Výměna předních brzd

Dzony
Kontaktovat uživatele:

Re: Výměna předních brzd

Příspěvek od Dzony »

Okej díky moc hoši ;-)
Marty_pv: V pohodě, to se může po ránu stát každýmu ale dost si mě tim příspěvkem zmát :-D
Obrázek
'99 1.3 MPI GLXi Obrázek
Dzony
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzony »

Jura_Favorit píše:Tam byl akorát nepatrný rozdíl v tom, že od 93. se z prvovýroby zezadu desky lepil takový proužek gumy, jinak se to v praxi ani nerozlišuje a nevybavuju si, jestli to tam vůbec ještě dneska někdo lepí :cyclops:
dle chytrý knížky Automobily škoda Felicia je ten proužek gumy nějaká protihluková fólie, je to ono? :D :scratch:
Obrázek
'99 1.3 MPI GLXi Obrázek
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jura_Favorit »

Dzony: no víceméně jo, mělo to tam být proti hluku vzniklého od chvění mezi destičkou a pístkem... jestli to v praxi funguje jsem nikdy nezkoumal :scratch:
Škoda Favorit 1.3 MPi (136 GLXi) MOTOR EXCEL - profil, rajče.net
Škoda Favorit Pick-up 135 LX
Škoda Favorit 135 L
Škoda Octavia combi 1.9 TDI elegance
Škoda Superb combi 2.0 TDI 4x4 SCOUT - daily car
Dzony
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzony »

možná že to i funguje ale můj názor je že to stejně skrz ostatní zvuky nebude tolik znát :-D
Obrázek
'99 1.3 MPI GLXi Obrázek
goodFela - FK

Příspěvek od goodFela - FK »

Máte někdo tip, jak v polních podmínkách vytáhnout pístek z brzdiče, když už brzdič neni na autě?
Marty_pv - FK

Příspěvek od Marty_pv - FK »

V polních podmínkách velký sikovky, pokud je možnost tak ideálně kompresor (a do třmenu před pístek vložit před tím nějaký dřívko, jinak pístek vystřelí a krom zranění budeš mít i sprchu brzdovkou)
Bobrisek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bobrisek »

Zdravim chlapi...

chystam se na vymenu kotoucu a desticek, pac mi pedal pada az na podlahu.. kotouce jsou taky NOK, ale k cemu jsem se chtel dostat.. Pri posledni vymene desticek jsem narazil na problem a to ten, ze jsem nemohl do brzdovyho trmenu dostat na obe strany nove desticky... proste vzdy tam vlezla jen na jednu stranu.. na druhou stranu se tip top vesla ta ojeta.. mam 1.6.. Nelisi se tam nejak velikost trmenu nebo tloustka desticek?? Pac mi to vubec nejde do hlavy. No a mam pocit, ze kdybych tam ted dal ty novy kotouce, tak tam nenacpu ani ty ojety desticky..

Diky za rady
Marty_pv - FK

Příspěvek od Marty_pv - FK »

Bobrisek: Pístek postupně vyleze z třmenu (aby dorovnal ubývající desky a kotouč) - při výměně brzd ho musíš zatlačit do výchozí polohy. Povolíš odvzdušňovací šroub a velkýma sikovkama (nebo ideálně přípravkem na zatlačení pístků) ho zasuneš zpátky do třmenu, uteče nějaká kapalina - nakonec znovu utáhneš odvzdušňovák
Bobrisek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bobrisek »

tohle vsechno jsem udelal.. byla to prace jak svine.. valecek jsem zasunul, ale stejne dve novy desticky bych tam nenarval
goodFela - FK

Příspěvek od goodFela - FK »

Marty: sikovky sezenu. Zkousel jsem to ale chytnout do sveraku, ale ta mrcha se ani nepohne... Na ten kompresor bych ale musel mit nejaky spesl sroubeni coz?
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

borisek : máš orezlý píst kup si nové prachovky , gumičky , píst vytlač očisti namaž , stejně tak třmen , pak to smontuj a půjdou tam obě dobře
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Tak jsem dnes vylítl z technické - nestejnoměrný brzdný účinek přední nápravy o více než 30%. Technik říkal, že to tipuje na zatuhlé vodící čepy, že prý kdyby byl zatuhlý pístek, tak by po povolení pedálu brzdy ještě trochu vázly, což se neděje. Kotouče jsou z obou stran ojeté, letmým pohledem však nebrzdí celá plocha - podobně jako na tomto obrázku z netu. Což je dle mého důvod snížené účinnosti, i když nechápu, proč se tak stalo, destičky a kotouče se nezdají být před smrtí (mají tedy najeto 100tkm, ale dálničním důchodcovským tempem :)).

Plánuji koupit nové kotouče i destičky. Přetěsňovat pístky se mi popravdě nechce, pokud by stačilo rozhýbání a promazání vodících pístků...? Jaký máte názor?

Druhá věc: šrouby se mají mazat pojistným tmelem Loctite 243 - je to nutné?
Obrázek Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Destičky stojí pár korun, ty bych pořídil nové, s těma se nevyplatí laborovat, já bych doporučil fritech. Koupil jsem si je na doporučení Dedly a maximální spokojenost.
http://www.obautodily.cz/skoda_felicia_ ... ech-405016
Koouče pokud nejsou zvlněné by šly stočit, záleží na síle. Také záleží, zda máš možnost je někde nechat stočit. Popřípadě koupit nové, rovněž to není nikterak drahá záležitost.
http://www.obautodily.cz/skoda_felicia_ ... odo-405068
Brzdový pístek není potřeba přetěsňovat, pokud neteče. Lehce nadzvedni prachovku a pokud je pod prachovkou pístek čistý nezrezlý, tak je to OK, pokud je rezavý tak by mohl časem začít téct, pak by se asi vyplatilo ho přetěsnit.
http://www.autodilykrc.cz/cz-detail-552 ... -sada.html
Pístky plovoucího třmenu, o kterých píšeš, že asi bude zarezlý lze vyměnit za shodný průměr, promazat dát novou prachovku
http://www.autodilykrc.cz/cz-detail-552 ... a-2ks.html
Možná bude stačit jen vytáhnout očistit a promazat.
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Destičky a kotouče určitě koupím nové. Nevím kde by mi to stočili, každopádně potřebuju vyměnit/opravit a jet, takže bych to ani takto neřešil. Vyhlédl jsem si destičky Fritech za 260Kč a kotouče Brembo za 400Kč. Vodící čepy zkusím tedy nejdříve očistit a promazat. Někde jsem četl grafitku, ta my měla stačit, ne? Jinak je nutné to zajištění šroubů Loctitem (když nebudu kupovat nové)?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Grafitka na promazání bude stačit, jenom čisté čepy lehce namažeš, žádná veliká vrstva. Kup nové prachovky, jestli mají najeto 100tkm, tak budou rozpraskané.
http://www.autodilykrc.cz/cz-detail-552 ... zdice.html
Šrouby není důležité jistit tmelem při zpětné montáži. Možná budeš mít u destiček šrouby nové.
Kdybys byl blíž, napíšu přijeď, uděláme, je to práce na hoďku. ;)
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Jo, díky, té práce se nebojím, ale chci být maximálně připravenej. Protože až o víkendu na chalupě sundám kola a zjistím, že mi něco chybí, budu nahranej :D
Aleš

Příspěvek od Aleš »

měl bych taky dotaz ohledně předních brzd

kterou kombinaci zvolit

kotouče Ferodo a desky Ferodo (základní řada)
kotouče Brembo a desky fritech,nebo ferodo

prostě levně renovovat ať to brzdí nepíská a nezvlní se to.
http://www.cc-autodily.cz/search/?count ... =6U0615301
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin :-)
Yetti98
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yetti98 »

Aleš:
já mám např.kotouče Ferodo a desky TWR a pohoda
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Tak opraveno, na STK již byli spokojení. Nakonec byl opravdu totálně zatuhlý jeden vodící čep, takže vše pročištěno a promazáno. Brzdy měly najeto 100tkm / 10 let a za tu dobu se na ně nesáhlo. Kotouče (Bosch) už byly na minimu - cca 11,4mm, destičky (Lucas) byly zhruba v polovině životnosti. Nakonec nasazeny kotouče Brembo + desky TRW, tak uvidíme až se to zajede. (koho to zajímá - pár zbytečných dokumentačních fotek zde)
Yetti98
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yetti98 »

Pawlik:
Podle fotek jsou ty brzdy za horizontem,já je měnil před 2ma roky a vždy po zimě než přezuji letní sundám třmeny očistím máznu vazkou a stále na pohodičku,v loni na STK se mi technik ptal co že to tam mám za brzdy, ale mám jiný problém musím rozpohybovat omezovač regulátor brzdného tlaku u Combi před zadní nápravou a neb koupit nový a vyměnit :scratch: :lol:
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Neví někdo něco o té antivibrační fólii co je na některých destičkách? Dá se koupit samostatně? Moje Fritech ji nemají a ty co jsem sundaval ji taky neměli ;)
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
Odpovědět