Teplota motoru
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Re: Teplota motora
To, že nemáš motor na provozní teplotu do 10km bych celkem neřešil, ale to topení je divný, já nastartuju, vyjedu z garáže, zavřu garáž, vrata do dvora a už to fouká vlažný, cca po 3 km teplý po těch 10km hodně teplý.
Abych nezakládal nové téma, opráším toto.
Mám teplotu motoru stále kolem 80°C a na (uváděných výrobcem ideálních) 90°C ne a ne se ohřát. Domnívám se, že termostat otevírá dříve než při 88°C jak by měl otevírat, protože pokud nechám auto stát a sleduji na budíku teplotu, při které kdy se sepne ventilátor chladiče, tak to je cca (na budíku) při 100°C, což by mělo odpovídat správné teplotě. Z tohoto důvodu jsem vyloučil možnou poruchu budíku nebo čidla teploty. Letos na jaře jsem měnil termostat a napadá mne, že mi třeba v krámě prodali termostat, který otevírá při 80°C. Bohužel si už ani nepamatuji, jestli mi to těch 80°C ukazuje hned od výměny.
Napadlo mne, že teď jako nejjednodušší "opravu" zkusím přeci jen ještě vyměnit čidlo teploty, i když si myslím, že v tom chyba nebude.
Nicméně moje otázka zní, zda je to velký problém když motor pracuje při stálé teplotě 80°C místo 88 - 90°C? A tedy jsetli má cenu vůbec zkoušet případně znovu měnit termostat. Má teplota o cca 10°C nižší než je udávána ideální pracovní teplota tak velký vliv na zvýšené opotřebení motoru či spotřebu paliva? Osobně si myslím, že by o něco málo nižší teplota neměla být na závadu, spíše naopak. Možná by mohla být o maličko vyšší spotřeba (jezdím na LPG, takže deci sem - deci tam mě netrápí), auto nebude tak dobře topit jako při 90°C, ale jinak si myslím, že i teplota chladící kapaliny 80°C při použití olejů, které se do feldy používají je v pohodě a nemělo by mít nějaký zásadní vliv na opotřebení motoru, resp. jeho mazání. Spíše naopak.
Budu vděčný za vaše názory na toto a předem Vám za ně děkuji.
Pro úplnost uvádím, že jde o vůz Felicia - 1.3 MPI, 50kW, r. v. 2000. Auto koupeno s 39000 km na tachometru, od té doby (nyní cca 101000 km, LPG od cca 68000 km) jezdím jen na polosyntetiku Mogul GX FE (nebo Mogul Extreme) 10w-40. Olej nedolévám (nebere ani kapku), měním pravidellně cca po 11-12000 km (zřejmě díky ježdění na LPG často bývá i při výměně ještě poměrně "čistý" nezakarbonovaný) včetně filtrů a svíček a při současném seřízení ventilů.
Mám teplotu motoru stále kolem 80°C a na (uváděných výrobcem ideálních) 90°C ne a ne se ohřát. Domnívám se, že termostat otevírá dříve než při 88°C jak by měl otevírat, protože pokud nechám auto stát a sleduji na budíku teplotu, při které kdy se sepne ventilátor chladiče, tak to je cca (na budíku) při 100°C, což by mělo odpovídat správné teplotě. Z tohoto důvodu jsem vyloučil možnou poruchu budíku nebo čidla teploty. Letos na jaře jsem měnil termostat a napadá mne, že mi třeba v krámě prodali termostat, který otevírá při 80°C. Bohužel si už ani nepamatuji, jestli mi to těch 80°C ukazuje hned od výměny.
Napadlo mne, že teď jako nejjednodušší "opravu" zkusím přeci jen ještě vyměnit čidlo teploty, i když si myslím, že v tom chyba nebude.
Nicméně moje otázka zní, zda je to velký problém když motor pracuje při stálé teplotě 80°C místo 88 - 90°C? A tedy jsetli má cenu vůbec zkoušet případně znovu měnit termostat. Má teplota o cca 10°C nižší než je udávána ideální pracovní teplota tak velký vliv na zvýšené opotřebení motoru či spotřebu paliva? Osobně si myslím, že by o něco málo nižší teplota neměla být na závadu, spíše naopak. Možná by mohla být o maličko vyšší spotřeba (jezdím na LPG, takže deci sem - deci tam mě netrápí), auto nebude tak dobře topit jako při 90°C, ale jinak si myslím, že i teplota chladící kapaliny 80°C při použití olejů, které se do feldy používají je v pohodě a nemělo by mít nějaký zásadní vliv na opotřebení motoru, resp. jeho mazání. Spíše naopak.
Budu vděčný za vaše názory na toto a předem Vám za ně děkuji.
Pro úplnost uvádím, že jde o vůz Felicia - 1.3 MPI, 50kW, r. v. 2000. Auto koupeno s 39000 km na tachometru, od té doby (nyní cca 101000 km, LPG od cca 68000 km) jezdím jen na polosyntetiku Mogul GX FE (nebo Mogul Extreme) 10w-40. Olej nedolévám (nebere ani kapku), měním pravidellně cca po 11-12000 km (zřejmě díky ježdění na LPG často bývá i při výměně ještě poměrně "čistý" nezakarbonovaný) včetně filtrů a svíček a při současném seřízení ventilů.
-
keenworth - FK
Menší teplota motoru je vždy víc na škodu než o něco vyšší. Hlavně když jde o opravu za pár stovek, tak si myslím, že nemá cenu motor trápit. Když vyděláš termostat, je na něm vyraženo při kolika °C otvírá. Když tak budeš jezdit dál, nic moc se nestane, stejně ten motor přežije celou kastli tak 2x.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
tady nějaké počteníčko, není to z mojí hlavy nebojte, je to myslím ze škodahome. Ovšem je to logické, každý zde potvrdí, že při správné teplotě se nedělá šlem na spodu víčka. Šlem na spodu víčka = vlhkost v klikové skříni = koroze = zvýšené opotřebení a namáhání motorových dílů.
Teplota motoru: motor jako tepelný stroj je konstruován na určitou provozní teplotu, při které mají všechny součásti vhodnou velikost a tím i optimální vůli vůči sobě. Největším nepřítelem životnosti válců je nízká teplota chladící kapaliny, protože teplota povrchu válce klesne pod tzv. kritickou hranici, která je asi 140° C. Při této teplotě válce nemá olej optimální teplotu a kromě špatných mazacích vlastností také špatně vytváří souvislý a soudržný film na stěně válce. Zplodiny pronikající ze spalovacího prostoru napomáhají vytváření kyselin (uhličitá, mravenčí, octová, dusičná, siřičitá, bromovodíková atd.) a agresivního CO a vodní páry. Kyseliny jsou korozivní jedna více než druhá, nejsilněji působí, kondenzují-li na stěně válce (píst potom tyto kyseliny vesele roztírá po celé ploše válce). Rosný bod závisí na okamžitém tlaku a teplotě a proto musí být teplota válce vždy vyšší, než teplota kritická. Nejhorších účinků docílíme před dosažením teploty chladící kapaliny 60° C, potom se negativní vlivy zmenšují. Minimálního působení je dosaženo v případě teploty chladící kapaliny vyšší než 80° - 85° C, vyšší teplota je ještě lepší (vypočítaná a laboratorně ověřená optimální teplota motoru je 120° C, ovšem problémem jsou motorové oleje, které teprve dnes dosahují patřičných parametrů pro tuto teplotu). Z tohoto důvodu je nutné zabezpečit co nejrychlejší spuštění motoru a uvedení na provozní teplotu. Vstupní teplota chladící kapaliny do motoru nesmí poklesnout pod 75° C a protože rozdíl mezi vstupem a výstupem z chladiče bývá asi 8° C, zabezpečení této podmínky se dosáhlo přechodem na vyšší provozní teplotu (dnes všeobecně 90° C). Dalším požadavkem je dobré odvětrání klikové skříně, aby se produkty spalování rychle odstraňovaly. Toto je dnes řešeno odsáváním do sání, kdy vytvářený podtlak zrychlí odvod spalin proti dříve používanému odvětrání přes zachycovač olejových par do ovzduší (kromě snížení množství spalin v klikové skříni je toto řešení předepsáno zákonem). (Použití sportovních kitů vzduchových filtrů toto odsávání neumožňuje, nemají možnost připojení odvzdušňovací hadice.)
Teplota motoru: motor jako tepelný stroj je konstruován na určitou provozní teplotu, při které mají všechny součásti vhodnou velikost a tím i optimální vůli vůči sobě. Největším nepřítelem životnosti válců je nízká teplota chladící kapaliny, protože teplota povrchu válce klesne pod tzv. kritickou hranici, která je asi 140° C. Při této teplotě válce nemá olej optimální teplotu a kromě špatných mazacích vlastností také špatně vytváří souvislý a soudržný film na stěně válce. Zplodiny pronikající ze spalovacího prostoru napomáhají vytváření kyselin (uhličitá, mravenčí, octová, dusičná, siřičitá, bromovodíková atd.) a agresivního CO a vodní páry. Kyseliny jsou korozivní jedna více než druhá, nejsilněji působí, kondenzují-li na stěně válce (píst potom tyto kyseliny vesele roztírá po celé ploše válce). Rosný bod závisí na okamžitém tlaku a teplotě a proto musí být teplota válce vždy vyšší, než teplota kritická. Nejhorších účinků docílíme před dosažením teploty chladící kapaliny 60° C, potom se negativní vlivy zmenšují. Minimálního působení je dosaženo v případě teploty chladící kapaliny vyšší než 80° - 85° C, vyšší teplota je ještě lepší (vypočítaná a laboratorně ověřená optimální teplota motoru je 120° C, ovšem problémem jsou motorové oleje, které teprve dnes dosahují patřičných parametrů pro tuto teplotu). Z tohoto důvodu je nutné zabezpečit co nejrychlejší spuštění motoru a uvedení na provozní teplotu. Vstupní teplota chladící kapaliny do motoru nesmí poklesnout pod 75° C a protože rozdíl mezi vstupem a výstupem z chladiče bývá asi 8° C, zabezpečení této podmínky se dosáhlo přechodem na vyšší provozní teplotu (dnes všeobecně 90° C). Dalším požadavkem je dobré odvětrání klikové skříně, aby se produkty spalování rychle odstraňovaly. Toto je dnes řešeno odsáváním do sání, kdy vytvářený podtlak zrychlí odvod spalin proti dříve používanému odvětrání přes zachycovač olejových par do ovzduší (kromě snížení množství spalin v klikové skříni je toto řešení předepsáno zákonem). (Použití sportovních kitů vzduchových filtrů toto odsávání neumožňuje, nemají možnost připojení odvzdušňovací hadice.)
-
Karel-1987 - FK
Ahoj,já bych se chtěl na něco zeptat,nefunguje mi ukazatel teploty v přístrojovce,vůbec se nepohne je úplně dole.Na přístoji VAG mi to závadu co se týče teploty žádnou neukázalo,když čidlo odpojím ukáže závadu.Otázka zní je možné aby bylo čidlo špatné i když přístroj závadu neznačí?Jde mi o to abych nekupoval zbytečně nové věci a potom mi to bylo k ničemu.Děkuji Karel
Čidlo teploty chladicí kapaliny tvoří vlastně čidla dvě. Jedno funguje pro řídící jednotku motoru, druhé pro ukazatel teploty v přístrojovce. Jestli máš vadu v tom čidle pro ukazatel teploty, tak to VAG nezjistí, ten má z řídicí jednotky motoru zprávy jen o tom čidle pro řídící jednotku.
Dovolil bych si oživit tohle téma - mám stejnej problém jako Evzen, dlouhodobe mi 1.3 MPI drží teplotu 80°C. Kontrolováno přes VAG, budík teplotu ukazuje správně. I spínání sahary sedí. Po zástavbě klimy se mi rozskočil origo termostat z výroby, dal jsem německej Motorad, od té doby pořád 80°C. Výměna za origo koupený na skoda.dily.cz a situace je pořád stejná, 80°C. Teplota ani na jednom vyražená nebyla. To snad náš trh zaplavily termostaty pro jižní státy, nebo co? Nějakej nápad?Evzen píše:Abych nezakládal nové téma, opráším toto.![]()
Mám teplotu motoru stále kolem 80°C a na (uváděných výrobcem ideálních) 90°C ne a ne se ohřát. Domnívám se, že termostat otevírá dříve než při 88°C jak by měl otevírat....
-
emge
Mohol by to byť nesprávny typ termostatu - teplotu 80 st. C mali Favority (možno aj niektoré typy Felicií).
Ďalej by mohol byť chybný snímač teploty chladiacej kvapaliny - vykazuje nesprávne hodnoty.
A ešte by tu mohla byť možnosť nesprávnej montáže termostatu - termostat netesní.
Zváž, či by sa neoplatilo lepšie kúpiť celú "skriňu s termostatom" - českú prvovýrobu.
Ďalej by mohol byť chybný snímač teploty chladiacej kvapaliny - vykazuje nesprávne hodnoty.
A ešte by tu mohla byť možnosť nesprávnej montáže termostatu - termostat netesní.
Zváž, či by sa neoplatilo lepšie kúpiť celú "skriňu s termostatom" - českú prvovýrobu.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
almonde , asi hledat a najít toho správnýho výrobce , přesně kvůli tomu jsem na začátku zimy měnil termostat (byl tam cca rok) novej sem koupil ve škodovce a je to stejný
Cidlo telpoty kapaliny: na VAGu i na budikach ukazuje to samy, musely by se pokazit obe casti
Netesnost: to by se predpokladam zacala ohrivat hadice do chladice uz od zacatku...? To se nedeje, ohreje se naraz az pri tech 80°C... Navic jsem vzdy kupoval viko s termostatem, tim se moznost netesnosti taky minimalizuje, ne?
ferdamravenec - vyrobce: jj jasne, u ty nemecky druhovyroby jsem to svedl na ni, ale kdyz origo dela uplne to samy? ze by bylo potreba kupovat nejen origo dily, ale uz i jen u autorizovanejch prodejcu? Pro dovysvetleni -
Jeste podotknu, ze mam kvuli klimatizaci chladic z 1.9, ale to by si mel termostat zregulovat s prehledem...
Netesnost: to by se predpokladam zacala ohrivat hadice do chladice uz od zacatku...? To se nedeje, ohreje se naraz az pri tech 80°C... Navic jsem vzdy kupoval viko s termostatem, tim se moznost netesnosti taky minimalizuje, ne?
ferdamravenec - vyrobce: jj jasne, u ty nemecky druhovyroby jsem to svedl na ni, ale kdyz origo dela uplne to samy? ze by bylo potreba kupovat nejen origo dily, ale uz i jen u autorizovanejch prodejcu? Pro dovysvetleni -
jako ze 80°C?ferdamravenec píše:novej sem koupil ve škodovce a je to stejný
Jeste podotknu, ze mam kvuli klimatizaci chladic z 1.9, ale to by si mel termostat zregulovat s prehledem...
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
jo přímo ve škodovce , na 90 nedosáhnu a to mám seriovej chladič 1,3
-
emge
Re: Almond
Tak potom to vyzerá na nesprávny typ termostatu. Bežne sú v ponuke termostaty na "Feliciu", ktoré otvárajú pri 80 st. C:
http://ecat.elit.cz/product/Termostat-b ... YwOC44MA==
Ty potrebuješ typ, ktorý otvára pri 88 st. C. Ja som vymenil Vernet "so skriňou" (kúpil som ho o niečo lacnejšie):
http://ecat.elit.cz/product/Termostat-s ... czMy44OA==
Otvára presne, ale mal som problém s utesnením veka. Plast je dosť mäkký a ohýba sa. Dnes by som radšej vymanil celú skriňu s termostatom českej výroby.
Tak potom to vyzerá na nesprávny typ termostatu. Bežne sú v ponuke termostaty na "Feliciu", ktoré otvárajú pri 80 st. C:
http://ecat.elit.cz/product/Termostat-b ... YwOC44MA==
Ty potrebuješ typ, ktorý otvára pri 88 st. C. Ja som vymenil Vernet "so skriňou" (kúpil som ho o niečo lacnejšie):
http://ecat.elit.cz/product/Termostat-s ... czMy44OA==
Otvára presne, ale mal som problém s utesnením veka. Plast je dosť mäkký a ohýba sa. Dnes by som radšej vymanil celú skriňu s termostatom českej výroby.
-
xaser5 - FK
Tak som za 2 roky menil 4 kusy, všetko len samotný termostat - vnútro, každý iný výrobca. (vraj Polsko, Francúzsko, Nemecko, Polsko)emge píše:Dnes by som radšej vymenil celú skriňu s termostatom českej výroby.
Všetky prepúšťali v zatvorenom stave, a teplota v zime bola nižšia akoby mala.... (stačí naliať vodu na termostat a pozerať či prekapáva)
Tak som kúpil pred 7 mesiacmi originál v predajni Škoda (predávajú to len so skriňou) a teplota ako prikovaná celú zimu aj teraz 90.....
-
emge
Termostat Vernet s vekom je dobrý, v uzavretom stave neprepúšťa a teplotu drží na 90 st. C.
Problém som mal ale s utesnením veka. Priložené gumené tesnenie bolo nepoužiteľné, použil som tesnenie z pôvodného termostatu. Bol však problém s jeho správnym napasovaním a vhodným dotiahnutím. Plast sa pri doťahovaní skrutiek prehýbal a na spoji presakovala chladiaca kvapalina po natlakovaní. Podarilo sa mi to až po niekoľký krát, aj tak sa však občas nejaké kvapky chladiacej kvapaliny na spoji objavia.
Ak si k cene termostatu pripočítam čas, ktorý som tomu venoval, výmena celej skrine by ma vyšla lacnejšie.
Problém som mal ale s utesnením veka. Priložené gumené tesnenie bolo nepoužiteľné, použil som tesnenie z pôvodného termostatu. Bol však problém s jeho správnym napasovaním a vhodným dotiahnutím. Plast sa pri doťahovaní skrutiek prehýbal a na spoji presakovala chladiaca kvapalina po natlakovaní. Podarilo sa mi to až po niekoľký krát, aj tak sa však občas nejaké kvapky chladiacej kvapaliny na spoji objavia.
Ak si k cene termostatu pripočítam čas, ktorý som tomu venoval, výmena celej skrine by ma vyšla lacnejšie.
-
TomasP. - FK
Ahojky vyměnil jsem čidlo teploty termostatu jelikož neukazoval vubec budik...
Když jsem jel auto projet teplota vyleze po par km do pulky budiku což je těch 90 sepne termostat lehce ručička klesne...
To by problem nebyl jenže když jedu tak se tohle děje pořad dokola stoupne opet do pulky a zase lehce klesne měla by držet na těch90?
Jinak když stojim na volnobehu je to v pořadku motor se zahřiva až se zapne samotnej ventilator...
Ještě mě napada takova blbost,že nemam origo masku,ale nějakou sportovni to asi na to mit vliv nebude?Jinak přepinani mezi teplym a studenym vzduchem v pořadku...
Když jsem jel auto projet teplota vyleze po par km do pulky budiku což je těch 90 sepne termostat lehce ručička klesne...
To by problem nebyl jenže když jedu tak se tohle děje pořad dokola stoupne opet do pulky a zase lehce klesne měla by držet na těch90?
Jinak když stojim na volnobehu je to v pořadku motor se zahřiva až se zapne samotnej ventilator...
Ještě mě napada takova blbost,že nemam origo masku,ale nějakou sportovni to asi na to mit vliv nebude?Jinak přepinani mezi teplym a studenym vzduchem v pořadku...
Podle toho co píšeš je to v pořádku
FELICIA GLXi 1.3 BMM r.v.1996 červená solitaire metalíza
FELICIA GLXi 1.3 MPi r.v. 1998 zelená pacific metalíza
FELICIA GLXi 1.3 MPi r.v. 1998 zelená pacific metalíza
-
TomasP. - FK
Ještě jsem zkoušel osahat hadici ta je do těch 90 studena,,...
Tak to řešit asi nebudu jelikož bych koupil jinej a ten by mohl zas otvirat dřive jak tu někteři psaly...
Jde o to,že u me prvni feldy vylezla na 90 pak klesla a posleze držela...
Tady jeto asi mezi 80-85-90
Tak to řešit asi nebudu jelikož bych koupil jinej a ten by mohl zas otvirat dřive jak tu někteři psaly...
Jde o to,že u me prvni feldy vylezla na 90 pak klesla a posleze držela...
Tady jeto asi mezi 80-85-90
-
Romiiken
- Kontaktovat uživatele:
Pocujte mam otazku. Stalo sa mi to druhy krat zatial. Prvy krat ked som menil cidlo a skusal ci dobre ukazje. Ide o to,ze termostat otvoril pri 97 stupnoch zevraj. No myslel som si, ze je zle cidlo tak som ho vymenil. Dneska po cca 1,5 tyzdni od tohto incidentu si idem teraz rano vonku 18 stupnov. Po 3 kilometroch uz bol motor skoro na 90 C. Po nejakom case vsak teplota neklesala vystupila na 94 C a potom v priebehu 10 sekund na 110. Ziadny ventilator som nepocul. o o par sekund bleskovo teplota klesla na 94 (odhadom nad ciarkou 90) Napada ma, ci sa mi nezasekava termostat. Je to mozne zeby sa takto zasekaval ? Ze obcas neotvori kedy ma ? Nema ani pol roka original skoda.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Máš v autě VAG, že víš přesné hodnoty?
Neviděl bych v tom problém, pokud se to neopakuje, že by teplota znovu vylezla na 110°C. Pokud se to stane jednou na začátku jízdy a pak se teplota drží okolo té 90-ky je to OK. To, že ti pak náhle klesla teplota znamená, že termostat otevřel a voda z motoru se promíchala se studenou vodou v chladiči.
Ještě tvůj dotaz, že si neslyšel ventilátor při 110°C. Nemohl jsi ho slyšet, pokud ti neotevřel termostat. Horká voda se vůbec nedostala, k čidlu teploty na chladiči, které spíná ventilátor.
Neviděl bych v tom problém, pokud se to neopakuje, že by teplota znovu vylezla na 110°C. Pokud se to stane jednou na začátku jízdy a pak se teplota drží okolo té 90-ky je to OK. To, že ti pak náhle klesla teplota znamená, že termostat otevřel a voda z motoru se promíchala se studenou vodou v chladiči.
Ještě tvůj dotaz, že si neslyšel ventilátor při 110°C. Nemohl jsi ho slyšet, pokud ti neotevřel termostat. Horká voda se vůbec nedostala, k čidlu teploty na chladiči, které spíná ventilátor.
-
Romiiken
- Kontaktovat uživatele:
No ved prave, o tom ventilatore som nato myslel, ze kedze neotvoril tak sa nedostala ku chladicu. Lenze toto mi nikdy nerobilo len minule a teraz.
Budem to sledovat a uvidim. Ano mam VAG, ale toto bolo pocas jazdy takze som ho nemal napojeny.
EDIT:// Tak dnes sa to zhorsilo a otvara nahodne a ako mu pride. ZAse som siel na 110 potom na 95 stupnoch a takto hociako. Tak som kupil polsky termostat so segerkou a ak nepojde tak kupim ten wahler a orezem ho na pozadovany priemer a vlozim namiesto poliaka.
Original za 40 € a nic nevydzal
Tak poliak namontovany a funguje perfketne. (klop klop) Pekne drzi 90 C. Ziadne skakanie ani 110 C sa nekona. Uvidime doked y bude fungovat.
EDIT:// Tak dnes sa to zhorsilo a otvara nahodne a ako mu pride. ZAse som siel na 110 potom na 95 stupnoch a takto hociako. Tak som kupil polsky termostat so segerkou a ak nepojde tak kupim ten wahler a orezem ho na pozadovany priemer a vlozim namiesto poliaka.
Original za 40 € a nic nevydzal
Tak poliak namontovany a funguje perfketne. (klop klop) Pekne drzi 90 C. Ziadne skakanie ani 110 C sa nekona. Uvidime doked y bude fungovat.
-
White - FK
Zdarec chlapi,
Přečetl sem snad cele forum ale nenašel jsem odpověd tak se zeptám.
Problém spočivá v tom že se auto zahreje na 75 stupnu jen jizdou po meste za teplých dnů, dnes jsem skoušel termostat a hadice do chladiče se zahřívala hned od zahřivání motoru po cca 5ti min byla byla už dost tepla a na budíku necelých 75 stupnu tak sem usoudil že je vadný termostat, ale ted nevím co mám vyměnit jestli pouze toto: http://www.amd-autodily.cz/chladici-sys ... 3-mpi.html nebo komplet celou skřin i čidlem http://www.autobyznys.cz/x4862/termosta ... letni-orig byl bych samozřejmně rád za tu první variantu za 300Kč ale neni to fake? vyrábí se originálni vůbec pouze ta část? nebo je to nějaky poděl. A ješte se chci zeptat, to čidlo na temrostatu de vyměnit samostatne? A to že je otevřený termostat asi nebude tím čidlem s žlutým kroužkem co?
Popřípadě jak ho proměřit, funguje na odporu? a jestli jo kde najdu hodnoty odporu na ty piny?
Děkuji mockrát za každou radu
Přečetl sem snad cele forum ale nenašel jsem odpověd tak se zeptám.
Problém spočivá v tom že se auto zahreje na 75 stupnu jen jizdou po meste za teplých dnů, dnes jsem skoušel termostat a hadice do chladiče se zahřívala hned od zahřivání motoru po cca 5ti min byla byla už dost tepla a na budíku necelých 75 stupnu tak sem usoudil že je vadný termostat, ale ted nevím co mám vyměnit jestli pouze toto: http://www.amd-autodily.cz/chladici-sys ... 3-mpi.html nebo komplet celou skřin i čidlem http://www.autobyznys.cz/x4862/termosta ... letni-orig byl bych samozřejmně rád za tu první variantu za 300Kč ale neni to fake? vyrábí se originálni vůbec pouze ta část? nebo je to nějaky poděl. A ješte se chci zeptat, to čidlo na temrostatu de vyměnit samostatne? A to že je otevřený termostat asi nebude tím čidlem s žlutým kroužkem co?
Děkuji mockrát za každou radu
Jako první bych zkusil ten termostat rozebrat, tj povolit ty tři šrouby a kouknout se co je věci, otec měl to samý, rozebral jsem a zjistil jsem že se mi ten vnitřek rozsypal, drží to tam ve dvou plastových potvorách, jedna to nevydržela a praskla a tím pádem se termostat neměl jak zavírat. Originál ve škodovce se dá koupit pouze jako celek.
K čidlu, drží ho taková plastová sponka, tu vytáhni a vytáhneš pak celé čidlo.
A to že je otevřený termostat asi nebude tím čidlem s žlutým kroužkem co? Ne to čidlo nato nemá vliv, pouze dává signál k budíku a to Ti ukazuje teplotu.
K čidlu, drží ho taková plastová sponka, tu vytáhni a vytáhneš pak celé čidlo.
A to že je otevřený termostat asi nebude tím čidlem s žlutým kroužkem co? Ne to čidlo nato nemá vliv, pouze dává signál k budíku a to Ti ukazuje teplotu.
Kozel je nebezpečný zepředu, kůň zezadu, hlupák ze všech stran.
-
White - FK
Ok kouknu na to, a opravil jsi to?(popřípade jak - vybaveni na drobne orpavy mam) A kolik vyteklo chladíci kapaliny?
A nerozumim pojmu koupit ve škodovce, to přímo ve škodovce v boleslavi? to asi neklapne to mam přes celou republiku
A jak poznám že je dotyčný díl originál třeba ten co sem poslal?
Díky moc
A nerozumim pojmu koupit ve škodovce, to přímo ve škodovce v boleslavi? to asi neklapne to mam přes celou republiku
A jak poznám že je dotyčný díl originál třeba ten co sem poslal?
Díky moc
Opravil jsem to tak, že jsem zajel na vrakáč ke kamarádovi, tam koupil celý termostat za 200kila a vyměnil kus za kus. Před výměnou jsem vypustil výpustným šroubem asi tak dva litry a pak to teprv měnil. Potom mi nevytekla ani kapka, pokud chceš kupovat nový zkus třeba http://www.autodilykrc.cz/cz-detail-550 ... i-88c.html
Pojem ve škodovce jsem myslel v jakémkoli škoda domě popř. autorizovaný servis a co se týče rozpoznání originál dílu, tak ten by měl mít na sobě logo škoda, nebo takový jakýsi kalendář s označením výroby, ale tímto si nejsem jist, zkušenějěí ať opraví zda-li se mýlím.
Pojem ve škodovce jsem myslel v jakémkoli škoda domě popř. autorizovaný servis a co se týče rozpoznání originál dílu, tak ten by měl mít na sobě logo škoda, nebo takový jakýsi kalendář s označením výroby, ale tímto si nejsem jist, zkušenějěí ať opraví zda-li se mýlím.
Kozel je nebezpečný zepředu, kůň zezadu, hlupák ze všech stran.
Kup jen ten termostat s tím domkem (za ty 3 sta) a pokud to nepomůže, tak jen samotný čidlo (to je tam jen nasunutý a zajištěný sponkou). Mně to dělalo to stejný. Termostat mám s domkem z Auto-Kelly (ten nejlevnější), ale na čidlo bych si dal bacha. Mně fungovalo opravdu až originální a stálo asi 170kč.
Jinak zkus ještě projít tyhle témata:
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 77&t=28095
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 20&t=31634
Jina to čidlo má PINy v konektoru takhle:
1 kostra 3 do řj
2kostra 4 budík

A ty hodnoty odporů tady:

Jinak zkus ještě projít tyhle témata:
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 77&t=28095
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 20&t=31634
Jina to čidlo má PINy v konektoru takhle:
1 kostra 3 do řj
2kostra 4 budík

A ty hodnoty odporů tady:

FELICIA LXi [] 1.3MPi, r.v. 1999 Deep sea blue metalic
Ford Focus II 1.6 TDCi 80kW
-
White - FK
Díky moc za rady chlapi, kouknu na to, jo a ješte menší hloupý dotaz ten odpor změřím tak že na kostru dám - od multimetru a na vystup po RJ + ? Nebo nějak jinak? v autě umím změřit pouze napětí baterky a alternatoru přičemš s alternatorem je to stejne jako s baterkou jen vyší napěti..
Jinak topení topí docela topi dost ale až tak po 5+ km jizdy, felda ma najeto 80 000Km a vždy chladici kapalina nikdy nedoplnována z kohoutku vždy destilka, ale asi nikdy nemeněná, no ale když už budu měnit termostat tak vyměnim i chladici kapalinu.
Jo a v auto kelly mněli pouze tu část s termostatem za 300? auto kelly mam blizko tak bych tam zaskočil
Díky za každou radu
Mějte se.
Jo a v auto kelly mněli pouze tu část s termostatem za 300? auto kelly mam blizko tak bych tam zaskočil
Díky za každou radu
Mějte se.
-
White - FK
Chlapi a ješte se chcu zeptat na jednu vec, odkad bere RJ signál že má vypnout sytič, nesouvisí to nějak s termostatem a tim čidlem budiku? Mam totiž problém že sytič zapíná jen někdy když je studeny motor tak 50 na 50 jednou zapne jednou ne nemůže to být tim čidlem teploty chladici kapaliny?
Díky
Mějte se
Díky
Mějte se
No já taky nejsem zdatný v opravách auta, když jsem ho před rokem a půl kupoval, tak jsem neuměl sám ani vyměnit destičky. Ale tohle je jedna z věcí, které jsem už absolvoval, a je to fakt jednoduchý. Já bych to udělal tak, že bych zahřál auto (nejlíp mít ten mulťák u sebe když budeš vědět, že nějak pojedeš). Po zastavení odpojíš kabel připojený na čidlo teploty a změříš si odpor. S tím, že mezi 1. a 3. měříš hodnotu odporu pro řídící jednotku a mezi 1./2. a 4. odpor, kterej ukazuje budík (aspoň tak jsem to pochopil).
Já jsem před tím laboroval, že bych si tam připojil potenciometr a zkusil to tak. Ale pokud si ještě nevyměnil ten termostat s čidlem, tak bych ještě nedělal nějaké jiné závěry. Co tak čtu, tak je to standardní závada, že ti odejde termostat. Přeci jen, za ty 3sta je to nějaká polská výroba, takže se může stát, že ti třeba zase odejde (já ho mám od února a zatím funguje).
V auto kelly mají:
Objednací kód: XS 118052061 (stačí dát do vyhledávání na jejich webu).
A to čidlo bych koupil být tebou někde ve škodovce (pokud by ho tam měli - mně se stalo, že jsem došel v Brně u výstaviště k Auto Ros a borec se mi vysmál, že mám feldu, prý "to ani nechci slyšet, takovej veterán", tak jsem ho poslal k šípku a na netu našel, že kousek ode mě má takový starší pán malou prodejnu origo dílů škoda a tam jsem koupil to čidlo).
Pokud to budeš vyměňovat, tak samozřejmě na studeným motoru, odpoj třeba hadičku z expansky, nech si to někam odtéct (něco v ní zůstane, smaozřejmě). Pak odděláš hadičky (taky něco vyteče), odšroubuješ 3 šrouby na té skříňce a vyměníš celý to víko i s termostatem. Pak jen čidlo, sundáš tu sponku a silou vytáhneš a vyměníš (koupil bych i ten těsnící kroužek). Já jsem to vyměňoval v úronu asi při -5°C a i přes zmrzlý ruce jsem to měl max. za 20min vyměněný (dělal jsem to prvně).
Já jsem před tím laboroval, že bych si tam připojil potenciometr a zkusil to tak. Ale pokud si ještě nevyměnil ten termostat s čidlem, tak bych ještě nedělal nějaké jiné závěry. Co tak čtu, tak je to standardní závada, že ti odejde termostat. Přeci jen, za ty 3sta je to nějaká polská výroba, takže se může stát, že ti třeba zase odejde (já ho mám od února a zatím funguje).
V auto kelly mají:
Objednací kód: XS 118052061 (stačí dát do vyhledávání na jejich webu).
A to čidlo bych koupil být tebou někde ve škodovce (pokud by ho tam měli - mně se stalo, že jsem došel v Brně u výstaviště k Auto Ros a borec se mi vysmál, že mám feldu, prý "to ani nechci slyšet, takovej veterán", tak jsem ho poslal k šípku a na netu našel, že kousek ode mě má takový starší pán malou prodejnu origo dílů škoda a tam jsem koupil to čidlo).
Pokud to budeš vyměňovat, tak samozřejmě na studeným motoru, odpoj třeba hadičku z expansky, nech si to někam odtéct (něco v ní zůstane, smaozřejmě). Pak odděláš hadičky (taky něco vyteče), odšroubuješ 3 šrouby na té skříňce a vyměníš celý to víko i s termostatem. Pak jen čidlo, sundáš tu sponku a silou vytáhneš a vyměníš (koupil bych i ten těsnící kroužek). Já jsem to vyměňoval v úronu asi při -5°C a i přes zmrzlý ruce jsem to měl max. za 20min vyměněný (dělal jsem to prvně).
-
White - FK
Ok, takže multimetrem zmeřím bez prolbému jo? 
Jelikož ten motor za cestu do práce (15km) ručička teploměru se nepohne nebo pohne jen o milimetr takže vlastne nevim jaka tam je teplota a jaký odpor to má ukazovvat, přemyšlel jsem na tím že vytáhnu čidlo, hodím do nějakeho rendliku na sporák a k tomu teploměr zahřeju třeba na 60stupnu a budu měřit odpor, takhle by to šlo také ne?
A chapu dobře že teda to čidlo na termostatu posílá informace do RJ kolik ma stupnu chladici kapalina a ta vyhodnotí jestli zapnout nebo vypnout sytič ? a druha polovina posílá informace na palubní desku do budíku ?
zbytek mi je jasný a chápu, problém vyměnit to neni, jen mam trochu borel v elektrotechnice, termostat teda vemu z auto kelly a když bude i to čidlo v kopru tak tu mám kousek prodejce originálnich škoda dilu tak to bude snad ok.
Jo jinak termostat je tam pořád ješte originálni od výroby (16 let), nejšpíš bude ulomený ten plast co drží termostat na míste jak jsem tu již četl, kdyby ste mněli zaručeny způsob jak to opravit sem s ním
Jelikož ten motor za cestu do práce (15km) ručička teploměru se nepohne nebo pohne jen o milimetr takže vlastne nevim jaka tam je teplota a jaký odpor to má ukazovvat, přemyšlel jsem na tím že vytáhnu čidlo, hodím do nějakeho rendliku na sporák a k tomu teploměr zahřeju třeba na 60stupnu a budu měřit odpor, takhle by to šlo také ne?
A chapu dobře že teda to čidlo na termostatu posílá informace do RJ kolik ma stupnu chladici kapalina a ta vyhodnotí jestli zapnout nebo vypnout sytič ? a druha polovina posílá informace na palubní desku do budíku ?
zbytek mi je jasný a chápu, problém vyměnit to neni, jen mam trochu borel v elektrotechnice, termostat teda vemu z auto kelly a když bude i to čidlo v kopru tak tu mám kousek prodejce originálnich škoda dilu tak to bude snad ok.
Jo jinak termostat je tam pořád ješte originálni od výroby (16 let), nejšpíš bude ulomený ten plast co drží termostat na míste jak jsem tu již četl, kdyby ste mněli zaručeny způsob jak to opravit sem s ním
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne pát 12. črc 2013 13:42:01, celkem upraveno 2 x.
-
White - FK
Takže sem proměřil to čidlo (snad správne) po jizde kdy byl motor zahřáty na 70 stupnu alen ež sem to všechno zařidil udělal nachystal tak sem to meřil nekolikrát a pokažde nic nevim, teda vím že sem to mněřil naposled co nejvic správně kdy teplota na palubovce byla 60-65stupnu tak mi to ukazovalo odpor pro budík 700 ohmu což je nanic a pro RJ mi při stejných stupních ukazovalo 730 ohmů a pořád se to postupne pomalu po jednom zvyšovalo, takže čidlo asi naprd.
A potřebuju se zeptat na jednu věc, když vytáhnu to čidlo které drží takovou plastovou sponkou nevyprskne mi chladicí kapalina přímo do pysku?
A a ješte něco, odpor mi to na multimetru neukazalo hned ale pomalu naskakovalo až na tu hodnotu než naskočilo 700 ohmu tak to trvalo asi 20-30s je to v pořádku?
EDIT: když tak nad šim ted přemyšlím tak sem došel k tomu že jsem ješte nepřemýšlel vlastne nad tím jak termostat funguje
tam je nějaký pásek co až se zahřeje tak se to tim teplem otevře nebo to pořebuje ten signál s toho čidla že teplota je 80 stupnu at se otevře temrostat? Mnělo by to být mechanicke nebo se mýlím?
Ted sem s toho uplný jelen.
Díky všem za rady.
A potřebuju se zeptat na jednu věc, když vytáhnu to čidlo které drží takovou plastovou sponkou nevyprskne mi chladicí kapalina přímo do pysku?
A a ješte něco, odpor mi to na multimetru neukazalo hned ale pomalu naskakovalo až na tu hodnotu než naskočilo 700 ohmu tak to trvalo asi 20-30s je to v pořádku?
EDIT: když tak nad šim ted přemyšlím tak sem došel k tomu že jsem ješte nepřemýšlel vlastne nad tím jak termostat funguje
Ted sem s toho uplný jelen.
Díky všem za rady.
Pokud budeš cokoliv měnit, v té chladcí cestě, tak jedině na studeným motoru. Pokud bys neměl nastartovaný, tak by to možná nevyprsklo, ale přeci jenom se polít cca 80°C chladící kapalinou asi není úplně echt.
Ten termostat se při teplotě 88°C (+- podle typu) otevře. Čili pokud máš vadný termostat, tak je pořád otevřenej a motor se nezahřeje. Takže jestli chceš, tak ho můžeš vyndat, přivázat na šňůrku a ponořit do vařící vody a uvidíš, jestli funguje.
Ten termostat se při teplotě 88°C (+- podle typu) otevře. Čili pokud máš vadný termostat, tak je pořád otevřenej a motor se nezahřeje. Takže jestli chceš, tak ho můžeš vyndat, přivázat na šňůrku a ponořit do vařící vody a uvidíš, jestli funguje.
-
White - FK
Díky moc, celý den to studuju kde se dá, termostat už taky chapu jak funguje a dobré vedět ze když je motor zahřáty tak nevytahovat čidlo! 
A ješte by mne zajímalo jestli nevíte z čeho je termostat vyroben, není to bimetal nebo jak se menuje ten kov co se ohýbá po zahřátí?
Je tohle pravda? "Samozřejmě Felicie v pravém slova smyslu sytič nemá, ale řídící jednotka po nastartování směs obohacuje ze stejného důvodu jako to dřív dělal v karburátoru sytič. Řídící jednotka obohacuje nejvíc ihned po startu a postupně množství paliva snižuje. Dělá to v závislosti na snímači teploty chladící kapaliny. Mírně celý proces ovlivňuje i teplota nasávaného vzduchu." řekl bych že jo
V tom případě je to čidlo KO jak sem si myslel.
Díky moc za každou radu.
A ješte by mne zajímalo jestli nevíte z čeho je termostat vyroben, není to bimetal nebo jak se menuje ten kov co se ohýbá po zahřátí?
Je tohle pravda? "Samozřejmě Felicie v pravém slova smyslu sytič nemá, ale řídící jednotka po nastartování směs obohacuje ze stejného důvodu jako to dřív dělal v karburátoru sytič. Řídící jednotka obohacuje nejvíc ihned po startu a postupně množství paliva snižuje. Dělá to v závislosti na snímači teploty chladící kapaliny. Mírně celý proces ovlivňuje i teplota nasávaného vzduchu." řekl bych že jo
V tom případě je to čidlo KO jak sem si myslel.
Díky moc za každou radu.
-
Peca - FK
zdravím když budu měnit to čidlo teploty kapaliny tak nemusím vypouštět vodu aby mi to nevyteklo? 
- Maty
- __________________

- Kontaktovat uživatele:
Pokud budeš dost rychlej tak ti skoro nic nevyteče
... jinak to nemusíš vypouštět. Ale pokud to chceš vyndat a hodinu na to koukat tak se ti kus kapaliny vypustí ... výškový rozdíl mezi termostatem a hladinou v nádobce na kapalinu (spojené nádoby)
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
-
Honza_t
- Kontaktovat uživatele:
nemělo by vytéct nic, dokud nepovolíš víčko na nádržce - on se tam udělá podtlak když motor chladne a nepustí to, alespoň většinou