Vše o dobíjení...alternátor,kontrolka dobíjení,napětí atd.

Odpovědět
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Re: Vše o dobíjení...alternátor,kontrolka dobíjení,napětí at

Příspěvek od ferdamravenec »

někam na kostru , tak další kolo , kam na kostru ? na motor nebo kastli ?
já to vidím tak že jsi měřil altík a kostru jsi měl na kastli ,
takže zkontroluj očisti promaž kostřící body
keenworth - FK

Příspěvek od keenworth - FK »

Kostru jsem vzal tam, kde je ukostřená baterka - takže na kastli, ale i když jsem ji vzal kdekoliv jinde třeba na motoru, ukazovalo to +- stejné hodnoty.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

tak očisti místo u altíku kde budeš měřit páč jsi měřil přes přechoďák
PetrSeky - FK

Příspěvek od PetrSeky - FK »

Ahoj, něco sem tady přečetl, ale mám z toho gulášek a elektroniku nesnáším :D
Po nastartování se mizerně rozsvítily budíky i světla. Start proběhl standartně, kontrolky zhasly jak měly.
Párkrát před tím sem si všiml podobného úbytku světla při puštění plynu, po přidání se palubovka i světla zase rozzářili...
Před půl rokem sem měnil altík za repas...
Může to být regulátorem?
Elektronika je pro mě španělská vesnice, tak se omlouvám za blbý dotaz. Zítra chci zajet na přeměření atd., ale rád bych věděl, na co se zhruba připravit.
díky
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Nevím co máš za motor, potažmo alternátor, ale jestli 1.3, tak já bych řekl že to je taková vlastnost. Ono to na volnoběh nestíhá dobíjet nikdy. Dá se tomu "pomoct" silnější/novou baterkou, to je tak asi vše. Pak jedině vyměnit altík za Bosch z 1.6/1.9 nebo nějakýho jinýho auta, ty dobíjejí i při nízkých otáčkách dost.

Jinak kdyby to bylo nějak hodně, tak skontroluj řemen, jak je napnutej a jestli není mastnej - to minulou zimu vyškolilo mě. Při volnoběhu to nedobíjelo ani ň, měnil jsem regulátor a nic, už jsem z toho byl nešťastnej a nakonec to bylo namaštěným řemenem :hlava:
PetrSeky - FK

to byla rychlost :)
Mám 1,3 rv99 chtěl sem to napsat, ale nějak sem zapomněl.
Ještě bych chtěl dodat, že i stěrače šly hóódně pomalu, oproti ránu, kdy sem s tím jel naposledy. Ráno to bylo ok, večer pokles jako prase :)
Na řemen kouknu.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

jestli-že tomu nerozumíš nech si to udělat , může to být regler / uhlíky , nebo už sběrací kroužky , popř diody
PetrSeky - FK

určitě si to nechám udělat, tady se jen informuji ;)
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

dost můžeš udělat sám , ale musíš k tomu sebrat odvahu ,
a taky zkus zkouknout/ošetřit kabely baterka - altík , baterka - kastle - motor
PetrSeky - FK

tak nakonec alternátor dával málo. Vzhledem k tomu, že mi na konci května dávali repas, jel sem ke stejný firmě a výměna proběhla v rámci záruky kus za kus.
Díky za rady
HeavySmoker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HeavySmoker »

Nevíte někdo včem se liší regulátor pro altík magneton 90A od 70A ? Teda krom ceny, ta je u origo regulátoru 1000 peněz, tak přemýšlím o alternativě pokud nějaká je. Díky za rady
Jirka

Příspěvek od Jirka »

Ahoj, měl bych dotaz; občas se stane, že po studeném nastartování cca 10 sekund se ozývá zvuk podobný hučení či skřípání..těžko definovatelný. Po té přestane. Žádné jiné další jevy to neprovází. Snad jen, že podobný zvuk, jen v podstatně menší hlasitosti se občas ozve v čase před nastartováním..než se ozve to cvaknutí ve skříňce. Jde o mpi 50kw, najeto 160 000 tis. km.
Díky.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Palivový čerpadlo je můj tip.
DoubleG - FK

Příspěvek od DoubleG - FK »

Dobrý deň. Mám Felíciu 1.3 mpi 1997 a problém s dobíjaním. Za studena alebo pri rannom štarte nesvieti kontrolka dobíjania pri zapaľovaní, po naštartovaní jemne presviecuje. Riešim to prešľapnutím plynu k 4000 ot/min, vtedy pohasne a dobíja normálne ako má. Po prečítaní diskusie by som to tipol na regulátor, ale... auto má najazdených ledva 52 tisíc km (doteraz poctivo garážované) a pri tom prešľapnutí plynu sa to opraví a dobíja, dokonca aj po vypnutí a opätovnom naštartovaní dobíja hneď, tak ako má. Osobne by som to tipol na budenie alternátoru (+D káblik). Stretli ste sa niekto s podobným problémom? Poprípade kde by som sa mal a po čom pozrieť. Alebo nemám špekulovať a vymeniť rovno regulátor? Ďakujem za každú radu a zostávam s pozdravom
ScrewCZ - FK

Příspěvek od ScrewCZ - FK »

Ano,ja bych videl problem s vybuzením! Buzení je doménou rotoru,takze bych spise zkontroloval uhlíky,popripade medene krouzky na komutátoru rotoru. To by odpovidalo tomu, ze po pohrani si s plynem,zvyseni otacek,kontrolka zhasne! Kdyby tohle bylo v poradku, pak bych se podival na kablik D+ , regulator(ostatne ten zkontrolujes soucasne s kartaci=uhliky). pak by to taky mohla byt jedna ze tri pomocnych doid v usmernovacim mustku. Ci samotny rotor..... Na druhou stranu, ma teda dost malo najeto,ale i pres to, je to mozny ;)
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Jak tomu máme rozumět ,když zapněš klíček,nebo až po nastartování.

Za studena alebo pri rannom štarte nesvieti kontrolka dobíjania pri zapaľovaní,
DoubleG - FK

Příspěvek od DoubleG - FK »

ScrewCZ: ďakujem za rady, zajtra sa na to vrhnem ;)
Jozefj: Ranný štart- zapnuté zapaľovanie=nesvieti kontrolka dobíjania, naštartované=jemné presviecuje kontrolka
Za studena- po 2, 3 hodinkách parkovania, zapnem zapaľovanie=nesvieti kontrolka dobíjania, naštartujem=jemne svieti kontrolka
Po vybudení altíku vytočením motora zhasne kontrolka, auto dobíja. Vtedy ak je nabudený altik vypnem motor a hneď naštartujem=dobíja. Alebo štartovanie po hodine, 2 hodinách je tiež bez problémov, ak už bol nabudený altik. Ono to ide pekne poznať kedy a ako altik dobíja, buď na kontrolkách alebo svetlách.
Tom3 - FK

Příspěvek od Tom3 - FK »

Měl bych taky dotaz, dá se do feldy 1.3 dát altík z fáčka ?
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jura_Favorit »

Tom3: dá, akorát pokud to nebude z Favorita s BMM, je nutná výměna řemenice. U alternátoru z Fav BMM toto odpadá, neboť to již mělo řemen se čtyřmi drážkami.
Škoda Favorit 1.3 MPi (136 GLXi) MOTOR EXCEL - profil, rajče.net
Škoda Favorit Pick-up 135 LX
Škoda Favorit 135 L
Škoda Octavia combi 1.9 TDI elegance
Škoda Superb combi 2.0 TDI 4x4 SCOUT - daily car
Tom3 - FK

Příspěvek od Tom3 - FK »

Zítra to vyzkouším a uvidím, mám tam altík z fáčka ale nevím už co to bylo...ale nějak si poradím :)
bosator

Příspěvek od bosator »

Zdravím, chtěl bych poprosit o názor. Mám alt. Magneton 70Ah. Měl jsem problém s dobijením, na volnoběh se světly mi to dávalo cca 13,4V se, starým i novým regulátorem. Rozdělal jsem alternátor, dle dílenské příručky proměřil odpory diod, byly mírně nad toleranční rozsah, všechny ale funkční, pouze byl můstek celý povolený a nelomná 1 nožička. Celý jsem ho poutahoval, zajistil šrouby, zaletoval nozičku. Po složení alternátor dával 14,3V bez spotřebičů, 14,1V se světly a ventilátorem na 2, takže supr hodnoty. Ovšem po cca 500km to už bylo zase cca 13,5 a teď po cca 2000 km dává se světly a ventilátorem na 2 už jen 12,8, při zvýšených ot.(3000ot.) 13,4. Dá se říct, že čím víc km, tím postupně klesá dobíjecí napětí. Ptám se, je to můstekem, vyřeší to nový můstek, nebo mám hledat chybu jinde? Předem moc díky za odpovědi.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

jakým měřidlem měřeno ? při jakých venkovních teplotách ? jestli je měřidlo ...lepší , hledat chybu v autě , jestli je obyč "měřáček" tak ho dost ovlivňuje teplota okolí , vybití baterie ,
nejdřív zkus kabely , pak regulátory , pak teprv můstek
bosator

Příspěvek od bosator »

Je to měřák za asi 130kč mám ho cca 8let, má toho hodně za sebou. Porovnával jsem kdysi hodnoty s profi měřákem za 2000kč a dá se říct, že ukazovali totožně. Že by na něj měla vliv teplota, to mě fakt nenapadlo, určitě vyzkouším, to mě zajímá. Jinak teda závada v alternátoru nejspíš bude. Jsou tam navíc velké výkyvy naprázdno/se zátěží, což původně nebylo.Kabely změřeny, regulátor vyměněn za nový a žádná změna. Rozdělám ho, uvidím, když nic nenajdu., koupím nový můstek. Co ty čínský můstky za 200, šmejd??
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

co ti dela kontrolka dobijení? mustek VIKA za 190kc mam v auto rok a pul (20tis.km) a v poho. nez jsem ho menil zjistil jsem ze pri zatezi (mozna zahratí) nejaka dioda propousti na obe strany,za studena a pri mereni s malou zatezí se zdal v pohode.jinak daval jsem rovnou i regulator za 260kc a taky u me dobry.
bosator

Příspěvek od bosator »

Kontrolka dobijení neproblikává (nedává nijak o tomto problému vědět). Jinak co jsem zpozoroval, tak i v mém případě, pokud je auto zahřáté, dobijí to hůř. Při stejné zátěži světla, ventilátor na 2 je na zahrátém alternátoru o cca 0,4V méně. S více km se to postupně zhoršuje, že by se postupně vypalovala některá dioda?
RadekH - FK

Příspěvek od RadekH - FK »

Tak sem se dnes taky rozhodl překontrolovat nabíjení a sem zpokojen
Volnoběh + světla + ventilátor 2st - 14,2V
Volnoběh + světla - 14,3V
Volnoběh a vše ostatní vynuté - 14,4v
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

zdravím nemáte někdo zkušenosti s regulátory na magneton 70A ja jízdy mi originál odešel,dával 13,8-14V dle spotřeby,koupil sem v nejbližší mototechně jen nějakej abych dojel,a on davá je 13,4-13,5Vneni naněm žádná značka asi čína ,akorát bych se chtěl zeptat,kdo má vyzkoušenoi nějakej kvalitní co dáva těch 14V?
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

njn čína , teď když jsi to měřil co jsi měl zapnuté ? a předtím ?
taky mám takovej dvě-třidesetiny jsem dostal na napnutí řemenu (těch 5cm průhybu nic moc)
bez spotřebičů 14,1
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

vůbec nc ale original daval nejakejch 13,9V bez zateže a v 1500ot se zátěží to držel taky a tendle jen 13,4V
anonymousjihlavak

Příspěvek od anonymousjihlavak »

[quote="straca"]zdravím nemáte někdo zkušenosti s regulátory na magneton 70A ja jízdy mi originál odešel,dával 13,8-14V dle spotřeby,koupil sem v nejbližší mototechně jen nějakej abych dojel,a on davá je 13,4-13,5Vneni naněm žádná značka asi čína ,akorát bych se chtěl zeptat,kdo má vyzkoušenoi nějakej kvalitní co dáva těch 14V?[/quote]
Kup si v elektroshopu schotkyho diodu, radši na tak 50A a víc a min závěrnné napětí 50V odpoj twen drátek co vede do regulátoru a vřaď tam tu diodu (proužkem k reglu) zvedne se tak regulační mz o napětí na diodě (cca o 0,3 až 0,5V) taky to tak mám u novýho altíku, na zimu je to doobré, když je všechno vypnutý dává to 14,6V když pozapínám půlku věcí tak 14,3až14,4 a když vše, tak se to drží v rozmezí 14,2-14,3V Taky jsem udělal jednu vyfikundaci - na altík jsem napojil kabely o průřezu 6mm2 jeden na kostru a druhý na plus a přivedl je přímo na nakumulátor.
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

to jsem zkoušel,a z tech 13,4 mi to dá cca 13,8 což stačí ,ale chtěl bych jít přes 14V,to by chtelo regulátor co reguluje na 14V a diodu a sel bych na 14,4V třeba,jinak jsem slyšel o regulátorech mobiletron,ty regulují na 14,6 V což by bylo vynikající
big.jedla - FK

Příspěvek od big.jedla - FK »

já sem to už vzdal... měl jsem 3 regulátory... vika, original a pak nějaký noname... a nikdy se žádný nedostal přes 13,8 za normálního provozu na volnoběh ještě méně... => neustálé dobíjení baterky
podotýkám že alternátor je po repasi v dobrém stavu

tak sem tam vrazil Schotky diodu co mi to zvedne o 0,3V nahoru - v otáčkách mám 14,1V pohoda na baterku sem rok nemusel čáhnout a i v -15ti točila motorem jak zběsilá
keenworth - FK

Takže když dává altík 13,6-13,8 je to jako špatně?? :shock: Nebo jde jen o tu rychlost dobijení?
anonymousjihlavak

keenworth: nejde o žádnou rychlost dobíjení, 13,6V je na nabíjení žalostně málo a to je vpodstatě i 13,8V a to především v zimě. V období jaro léto podzim 13,8V stačí. Při nabíjení napětím 13,8V se akumulátor nabije do cca 90% své kapacity. U fiata mě kdysi dobíjení dávalo se světlama a ventilátorem 13,7V v létě žádný problém, přišla zima a v půlce prosince jsem musel dobíjet a pak zhruba po 1,5měsíci. Cesty byly do práce 20km a startovalo to běhen 1-2 vteřin i při -10°C.
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

není to špatně 13,6V už je bídný,ale chce to těch 14-14,2V kord těd v zimě až přijde ten doporučený regulátor tak dam vědět ,měl by dávat 14,5V,pak napíšu
keenworth - FK

Nevím co tam máš za altík, ale ten můj 70A nevytlačí víc než 14V ani náhodou... a když pustím skoro všechno co jde, rázem jsem třeba i na 12,8... je to docela máslo nejspíš. Je ale pravda, že poslední dobou mám s baterkama docela problémy. Ale těch půl voltu to asi nějak nevytrhne.
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

pul voltu to vytrhne je rozdíl 13,7 nebo 14,2 a dost velkej,altíkem to neni,to že nevytlačí víc jak 14V dělá regulátor,a to že pri více spotřebicích na volnoběh jde na 12V je vlastnost toho altíku,on potrebuje otáčky cca od 1500ot.motoru dáva plný výkon,ale jak rikam je v otáčkach to jde podle regulátoru,pak jsou tam ještě nejaké věci(dotažený můstek,přechodáky atd...)změř kolik je primo na altíku a pak kolik na baterce a pokud bude vetší rozdíl(0,1V a více) máš tam přechodaky
anonymousjihlavak

Felda má dementně vedený kabel z altíku do aku a ještě malý průřez (6mm2). U Mazdy 323 z altíku(60A) vedl kabel o průřezu 10mm2 přímo do aku (délka cirka 130cm) U feldy je z 55A altíku kabel 6mm2 vedený kamsi za palubku kde se rozdovojuje a odtud následně vede do akumulátoru, délka toho kabelu se blíží ke 4metrům!! nehledě na možnou poruchu-přechoďák v onom spoji. Kdo může, tak doporučuju přímo z altíku vyvést další kabel(stačí průřez 6mm2) navíc a přímo do aku, já jsem to vylepšil ještě o druhý kabel z altíku - mínusový pól. A nyní co naměřím na altíku naměřím i na akumulátoru. :salut:
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

ono taky stačí mít vše očištěné/ošetřené , tzn nejen viditelné přípoje ale i ty skryté > spojení altíku k držáku , bloku ...........
délka není 4 m ale asi jen 2,5 m (u 1203 mám kabel altík batrka přes 5M a problém to nedělá)

průřez 6mm2 přenese přes 70A (tuším že přesně je to 74)
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

jo altiky 55A maj 6-ku kabel,ale kam se davali 70Aaltiky a auto melo nejakou vybavu tak tak je 10tka prurez,pokud jsou ciste spoje tak je to vpoho a zadny napokeni za palubkou nevadi ja mam u altiku 10-tku z vyroby ta snese 80A a ciste spoje a na altiku mam 14,12V a na baterce 14,08V mereno profi multimetrem ,oktavka to ma podobne z altiku se to deli vsude mozne a baterka je posledni clanek
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

ferdamravenec píše:ono taky stačí mít vše očištěné/ošetřené , tzn nejen viditelné přípoje ale i ty skryté > spojení altíku k držáku , bloku ...........
délka není 4 m ale asi jen 2,5 m (u 1203 mám kabel altík batrka přes 5M a problém to nedělá)

průřez 6mm2 přenese přes 70A (tuším že přesně je to 74)
Přesně tak,naprostý souhlas.Stačí mít vše v cajku a pak se nemusí tahat silnější kabely a extra kostry.6 ka je i na výbavách s 90A alternátorem.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

těch 70 A je max proud který některými vozy ani neprotekl

zhruba při 3000 tis ot motoru dává altík cca 2/3 výkonu tj cca něco kolem 50A

může to nabíjet jak velkým proudem chceš ale co baterka nevezme to v ní nebude
prostě elektrochemický děje silnějším kablem nepřemluvíš
anonymousjihlavak

Jednoduchým výpočtem jsem spočítal, že pokud budu z altíku odebírat 50A (pokud rozsvítím přední světla, k tomu dálkáče, přední mlhovky a zadní mlhovky, tak odběr je cca 33A, pustím si ventilátor, zapnu vyhřívání zadního okýnka, pustím radio, nějaké kontrolky v palubce plus zapalování a vstřikování a 50A si to cucne jako nic) tak na 2metrovým kabelu o průřezu 6mm2 bude napěťový úbytek 0,362V, pokud altík dává 14V na baterku jako na poslední článek se dostane pouze 13,64V !!! a to je v zimě sakra málo. A to nepočítám s žádným přechodovým odporem což u starších aut bývá.

Přenechám tedy na každém soudruhovi, zdali si z alternátoru vyvede navíc jeden kabel přimo do aku, navíc když pořizovací cena necelého 1,5metru 6mm2 vodiče je 50Kč a k tomu dvě lisovací očka v ceně 15Kč. Cena této úpravy je vpravdě směšná a odstraní mnoho starostí a i nynějších nebo budoucích problémů.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

No tak pokud jezdíš neustále,celou cestu s takovýmhle odběrem tak pak jo,pak pro tebe má možná silnější kabel smysl.Myslím ale že většina těch "soudruhů" nemá stále puštěný dálkový (kolik procent cesty svítíš dálkovýma?),oboje mlhovky (kolikrát za rok jezdíš ve snížené viditelnosti?) a vyhřívání pětek (mě se zadní okno rozmrazí za 5 minut,pak ho vypínám) a těm ta 6ka bohatě stačí,pokud mají elektroinstalaci v pořádku.
Čest práci.
Aleš

Příspěvek od Aleš »

Tak nějak jak píše Ivárek, navíc ty počty máte nějak domotané, pokud svítím tlumenýma a zapnu dálkové tak tlumené zhasnou. Takže v podstatě je spotřeba stále stejná. Viz příkon žárovky H4 na každém vlákně.
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin :-)
xmorfeuz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xmorfeuz »

big.jedla anonymousjihlavak:

bude stacit schottkyho dioda 60V, 5A ?
zadnou s 50A sem nenasel
anonymousjihlavak

50A ? jestli jsem to tam napsal, tak šlo o překlep, 5A tam mělo být. tak se za překlep omlouvám :oops:

Já osobně jsem použil z vyřazeného PC zdroje tu nejvýkonější, dal ji do smršťovačky a kablbindrem ji přicvak na místo kde na ní fouká vrtule altíku. Já osobně mám určité věci, vzhledem k provozní spolehlivosti, radši dost předimenzované. Pak se totiž mohu na takovou věc 100% spolehnout.

----

Aleš: taky jsem si donedávna myslel, že by mělo v H4ce svítit jen jedno vlákno-dálka nebo tlumené, takže buď jsem si to myslel špatně, nebo na mém autě je něco v tomhle ohledu špatně.

Každopádně kdo jezdí autem každý den do práce, těch 10-20km, tak tam se počítá každá minuta, kdy jde na baterku větší napětí a ne žalostných +-13,8V. Protože není zas tak vzácným jevem, že člověk svítí světlama, k tomu puštěné mlhovky, vyhřívání zadního okna, to nemluvím o tom, že někdo má i vyhřívaný zrcátka nebo dokonce sedačky, ventilár puštěný běžně v zimním období být musí a to nemluvím o tom, že je velice častý jev kterému se říká například déšť a stěračový motorek taky rozhodně perpetum mobile není. V zimním podzimním a jarním období tedy není nijak vzácné abyste přes půlku času té 15-20ti minutové cesty do práce měli odběr minimálně 30-40A.

Dát aku na konec nabíjecí cesty byl od konstruktérů krok hodně špatným směrem. Proto mi přijde nelogické, že tady někdo hájí zbytečnost úpravy přidám dodatečného kabelu, tím spíš když taková úprava je za babku. Jak říkám, ať si to každý vyřeší po svém, já mám od té doby klid(auto jsem koupil na podzim a těžko ho budu na sídlišti a ještě v zimě rozdělávat abych očistil spoje kdesi schované, když ho musím každý den používat).
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

tanm kde vede od altíku 10tka kabel je to zbytecne,a tam kde vede 6tka,tak to jsou auta která nemaj temeř žádnou výbavu ani mlhovky,jiak řešení baterka na konec ma i oktávka,jnak vy co dáváte diodu mezi regulátor,asi schottky že? A nestalo se vám že napětí pak pulzuje?ja to zkusil,našel sem doma diodu,možná slabou a ze 13,8 sem měl 14,4V ale videl sem na volnobeh na rucičkovém V metru že se ručička pulzuje cca 0,3V dighitál to nezachytí,a bylo to trochu vidět i na světlech
strand

Příspěvek od strand »

Na Felicii u známého jsem rovněž narazil na problém nižšího napětí na akumulátoru kvůli tomu, že je tento aku až na konci hlavního silového vedení proudu.
(kontakty byly očištěny, rozdíl napětí na alternátoru a aku byl cca 0.3 V). Napadlo mě, že by se to mohlo snadno vyřešit propojením kontaktu 30 na alternátoru a šroubu M10(M8?) na cívce u startéru, kam je přiveden silný kabel od akumulátoru. Stačilo by k tomu zhruba 35-ti centimetrový kousek kabelu o průřezu alespoň 6mm2, raději víc, a dvě příslušná očka. Maximálně bych posílil izolaci. Co se týče napětí, na akumulátoru by se při zapnutí povinného osvětlení a při otáčkách nad 1500/min. mělo pohybovat kolem 14.2 V, což v mnoha případech bude vyžadovat již zmiňovanou tzv. "tuningovou" diodu- Schottky na alespoň 5A. Ve všech případech, co jsem kdy řešil, jsem ji použil.
Výše uvedený známý ale musel z ekonomických důvodů Feldu prodat a k realizaci nápadu nedošlo.
PavelKrejca

Příspěvek od PavelKrejca »

Ahoj, rád bych se zeptal, jestli nemáte tušení co je za závadu, když mi svítí kontrolky dobíjení po vyjmutí klíče ze zapalování a když klíč do zapalování dám a otočím s ním do polohy 1 kontrolka zhasne (aniž by bylo nastartováno).
Díky za odpověď
Pavel
Odpovědět