Proč teploměr ukazuje náhodné hodnoty?

Simos 2P
135M, 136M
Honzis
Kontaktovat uživatele:

Proč teploměr ukazuje náhodné hodnoty?

Příspěvek od Honzis »

Ahoj,
stala se mi zajímavá věc, pro kterou nemám jednoduché vysvětlení. Normálně jedu, motor se postupně ohřeje, ručička se zastaví kde má a všechno v pohodě. Pak jsem chvíli popojížděl v koloně, teplota šla malinko nahoru. Když jsem se pak rozjel, všimnul jsem si poměrně prudkého pohybu ručičky směrem dolů (natolik prudkého že to upoutalo pozornost v periferním vidění, skoro dolů za cca 2 vteřiny). První reakce že je něco na odchodu, motor tlakuje do vody a čidlo je na suchu. Zkusil jsem pustit topení, to topilo normálně, voda v něm určitě byla. Po asi 30 vteřinách se ručka zase dala do pohybu a více méně jsem měl pocit, že mi mává na pozdrav. Pak se asi za 2 minuty zase zapíchla proti prostřední čárce... Najel jsem den den ještě skoro 200km, motor šlape jak má, vodu nebere (akorát mi kape z jednoho spoje pod vodní pumpou), olej nebere. Čidlo teploty zdá se v pořádku, konektory čisté. Z pohledu elektrotechnika to vypadalo, že někde něco má polovičatý kontakt a chvilku to vede a chvilku ne. Podle mě není ani možné, aby čidlo tak rychle změnilo teplotu. Při těch kravinách se chod motoru nezměnil - jednotka měla nejspíš celou dobu správný údaj o teplotě.
co by to mohlo být? Nepovedlo se mi to zopakovat, takže se to celkem blbě hledá :-)
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Re: Proč teploměr ukazuje náhodné hodnoty?

Příspěvek od ferdamravenec »

špatný kontakt na čidle nebo na budíku
Honzis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honzis »

zkontrolovany. dela to porad :-) vice mene to udela, kdyz zacina byt motor prohraty...cidlo mam nekde nahradni, takze zkusim

mohla by to teoreticky delat velka netesnost v chladicim okruhu? Mam na mysli treba nedotazene vicko, pripadne spatny ventil ve vicku
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

A neni to proste jen jak otevre termostat? Budik stoupa ku 90 pak otevre a padne klidne az k cca 80?
Honzis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honzis »

Termostat to neni, ten je celkem novy a funguje korektne (teda podle ohmatavani hadic). Navic tohle neni na 80, ale nekam pod carku 70. Tj skoro uplne dolu, v podstate tesne nad "trn". Navic, tohle udelalo v dobe, kdy uz musela urcite jit voda pres chladic - cca 10km jizdy, k tomu zapla klima... Vidim to tak, ze budto se vydrbalo cidlo, nebo je neco spatne pod budikama. Motoru jako takovemu nastesdi zda se nic neni. Rad bych to zkusil chytit na vagu, jestli to tam dela taky, ale to pri cetnosti 2x za 300km pujde spatne. Pravdou je, ze jsem jezdil s povolenym vickem, v okruhu tak nebyl tlak a mohlo to teoreticky s otevrenim termostatu i nabrat vzduch z venku. TO mi ale prijde jako blbost. Jedine, ze by to nejak natlacilo vodu z nadobky k cidlu.
Odpovědět