Starty na LPG

se sporákem místo motoru :D
Rob

Starty na LPG

Příspěvek od Rob »

Hledal jsem dlouze v diskuzích,ale nenašel jsem... Máte někdo zkušenosti se startem podtlakového systému jenom na LPG,bez benzínu? Někde jsem se dočetl, že to nemá rád reduktor a kvůli tomu odchází, někdo tvrdí, že jinak než na LPG nestartuje a nemá problém... Máte s tím někdo dlouhodobé zkušenosti, o které byste se chtěli na tomto fóru podělit? Já mám felicii MPI na LPG zhruba rok, se startováním na plyn jsem začal zhruba před týdnem, zatím bez problémů, i v současných mrazech jsem natočil studený motor hned napoprvé... Ale nevím, zda z dlouhodobého hlediska nehrozí nějaký problém s LPG zařízením. Tak díky za vaše zkušenosti, postřehy a názory...
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Re: Starty na LPG

Příspěvek od Vlada320 »

S tím že to startuješ jen na plyn není problém akorát jde o to že při opravdu velkejch mrazech se ti může stát že to nenatočíš a pak když to budeš chtít nastartovat na benzín tak ti to taky nepůjde protože budeš mít sání plný plynu a prostě to nebude chtít chytit.a další věc a asi hlavní proč se to nestartuje hned na lpg je proto že ten reduktor j vyhřívanej vodou protože se můž stát že zamrzne.při fakt velkejch mrazech od těch -10 a níž se může stát že to sice třeba natočíš ale ten reduktor se ti během chvilky celej obalí ledem a zamrzne a pak už to nenatočíš na plyn ani náhodou dokud se ten reduktor zase neprohřeje vodou a hlavně když budeš mít málo fridexu v okruhu chlazení tak to zamrzne právě v tom reduktoru a stane se že ikdyž ty to pak nastartuješ na benzín tak máš zamrzlej okruh chlazení a začne se ti vařit voda v motoru to je moje vlastní zkušenost.jinak že by to vadilo nějak extra membránám si nemyslím.
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
Rob

Příspěvek od Rob »

Díky za názor, se starty napodruhé mám zkušenost, tak vím, že to není jen tak to nahodit, pokud se to nepovede napoprvé. Když mi nefungovala lambda a dávalo to příliš bohatou směs, tak byl se startem problém - ulívalo se to a druhý start byl značně problematický. O problému zamrzání jsem také slyšel, proto mám směs fridex:voda hodně bohatou ve prospěch fridexu. I předtím, než jsem začal na plyn startovat, jsem měl systém nastavený tak, že se mi přepínal hned po překonání 2000 ot/min (bez závislosti na teplotě chladící kapaliny),takže i dříve jsem přepínal na LPG ihned po nastartování. I v loňských mrazech jsem neměl problém se zamrzáním reduktoru nebo chladícího okruhu, auto navíc garážuji, tak největších mrazů je auto ušetřeno. Šlo mi spíše o reduktor, potažmo vzato o membrány, i když fakticky nevidím rozdíl mezi nastartováním na benzín a okamžitým přepnutím na plyn a mezi startem rovnou na plyn. Tak i tak jde plyn do studeného reduktoru. Každopádně ještě jednou díky za odpověď a když se ještě někdo další přidá se svým postřehem,budu rád.
modrafelda - FK

Příspěvek od modrafelda - FK »

pokud startuješ na benzin a hnedka přepneš na plyn, tak v tom fakt rozdíl není, to bys to musel nechat pár minut vyhřát aby se dalo mluvit o nějakým rozdílu. Já se na to taky ptal na jiným fóru a tam mi řekli že to prej nevadí, akorát že to v zimě můžeš točit dlouho než to na LPG chytne. Já zkoušel start hned na LPG asi v 10°C, točilo to na prázdno asi 3s a nic tak jsem radši startnul na benál. Pak auto stálo 2 hodiny v 5°C ale přesto chytlo i na LPG hned, asi byl motor ještě trošku teplý...
Rob

Příspěvek od Rob »

Tak zatím starty bez problémů. Mezitím se nám trochu oteplilo, paradoxně mi to přineslo trochu problém, jelikož jednou, už za teplot kolem -1°C, jsem zřejmě pustil startér moc rychle a motor se mi "ulil". Takže následný start byl dost obtížný i na benzín, musel jsem držet startér při plně sešlápnutém akceleračním pedálu cca 10 vteřin, než to chytlo. Ale jak říkám, to se mi stalo jen jednou a zřejmě jen díky mé chybě a nedočkavosti. Jinak jsem vypozoroval, že při startu studeného motoru na LPG to chce startér držet o cca o vteřinu déle, nežli při startu na benzín, přičemž akceleračního pedálu se při startování vůbec nedotýkejte. A chce to mít kvalitní baterii, která zejména v silném mraze je schopná v případě prvního neúspěšného startu dlouho točit motorem, aby to chytlo napodruhé na benzín. Vyžaduje to v každém případě trochu cviku a kdo si není jist kvalitou baterie a zapalovacích svíček, ten ať se do toho raději nepouští. Nebo maximálně někde doma v garáži, nebo jinde, kde bude mít příležitost rychle dobít baterii a na chvíli znepojízdněné vozidlo mu neudělá příliš velké vrásky na čele. Toť moje zkušenosti za cca 14 dní startování na LPG. Jestli někdo další vyzkoušíte, budu rád, když zde zveřejníte svoje poznatky...
modrafelda - FK

Příspěvek od modrafelda - FK »

Pak zas někdy zkusím studený start na plyn a napíšu sem... jinak si myslím že k tomu aby to nechcíplo na LPG stačí motor ohřát jen trošku, takže start na benzin a třeba po minutě nebo i po 30s přepnout
Rob

Příspěvek od Rob »

Dle mých zkušeností vůbec netřeba ohřívat motor kvůli provozu na LPG. NIKDY se mi nestalo, aby mi motor naskočil a následně zhasnul kvůli tomu, že je studený. Když jednou naskočí, už nezdechne - pokud je tedy správě seřízený a funguje lambda (za předpokladu že se jedná o řízený podtlak). Pouze když mi odešla lambda, motor měl zastudena tendenci chcípat - klidně i po zahřátí na 60-70°C (dle teploměru chladící kapaliny na přístrojové desce). Ale po výměně lambdy a seřízení byl tento problém odstraněn a pak už se neobjevil.
Odpovědět