Vibrace zepředu při přidání plynu v 80km/h

Simos 2P
135M, 136M
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Vibrace zepředu při přidání plynu v 80km/h

Příspěvek od kybrex »

Zdravím,

četl jsem už nějaká vlákna, která jsem našel v hledání, ale v podstatě jsem se dočetl, že to může být cokoliv, tak bych se rád zeptal přesně na svou situaci.

Jel jsem poměrně dlouhou štreku a asi po 150km normální jízdy s lehkým plynem cca 100km/h jsem začal pociťovat malé vibrace, ale ne do volantu ale od šlo to od přední části auta do boků a do židlí. Zastavil jsem na svačinu a prohlédl zvenku auto, a objevil jsem akorát upadlou manžetu na levém předním kole. Po pokračování v jízdě celkem rychle přišlo zhoršení a auto se začalo v rozmezí 75 - 110km/h třást čím dál víc, ale jen když jsem akceleroval. Při jízdě z kopce na volnoběh nic, takže vyvážením kol, ani rozhozenou geometrií to nebude. Ale když jsem zařadil za 4 nebo 5 a přidal plyn, tak jsem myslel, že mi upadne předek. Na 3 to dělalo trochu taky.

Dojel jsem opatrně do cíle, do kopců 60km/h, a tam jsem zajel do servisu, kde jsme to zvedli nahoru a přišlo se mimo manžetu i na utrženej silentblok u převodovky, ten co je zespoda. Vyměnili ho, ale vibrace pokračujou dál. Měnil se ještě čep řízení, protože tam byla vůle, ale tím to taky zjevně nebylo, resp. obojí tomu asi přidalo, ale bude tam ještě něco špatně. Po cestě domů se to totiž projevilo znova cca po 10km jízdy jsem se auto zase začlo rozkmitávat, subjektivně asi už ne tolik, ale přece. Geometrii mi po výměně čepu udělali. Vlivem těch vibrací mi asi prasknul i středový díl výfuku (který už byl teda značně načatý) a tohle ho dorazilo. Máte nějaké tipy, na co bych se měl mrknout? :)
selle - FK

Re: Vibrace zepředu při přidání plynu v 80km/h

Příspěvek od selle - FK »

Ahoj Kybrex.
Vypadá to,že bude nejspíš v háji homo.kloub.Jestli jsi jezdil dlouho s protrženou manžetou,tak vazelína co je v kloubu vylíta ven,ještě k tomu Ti tam nalítal bordel(prach....) a postupně dojde k zadření kloubu,který se časem může i totálně rozpadnout.
Většinou se projeví při rozjezdu v plnem rejdu.Je to slišitelné klepání.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Jo na to už jsem myslel, ale v servisu mi ho nakonec neměnili, že prej je ok, ale mrknu na to ještě jednou sám se svým známým, protože mi přijde, že v servisu měli trochu problémy s vnitřní komunikací :lol: Bál jsem se, že mi kvůli vibracím přední nápravy budou měnit zadní lampy. :roll:

Zkusím ten rozjezd s kolama v rejdu (kamarád měl na Mazdě 323F homokineťák oddělanej a slyšel jsem to na vlastní uši, ale u sebe jsem to myslím neslyšel, možná jsem se rozjížděl jen rovně).
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

jestli to prejde vyrazenim rychlost ije to tutove homokinetak - rovnou ho muzes vymenit ale chce to poradnej a ne zadnou cinu polaka apod!!!
satik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od satik »

Na toto bych fakt doporučil originál díly.. jinak v podstatě jejdnoduchá výměna toho homokloubu u kola
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Ještě jsem dostal tip na křivou poloosu, že mám mrknout na zvedáku s nastartovaným autem, roztočit se sundaným kolem a uvidím, jestli to hází.
Ten Homokineťák je na levý nápravě prej trochu volnej, tak to asi v rámci údržby přední nápravy pak udělám s tím (napravo je zase špatnej čep u ramena).

Btw. dneska jsem měl pocit, že mi jde od předního kola divnej smrad (jako spálenej lak), ale měl jsem zato, že to dělá novej výfuk, tak to ještě prověřím. Díky za rady :)
GrounZero - FK

Příspěvek od GrounZero - FK »

a co čepy ? nejsou volný ?
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Čep řízení na levým kole byl volnej, ten jsem vyměnil a je už ok. Teď akorát na tom pravým ramenu (to asi dám rovnou celý rameno, resp obě).
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Byl jsem na prohlídce nápravy a tam mi řekli, že mám v čudu čep u pravýho ramene. A taky tu mám napsáno "netěsnost nápravy". To nevím, co znamená (nevíte náhodou někdo?) :) Jinak jehly v převodovce, kde jsou uchycený poloosy jsou prej ok, homoklouby taky. Jestli není nějak ohnutá poloosa, tak by to snad mohlo být tím čepem na rameni. Přemýšlím že bych vyměnil rovnou obě ramena a možná přidal i stabilizátor, který tam z výroby nemám (teda jestli je to znát na jízdních vlastnostech :) )
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Pozor stabilizator muzes pridelat jen na novejsi typ napravnice - resp te zesilene. A znat to je dost na chovani auta.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Jo o tom vím.- to bych omrknul, jestli mám tuhle nápravnici a ramena (s těma "dírama navíc"). Díky za upozornění. Jinak jsem dneska cítil divnej olejovej smrad, domů jsem jel radši jako s hnojem, a když jsem koukal pod kapotu, tak jsem si tam vyfotil u hřebenu řízení nějakou rozstříkanou vazelínku. Nevím, jestli je to od toho, jak mi nedavno známej rozdělával přední nápravu a zkoumal, proč to tak vibruje, a pak to tam zamazal, nebo jestli někde něco teče. Přikládám foto.

Rameno jsem fotil taky, ale bylo tam kuloví vidět. Dělal jsem to venku večer mobilem...

Jinak , co koukám na ty fotky, je to vespod docela nahnilý :evil: Jestli to nakonec neudělám dražší a nepůjde to celý 8-)

Obrázek
Obrázek
JoS

Příspěvek od JoS »

Buď v klidu.Ten tvůj známej ti rozdělal na vnitřním kloubu poloosy manžetu a doplnil v ní vazelínu.Asi je dost slušnej a štědrej,protože jí tam dal moc a teď to z ní leze ven a jak se ta poloosa otáčí při jízdě ,tak to rozhazuje vazelínu všude okolo.jakmile se dostane na rozpálený výfukový potrubí,tak to začne při jízdě smrdět,jako když se pálí brzdy.Takže se nieho neboj.Max. to múžeš trochu otřít.Časem to přejde.Možná by mohl víc stáhnout na manžetě tu sponku. ;)
Ještě skontroluj,jestli není manžeta někde prasklá.Na fotce to vypadá,jako by tam byla dírka.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Jo je to poctivej typek. Jezdim za nim pokazdy. Manzetu omrknu. Stejde pojedu menit to rameni tak to kdyztak udelam pri jednom.
Vasek

Příspěvek od Vasek »

a jaký plánuješ dát to rameno? Pokud se jedná o originál, tak nemam námitek (i když tohle zrovna neni díl, kterej by odcházel), ostatním bych se ale vyhnul obloukem.
škoda 791.136M 4/99
každý auto jede rychle, jenom záleží kolik mu dáte napapat ;-)
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Rameno jsem nechal starý. Bylo v pohodě. Čep je vyměněnej, ale vibrace furt stejný. Takže jdu asi dneska nebo v nejbližší době zkusit sundat kola a na zvedáku to někde roztočit na prázdno, jestli bude něco vidět. Případně vyměním kola s kámošem, jestli to nedělají pneu.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Dneska jsem přezouval na letní konečně, u toho jsem to trochu přikrášlil, nalakoval brzy atd. a přišel jsem na zajímavou věc. Když jsem vzal na pravý straně za brzdovej kotouč a zacukalů s ním, tak v pozici, kdy ho chytím nahoře a dole a zkouším s ním cukat, tak je tam vůle. Nepatrná, skoro není cítit, ale je tam. Na druhé straně u řidiče to drží jako skála. Má felicia ještě kuželíková ložiska jako starý škodovky, nebo je tam něco jinýho? Tam se dala seřizovat vůle. Jde to na nových feliciích?
DDT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DDT »

Pravděpodobně to bude vybitý kulový čep ramene.
FELICIA GLXi 1.3 BMM r.v.1996 červená solitaire metalíza
FELICIA GLXi 1.3 MPi r.v. 1998 zelená pacific metalíza
mikka

Příspěvek od mikka »

Když máš sundané kolo, tak brzový kotouč drží jen jeden malý šroubek. Třeba není úplně dotažený a kotouč vaklá. Zkus ho přitáhnout kolovými šrouby.
V předních kolech je jedno dvouřadé kuličkové ložisko, žádná vůle se u něj seřídit nedá.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

DDT: NA rameni jsem měnil zatím akorát ten silentblok, co je nejvíc směrem k zadní části auta a rameno se na něm hýbe "nahoru a dolů". Kulový čep je na tom vrcholu ramene přímo u kola?

mikka: Ten jeden šroubek je ten s hlavičkou pro plochý šroubovák? Přijde mi směšně malej na to, aby měl nějakej pevnostní význam, ale nezkoumal jsem k čemu tam je. Jinak to "přitažení kotouče" kolovými šrouby. To znamená, že mám víc dotáhnout kolo? Moc jsem to z toho nepochopil. ;)
DDT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DDT »

Ano,kulový čep je u toho vrcholu jak píšeš,drží ho svěrný šroub a dole na rameni tři šrouby. Kotoučovku skutečně jenom přidržuje ten šroubek se zápustnou hlavou na plochý šroubovák,skus ho dotáhnout,jinak on skutečně nemá žádný pevnostní význam a pokud ho vyšroubuješ ven tak sundáš kotouč. Potom bych ještě zkusil dotáhnout nábojovou matici,je to ta velká matice ve středu kotouče. Má být velice silně dotažená,takže pokud jí budeš dotahovat při zvednutém kole,tak ti bude někdo muset silně šlápnout na brzdu. Jinak tu kotoučovku skutečně hlavně drží kolové šrouby. Takže namontuj kolo,pevně ho dotáhni a potom a na zvednutém heveru zkus s kolem zahýbat stejným způsobem jako jsi hýbal s kotoučovkou,ale pravděpodobně to bude tím čepem(nasprávně někdy nazývaným svislým).
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Tak jsem dotáhnul kotouč. Subjektivně se to zase o trochu zlepšilo. Ten čep vypadá ok, ale ale mám spíš pocit, jestli to nebude ohnutá poloosa tím, jak se mi předtím urval ten silentblok dole u převodovky a začlo to za jízdy vibrovat, že se málem rozpadlo auto, tak jestli od těch vibrací nějak nedostala na frak ta delší poloosa (+ mi na ní chybí to antivibrační závaží, jak jsem zjistil - akorát nevím, jestli už tam nebylo dřív, nebo až teď). Známej mi radil, hodit předek auta na špalky, sundat kola, nastartovat a roztočit to na těch 70km/h a pak se dívat, jestli to "hází". Je to dobrej nápad? Když to dám na pořádný špalky, aby to nemohlo žuchnout, tak by to mohlo jít, ale pořád si nejsem jistej, abych něco nepodcenil, nakonec mi auto nepadlo na čumák a bude vymalováno a to bych se pak musel... :hlava:
DDT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DDT »

S tím dotažením kotouče,kotouč drží hlavně kolové šrouby,takže to je opravdu jenom tvůj subjektivní pocit,že se něco zlepšilo. Taky jestli ti na pravé poloose chybí zavaží,tak ho tam dej.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Tak jsem lehnul pod auto a zkusil znovu sam proverit stav kloubu u poloos. Mechanik nahlasil vse ok,ale me prijde ze kloub na vnitrni strane delsi poloosy je spatnej. Kdyz vezmu za poloosu u prevodovky tak bezna vule z/do kloubu tam je,ale zaroven s tou poloosou muzu kvedlat i nahoru a dolu a je slyset jak tam o sebe ty casti klepou - kovovy zvuk. Vuli odhaduju tak na 2mm na druhy poloose to drzi jako skala a ani se to nehne ve smeru kolmo k ose rotace poloosy. Je to s jistotou jenom kloub? :-)
Ram512 - FK

Příspěvek od Ram512 - FK »

No mám stejný problém při 90km/h volant se třepe. zmáčknu spojku a přestane.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Vůle 2mm je celkem dost, ale nevím, jak by se kloub na výšku opotřeboval. Spíš bych to viděl, že je to suchý bez vazelíny, proto i ten kovový zvuk. Ovšem kloub se prodává samostatně, můžeš jej vyměnit pro svůj klid.

Ram512
Pokud je to jak popisuješ, tak to musí být spolehlivě jen od pohonu kol, čili je problém někde na poloose nejspíš bych viděl závaží poloosy je to to nejjednoduší co můžeš udělat jestli dojde ke změně.
Pokud nee, tak jedině rozebrat, zkouknout klouby a nechat zkontrolovat jestli není hnutá některá poloosa. Stačí u nějakého soustružníka, ten jí upne a hned bude vědět jestli hází nebo ne.
Odpovědět