo sedí mezi volantem a sedačkou a na to bych se zaměřil...ale toho se člověk nejspíš nedočká, místo toho si zase spíš půjde koupit novou autolékárničku, která za půl roku nebude platit, hlavní je že platím já...
-
Driver_1.9D - FK
ja som jednoznacne za celedonne svietenie najma mimo obce . Ak mam pravdu povedat teraz ked je svietenie povinne sa mi jazdi lepsie ako ked nebolo lebo aj ked je horuci slnecny letny den tak osvetlene auto zbadam ovela skor najma ak prechadza nejakym tienom ako neosvetlene. Ak by som bol fizel tak by som daval pokuty za nesvietenie v hornej hranici a to najma mimo obce. A ked niekto zabuda zapinat svetla tak nech si kupi za par €/Kč modul na automaticke zapinanie svetiel po starte tak ako mam ja
A tie keci ze to neviem ako zvysuje spotrebu a zatazuje alternator radsej nekomentujem....

A tie keci ze to neviem ako zvysuje spotrebu a zatazuje alternator radsej nekomentujem....