LED sufitka

Alf

LED sufitka

Příspěvek od Alf »

Máte někdo zkušenosti se svítovostí a kde ji koupit ?
Přemýšlel jsem o tom, že si ji vyrobím sám, ale jedna dioda 5mm / 7 000-12 000mcd stojí v GESu 25 Kč což při použití 4 znamená 100,-
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
Josh123456 - FK

Re: LED sufitka

Příspěvek od Josh123456 - FK »

Alf píše:Máte někdo zkušenosti se svítovostí a kde ji koupit ?
Přemýšlel jsem o tom, že si ji vyrobím sám, ale jedna dioda 5mm / 7 000-12 000mcd stojí v GESu 25 Kč což při použití 4 znamená 100,-
No já jí mám led Sufidku a jsem spokojen... Svítí o dost lépe, než normální žárovka. a s tím vyrobením být tebou bych to neřešil a koupil jí
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Záleží, kam ji budeš dávat, já měl ve stropním světle s 6-ti ledkama a nesvítí to nic moc, jelikož chybí ten odraz světla od paraboly, takže jsem radši dal 10W sulfitku a teď to je světlo. ;)
spiderwc40 - FK

Příspěvek od spiderwc40 - FK »

koupit se da uplne vsude
http://www.zbozi.cz/?q=LED+sufitka&item ... n=&region=
ja vim ze ji maji i u nas na http://www.tuning-centrum.cz ale na netu jsem ji nenasel. Taky jsem o nich premyslel ale driv prodavali po dvou kusech a to se mi nehodilo. Hlavni vyhoda je kdyz to vymenis ve stropnim nebo v kufru tu sufitku tak ze se neprehriva pokud tam mas normalni sufitku tak to asi znas kdyz chvili svitis ze se prehriva. Ja mam taky obyc modrou sufitku a jsem spokojenej o LED jsem se ale taky zajimal :idea:
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

103457 píše:Záleží, kam ji budeš dávat, já měl ve stropním světle s 6-ti ledkama a nesvítí to nic moc, jelikož chybí ten odraz světla od paraboly, takže jsem radši dal 10W sulfitku a teď to je světlo. ;)
Taky sem jí tam měl .dokonce 2 a stejně to svítilo naprd.
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...:)
Alf

Příspěvek od Alf »

Právě mně zajímá, jetli někdo udává svítovost. Kdybych si ji udělal sám tak může třeba svítit víc, ale ta cena :(
Sufitku tam už asi nedám, jelikož ji chci do světla nad zadní sedačky a v předním mám 10+5+5 W ( Octavia ) a se zadním by to bylo 25W a to už neutáhne zpožďovač v alarmu (Jablotron - Akcent ) už jsem v něm musel vyměnit pojistku z 1A na 2,5A ,ale nechci to tak zatěžovat, použitý tranzistor je sice na 7,5A, ale plošný spoj nevím nevím. A to zbytečné teplo taky nemám moc rád.

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Alf píše:Právě mně zajímá, jetli někdo udává svítovost. Kdybych si ji udělal sám tak může třeba svítit víc, ale ta cena :(
Sufitku tam už asi nedám, jelikož ji chci do světla nad zadní sedačky a v předním mám 10+5+5 W ( Octavia ) a se zadním by to bylo 25W a to už neutáhne zpožďovač v alarmu (Jablotron - Akcent ) už jsem v něm musel vyměnit pojistku z 1A na 2,5A ,ale nechci to tak zatěžovat, použitý tranzistor je sice na 7,5A, ale plošný spoj nevím nevím. A to zbytečné teplo taky nemám moc rád.
No a co zkusit koupit diodu a rozbrousit jí hlavičku aby se zní stala rozptylka a ne jen bodovka?
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...:)
Alf

Příspěvek od Alf »

To by bylo lepší. Ono to stejně nějak rozptýlí to ,,sklo" . Jedna dioda 25Kč !

Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Taky myslím,že není co řešit. Já si tenkrát koupil tu led sufitku a dost mě to zklamalo,tak sem se na to vyprd....Kdyžtak pak sem dej foto jak to dopadlo,nechal bych se inspirovat :D
Alf

Příspěvek od Alf »

Vetšinou jsou prý použité SMD LEDky rozptylky, tak se mi vyrábí v Eleco.cz Vyškov prototyp s normálníma co mají větší svítivost.

smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

No ja tu sufitku s diodama mel a nemuzu si stezovat byli tam 4xmodra dioda a nebylo to kdo vi jak svitivy ale ucel to splnilo a bylo intimco na libacky znate to ne :D
Alf

Příspěvek od Alf »

Tak mám plošňák se šesti LED a svítí to líp jak 5W sufitka :) Musí to být, ale bodovky a ne SMD, ty svítí míň

trivet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trivet »

Já jsem si koupil balení dvou LED sufitek (kolem 120kč) a jednu jsem dal do kufru a druhou na světlo ve stropě. Ve tmě to svítí super :) . Jinak barva LED je bílá.
nojmis - FK

Příspěvek od nojmis - FK »

laboroval jsem s ledkama a problém je v chlazení, nepodceňovat! i pitomá bílá ledka topí a nedělá jí to dobře, v první chvilce ztrácí barvu a jde do modra, pak umře uplně
Alf

Příspěvek od Alf »

Zajímavá věc, alespoň budu případně vědět po čem jít.

nojmis - FK

možná důvod zahřívání, a jedná se i o dnes moderní lampy s ledkami místo klasických bodových žárovek třeba doma do lustrů. Problém je v chlazení samotných led diod. pokud nemají dobrý odvod tepla, čip v ledce se zahřívá a odpařují se části luminoforů, to způsobí postupnou ztrátu barevného podání a nakonec nizkou výdrž, kterou by u led diod každý čekal v řádech let trvalého provozu. Měřil jsem teploty různých provedení led diod a různých výrobců a infrateploměr ukazoval kollikrát i 80st.C. přitom na povrchu ledek to nevypadá nijak extrémně.

Docela se mi osvědčily proudové zdroje nebo měnič pro ledky, kdy proud jsem nastavil cca na 70-80% co udával výrobce a raději intenzitu světla dohnal větším počtem ledek nebo líp udělanou parabolou. Každopádně implementace bilých led diod do lampičky u feldy mě dala i s výrobou chladiče pořádně zabrat
Alf

Příspěvek od Alf »

A jak jsi vyřešil ten chladič ?

nojmis - FK

Alf píše:A jak jsi vyřešil ten chladič ?
nejprve podkladem byla DPS s ledkami a přesně na rozměr vyfrézovaný hliníkové chladič aby měl co největší styyčnou plochu. vše spojené silikonovou vazelínou používanou pro lepší přechod tela mezi součástkami a chladičem. každopádně i tak je v lampička hodně málo místa na odvod tepla, lépe se pracuje s návrhy chladišů na míru pro bodovky v osvětlení doma
Odpovědět