Povinné celodenní svícení

pokec o všem možném i nemožném
osobne
Kontaktovat uživatele:

Re: Povinné celodenní svícení

Příspěvek od osobne »

"Driver_1.9D"
Na tom obrázku je krásně vidět, jak světla ve dne zbytečně přitahují pozornost ostatních řidičů a pak můžeš akorát přehlédnout neosvětlenou srnu nebo kance. :puker:
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

"Driver_1.9D"
nesouhlasím, již jsem dříve napsal proč.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

také nesouhlasím ,
když to začalo byl jsem zastáncem (to bude bezpečno), ale postupem času se to otočilo (rozsvícená světla za nikoho nic neudělají , ), je to tak člověk sleduje světla nikoli prostředí , vozidla ....

a úspora benzínu ??? ano není to tolik ale ono nejde o benzín jednotlivce , ale o emise všech vozidel které se z toho 1L navíc "vyrobí"
ferat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferat »

Říkejte si co chcete, ale můj názor prostě zůstává takový, že přínos celodenního svícení je přinejmenším diskutabilní. :scratch: A navíc jak tu někteří píšou, tak se pozornost řidičů přitahuje na auta a lehce tak uniknou ostatní věci/osoby na silnici či v jejím bezprostředním okolí :!: :!: :!:
To "celkové" množství CO, CO2 a dalších zplodin bylo jedním z důvodů, proč Rakousko upustilo od povinného svícení. Jedno auto neudělá nic, ani deset aut. Ale tisíce a statisíce už ano.
Ferat Felicia Trumf 1,3MPi/50kW, vyrobena 27. 4. 2000 v Kvasinách Obrázek Žádnej učenej z nebe nespad!!! Ale blbce jako by shazovali... :-) Pamatujte... ! Chybama se člověk učí!!!
Driver_1.9D - FK

Příspěvek od Driver_1.9D - FK »

ako sa hovori: 100 ludi, 100 chuti, nazorov ...
a ja tiez nemam problem zbadat auto aj za sera ked je neosvetlene ale tu ide o to ked je auto osvetlene tak ho zbadam ovela skor ako ked nesvieti aj ked je dobra viditelnost a toto celodenne svietenie si pochvalujem najma pri predbiehani a taktiez ak svieti cela kolona tak nemam problem zbadat (ak nieje zrovna dost znizena viditelnost) cyklistu alebo chodcu a zakon tiez hovori ze ak je znizena viditelnost tak je POVINNY mat na sebe mimo obce reflexne prvky. Ja som svietil vzdy pocas jazdy odkedy mam vodicak aj ked to este nebolo povinne a aj ked som bol v krajinach kde to nie je povinne 8-)

A ktej ekologii to je tiez skoda reci lebo to mozem tiez tvrdit ze aj zapnute radio "zvysuje" spotrebu (ved aj to je elektricky spotrebic) a emisie a tiez ho ma statisice az milony vodicov v aute pustene :D
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Hele myslím, že to uzjednodušuješ a moc praxe z tebe nemluví.
Pokud svítí kolona a v ní je cyklista, tak právě ten cyklista vůbec není vidět, ikdyby byl oblečenej jako cirkusák a na hlavě měl hov... protože se mezi těma osvětlenejma autama ztratí. Zrovna tak je u některých aut ve dne téměř nemožné poznat zpředu, zda dávají znamení o změně směru jízdy ( blinkr ) v těch světlech se to ztratí, zvláště, nyní v té módě montovat blinkr ke středu vozidla ( Renault, Pažout, ap.).
Navíc používání denní světel je částečné řešení, ale je tu opět negativní stránka věci a to, že spousta řidičů v současnosti, kdy jsou inverze a mlhy nesvítí tlumenejma, ale jen SPDS.
Je v Evropě spousta vyspělejších zemí, než jsou naše a ty nemaj poviné svítění. Zřejmě tam, ale mají jinou legislativu a zákony tam dělaj odborníci, nikoliv politici.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

no jo jenže to rádio nežere jako světla , a víc benzínu sežere a tím vyšší emise má i auto s tevřeným oknem a to dokonce i to bez elektriky , tak v rámci ekologie se upečem
těch věcí je víc , třeba blinkry pod krytem světla , když svítí není vidět jestli bliká
i spds namontované blízko středu
nebo spds s obyč žárovkami 21w apod , minulý týden jsem jedno potkal vyjel asi už za světla a vůbec mu nedošlo že mu to málo svítí , vzadu nesvítil vůbec ještě že jsou ty odrazky
Driver_1.9D - FK

Příspěvek od Driver_1.9D - FK »

a tiez som videl ako zo par aut na DRL isli po tme :roll: a v zadu im nic nesvietilo sice to bolo v meste ale ja tak. a ten ktoremu zle svietia DRL a ide oproti mne tak ten ma vacsinou odomna plnu palbu 2-parov dialkovych svetiel najma ak je znizena viditelnost
Standa10121996 - FK

Příspěvek od Standa10121996 - FK »

docela mě pobavilo, když jsem od některých lidí slyšel, že jim celodenní svícení vadí jenom pro to, že jim kvůli tomu po čase odchází žárovky na osvětlení přístrojové desky, které se obtížně mění.U Feldy se ty žárovky na osvětlení přístrojové desky dají vyměnit, pokud člověk ví, jak na to.Nevím, jak obtížná je ale výměna u dnešních moderních automobilů.Četl jsem i o tom, že u moderních automobilů by ty žárovky na osvětlení přístrojů měly vydržet velmi dlouhou dobu, ale nemám ověřeno, jestli to opravdu tak je.Má s tím někdo zkušenosti?
PetrMPI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PetrMPI »

U moderního automobilu jde udělat denní svícení bez podsvícení palubovky. Měli jsme to tak na všech třech dvojkovejch Oktávkách.
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

A jde to i na feldě a asi to tu tak mají všichni ! Taky to tak mám a spokojenost . ;)
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
standa03081997 - FK

Příspěvek od standa03081997 - FK »

Standa10121996 píše:docela mě pobavilo, když jsem od některých lidí slyšel, že jim celodenní svícení vadí jenom pro to, že jim kvůli tomu po čase odchází žárovky na osvětlení přístrojové desky, které se obtížně mění.U Feldy se ty žárovky na osvětlení přístrojové desky dají vyměnit, pokud člověk ví, jak na to.Nevím, jak obtížná je ale výměna u dnešních moderních automobilů.Četl jsem i o tom, že u moderních automobilů by ty žárovky na osvětlení přístrojů měly vydržet velmi dlouhou dobu, ale nemám ověřeno, jestli to opravdu tak je.Má s tím někdo zkušenosti?
To by mě také zajímalo, sám žádný moderní automobil nevlastním ale do budoucna plánuji pořízení, jak to tedy s výdrží žárovek vlastně je?
ferat
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferat »

Já mám na Feldě nově udělané SPDS osazené právě těmi 21W žárovkami a rozhodně mi to nepřipadá jako málo svítící-naopak, svítí to jako kráva a na rozdíl od některých LEDkových blikátek je to opravdu vidět, ale samozřejmě neoslňuje to. Některé LEDkové SPDS sice svítí slušně, ale mají úzký úhel viditelnost. Tedy nevím jestli to píšu srozumitelně, :scratch: ale prostě svítí dobře pokud na to člověk kouká čelem. Při kroku stranou už to svítí jakoby málo...
PS: Jak už bylo vícekrát řečeno, tak na efektu svícení/nesvícení se těžko shodnem. 8-) Auto je svítící sice vidět, ale ztrácí se tím ostatní účastníci provozu (cyklisté, chodci, osoba tlačící vozík, zvířata... ), protože oči šoféra se podvědomně soustředí spíš na svítící šňůru aut. Pravda taky je, že se za denního světla a při rozsvícených potkávačkách u některých typů vozidel ztrácí blinkr, což je nebezpečné...
Naposledy upravil(a) ferat dne stř 04. led 2012 17:48:00, celkem upraveno 1 x.
Ferat Felicia Trumf 1,3MPi/50kW, vyrobena 27. 4. 2000 v Kvasinách Obrázek Žádnej učenej z nebe nespad!!! Ale blbce jako by shazovali... :-) Pamatujte... ! Chybama se člověk učí!!!
woko

Příspěvek od woko »

podle mě je řešením POVINNÉ DRL, ale pro všechny auta bez rozdílu, kdo bude svítit mlhama, parkovačkama nebo něčím podobným, dostane flastr........a tím pádem by se označila všechna auta, která v dřívější době "upozorňovala" na sebe rozsvícenými světly
opravy a úpravy vašich aut, prodej použitých autodilu :)
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Standa10121996 píše:docela mě pobavilo, když jsem od některých lidí slyšel, že jim celodenní svícení vadí jenom pro to, že jim kvůli tomu po čase odchází žárovky na osvětlení přístrojové desky, které se obtížně mění.U Feldy se ty žárovky na osvětlení přístrojové desky dají vyměnit, pokud člověk ví, jak na to.Nevím, jak obtížná je ale výměna u dnešních moderních automobilů.Četl jsem i o tom, že u moderních automobilů by ty žárovky na osvětlení přístrojů měly vydržet velmi dlouhou dobu, ale nemám ověřeno, jestli to opravdu tak je.Má s tím někdo zkušenosti?

On není ani tak problém v samotných žárovkách, ty stojí pár korun a vyměnit jdou hravě. Problém je v teplotě žárovek a okolních plastech. Felda není konstruována na neustálé svícení, takže světlovodivé plasty okolo žárovek žloutnou → hnědnou → černaj, takže už ani světlo nevedou a důsledek je velmi nízká intenzita osvětlení přístrojovky, což poté může být minimálně nepříjemné, možná i nebezpečné za jízdy v noci. Dalším důkazem toho že felda není konstruována na neustálé svícení jsou rozteklé krytky žárovek ve vypínačích, odcházející levý lukas, atd.
Já u feldy vidím řešení v SPDS, ovšem nějakejch kvalinějších, žádnou rákosnickou náhražku. ;)
Standa10121996 - FK

to postupné zhoršování intenzity podsvětlení přístrojů jsem také zpozoroval, ale u novějších aut už by se ta intenzita podsvětlení neměla zhoršovat, myslím tím auta, která už jsou konstruována pro trvalé svícení.Je třeba Fabia I konstruována pro trvalé svícení nebo s tím také ještě nepočítali?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

U novějších aut je možnost regulace podsvětlení, tudíž to můžeš stáhnout na minimum a přes den to prakticky nesvítí. Navíc už se dnes používají LED diody, které se skoro nehřejí.
Standa10121996 - FK

mají ty LED diody, které se používají na podsvícení přístrojové desky, delší životnost než obyčejné žárovky?
standa03081997 - FK

Příspěvek od standa03081997 - FK »

Tím bych si nebyl jistý protože mi to přjde jako přehnané číslo. Na internetu jsem se dočetl, že led diody mají mít údajně až 100.000 hodin což mi přijde jako přehnaný reklamní tah, uvědomte si, že to je 11.4 roků
Zkuste si rozsvítit malou žárovku nepřetržitě a uvidíte, že nevydrží ani pár dní
Naposledy upravil(a) Maty dne čtv 05. led 2012 16:13:13, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Upraveno .. viz pravidlo č.4
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Jestli to nebude tím, že žárovka není ledka :)
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
Standa19071998 - FK

Příspěvek od Standa19071998 - FK »

standa03081997 píše: Tím bych si nebyl jistý protože mi to přjde jako přehnané číslo. Na internetu jsem se dočetl, že led diody mají mít údajně až 100.000 hodin což mi přijde jako přehnaný reklamní tah, uvědomte si, že to je 11.4 roků
Zkuste si rozsvítit malou žárovku nepřetržitě a uvidíte, že nevydrží ani pár dní

Myslím si, že diody nevydrží tolik co žárovka. Protože diody nevyzařují teplo a nevytváří si ochrannou tepelnou atmosféru. Jsou tak víc náchilné na změny teploty vnějšího prostředí. Je to logické. Moderní automobily mají světla pro denní svícení z diod umístěná tak aby se dala jednoduše rozebrat. To proto aby se daly diody co nejjednodušeji vyměnit.
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Ledky mají nižší životnost než žárovky? To jsme v sekci srandičky?
Obrázek Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net
Standa10121996 - FK

některé moderní automobily, např. Fabia II, už zase nemají regulaci podsvícení přístrojové desky.U těchto automobilů se to podsvícení reguluje automaticky pomocí čidla nebo je nastaveno na pevno a nemění se?
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

regulace bývá ruční

ano ledky nevydrží , ale jen v tom případě že to jsou čínský šmejdy

ledky vydrží víc než žárovky , ovšem odejde-li regulátor a síti vozu je vyšší napětí odejde oboje

něco jiného je když je přístrojovka je ochráněná stabilizátorem , přepětí ustojí oboje , napětí může být cca 30 až 50 V (podle stabíku )
Standa19071998 - FK

Pawlick píše:Ledky mají nižší životnost než žárovky? To jsme v sekci srandičky?
Nikolif. Je to obdobný jev jako v zimních měsících když polijeme zamrzlé sklo teplou vodou. Praskne. K fyzikálně podobnému termojevu dochází i na rozhraní diody a vnějšího prostředí. Dioda nepřetváří energii na teplo. A proto nemá tepelnouí ochrannou atmosféru a není proti vlivům vnějšího prostředí imunní. Žárovka si vytváří tepelnou ochrannou atmosféru a tak vydrží víc.
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

Tak to je dobrej vtip :D
žárovka se hřeje, vyhřejvá kontakty, deformuje plasty, pokud ji budu používat tak praskne :D
Dioda se nehřeje, nevyhřejvá kontakty, nedeformuje plasty, nepraská (praskla mě jednou když jsem jí doma připojil na 12V přímo bez odporu :D )
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Standa10121996 - FK

jak je to s tou regulací podsvícení přístrojové desky u Fabie II, která nemá regulátor?Divím se, že starší model Fabie byl vybaven regulátorem a ten nový už ne
p@vel

Příspěvek od p@vel »

Pokud se nepletu tak FII má čidlo pro automatické nastavení intenzity podsvětlení. Řekl bych, že čidlo je umístěné na konci stupnice otáčkoměru...
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

jak je to s těma diodama ? páč mě by to dost zajímalo jestli nebudu muset měnit , mám kolem baráku LEDdiodový řetěz zatím celkem 6ks > 12M / kus > 130LED / kus > TJ 780LEdek , jsou tam již 4roky svítějí 2xdenně , 1-cca2hod 2cca6hod v období 1advent až do cca 6 ledna , tj cca 336 hod / rok , zatím 1344 hod , zatím jsem neměnil žádnou , na baráku je celý rok
p@vel

Příspěvek od p@vel »

Pokud budou mít stabilní napájení o správných parametrech, tak nevidím důvod proč by neměly vydržet. Uvádí se výdrž přes 50 000 i 100 000h i kdyby to bylo pouze zbožné přání výrobců, tak by to snad >20 000h mělo vydržet. Akorát je možný, že časem se může snížit svítivost. Viděl jsem například, že výrobce udává 70% svítivost po 50 000h...
Samozřejmě to nesmí být nějaký pochybný LEDky od žluťáka...
Standa10121996 - FK

u té Fabie II se ta intenzita podsvícení přístrojovky reguluje automaticky tím čidlem podle okolního světla? To znamená, že přes den bude přístrojovka osvětlena minimálně a v noci se intenzita podsvícení zvýší?
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

ano zcela logicky ale přesně obráceně
Standa10121996 - FK

myslím si, že životnost LED diod bude záviset na typu diod a na výrobci.Měl jsem LED diody v obrysových světlech od nějakého výrobce X-Tune a ty mi vydržely jen rok, čili odešly dříve než obyčejné žárovky do obrysových světel.Co je zač ten výrobce X-Tune?Není to nějaký šmejd?
Standa19071998 - FK

Standa10121996 píše:Měl jsem LED diody v obrysových světlech od nějakého výrobce X-Tune a ty mi vydržely jen rok, čili odešly dříve než obyčejné žárovky do obrysových světel.
To je ten důsledek apsence tepelné ochranné atmosféry led diod. Navíc byla led dioda ke všemu namáhaná i teplem vytvořeným žárovkou reflektoru. Kdyby dioda přeměňovala také energii na teplo a měla tepelnou ochranou atmosféru tak by k tomu nedošlo. Na rozhraní dvou ochranných tepelných atmosfér by proběhla jenom výměna tepla. Dioda by přežila.
Standa10121996 - FK

např. u těchto LED žárovek http://www.led-mania.cz/led-zarovky-do- ... x-led.html
uvádí, že mají extrémně dlouhou životnost a jasnější barvy než žárovky.Vzhledem k ceně 25,-Kč za kus se mi nějak nezdá, že by měly dlouhou životnost.Měl jsem dražší LED žárovky v obrysových světlech a vydržely pouze rok.Máte někdo zkušenosti s těmito LED žárovkami nebo podobnými?
Odpovědět