mám dotaz....dlho som studoval toto forum ale nenasiel som tak skusim takto:
mám felinu combi 97 1.3 MPI...vsetko fachá tak ako má až na to že mi nebrzdí motor ked uberiem plyn. resp. na rovinke pri ubratí plynu auto pozvolna spomali ale je to fakt pozvolna. ked mam vyradene a pridam tam otacky klesaju ako maju, vsetko sa javi okej. Obcas ked mam studeny motor a idem z kopca tak mám zaradenu trojku povedzme 2400 otáčok a auto pozvolna zrýchluje, fakt pozvolna až zrahu začne motor sám od seba brzdit-a to samozrejme nie je vždy. najviac som si tento problém uvedomil na spaitocnej ceste z muzea tatry na makove....tam mi to chybalo ze som musel zhavit stale brzdy....ani vo vyssich otackach to nic nerobi....motor a felka ide inak velmi dobre, ziadne ine problemy som si nevsimol...bezna udrzba je samozrejmost.... pre ilustraciu prilozim link na viedo zo slalomu, tam motor ide tak ako teraz ale tiez nebrzdi proste tak ako by mal. Soferoval som vela inych felicii MPI, BMM, inych aut a viem ako má vyzerat brdzenie motorom. Dakujem vopred za vas cas a vase rady
Já mám felinu taky 1.3mpi kombi z r.1999 a setkal jsem s tímto problémem taky. Byl jsem v servisu na počítači a nic nezjistili. Vyčistil jsem klapku potom jsem ji vyměnil za skoro novou a stále stejné, tak potom jsem vyměnil váhu vzduchu a zlepšilo se to ale 100procent to není. Nebude to dělat sonda, že by dávala jednotce špatné informace?
veru cosi na tom moze byt....pametam sa ze sa cistila klapka a viem ze odvtedy sa to zhorsilo...az teraz ma to napadlo. mno ale co s tym? cistila sa pretoze skapinalo pri ubrati ale od cistenia ide fajn....az na to ze nebrzdi moc motor....
otazka znie ci pomoze to zakladne nastavenie...
co sa tyka sondy nemyslim si to, ale je zvlastne ze ak si klapku menil za inu nemalo to na to vplyv- velmi zvlastne. a ten snimac podlaku nasavaneho vzduchu si dal uplne novy?
George1259 píše:Já mám felinu taky 1.3mpi kombi z r.1999 a setkal jsem s tímto problémem taky. Byl jsem v servisu na počítači a nic nezjistili. Vyčistil jsem klapku potom jsem ji vyměnil za skoro novou a stále stejné, tak potom jsem vyměnil váhu vzduchu a zlepšilo se to ale 100procent to není. Nebude to dělat sonda, že by dávala jednotce špatné informace?
inak moj tip je ten snimac podlaku nas.vzduchu len je problem ze je drahy novy...pouzity nevies aky kupis...a otazka znie neda sa nejak vycistit? predpokladam ze asi to ho nici, ci?
Po vyčištění klapky jsem šel na PC, ale nic otačky byly OK asi 700-800. Ta váha byla ze zásob z M.B. Ještě mě napadlo jestli si to někde nepřísavá vzduch pod těsněním. Jinak motor je super, sice má 300tisíc, ale olej nebere ani deci.
No v sacím potrubí je podtlak a když tam je falešny vzduch tak by nemusely klesat ty otáčky. Když jsem měl auto s karburátorem a nasával faleš. vzduch tak to jelo špatně. Tak nevím.
To jsem změřit nezkoušel, ale to by ten motor neměl výkon nebo by kouřil a nic takového nedělá. Dříve jezdil ten motor dlouhé trasy a jeden šofér tak zajetý je dobře.
Po prečítaní vašich rád a opatovneho precitani topicu so zakladnym nastavenim je mi asi jasne ze to bude nieco s tou klapkou....lanko som kontoloval ked som ho nastavoval a vtedy bolo okej takze to spravim znova. samo ze lanko malo aj volu a myslel som na nikrospinac toho lanka resp. klapky. zakladneho nastavenia sa aj trocha obavam ked som cital ake niektorí ludia maju s tym problemy- normalne sa bojim pri pomylseni ze by som musel zhanat inu klapku a este otazka, ked mam nastartovane a uberiem plyn, klapka sa zavrie tak určitý vzduch stále prepúšťa že? ak je pravda ze RJ ani casom sa neprisposobi vycisteniu tak je asi jasne ze ak nespravim zakladne nastavenie problemu sa nezbavim ...ach najhorsie na tom je ze inak ten motor nema absolutne ziadny problem
mě se zase zdá,že se mi odpojují při brždění motorem strašně pozdě vstřiky..pustím plyn a chvíli to trvá,než deceleruji... čistil jsem klapku,neměl jsem ji totálně rozebranou ani sundanou,jen přes sání jsem ji vypucoval,vymazal adaptace,nastavil zákl.nastavení...a od té doby se mě zdá,že to dýl trvá...od vyčištění mám najeto cca 5tkm...auto má nájezd cca 47tkm...možná by to chtělo komplet sundat
dneska jsem se nasral,Felis mi posledních pár dní cukala na LPG a na volnoběh jak kdyby sem tam šla na tři hrnky. Vyměnil jsem svíce a téměř furt to samé. Vymazal jsem adaptace, nastavil zákl.nastavení,tak uvidíme,jestli to bude OK a bude to i líp brzdit motorem.
tak motorem bych možná řek,že brzdí na 100%..problém s vymazáním adaptací a nastavením tudíš nebyl.Jde možná trochu líp i za plynem.Ale možná je to placebo efekt.Ale bohužel cukání jsem se na LPG nezbavil.Tak můžu shánět někoho,kdo mi pujčí zapalovací lištu na vykoušení
Martas085 píše:tak motorem bych možná řek,že brzdí na 100%..problém s vymazáním adaptací a nastavením tudíš nebyl.Jde možná trochu líp i za plynem.Ale možná je to placebo efekt.Ale bohužel cukání jsem se na LPG nezbavil.Tak můžu shánět někoho,kdo mi pujčí zapalovací lištu na vykoušení
takze po vymazani adaptacii a zakl. nastaveni motor brzdi ? to znie nadejne...otazka by este bola ak by som len vymazal adaptacne data mohlo by to fungovat? stale sa obavam zakl. nastavenia....dik
Věřil bych těm tlakům. Měl jsem to samé, v kopci na jedničku to při zaparkování bez brzdy poskakovalo, ale motor jezdil dobře. Spotřeba docela vpohodě, na dálnicích to dokázalo utéct i k tachometrovejm 180km\h. Trošku to žralo olej, ale žádná hrůza. Přešel jsem na čistej Ethanol a jezdil dál, bez problémů. Jediné co jsem musel akceptovat, že ráno po startu to auto tak asi 1min nemělo žádnej výkon a vyjet ze řady v kopci nešlo a to bylo i na benzín.
Pak zničeho nic asi při 215.000km to začalo vydávat zvuk jak rozeštelovaný ventily a sežralo to asi 1l. oleje na 200km. Jel jsem s tím ke známému na servis 150km daleko a čím dál tím horší. Ale v otáčkách nad 2.500 to jelo bez problémů, krom těch zvuků. Změřil tlaky a nechápal, jak jsem s tím mohl k němu dojet. Tak jsem investoval do nové lambdy, zabroušení hlavy, přetěsnění motoru a výměně kroužků neskutečnných 16.000CZK a rval si vlasy. Spotřeba na Ethanol klesla asi o 0,7l/100km a po ujetí po městě asi za 3 měsíce a 8.000km jsem zatím nedolil ani kapku oleje. Akorát je ve středu měrky a teď mě čeká preventivní výměna (1.6 má interval 30.000 a jezdím na polosyntetiku). Takže opravdu bych věřil na tlaky.
Pro anti-éčkaře, vím o tom, že předchozí majitel s tím moc nejezdil a na údržbu kompletně kašlal. Dokonce byl jednou seřván, že jel bez oleje. Kontrolka ještě nesvítila, ale na měrce bylo prý sucho. Takže ten problém s těma kroužkama svádím spíše na těch 220.000km a tu údržbu za poslední 4roky a asi 70.000km. Uvidíme, co to udělá za dalších pár desítek km.
Obvolal jsem několik servisů a všichni chtěli za tu výměnu kroužků, zbroušení hlavy a zabroušen?í ventilů kolem 15.000CZK. Taky jsem se divil. Ale zde toho bylo trošku víc. Jen Lambda je něco pod 2000CZK. Ale uznávám, byla to extrémní pálka.
sakryš když to tady tak čtu tak se trochu děsím.mám na feldě najezděno už 250tisíc a zatím musím zaklepat, bezproblému.doufám že ten motor aspoň těch 300tisíc vydrží.
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)