1.3BMM 50kW - Při jízdě na benzín cuká

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
Greg - FK

1.3BMM 50kW - Při jízdě na benzín cuká

Příspěvek od Greg - FK »

Zdravím,
mám problém, no trošku víc problémů. Nedávno jsem pořídil feldu s plynem s nalítanými 250tis za rozumný peníz. Největší problém u auta mám špatné starty na benzin. Musím dlouho točit a přidávat plyn než naskočí. Například u fandy 1.3 BMM 40kW naskočí po chvilce bez přidávání plynu.
Když už teda motor po trápení startéru naskočí tak neudrží volnoběžné otáčky. Tedy si musím pohrávat s plynem a počkat až se přepne na plyn, potom vše ok. Od poslechu se mi zdá že jsou nastaveny přílis malé otáčky volnoběhu. Bohužel zatím nemám možnost kontroly felda je bez otáčkoměru a nedaří se mi najít konektor diagnostiky. Z fanouše sem zvyklý na straně řidiče za nádobkou s uhlím.
Co mě napadají za závady, tak klapka možná i vstřikovač. Další problém ,který může na to působit je problém s čidlem nebo budíkem teploty. Ukazuje 110 přitom se nezdá, že by motor byl přehřátý. Na hadicích chvilku ruku udržím, předpokládám, že kdyby bylo 110°jak ukazuje tak tu ruku tam neudržím. Ani po otevření (bezpečném otevřením) expanzní nádobky se nehrne pára proudem jako kdyby byl motor přehřátý. A potom vůbec celá elektrika v autě se mi zdá velmi "srandovní". Při zapnutí obrysovek svítí i levá potkávací. Na přístrojovce nesvítí žádná kontrolka. Osvětlení přístrojovky je taky pochroumané nesvítí osvětlení rychloměru. Ale to jsem odbočil, možná to má nasvědomí hallův snímač, lambda, nebo pochroumaná elektrika, fakt netuším.
Hlavním dotazem je:
Je možná chyba v klapce, vstřikovači, měření teploty?
Je možná případná výměna klapky se vstřikovačem z fanouše 1.3BMM 40kW do 1.3BMM 50kW feldy ?
Kde se nalézá 5-PIN OBD konektor (u fanouše vím, ale u feldy nemůžu najít, u pojistkovky nic co by se podobalo OBD, akorát pixla s nějakými šváby co řídí plyn) ?

Děkuji za vaše reakce, rady, tipy a mnoho šťastných km :)
MARWiN
Kontaktovat uživatele:

Re: 1.3BMM 50kW - Při jízdě na benzín cuká

Příspěvek od MARWiN »

diagnostická zásuvka je napravo od pojistkové skříňky nad nohama spolujezdce,mimochodem,funguje ti správně palivové čerpadlo? v tom bývá dost často problém,nebo třeba špinavá klapka či co,určitě bych jí zkusil seřídit,je tam taková matička u plynovýho lanka
Greg - FK

Příspěvek od Greg - FK »

Zapomněl jsme dodat, při startování na benzin, jak motor naskočí, někdy se mi nedaří vytočit motor, aby se přepnul na plyn. Motor se jakoby dusí, pedál sešláplý, ale otáčky padají a vydává takový dusící zvuk jak u pionýra :D
Také se mi stalo, při jízdě motor chcípne. Dojíždím na křižovatku, sešláplá spojka = volnoběžné otáčky , kuknu na panel svítí dobíjenení, olejové čerpadlo = motor zdechl. Při jednom rozjezdu na křižovatce se mi stalo, že motor začal cukat a nemohl se rozjet. Kuknul jsem na co vlastně jedu a byl zaplý benzin i když se už dávno zapnul plyn. Po zapnutí plynu pohodička jedu si dál.
Greg - FK

Příspěvek od Greg - FK »

Teda díky za tak rychlou odpověď :)
Právě, že jsem se díval u pojistkovky a nic sem nenašel. Zítra to ještě zkontroluju, pokud nenajdu tak vyfotím a hodím to sem.
Čerpadlo jsem zatím nekontroloval, taky zítra na něj kuknu i s klapkou jestli není zaprasená. Teď si ale nejsem jistý jaké seřízení klapky myslíš? Seřízení volnoběhu nebo jaké? Co vím tak volnoběh přes VAG. Zatím jsem moc do těchto motorů nerýpal. Co vím, tak pouze teorie a to s velkýma mezerama :D
MARWiN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MARWiN »

nejsem si jistej, ale u BMM přes VAG nic moc,nebo spíš vůbec nic neseřídíš... dají se tam akorát smáznout chyby :) no a na celkový seřízení plynu je u klapky ta matka na lanku
Greg - FK

Příspěvek od Greg - FK »

Takže už se mi podařilo najít ten konektor diagnostiky, je šikovně schovaný. Díky za tip :) Vysokou teplotu jsem už taky vyřešil, bylo to špatným čidlem.
Ovšem VAG 409 si s jednotkou nechce nijak povídat ani 309. Načte kabel, ale jednotku označí že ji nezná = nekompatibilní s ISO

Co se týká klapky, tak jsem postupoval podle tebe. Zjistil jsem, že žádnou matici nemám, jen trubička s drážkami po obvodu a v jedné z nich pojistný kroužek. Tak jsem jej vytáhl a posunul o jednu drážku dál aby se víc naplo lanko a pohnulo klapkou. Po nastartování je to ještě horší.
Co jsem hledal info, tak BMM obsahuje servomotorek nastavující volnoběh. Zřejmě je kaput motorek, nebo špatně nastavené hodnoty v diagnostice, to bohužel zatím zjistit nemůžu bo mi nafaka diagnostika :?
Zítra si vezmu nějakého pomocníka a ten bude sledovat jestli se při startu a po něm hýbe a reguluje otáčky. Pokud máte nějaké rady tipy klidně pište :)

EDIT: Na klapku jsem se díval a nevypadá nijak zpraseně, ovšem pojem špinavá klapka je relativní :D Pro někoho je špinavá, když je zprasená od všeho možného a pro někoho když se neleskne. Jak jsi to myslel?
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

JA si myslim ze chyba bude v palivovem cerpadle a filtru pod autem u nadrze. Zacal bych timhle. ;) JE to klasika u aut s LPG zvlaste pokud na plyn maka jak ma.Dobry by bylo púripojit se s PC a sledovat hodnoty z cidel hlavne teploty apod. Klapky u BMM se moc nekazej a nejsou treba ani cistit protoze pres ne jde i benzin ktery je neustale cisti.
MARWiN
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MARWiN »

jeste mne napadlo zamaraseny odvzdusneni benzinovy nadrze,me to pak taky cuka pac se mi v nadrzi udela jakysi podtlak a njede to proste... :) jak ti jde nalejvat benal? V pohode? Jinak bych teda asi taky zkusil resit dodavku paliva jako kolega nademnou
Greg - FK

Příspěvek od Greg - FK »

Při tankování žádné problémy, nebo aspoň ničeho jsem si nevšiml, palivo teče do nádrže. Pokoumám tedy čerpadlo a filtr, nevím jestli to dnes stihnu. Až to bude tak dám echo.
Právě že na LPG motor zdechne, když je studený. Při benzínu se ani pořádně nerozběhne bez toho abych přidal plyn. V tomto případě bych řekl, že to má na svědomí regulace volnoběhu. Co myslíte?
Pokoumám ještě tu diagnostiku, doufám, že to bude jen programem.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Tak pokud to chcipa i na LPG tak to opravdu nejdriv chce dostat na PC a sledovat hodnoty z cidel teploty apod. Neprisava to nekde falesnej vzduch? okoli sani a saciho potrubi?
Greg - FK

Příspěvek od Greg - FK »

Celé sání jsem rozebral, klapku vyměnil za čistou z fanouše (už vím co je zprasená klapka). Falešný vzduch bych už vyloučil, všechny těsnící plochy jsem očistil a pevně sešrouboval. Předemnou to musel mít nějaký expert. Těleso se vstřikovačem bylo lacině přitáhnuté a na třech šroubech nebyly podložky, takže možná to svou roli taky hrálo. Včera jsem pomocí DP naučil jednotku nastavit si klapku (diag pořád nejede). Šlapalo bez problémů, až teď jak jsem teď přijel zase se mu na benzín moc nechce držet volnoběh. Zítra tedy kontroluju čerpadlo a filtr.
Greg - FK

Příspěvek od Greg - FK »

Pánové krapet problém... Dostal jsem se k čerpadlu a podle příručky píšou otočit doleva, aby došlo k uvolnění z bajonetového držáku. Pokoušel jsem se prstama to povolit, ale bez úspěchu. Je třeba hrubé síly? Nerad bych to zničil. Díky za odpovědi :)
Greg - FK

Příspěvek od Greg - FK »

Dobré tak už netřeba s kámošem jsem to rozdělal, bylo třeba hrubší síly. Čerpadlo bylo hodně zašlé. Na tyčince spojující plovák a čidlo bylo jakéhosi bílého bordela, který po vyschnutí šel seškrábat na prášek. Zajímavé je, že čerpadlo z fandy bylo v poznatelně lepším stavu a to je o 2 roky starší. Čím to může být? Žeby nekvalitní benzín?
Filtr jsem neměnil, když jsem viděl jak je tam upevněný. Pokud to bude zlobit tak ho vyměním.
TomasTDI

Příspěvek od TomasTDI »

Ahoj.
Mám úplně stejný problém. Na LPG mi auto jezdí bez problémů, ale na benzín se dá sotva nastartovat a když se to konečně podaří tak nechce jít do otáček jako by se dusilo (to vše již na volnoběhu). Rozjet se s tím ani nedá. Když přecvaknu za jízdy na benzín, auto začne cukat jak blázen. Z vagu jsem zjistil:
- chybu Hallovky (to prý dělá každá 1,3 BMM, po nastartování není)
- chybu lambdy -zkrat na kostru
- chybu lambdy - zadny signal

U kamose jsme zkouseli za chodu (na benzin) odpojit lambdu a jede mu to i be lambdy bez problemu. U mě je problém pořád stejný. Benzín tam jde, palivový filtr je nový. Už jsem projel kdejaké fórum a nikde nic. Poradí někdo?
Díky
Odpovědět