Problémy s chladením

Simos 2P
135M, 136M
aero - FK

Problémy s chladením

Příspěvek od aero - FK »

Ahojte, chladenie motora na mojej 1,3 MPi 1997 začalo štrajkovať jednou poruchou za druhou...:
Začalo to tým že odišiel termostat - vymenil som (aj chladiacu zmes),
Po výmene dosť kolísala teplota (možno to boli príznaky neskoršieho odídenia čidla...?),
Potom to začalo slziť okolo čidla teploty na termostate - to bola len drobnosť - poriešil som.,
Potom odišlo to spomínané čidlo - (teda predpokladám že je zlé, ešte som ho nemenil auto kúri OK, ale teplomer je stále dolu),
Nasledoval chladič ktorý začal tiesť, (každé ráno pri odchode do práce som pod autom našiel mláčku asi poldeci kvapaliny) - vymenil som.,
Dnes ráno bola pod autom ďalšia mláčka - predpokladám že to tečie tam kde vstupuje hadica zozadu do motora - všimol som si že je to tam vlhké keď som vypúšťal kvapalinu naposledy - trocha som dotiahol hadicu, ale je to tam veľmi zle prístupné... dá sa tam vôbec dostať tak aby som tam vymenil ten kúsok hadice bez toho aby som spustil dole motor alebo pod.?

Čím to môže byť že to začalo takto štrajkovať? dal som zlú chladiacu kvapalinu ktorá mi to rozožiera..? tá predošlá bola už dosť stará, možno viac ako 5 rokov ale problémy takéhoto druhu som nemal... Koľko druhov tých kvapalín je? bola tam červená, a novú som dal tiež červenú... alebo aj tie sa ešte nejak delia???

.. už len čakám že sa mi za jazdy zadymí spod kapoty a potom to pustím dakde dole svahom... :-/

Diky za rady

Braňo
p.s.
Kontaktovat uživatele:

Re: Problémy s chladením

Příspěvek od p.s. »

já něco takovýho zažil na fafounu dal sem novou červenou kapalinu a začalo to protejkat všude možně povyměnoval sem hadice i nádobku a furt to trochu prolínalo tak sem dal i nový spony a vše řádně utáh a do tejdne zas kapky trvalo to asi 3 měsíce než se to uklidnilo do ted nevim proč u modrý či zelený kapaliny sem to nikdy nezažil.
nedoporučuju ti bězhlavě měnit červenou kapalinu za modrou či zelenou odejde ti těsnění pod hlavou spíš skus vyčkat a pravidelně kontroluj a dotahuj spony na hadicích :scratch:
aero - FK

Příspěvek od aero - FK »

Chladiacu kvapalinu menit nejdem...
len neviem ako sa dostanem k tej hadici vzadu za motorom...
K tej spodnej spone som sa ako-tak dostal, ale k tej vrchnej neviem...
Ešte skúsim keď sa oteplí... dovtedy budem v kufri vozit zasobu kvapaliny, tecie to dost...

Dik
naj - FK

Příspěvek od naj - FK »

Pokud ještě nemáš problém vyřešený-horní konec hadice je nasazen na vodním čerpadle.Je to trochu nedostupné,ale jde to ze zadní strany od topeni.Problém může být povolení původní pásky.Novou našroubuješ /bavíme se o pásce se šroubovým utahováním/ nástrčným klíčem M7 /jde to ,ale horší i šroubovákem/.Hrdlo čerpadla bývá často povrchově zoxidované/proto ten únik po nalétí nové/ a ten oxid musí pryč např.máskem smirku na plátně.Hadice jde sundat a nasadit po demontáži kola a krytu trubky k této hadici a povolení truhky z držáku na motoru/M6/,ale šroubovat nejlépe od topení.Možná padne i ostřejší slovo,ale jde to.
1luky - FK

Příspěvek od 1luky - FK »

čaute, aj ja mám problém s chladením. Tento rok cez zimu sme si kúpili naše prvé auto (hádajte aké) :lol:
teplota chladiacej mi nestúpla nad 70°C (kamoši radili výmenu termostatu) tak som vymenil termostat
prvý štart po výmene na voľnobehu, a teplota mi stúpla na 90°C a prvý raz som počul ventilátor môjho auta, myslel som si že je všetko ok.
ale keď jazdím a ako koľvek dlho tak mi teplota zasa nestúpne nad 70°C a to je môj problém, nechápem kde je chyba hoci to neni až taká strašná vec ale aj tak si myslím že časom to problém asi bude.

Tak keby som vás mohol poprosiť o nejaké nápady alebo nejaké rady budem rád.
btw mám to odvzdušnené takže v tom problém nebude.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

ten termostat byl jakej ? nějaká čínovýroba ?
1luky - FK

http://www.google.sk/imgres?hl=sk&sa=X& ... 29,r:6,s:0

bol to nemec

snáď mi nechces povedat ze sa pokazil do 24H :-)
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

u nějaký číny bych tomu věřil ,

těch 70 máš podle budíku ? nebo podle diagnostiky ? jak ti to topí ?
nedal jsi termostat obráceně (nevím jestli to u mpi jde ,) ,
1luky - FK

sorry asi som sa mal rozpísať viac aby ste sa nemuseli pýtať toľkokrát.

opačne to asi nasadiť nejde ale jeden nikdy nevie :-)
70°C mám z budíka (diagnostiku nemám)

pred výmenou termostatu to bolo na budíku 50°C až 70°C záležalo na tom aká bola vonku zima.
po výmene termostatu na voľnobehu to vyliezlo na budíku na 90°C a zapol sa ventilátor to bolo cez víkend. Manželka jazdí na aute do roboty a už v pondelok počas jazdy to nevyšlo nad 70°C pokial kúri, pokiaľ vypne kúrenie tak to vylezie kúsok nad 70°C (asi na 73,25°C odhadom ) :-) ale potom sa to už hore nepohne.
na voľnobehu som to potomto už neskúšal lebo nevidím v tom zmysel.

Kúri to perfektne cca za 10min po štarte máme v aute trenkovú teplotu, práve preto to nechápem (niektorý hovorili že mali pokazený termostat ale im to ani nekúrilo, mne to kúri perfektne ale budík mi nepustí vodu nad 70°C)

termostat určite neni z číny,teda na krabičke uvádzali DE ale ruku do ohňa kvôli tomu nedám.

A chcem poďakovať za snahu akou sa tu k problémom pristupuje

ĎAKUJEM :salut:
OUTDOOR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OUTDOOR »

No já bych to viděl opět na špatný termostat, když jsem ho měl já KO, tak taky když jsem byl na místě a motor točil jen na volnoběh, tak se mi to zahřálo na 90°C, ovšem jakmile jsem začal jezdit, tak to šlo opět dolů na cca 75°C a topit mi to topilo taky dobře. Ale než začneš měnit temrostat, tak bych vyzkoušel třeba s někým prohodit čidlo teploty, pokud zde taková možnost je.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

podle toho co píšeeš tak je vše v pořádku jen může být špatné čidlo nebo budík není správně seřízenej , páč je jen orientační
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

ještě můžeš zkusit termostat vyndat , připravi t si horkou vodu nejlíp na sporáku aby se vařila , a studenou ,
termostat dáš do horký aby se otevřel , jak se otevře tak ho dát do studený , 2x zopakovat , pak namontovat
Yetti98
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yetti98 »

Řekl bych že to je oničem, jde o to jakej ten termostat je:kapalinovej a neb voskovej, ale jak píše ferdapráce všeho druhu termostat vyndat dát do hrnces vodou studenou a zahřívat s teploměrem a pozorovat při jaký teplotě otvírá a další zkusit s nějakým kámošem prohodit čidla a pak řešil budik teploty: jinak když mi prdnul chladič tak jsem ho pouze vyměnil včetně hadic atd nalil obyč vodu, projel cca15km zaparkovalnnechal chvilku zchladit nalil nemrznoucí (Fridex eco) o5 projel a do teď neutekla ani kapka v chladicí směsi a to jsem nalil pouze mezi rysky a je to už 1/2roku
emge

Příspěvek od emge »

Re: 1luky
Prečítaj si túto diskusiu:
[url]http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 21&t=11565[/url]

Činnosť termostatu (nie jeho presnosť) zistíš ľahko - po naštartovaní motora funguje "malý okruh" motor sa zahrieva, termostat je uzavretý a hadica od termostatu k chladiču musí byť [b]studená[/b]. Keď motor dosiahne prevádzkovú teplotu, termostat sa otvorí a chladiaca kvapalina začne prúdiť do chladiča - hadica je teplá (horúca).
Podľa Tvojho popisu však bude problém so snímačom teploty. Pozor, má 2 okruhy! Druhý okruh dáva informáciu riadiacej jednotke a tá môže dávkovať benzín pre studený motor, aj keď je už zahriaty. Takže je to veľmi dôležitá súčiastka, neslúži len pre Tvoju kontrolu teploty kvapaliny. Snímač sa dá premerať Ohmmetrom, sú k tomu tabuľky so správnymi hodnotami.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

[quote="aero"]...Čím to môže byť že to začalo takto štrajkovať? dal som zlú chladiacu kvapalinu ktorá mi to rozožiera..? tá predošlá bola už dosť stará, možno viac ako 5 rokov ale problémy takéhoto druhu som nemal... [/quote]
Príčinou môže byť zanedbaná predchádzajúca výmena chladiacej kvapaliny. Protikorózne a ďalšie prísady (ktoré obsahoval pôvodný koncentrát) sa vyčerpali a to mohlo spôsobiť aj vnútornú koróziu chladiča a preto začal tiecť. Koróziou môžu byť napadnuté aj ďalšie diely.
V chladiacom systéme mohli po dlhšej dobe vzniknúť usadeniny, ktoré utesnili spoje. Nová chladiaca zmes usadeniny rozpustila a netesnosti sa prejavili.

Ak nie je nejaká časť okruhu chladenia poškodená, tak by malo stačiť podoťahovať spony. Keď chladiaci systém utesníš, tak by som Ti odporúčal chladiacu kvapalinu opäť vymeniť. Súčasnú zmes takto využiješ na preplach systému.
Odporúčal by som Ti vyskúšať chladiacu kvapalinu Valvoline MaxLive, ktorá má aditíva vhodné pre staršie autá (aj ja ju používam):
[url]http://www.valvolineeurope.com/czech/pr ... coolant_af[/url]
1luky - FK

Emge po štarte sa mi zahrieva aj hadica od chladiča takže termostat bude otvorený a budíkom to nebude ale nechápem ako sa to mohlo stať s novo kúpeným aj ked je to starline čo je asi podradná značka, ale aj tak nechápem :-(
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

hele jak jsem psal , hoď hrnec s vodou na plotnu ať se voda vaří , připrav ještě jeden se studenou , termostat vem do kleští dej do horký vody ať se plně otevře pak ho ned dej do studený ať se zavře ............. a celý to 2x zopakuj ,

není to z mojí hlavy je to rada kterou jsem dostal když jsem měnil termostat u svýho prvního auta , taky po výměně za nový se to neohřívalo a v tý době díly z číny nebyly
emge

Příspěvek od emge »

1luki - je to tak, termostat je chybný. Eše by tu bola možnosť, že je zle založený, ale to musíš posúdiť sám.
Nepísal som o "budíku", ale snímači teploty chladiacej kvapaliny, ten je tiež veľmi dôležitý.

Čínske (Starline) a poľské termostaty sú dosť nespoľahlivé, tie by som nekupoval. Elit má teraz v ponuke termostaty Vernet, tie sú dobré.
Skús ale pouvažovať, či by nebolo lepšie vymeniť celý "domček" s termostatom a snímačom, dajú sa ešte kúpiť originály. Nie je to síce najlacnejšie, ale väčšinou to vyjde lacnejšie, ako kúpiť zvlášť kvalitnejší termostat (Vernet, Wahler...) a snímač (Hella, EPS...).
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Mám taky polskej a funguje bez problémů už asi třetím rokem .
Ono zaleží jak se jim to povede ,neznamaná že když je novej že musí fugovat holt nějakej zmetek jim asi proklouzne do prodeje . :lol:
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
1luky - FK

Tak páni aby bola väčšia sranda tak som skúsil trik s vrelou vodou a oba termostaty fungujú aj ten starý (čo som si myslel že je zlý) a aj ten nový.
Opis pokusu: jeden hrniec vrelá voda druhý studená dal som do vrelej a asi za 30-60sek sa otvoril až dokorán šup ho do studenej v momente zavretý a toto do kola, keď mi chladla voda (nemal som teplomer tak neviem kolko mala) tak sa neotvoril úplne ale len tak troška zhruba 3-4 mm. Tak som sklamaný namontoval termostat späť a keď sme štartovali tak hadica od domčeka termostatu ku chladiču sa začala zohrievať čiže to bolo jak predtým cirkulovalo to v celom okruhu.

či je spráne namontovaný: ak má byť termostat vložený do odnímatelnej časti toho domčeka a zaistený siegerovou poistkov (zéger) neviem presne jak sa to píše
no ak to má byť takto tak je správne namontovaný (čiže termostat je v odnímatelnej časti toho (domčeka)

No na voľnobehu sa my zas vyšplhala voda na 90°C a zapol sa ventilátor, ale počas jazdy to schladí na zhruba 75°C

A teraz babo raď :-)
Nechcem to vymeniť celé ak neviem v čom je chyba ale v termostate nieje (aspoň to tak vyzerá)
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

namontoval jsi novej nebo starej ?
zkoušení bez teploěru je k ničemu , protože se musí koukat při jaký teplotě otevře

já takhle procvičím jen fungl nový termostat

jestli se zahřívá hadice postupně po nastartování tak je termostat špatný , musí se ohřát po dosažení +-90° vpodstatě nárazově

nevím jestli jde ten v plastu otočit , otočený termostat se chová podobně
1luky - FK

namontoval som ten nový samozrejme, opačne namontovať nejde vyskúšané a neviem jak si myslel ten nárazovje to akože hneď po vložení či jak si to myslel? ale skúsim zohnať ten teplomer a zistit pri jakej teplote to otvára.

no ale potrebujem vedieť že ako ten termostat pracuje, čiže: pri teplote napr.80°C má byť ešte zatvorený úplne a otvorí sa až po dosiahnutí cca 89°C ako je na ňom uvedené ? takto to má fungovať?
yRobin - FK

Příspěvek od yRobin - FK »

Nic si z toho nedělej. Mně funguje až třetí termostat,co jsem vyreklamoval a všechny byly DE.
1luky - FK

Dík za podporu :-) ak by som si bol naozaj istý že je to termostat a nič iné len termostat tak by som kúpil nový a kašlem na to ale čo ak to nebude len termostatom tak by som zas len vyhodil 6 eur za nič.
Jenik11 - FK

Příspěvek od Jenik11 - FK »

Ahoj mam takovy dotaz. nechal jsem auto nastartovane jestli se mi sepne ventilator rucicka byla jak je prostredni carka a 110stupnu tak neco mezi tim trochu spis k tem 110 a pak sepl ventilator apak se vypl ale jak jsem se dival na vodu tak rochhu bublala a jak jsem otervel vicko tak to trochu sicelo a voda trochu vybublala ale jen trochu. je toto normalni??????
keenworth - FK

Příspěvek od keenworth - FK »

Ubývá ti voda? Máš ve vodě olej? Jestli ne, tak tohle vůbec neřeš. Je normální, že když otevřeš expanzní nádobku u zahřátého auta, tak to může vybublat a hezky tě to opaří v lepší případě jen zasyčí a ni víc.
Jenik11 - FK

nene nestraci a nejde olej do vody takze to je asi normal ok?
jinak jsem se chtel zepta jestli nekdo resil chladic s ventilatorem s 1.6?????????
Jenik11 - FK

jeste mam otazecku lita mi teplota chvilku pod tesne pod stredem a pak trochu klesne a za chvilku to same je to OK nebo to je spatne
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

jak jsi na tom s termostatem ? je nový ? starý ? takhle pohupovat se ručka může ale při těhle teplotách to udělá tak 1 - 2x pak se ustálí - když se to houpe stále věstí to nějaký problém , buď termostat , vodní pumpu , či zanesený chladič

chladič z 1.6 se řešil stačí jen hledat , ale výrobce dal chladič který výkonově odpovídá motoru , a taky stačí pokud ne je nějaký problém , pokud máš zanesený chladič sice to tím vyřešíš ale budeš mít práci navíc , pokud je špatný termostat nebo pumpa tak se ti systém prohřeje sice za delší dobu ale budeš na to m stejně jako teď
Jenik11 - FK

ja jsem to kupppoval nedavoa v papirech je napsany novy chladic teplotni cidlo i termostat ale auto dlouho stalo a muze byt reba spatny termostat me to tak pripada ze jak se dostane rucicka na pulku pusti velkej okruh a tim se to schladi a zase se to tak opakuje stale dokola kdyz stojim na miste tak se teplota nehoupa takze nevim skusim se podivat na ten termostat a uvidim ale jinak bych asi v tom problem nevidel zatim ne kdyz to neleze praes pulku co vy na too?
Jenik11 - FK

dotaz jak poznam praskle tesneni pod hlavou a jestli pri vymene musim nechat rovnat a tlakovat hlavu? dekuji
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

přehřívání , úbytek vody , tlakování do vody , to je začátek pak jsou větší problémy
rovnání dle potřeby když je vyžraná
Jenik11 - FK

Dmeska jsem vymenil cidlo spinani cidlo teploty a termostat tak kolisani mi prestalo ale zase mi stoji teplota u prostred asi 90. kdyz stojim tak mi povyleze jeste vis jinak jsem se divil ze ventilator sepne az kolem 108 co se mi zda pozde. Jinak jestejsem se chtel zeptat treba jak poznam ze je spatna vodni pumpa a po kolika kilometrach se musi menit. mam nalitano 104000 tak ze nevim jinak dekuji za rady.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

otevřeš víčko expanzky a koukneš, zda ti jde slabou hadičkou pod víko expanzky kapalina. Při lehce zvýšených otáčkách už by tam pumpa měla tlačit kapalinu.
Jenik11 - FK

aha dobra podivam se dekuji
panlada
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od panlada »

zdravim,mám taky jeden dotaz:mě stoupne ručička na těch 75-80,ale když stojim na křižovatce tak mi vystřelí ručička až skoro do nebes a ventylátor se nepustí,kam tedy šáhnout,termostat měněnej díky
Jenik11 - FK

Ahoj tak ja osobne si myslim ze by jsi mel vymenit cidlo spinani ventilatoru ale prvne ho vyzkousel propoj ho kablikama na primo jestli vubec jede. a jestli ti teplota vystreli hned tak si myslim ze mas v haji termostat zkus ho vymenit ja menil jak cidlo teploy tak cidlo ventilatoru a termostat vyslo me to na cca 700kc coz si myslim ze je malo a prace byla tak na 10 min.
MVano - FK

Příspěvek od MVano - FK »

Problémy s chlazením sice zatím nemám, ale mění se mi teplota na budíku. Ručička se nepřetržitě pohybuje kolem "čárky" 1mm nahoru a hned zase 1 mm dolů. Je to blbě? Mám nové čidlo a to už druhé. To první to dělalo ještě víc a na vyšší teplotě, tak jsem ho vyměnil.
Aleš

Příspěvek od Aleš »

máš v tom trochu guláš. Čidlo pouze zobrazuje teplotu, kterou naměří v okruhu. Tzn, že neprovádí žádnou regulaci teploty!. To co fyzicky má vliv na to jaká teplota bude je termostat. Ten zase obráceně nereguluje podle "budíku",ale sám podle svého výrobního nastavení a je to čistě mechanická zaležitost, která funguje na principu změny objemu při změně teploty (parafín) a tím buď otvírá, nebo přivírá průtok vody na krátko jen v motoru, nebo při nastavené teplotě začne pouštět na velký okruh s chladičem.
Pokud je termostat naplno otevřen a je max. průtok přes chladič, a na něm na konci je teplotní spínač. (hodnotu nikde neuvidíš, je to bimetal, který sepne pouze kontakt) a ten zjistí, že teplota na výstupu z chladiče je vyšší než by podle spínače měla být tak udělá jedinou věc, že sepne a svým kontaktem zapne ventilátor na chladiči. Až teplota na výstupu poklesne pod hodnotu spínače tak ten rozepne a ventilátor se vypne. A tak stále dokola.
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin :-)
MVano - FK

Příspěvek od MVano - FK »

Jasně rozumím, ale proč je teplota na ukazatelu jak na houpčce? Termostat je nový asi cca 2 měsíce.
Aleš

Příspěvek od Aleš »

protože to ten nový termostat pořádně neureguluje.
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin :-)
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

Teplota na houpačce? ... to mě naposled dělalo proto, že jsem si blbec neutáhnul víčko na expazní nádobě a vypařila se mě voda a v okruhu kolovalo málo vody .... vždycky dojela k zavřenému termostatu kde se ohřála ... pak se otevřel termostat prolítlo to skrz chladič a zase ochladilo .. termostat se zavřel a zase se to ohřálo a tak furt dokola ;) Mě stačilo dolejt vodu.
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Odpovědět