Klimatizace - problémy a závady

Honzis
Kontaktovat uživatele:

Re: Klimatizace - problémy a závady

Příspěvek od Honzis »

je to celkem jednoduche. Ona ta klima totiz, kdyz je vypnuta, tak v podstate topi - chladice vepredu jsou temer na sobe, neco malo tepla preleze i ze zadniho do predniho. Nebo do trubek, to je jedno. A jak je znamo, chladivo v klime je velice dobry vodic tepla. Takze opravdu, klima topi. Taky jsem na to po montazi prisel..
Taresz - FK

Příspěvek od Taresz - FK »

Dobre teda dalej nehladám závadu, sice zatial tam plyn nieje ani to topenie nie je brutálne len je to na vsimnutie...
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Já jsem tedy vystřídal čtyři Felicie. Dvě s klimou a dvě bez a tento efekt jsem nikdy nepozoroval. Stále mám dvě z nich. Jedna klimu má a druhá nemá. Používám je nastřídačku a opravdu jsem nikdy nepozoroval, že by ta s klimou topila i při vypnutém topení. Vždy šlo o 1.6, topení je ale pro benzínové motory naprosto stejné.
Vzhledem k dobré znalosti chladících systémů si dokonce dovolím pochybovat o možnosti přenosu významného množství tepla z kondenzátoru klimatizace do výparníku. Kondenzátor se samozřejmě například na stojícím autě zahřeje od chladiče motoru, ale kompresor neběží, vysokotlaká část klimatizace není natlakovaná a expanzní ventil je uzavřený. Chladivo tedy zcela jistě necirkuluje a nemůže přenášet teplo z kondenzátoru do výparníku a tím zahřívat vzduch proudící do kabiny.
Taresz - FK

Pocuj ani mne to netopí az tak ze by som pri zavretych oknách udelal tam vedro ale je to trochu iny ten vzduch!
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Nevím co si pod tím mám představit. Když dnes bylo skoro 30st, tak je jasné že vzduch nad kapotou má 40 a nefouká to dovnitř chladný vzduch. Je to ale stejné jako u mého druhého auta bez klimatizace.
Na autech s klimou se projevuje pouze to, že na výparníku klimatizace kondenzuje spousta vody (vzdušná vlhkost) a když dojedeš například domu se zapnutou klimou a druhý den ráno vyjedeš již s vypnutou klimou, tak jde dovnitř docela nepříjemný vlhký vzduch.
Taresz - FK

Neviem budem to sledovat viem ze nebudem dostávat do kabíny -15 ked je vonku 30 ale pred tym som to ani nepozoroval mozné je ze si to uz nahováram ale zatial nerobym dlhé trasi a potom, aj idem plnit tú klímu tak ci tak urobym si tam dobré pocasie...
Alf

Příspěvek od Alf »

Když jsi to měl rozdělané, klapky byly vpořádku ? Pokud jo a teď při ovládání lankem chodí až do krajních poloh, tak tam prostě žádná závada být nemůže !!
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
Taresz - FK

Bolo vsetko ok aj som to vycistil ked to uz bolo vonku :)
Taresz - FK

mál by som otázku na vás co máte kílmu origo mne na jednot len tocí motor ale nefúka nic uz mám tretí odbor tam co moze byt alebo je to tako skoro normál?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Sorry nerozumím. Zkus použít alespoň základní zásady stavby věty a použij sem tam čárku. Fakt ten kus textu nedokážu pochopit.
luk111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od luk111 »

Ahoj chtěl bych se zeptat někoho jak má být přesně nastavená klapka, mám to bez ní a budu jí kupovat novou a tudíž bych potřeboval přesně vědět jak to na panelu natočit a jak nandat tu klapku, plus ten kolíček. Bude někdo vědět? Díky moc
Taresz - FK

No tak, ja ti to napíšem! Keď po-otočím vetrák na jednotku tak to len točí motorom, ale tak pomaly že necítiť fúkanie, použil som už tri predradené odpory ale nič, vždy len to isté!
Maty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maty »

Že by to nebyla závada, ale vlastnost?

Proto tam jsou 4 stupně, aby sis mohl vybrat ... ta 1 je čistě jenom pro lehkou cirkulaci vzduchu. Větrák nikdy nevypínám a mam ho minimálně furt na 1 ... nezamlžují se okna apod. ;)
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
luk111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od luk111 »

Tu klapku nikdo neporadí? Určitě to tady už někdo měnil a bude vědět.
kouda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kouda »

Zdravím, nechci zakládat nové téma tak to zkusím tady. Mám 1.6 s klimou a tlačítka mám normálně u ovládání ventilátorů topení. Ale mám problém, že mě nejdou sepnout. To první na spuštění klimatizace nemůžu zamáčknout, hned zas vyjede a druhé ani nevylézá. Prostě nemůžu zapnout klimatizaci. Dá se někde sehnat přímo drátky na spínání a vyvést je na obyč. spínač?
Popř. není tu někdo od Brna či z Vysočiny kdo by mě s tím pomohl?
Dnes sem s tím byl v servisu a řekli mě, že je to minimálně na dva dny práce a že to prý stejně pořádně neumí - přitom mají na dílně nápis jak kráva servis klimatizací. Hold co nezvládne mašina na klimačku tak to kluci nesvedou :D
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Myslím, že to už zde někdo řešil a není to tak jednoduché, jak to vypadá, spínač klimy je elektrický, ale spínač cirkulace je podtlakový.
Jedině vyměnit komplet oba spínače, jsou v jednom kuse.
číslo dílu: 6U0 820 526 spínač pro klimatizaci ± 1.250,-Kč
kouda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kouda »

To bude ale pro výměnu potřeba vyndat celé topení ven, že?
kouda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kouda »

Tak spínač mám, teďka mám ještě otázku, pro montáž musím vytahovat celé topení s klimatizací ven, nebo se tam dá nějak dostat přes přístrojovku. Co jsem četl návod pro škoda servis tak se to musí celé vytáhnout. Má s tím někdo zkušenosti, na co si dát bacha? díky za info
Taresz - FK

Ja som to vyndával, tak ze som dal dole ten plast z budíkama, t.j. ten co je cierny potom som povolil ovládanei topenia a pouzival také slová co tu napísat.... No dá sa a nemusí von topenie ale je to práca a odreté prsty... Musís nato a okáze sa ti to ako to odtial vybrat, len pozor dopredu to nepojde musís to vyberat smerod od budíkov tam je viac miesta !!!
kouda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kouda »

Díky za radu. Dneska sem to vyměnil. Opravdu padlo hodně škaredých slov :D. Ale vytáhl jsem si spodní bowden na regulaci kam to má foukat, a odmontoval jsem si celej ten plech na popelník se zásuvkou a už to šlo. Ale chce to mít pořádné nářadí a hlavně malou golu s prodloužením pružinky
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Dotázek, když máš venku starej vypínač klimy, je v něm žárovka? Jde vyměnit? Mě vypínač klimy nesvítí, svítí jen cirkulace vzduchu.
kouda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kouda »

Spínače rozbrat jdou, jsou tam dvě malý pacičky vzadu. Zmáčkneš je a vytáhneš čudlík ven. Hlavně opatrně ať neztratíš pružinky a světlovod. Uvnitř je napájená dioda a malý světlovod. Kažopádně doporučuji to dělat v klidu doma na stole, tedy vytáhnout celý ten kus s ovládáním větráku.
Tady jsem ti to nafotil
http://jbouska.rajce.idnes.cz/Oprava_klimatizace/#
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Díky. ;)
Taresz - FK

Ja som to robil tiez tu más aj moje fotky :)

http://taresz.rajce.idnes.cz/Klima-Klimatizacia/
Taresz - FK

No a ja by som sa opýtal, kolegov čo majú klímu a pouzivajú ju často, ja mám 1.3 MPI!

Klímu som zapol bolo vonku 38, no ale otázka znie aká je tá klíma ako dlho jej trvá vám kým stiahne teplotu? Ja som zatiaľ pozoroval to že vpredu je super ale vzadu sa mi decká skoro potia akoby ten vzduch necirkuloval celým autom len vpredu! dal som takto 250 km na jedno sedenie v aute som nemeral teplotu tak na pocit by som povedal 22 bez slnka a keď slnko svietilo na auto 25 to by sa aj dalo len neviem čo mám urobyt aby to cirkulovalo po celom aute nie len vpredu fukár mám nastavene smerom hore a dozadu fúkajú ako by som chcel fúkat zadné okno takže aby bola predstava! len na hornú čast fúkam na nohy nepoužívam ved chladný vzduch by mal íst dole!

Ani s vnútornou cirkuláciou to nie je ono zase to cirkuluje len vpredu! Pomozte mi ako na to a kde hladat či nehladat chyby a ako je to u vás!

Ďakujem!
Radomil - FK

Příspěvek od Radomil - FK »

Chlapy já to taky tet dělám,ale vůbec se mě nedaří. :( :( :( :(
Taresz - FK

V com más problémy? 1.3 alebo 1.6?
Radomil - FK

Příspěvek od Radomil - FK »

Mám 1.3 MPI s klimou,ale už se mě povedl ten ovladač vydělat,ruce mám dorejpané jak s.... :( Musím sehnat jiný ovladač,tam na tom je strhlé kolečko na topení. :( Kdyby jste náhodou někdo měl,tak se ozvěte díky.
Taresz - FK

Ale ved ovládanie, je také ako bez klímy skús vrakoviste, ono je to zámenné klíma má len cudlíky nic viac a to tam pasuje!
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Ovládání topení je pro auto s origoš klimou jiné. Minimálně tedy přepínač ventilátoru je jiný, ten by se musel přehodit. Přepínač ventilátorů u verze bez klimy ovládá ještě klapku přívodu vzduchu. Auto s klimou tuto klapku nemá, přepínač má i jinak rozložené rychlosti na stupnici (kontakty uvnitř přepínače). Nejsem si jistý levý ovladač (směr foukání) je úplně stejný. Klima má klapky trochu jinak a i polohy tohoto ovladače mají trochu jinou funkci. Klima například nemá klapku pro přepínání vzduchu nahoru/dolu.
Pravděpodobně se to dá přeskládat, ale rozhodně to nejde prohodit přímo kus za kus tak jak to je. Zrovna ovladač topení bude stejný, takže sehnat a přehodit, jestli jde vyndat.
Taresz - FK

Ja som myslel prehodiť ovládanie ventilátora čo má plus tie knoflíky na klímu to tam pôjde takže vezme ovládanie bez klímy a prehodí to tam ak smer fúkanie nevyhovuje prehodí aj to a to tak že to biele kolečko vymení a všetko je OK!

Ja som to urobil tak, že som normálne topenie bez klímy skrížil s topením s klímou a funguje to ako má všetko klaplo dokopy, jedine ten, smer fúkania ostal ako bez klímy!

http://taresz.rajce.idnes.cz/Klima-Klim ... 808397.jpg

Ja to mám takto, jedine piktogramy na stupne ventilátora nesedia, ostatné áno!

P.s.: a ak dobre myslím on má zlé len ovládanie topenia t.j. studené a teplé kolečko, a to je určite zámenné!
kouda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kouda »

Zdravím, chtěl sem se poptat majtelů 1.6 s klimou - chybí mě v autě relé ventilátoru pro první stupěň. Byl by někdo tak hodný a nafotil mě ho, resp. jaký typ to je nebo číslo z katalogu? Je umístěné společně s druhým relé a relé pro klimatizaci na podběhu za nádobkou s aktivním uhlím.
Děkuji
Odpovědět