Netaha,vela zere

Simos 2P
135M, 136M
DonKremes - FK

Netaha,vela zere

Příspěvek od DonKremes - FK »

Ahojte dopredu sa ospravedlnujem ak takato tema niekde je ja som nenasiel s tymto istym problemom. Takze ide o to. Moja felicia 1.3MPI najazdene 188 000 niekedy straca vykon skrtiaca klapka je vycistena sviecky vymenene vstrekovace som kontroloval len pohladom. vykon sa mi zda ze straca au vo vissich otackach v nizkych to nepozorujem. Cez leto som mal asi na mesiac nahodeny sportovy filter. jedna pre mna najmenej lakava a najhorsie pocuvajuca moznost podla mna je ze budu zodrate piestne kruzky co vy na to ? Maitel predomnou ju pouzival len sporadicky a olej tam bol bez vymeny aj 4-5 rokou ake uz je samozrejme vymeneny aj spolu s filtramy. PROSIM O RADU :scratch:
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Re: Netaha,vela zere

Příspěvek od ferdamravenec »

někde na začátku , při registraci jsou podmínky fora , je tam .....stejné nebo PODOBNÉ ..... ,
na 1,3MPI je 12stránek témat , pročetl jsi aspoň nadpisy ? pročetl některá vlákna ?

188tiskm nevypadá na sporadické používání

jen jsem rychle kouknul , např výfuk , snímač klepání
DonKremes - FK

Presiel som si vsetky stranky a nikde som nenasiel takyto problem.... Ono ide hlavne o to ze ked pridam plyn pomali tak je to vsetko vpohode ale ak pridam na podlahu citim ze netaha sviecky vymenene vyfuk tiez VAG nenapisal nic tiez len som chcel vediet ci sa niekto s tym nestretol skor ako zacnem zhanat tlakomer na meranie kompresnych tlakov a rozoberat a pretesnovat motor pretoze moje jedine vysvetlenie je ze to mozu byt kruzky . A 188 000 nevypada na sporadicke pouzivanie ? myslim si ze na auto ktore ma 16 rokov to nieje vela. ;)
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Moje je ve 190ti tkm v pohodě, já si myslím že to kroužky nebudou. Spíš bych se zaměřil na dodávku paliva. Takže palivovej filtr, čerpadlo, regulátor tlaku paliva. A jen pro jistotu bych zkusil výfuk jestli není některej díl přicpanej, ale to asi nebude tenhle případ.
DonKremes - FK

tak dneska som prezrel celu palivovu sustavu :) vsetky hadicky filter cerpadlo vsetko nikde ani naznak problemu este mi zostava zmerat tlak paliva len na to bohuzial nemam doma potrebny matros :) ale dneska sa prejavila chyba este jedna kolisu otacky na volnobehu sice nie nejako razantne ale kolisu a ked auto nastartujem tak sa tvari ako keby chcelo zdochnut. vyfuj som tiez prezrel upchaty nieje ale skusal som ho zapchat rukou a niekde ma dierku niekde sici. skrtiaca klapka bola troska spinava tak som ju vycistil ale zmena nenastala. :(
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

Jak jsi kontroloval filtr? :) Jedině výměna, na něm nic neuvidíš. Ale může se k němu výjimečně blbě.
DonKremes - FK

zle som napisal filter som vymenil a mimochodom zmeral som aj tie tlaky v 1.7,6 2. 8.8 3.8 4.8.6

Edit: vycisstil som skrtiacu klapku a este raz nadstavil ventily..... a nastartoval nechal som otvorenu zatku na nalievanie oleja a zapocul divny zvuk. Cez ventily unika vyfukovy vzduch do hlavy ventilov.
DonKremes - FK

zavada vyriesena su to piestne kruzky zajtra ich idem menit :)
Honza_t
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza_t »

A já nadával když jsem měl jen 12.5 :lol:

Ještě jedna rejpavá, jak víš že to jsou kroužky? To můžou bejt i ventily. Žere to olej? Fouká to víčkem oleje?
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

tyhle motorydokážou pracovat ještě při tlacích kolem 4 , psal jsi : ..........někdy ...... kdyby to byli kroužky bylo by to pořád , ta troška foukání z ventil víka je při najetých km +- normální , kdyby to byli kroužky tak se ti zasíraj svíčky z pod víka by hulilo jak z vejfuku , a kouř by byl nepřehlídnutelně modrej , a spotřeba oleje vyšší než 1l/1000km

ono kdyby kroužky tak už je v , dá se říct , háji celej motor > vačka klika , tzn komplet generálku ,
no a jestli se budou měnit jen kroužky , bez pístů vložek , tak se může stát že to nebude lepší

měl jsi to na diagnostice ?
DonKremes - FK

ahoj no konecne niekto zareagoval som si toho vedomy ze by sa musela robit komplet generalka motora snazim sa zohnat novy no neviem som bezradny. niekde sa ten tlak stracat musi. olej nezere. na diagnostike nebola pojde v pondelok nakolko dovtedy som na nu nemal ist kam. vycistil som skrtiacu klapku a vymenil sviecky myslis si ze tie tlaky su vporiadku lebo podla mna aj ked je nieco zle tak by mali byt vsade aspom priblizne rovnake tlaky nie ? ventily su nastavovane presne na 20 a 25 este ma napadlo ze mozu byt oni podpalene. a ten vykon ono ked pridavam pomali tak sa mi zda vsetko okej ale ak dam plyn na podlahu tak auto netaha. spotreba sa zlepsila ked som nadstavil ventily a vymenil filter palivovy. dneska som s tym bol u znameho v servise a nikto s mechanikou nevedel co tomu je vsetci len hadali ze kruzky alebo prasknuta hlava.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

uvádí se že rozdíl tlaků o 1 je ok

ventily můžou bejt napálený , ne že ne , ale tvůj problém bych hledal někde jinde , výfuk , klapka , zap lišta , čidla , a veškerý el přípoje ktěmto dílům
DonKremes - FK

ahojte diagnostika ukazala problem lambdy vymenil som ju a tak isto tesnenie pod hlavou. dosteloval som znova ventily a vykuchal katalizator. tlaky su na kazdom valci okolo 10 a felda ide ako nikdy :) ale poviem vam s lambdou a katalizatorom to boli muky lambda nesla povolit az ked som ju nahrial a katalizator ani nehovorim vsetky sroby sa mi utrhli ale vysledok urcite stoji za tu namahu :)
felicia1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od felicia1 »

chlapi mám velekj problém se svojí 1.3 lxi r.v. 95 najeto 227000km
když je motor studený, zapnu mlhovky, větrák, rádio, vyhřívání skel, světla, stěrače dám tma při 40ti pětku a lehce šlápnu na plyn tak se to auto krásně rozfrčí a hned je tam 70. víc jsem ve městě radši nezkoušel.

ale jak mile se dostane přes 50 stupňů tak to točim na dvojiku do 50ti na trojiku do 80ti dám tam 4ku vytočim to na 90 dám tam 5tku a padá 80 - 70, když to sešlápnu nadoraz tak na 5km to dostanu na 100 a víc ani kdybych se rozkrájel.
a to i když zhasnu i ty světla, vypnu rádio, větrák, no prostě všechno....

můžou to být ventily?
může to způsobit děravej vejfuk?
dělá to od výměny převodovky asi je tam rychlejší, ej z favorita, ale to by na výkonu tak znát bejt nemělo ne?

předem díky moc.
felicia1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od felicia1 »

je tu vůbec někdo živej??????
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

No pokud to dela od vymeny prevodovky muze to mit spojitost v jakem stavu ta prevodovka je? Me napada ze kdyz se ohreje muze zacit klast mnohem vetsi odpor, vlivem spatne vemezenych vuli apod.
Jinak bych zkontroloval urcite svicky, vule na ventilech a pripojil na pc a sledoval za jizdy co leze z jednotlivych cidel. A jen propo jak vis 50st? pokud se nepletu budik zacina 70.
felicia1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od felicia1 »

mám dodělanej budík ze š 120.
ten se zane hýbat už při 45ti.
co se týče tý převodovky, možný to je, ale ležela před montáží dva dny ve vytápěné dílně a šlo s ní na všechny fofry točit za hřídel rukou...
je fakt že 7 let ležela pod ponkem, najeto má 140tis (převodovka)
počítač chci nechat až nakonec, mám to daleko a ještě to má jen škodovka a tam to asi bude mastný...
svíčky zkontroluji a popř. vyměním - děkuji
a na kolik se seřizují ventily?
je to 1.3 lxi r.v. 1995.
díky předem moc.
felicia1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od felicia1 »

přátelé mimoměstská 9,25l / 100km už jsem fakt zoufalej, za studena jde jako brousek, ale jak se ohřeje tak z 0 na 100 za 3 minuty při plnym plynu.....
jak poznám zda ventily netěsní, aniž bych něco kuchal, kudy ten tlak odchází?
díky moc.
Martas085 - FK

Příspěvek od Martas085 - FK »

možná by to mohly být špatné ventilové vůle...jestli je máš nulové,nebo malé,může se stát,že při zahřátí se roztáhnou a nedovírají.Ale nwm jestli ti to začlo blbnout z ničeho nic nebo už to trvá dlouho. Pak mě napadlo teplotní čidlo,ale to nejspíš ne.
felicia1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od felicia1 »

od výměny převodovky, ale kdyby to auto brzdila, proč jen za zahřátého motoru.......
spíš to budou ty ventily, taky si to myslim, popř děravej vejfuk (u levýho prahu skoro přepůlenej).

jak tedy poznám že ten tlak přes ventily uniká, bude to vidět když sundám nalévací víko oleje?
díky moc.
MartinC

Příspěvek od MartinC »

Ventilové vůle bych samozřejmě zkontroloval, tím nic nezkazíš. Ale při nulových vůlích by byl problém už za studena a zahřátím by se to naopak torchu spravilo a začaly by víc "těsnit."

Čidlo teploty vody by to chtělo rozhodně zkontrolovat. Teplotní čidlo je složené ze 2 termistorů ... jeden je pro budík na palubce, druhý pro ŘJ motoru. Takže korektně ukazující budík neznamená, že ŘJ měří teplotu motoru taky správně. V jiných fórech už tu několikrát bylo popsáno, jak ho změřit ohmmetrem bez VAGu. Jinak VAG je otázka 250 Kč za kabel od Číňanů + software, na který jsou tu všude možně odkazy.

Když píšeš o tom hrozném výfuku, nemáš ho náhodou ucpaný?
felicia1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od felicia1 »

výfuk určo ucpaný neni, i kombajn je tišší.
ale ventily se přece zhorší při ohřátí, protože materiál se ohřátím roztahuje.
takže při nulových vůlích za studena jsou za tepla mezery.

aspoň tak to platí u všech zemědělských strojů a tušim že auto je řešený stejně.

a to ten software jde nainstalovat doma do PC?
díky moc
MartinC

Příspěvek od MartinC »

Kabel mám už několik let tento:
http://dx.com/p/usb-kkl-vag-com-409-1-c ... ngth-37635

Software se jmenuje VAG-COM 3.04, dá se nainstalovat do normálního PC nebo notebooku, podmínkou jsou 32-bit Windows 2000/XP/Vista nebo 7. Je sice starší, ale na feldy bohatě stačí.
Dá se stáhnout i česká verze. Vzhledem k tomu, že tady nejsme na žádném pirátském fóru, tak tě jen nasměruji, že bys měl zkusit hledat na serverech jako http://uloz.to apod.

Motor ve feldě je OHV a vůlí ventilů se rozumí vůle mezi vahadlem a dříkem ventilu. Pokud je nějaká vůle, máš jistotu, že když má být ventil zavřený, tak je skutečně zavřený.
Pokud vůle není, tak to znamená, že vahadlo stále tlačí i do zavřeného ventilu a tím ho stále mírně přiotvírá. S rostoucí teplotou se vůle vlivem různých roztažností hlavy, bloku a mechanismu OHV rozvodů zvětšují.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

s těma ventilama máš pravdu , roztahuje se to
felicia1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od felicia1 »

no právě roztahuje se materiál ventilu a proto se ty vůle dělají za studena.
když se motor ohřeje vůle zmizí a jsou nulové.
proto se ty vůle za studena nastavujou za tepla nenastavíš nic, protože tam vůle neni.
ta vůle se dělá právě kvůli roztažení materiálu.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

felicia1: zkousel jsi nekdy nastavit vule za studena pak nastartovat motor ohratho a za horka zmerit vule??? docela by me zajimalo co jsi nameril kdyz rikas co rikas.
no design car...
no tuning car...
no style car...
no city car...
only My car... :) -> MotorExcel
felicia1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od felicia1 »

nic za tepla vůle nejsou protože materiál ventilu je roztažen.

starej dobrej zetor to potvrdí už návodem k obsluze.

a kdyby to bylo jinak tahalo by mi auto líp za tepla........
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

takze kdyz je motor ohratej na provozni teplotu tj. 90C tak podle tebe nejsou na vetilech zadne ( nulove) vule.. je to tak??.
Pokud ano tak si vem do ruky merky projed se abys to zahral a za tepla sito zmer na felde...
no design car...
no tuning car...
no style car...
no city car...
felicia1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od felicia1 »

určitě budou menší než za studena.

ne že bych byl přeborník na feldy ale když na zetorovi necháte za studena nulové vůle tak za tepla vám razítkuje do pístu.
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jura_Favorit »

Karell: tomu Ty nerozumíš.. protože ZETOR :lol: :?
Škoda Favorit 1.3 MPi (136 GLXi) MOTOR EXCEL - profil, rajče.net
Škoda Favorit Pick-up 135 LX
Škoda Favorit 135 L
Škoda Octavia combi 1.9 TDI elegance
Škoda Superb combi 2.0 TDI 4x4 SCOUT - daily car
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Juro: dik ted uz je mi vse jasne :D... timto koncim debatu o ventilech za tepla :P holt Ja nastavuju ventily za tepla a na vetsi hodnotu nez za studena... heč Já to dělám jinak než to má ZETOR :king:
no design car...
no tuning car...
no style car...
no city car...
felicia1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od felicia1 »

no tka řekl bych že OHV rozvody by měly vypadat stejně ať je to bagr nebo buldozer......
jediný vysvětlení by bylo, že u feldy by se víc tepelně roztahovala hlava a blok než ventily.....

ale tím sme opět u toho na co mi nikdo pořádně neodpověděl a to je můj dotaz, proč mi auto za studena jede 40 v poho na pětku a při přidání to dá na 120
a za tepla se nedostanu přes 80 ani na 4ku....
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

tak jsem to tady proletel to tema a pokud tito zacalo takhle "nejezdit" od tee doby co jsi vymenil prevodovku tak bych asi zacal hledat pricinu tam.... aspon kontrola oleje (hladiny a stavu), nejednodusi je ohrat motor na 90C mit pripravene naradi a prebehnout ventily at vis co tam mas za vule... staci jen zmerit -> museji tam bejt, pokud to bude bez vule jeto spatne!!. pokud uz jsi toto kontroloval tak sorry asi jsem to prehlednul...
Jeste jedna otazka, kdyz se ti to ohreje a nejede, jdou otacky na volnobeh stejne rychle za plynem atd. tak jako na studenem motoru??
no design car...
no tuning car...
no style car...
no city car...
felicia1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od felicia1 »

no zdá se že za studena víc štěkne když trknu do plynu, ale možná se mi to zdá.
jinak sytič, volnoběh, starty vše ok za studena i za tepla chodí vše jak má.
výfuk jsem dnes zavařil a zalepil, tak by taky měla klesnout spotřeba a možná se zlepšit výkon.

a za studena bych měl naměřit jaké vůle na ventilech?
a čím si můžu a za co točit motorem?
platí taky pořadí 1 3 4 2 ?

v převodovce je oleje tři litříky a neubývá.
pravá poloosa je mírně ohnutá, čili auto při 80ti a brždění mírně vibruje, ale že by to mělo až takový vliv.....
ta poloosa tam byla i na staré přidřené převodovce a auto dalo i 130 než se začlo vymlouvat....

převodovka z favorita tak jedině jestli nebyli i favoriti 1.6 jinak nevim.....
feldy opravdu nejsou můj obor a přiznávám se k tomu, pokud jsem někoho urazil omlouvám se, jen je mi divný že se roztahuje víc blok a hlava než ventily samotné, doposud to znám jen naopak..
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

jak tak ctu tak ti tento problem zacal az po vymene prevodovky ne??
no design car...
no tuning car...
no style car...
no city car...
felicia1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od felicia1 »

no dá se to tak říct.
prostě stará převodovka se zadřela (pomalu nebyl to náraz) a uletěla z držáku takže se i s motorem naklonila doleva a ulomil se ten výfuk.
proběhla výměna převodovky a dnes i oprava výfuku, ten rozštíplej alternátor už je taky vyměněnej.

přebíjení baterky a řj. by asi na výkon nemělo vliv, nebo jo?
ještě to změřim ale dával 14.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

prebijeni by mohlo mit vliv na RJ motoru...
chtelo byto napichnout na diagnostiku... aspon neco by se vedelo, ted ani nemam cestu nekam smer HK abych tito napojil,
nevim no ale asi bych se zameril na tu prevodovku.
no design car...
no tuning car...
no style car...
no city car...
felicia1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od felicia1 »

no u týhle převodovky jdou kvalty krásně ale čím dýl jedu tím hůř jde řadit čtyřka (ne přes zuby ale musim drknout do páky) pak se přidá i trojika a pětka, nakonec i jednička...

ale i ohřátý to auto třema prstama na rovině popotlačím...
na vyndanej kvalt jde líp než na převodovku co tam byla před tím (a na ní jdem dal v poho 130).

no ležela 7 let pod ponkem, najeto má 160 a je z favorita, víc o ní nevim.
Velda

Příspěvek od Velda »

Ty chudáčka auto taháš na pětku od 40km/h? Víš že to neni diesel jo?
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Jen na okraj v prevodovce ma byt max 2,5l oleje a ne 3!! to uz je snad defakto uplne plna tak bacha na to!!
felicia1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od felicia1 »

těch 40 byla jsen zkouška zda to za studena fakt tolik táhne, jinak na pětku min 70 spíš tak 80.

co se týče toho oleje mám auto mírně do kopce a oleje jsem nalil tolik, abych ho viděl v tom otvoru pro tachometr....
můžu ho trošku ubrat není problém, ale nikde neslzí neteče a řidčí olej naopak znamená že by to mělo jít lépe ne?
čili za studena by měl brzdit hustej olej.
nebo se mýlím?
Velda

Příspěvek od Velda »

já se na pětku ze 40 nerozjedu nikdy :D ale mam 1.3BMM
felicia1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od felicia1 »

no já to mám 1.3 lxi z roku 95 najeto 228 000
Velda

Příspěvek od Velda »

to se dělali MPi v tohle roce?
felicia1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od felicia1 »

ten název není můj mám lxi čili novější favorit......

já se do tohoto tématu jen přidal s dotazem
jo a mám to 50kw
Velda

Příspěvek od Velda »

Jo ale 50kW byli jak BMM tak MPI. Máš rozdělivač a cívku?
felicia1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od felicia1 »

NEMÁM MPI!! bylo označení lxi a mpi
lxi byli bmm
a mpi byli mpi
jak ti to jen vysvětlit, jo mám rozdělovač
Raceman

Příspěvek od Raceman »

zvláštní .... mám jednu glxi a je to BMM pak mám 2x lxi a jsou to MPi
jestli je to BMM nebo MPi závisí na roku výroby
Jura_Favorit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jura_Favorit »

To je zase hovadina :lol: Nevím jak u ZETORa, ale u Felicie písmenka LX a GLX rozlišují výbavu... Na štítku pak "i" znamená silnější 50 kW verzi, jestli je v tom BMM nebo MPi ale nehraje vůbec žádnou roli.
Naposledy upravil(a) Jura_Favorit dne ned 17. úno 2013 17:22:48, celkem upraveno 1 x.
Škoda Favorit 1.3 MPi (136 GLXi) MOTOR EXCEL - profil, rajče.net
Škoda Favorit Pick-up 135 LX
Škoda Favorit 135 L
Škoda Octavia combi 1.9 TDI elegance
Škoda Superb combi 2.0 TDI 4x4 SCOUT - daily car
Martas085 - FK

Příspěvek od Martas085 - FK »

jak říká jura...písmena lxi a glxi značí pouze jen použitou výbavu..co máš ale pod kapotou,to z toho nevyčteš
Odpovědět